februarie 28, 2009

COBOARĂ DIN TRENUL ÎNVINOVĂȚIRII!

"Nu este nici o osandire pentru cei ce sunt in Hristos Isus" (Romani 8:1)

___Biblia spune: "Caci toti au pacatuit, si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu" (Romani 3:23). Si cei mai puternici dintre noi se lupta cu slabiciuni dar cotinuand sa te balacesti neincetat in vina nu te pedepsesti doar pe tine, ci ii lasi si pe altii sa te pedepseasca deoarece consideri ca o meriti. Faptul de a-ti fi predat viata lui Isus nu inseamna ca ai devenit fara pacat. Chiar si Pavel, care "avea vointa sa faca binele" recunoaste ca "n-avea puterea sa-l faca" (Romani 7:18). Vestea cea buna a Evangheliei este ca "nu este nicio osandire pentru cei ce sunt in Hristos Isus", iar cand te pocaiesti si cauti iertare, Dumnezeu promite sa-Si respecte Cuvantul. Nimic din ceea ce faci nu-L surprinde. El stie ca "comoara aceasta o purtam in niste vase de lut, pentru ca aceasta putere nemaipomenita sa fie de la Dumnezeu si nu de la noi" (2 Corinteni 4:7). In cartea sa Hungry Heart [n. tr. Inima flamanda], pastorul R. Paul Stevens scrie: "in timp ce biserica noastra se afla la inchinare .. in timp ce ma uitam la cei pe care am ajuns sa-i iubesc, mi-am dat seama ca fiecare este un vas de lut.. m-am uitat la fiecare vas de pamant.. si am vazut aur topit. Fiecare persoana firava, vulnerabila si pe jumatate fasonata purta in ea o comoara .. fiecare vas era spart.. iar aurul se infiltra prin crapaturi. Asa ajunge Evanghelia in lume, nu este turnata din niste vase scumpe, ci din .. greselile si slabiciunile oamenilor adevarati care sunt schimbati de Hristos". Satan, "parasul fratilor nostri" (Apocalipsa 12:10) va incerca sa te descurajeze. Asta este specialitatea lui! Dar il poti invinge amintindu-i ca Isus a platit pretul pentru pacatele tale cele trecute, prezente si viitoare. Asa ca da-te jos din trenul invinovatirii si incepe sa-I "slujesti Domnului cu bucurie" (Psalmul 100:2).

februarie 27, 2009

ÎNVAȚĂ SĂ LUCREZI CU ALȚII (3)

"Pana aici Domnul ne-a ajutat" (1 Samuei 7:12)

___Era un vis devenit realitate. Chivotul legamantului, simbolul ultim al faptului ca Dumnezeu lucreaza in randurile poporului Sau, fusese readus din robie, iar filistenii care l-au luat au fost infranti prin lupta. Era vremea sarbatorii. Asa ca Samuei a ridicat un monument pe care l-a numit Eben-Ezer, care insemna "Piatra de ajutor". Sa remarcam exprimarea "ne-a" din verset. Samuel a recunoscut faptul ca pentru a-ti implini visul ai nevoie de o echipa!
___In cartea sa „Jesus on Leadership” [n. tr. Cu Isus la carma], C Gene Wilkes descrie de ce munca in echipa este superioara efortului individual: a) echipa implica mai multi oameni, si astfel mai multe resurse, idei si energie decat poseda o singura persoana; b) echipa maximizeaza potentialul liderului si ii minimizeaza defectele. Calitatile si defectele sunt mai vizibile in persoane; c) echipa ofera perspective multiple despre modul in care se poate implini o nevoie sau un scop, si astfel mai multe alternative pentru fiecare situatie. Perspectiva individului este rareori la fel de larga si profunda ca cea a unui grup cand abordeaza o problema; d) echipa impartaseste meritul pentru succes si isi asuma vina in caz de infrangere. Aceasta cultiva smerenia autentica si legaturile stranse. Cand unei singure persoane ii revine meritul sau vina, tendinta este de a se cultiva mandria si uneori sentimentul esecului; e) echipa il face pe lider responsabil. Oamenii care nu sunt legati de nimeni pot pune in pericol sau pot schimba scopul fara a-si asuma raspunderea. Asadar, de ce suntem reticenti la munca in echipa? Deoarece zidirea echipei este dificila si cu cat sunt mai talentati membri echipei cu atat este mai greu. Adevaratul tact al unui lider nu este sa-i faca pe oameni sa munceasca; nici sa-i faca sa munceasca din greu. Adevaratul tact ai unui lider este sa-i faca pe oameni sa munceasca din greu impreuna!

februarie 26, 2009

ÎNVAȚĂ SĂ LUCREZI CU ALȚII (2)

"Tovarasii mei de lucru in Hristos Isus" (Romani 16:3)

___Dumnezeu lucreaza cu oamenii care stiu sa lucreze cu oameni! Nu cu "profitori" care taie in carne vie si apoi arunca la gunoi. Nu cu "prima donne" care ii manipuleaza pentru propriile lor scopuri. Nu cu "proprietari de ferme" care ii fugaresc pe altii ca pe niste animale. Nu, Dumnezeu lucreaza cu oameni care ii cinstesc pe oameni; care recunosc si dezvolta potentialul din ei, ii onoreaza si ii rasplatesc pe masura, ii incurajeaza sa se ridice la potentialul lor maxim si cand vine momentul ii trimit mai departe cu binecuvantarea lor si mai bine pregatiti pentru urmatoarea sarcina.
___Este sanatos sa te opresti si sa iti arati gratitudinea fata de cei care te-au adus unde esti astazi; sa-ti amintesti ca nu esti singur, ci ca ai nevoie de oameni care sa te ajute sa implinesti planul lui Dumnezeu pentru viata ta si sa mergi acolo unde trebuie sa mergi. Pavel dedica un intreg capitol unor astfel de oameni: "Spuneti sanatate Priscilei si lui Acuila, tovarasii mei de lucru in Hristos Isus, care si-au pus capul in joc, ca sa-mi scape viata. Le multamesc nu numai eu, dar si toate Bisericile iesite dintre Neamuri .. Spuneti sanatate lui Epenet, prea iubitul meu, care a fost cel dintai rod al Asiei pentru Hristos. Spuneti sanatate Mariei, care s-a ostenit mult pentru voi. Spuneti sanatate lui Andronic si lui Iunia, rudele mele si tovarasii mei de temnita, care sunt cu vaza intre apostoli. Ei au venit la Hristos mai inainte de mine chiar. Spuneti sanatate lui Ampliat, prea iubitul meu in Domnul. Spuneti sanatate lui Urban, tovarasul nostru de lucru in Hristos, si lui Stache, prea iubitul meu. Spuneti sanatate lui Apele, incercatul slujitor al lui Hristos .. si tuturor sfintilor care sunt impreuna cu ei" (Romani 16:3-15). Concluzie: deschide-te, stai printre oameni si desavarseste-ti capacitatile tale de a lucra cu oamenii!

februarie 25, 2009

ÎNVAȚĂ SĂ LUCREZI CU ALȚII (1)

"Eu singur nu pot sa port pe tot poporul acesta, caci este prea greu pentru mine" (Numeri 11:14)

___Poti face lucrurile de unul singur pana la un loc, dupa care ai nevoie de ajutorul altora. Acela este un moment decisiv; este totodata un test pe care multi dintre noi il cad. Asadar Dumnezeu spune: "Aduna la Mine saptezeci de barbati.. pe care-i cunosti ca batrani ai poporului si cu putere asupra lor.. voi lua din duhul care este peste tine, si-l voi pune peste ei ca sa poarte impreuna cu tine sarcina" (Numeri 11:16-17). Este nevoie de maturitate pentru a iregistra ajutorul celor care pot face anumite lucruri mai bine decat tine, pentru a-i lasa sa se remarce si sa primeasca recunoastere, in timp ce tu te bucuri de faptul ca sarcina a fost rezolvata bine.
___In ultimii ani, Bono de la formatia U2 si-a extins eforturile dincolo de lumea muzicii si a devenit un sustinator pasionat al celor fara speranta si calcati in picioare. In mod interesant, el este un cititor al Bibliei si a invatat sa lucreze in parteneriat cu altii pentru a-si sustine cauza. S-a intalnit cu sefi de state, economisti, lideri industriali, celebritati; el incearca sa gaseasca pe oricine are potentialul de a-i ajuta pe altii. Unde a invatat Bono sa se bazeze pe altii, sa fie parte a unei echipe si sa se inroleze in ajutorarea altora? Starurile rock sunt de obicei considerate absorbite de propriul eu, izolate si indiferente fata de ceilalti. Este motivul pentru care multe trupe muzicale se destrama. Bono comenteaza: "Exista clipe in care oamenii se pierd atat de mult in ei insisi si in cerintele propriilor lor vieti, incat este foarte greu sa faci parte dintr-o formatie .. oamenii vor sa fie proprietarii domeniului lor propriu. Vreau sa spun ca fiecare dintre noi, pe masura ce imbatraneste, isi gaseste propriile argumente. Vedem acest lucru in familiile noastre, la prietenii nostri Ei se inconjoara cu un cerc de prieteni care devine tot mai mic daca nu sunt de acord cu ei. Viata ajunge sa aiba o dulceata amara". Concluzie: daca doresti sa ai succes, invata sa lucrezi cu altii.

februarie 24, 2009

AMNEZIE FINANCIARĂ

"Adu-ti aminte de Domnul, Dumnezeul tau, caci El iti va da putere sa le castigi" (Deuteronom 8:18)

___Poate avea Dumnezeu incredere in tine in privinta banilor? Ai curajul sa-I multumesti public pentru ce ti-a dat? Ai remarcat vreodata cum unii dintre noi care L-am laudat cand aveam foarte putin am devenit dintr-odata "increzuti" cand am inceput sa prosperam? Il chemam pe Dumnezeu cand dam de greu, dar cand suntem inapoi pe picioare, incetam sa ne mai numaram binecuvantarile si incepem sa ne numaram banii. Ce s-a intamplat? Am devenit atat de ingamfati incat suntem reticenti fata de pomenirea Numelui lui Isus cand vorbim de binecuvantari! Amnezia financiara a lui Israel nu era nimic nou; asta se intampla odata ce incepi sa crezi ca "taria mea si puterea mainii mele mi-au castigat aceste bogatii" (Deuteronom 8:17).
___Nu deveni niciodata atat de orbit de succes incat sa uiti sursa tuturor lucrurilor pe care le ai si ai grija sa nu te lasi prins atat de tare de binecuvantari incat nu mai reusesti sa Il recunosti pe Cel care te-a binecuvantat. Dumnezeu le-a spus iudeilor: "Vezi sa nu uiti pe Domnul, Dumnezeul tau .. Cand vei manca si te vei satura, cand vei zidi si vei locui in case frumoase .. cand vei vedea .. marindu-ti-se argintul si aurul, si crescandu-ti tot ce ai, ia seama sa nu .. uiti pe Domnul, Dumnezeul tau care te-a scos din .. din casa robiei" (Deuteronom 8:11-14). Dumnezeu nu condamna succesul El condamna aroganta! Cand ai foarte putin si dintr-odata intri in Tara Promisa este usor sa uiti de unde ai plecat. Cateva mese bogate, un costum de firma si o casa "in cartierul potrivit" te pot face sa uiti de necazurile de ieri! Dumnezeu a trebuit sa le aminteasca tot mereu Iudeilor sa nu piarda din vedere bunatatea Lui fata de ei. Acelasi lucru ni se aplica si noua "Adu-ti aminte de Domnul .. iti va da putere sa le castigi .. Veti peri ca si neamurile pe care le-a pierdut Domnul dinaintea voastra, pentru ca nu veti asculta glasul Domnului, Dumnezeului vostru" (Deuteronom 8:18-20). Concluzie - nu ai nimic ce sa nu-ti fi dat Dumnezeu!

februarie 23, 2009

NU TE MAI ÎNGRIJORA!

..In ea este descoperita o neprihanire pe care o da Dumnezeu, prin credinta si care duce la credinta, dupa cum este scris: "Cei neprihanit va trai prin credinta" (Romani 1:17)

___Un om care a sustinut ca inghitise un cal fu dus la psihiatru, care i-a recomandat operatie. Chirurgul fu de acord sa aduca un cal in sala de operatie pentru ca atunci cand omul se va trezi sa stie ca operatia reusise. Dar dupa ce isi recapata cunostinta, omul deschise ochii si spuse: "Nu e calul bun. E alb. Cel pe care l-am inghitit era negru!" Prea multa anxietate si insuficienta realitate – este motivul pentru care Hristos ne vorbeste atat de mult despre ingrijorare (care inseamna sa fii impartit sau distras). Trebuie sa intelegi anumite lucruri. Ingrijorarea:
1) Iti rapeste timpul si energia. Domnul Isus a spus: "cine dintre voi, chiar ingrijorandu-se, poate sa adauge macar un cot la inaltimea lui?" (Matei 6:27). S-a dovedit medical faptul ca ingrijorarea nu iti va lungi sau imbogati viata, ci o va scurta.
2) Te va impiedica sa te bucuri de ceea ce ai. Cum? Prin crearea de greutati pe care Dumnezeu nu a dorit niciodata sa le duci pentru ca sunt ale Sale.
3) Te poate face sa te simti mai putin demn. Isus a spus ca tu valorezi mai mult decat pasarile de pe cer, iar acestea nu se ingrijoreaza, nici nu mor de foame; ele se bucura pur si simplu de viata. Daca Dumnezeu se ingrijeste de ele, nu crezi ca se va ingriji si de tine?
4) Te face sa scapi din vedere promisiunile lui Dumnezeu. "El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?" (Romani 8:32). Remarca cuvantul "toate". Acesta acopera situatia prin care treci acum, plus tot ce va aparea in viitor. Asa ca nu te mai ingrijora.

februarie 22, 2009

TU AI ACCES LA DUMNEZEU

"Sa ne apropiem, deci, cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare" (Evrei 4:16)

___Daca ai fost intr-un parc de distractii stii ca el a fost conceput sa te poarte intr-o alta lume. Scopul intregii experiente este sa te ajute sa uiti de tine in toata acea distractie si entuziasm. In rugaciune, noi suntem transportati intr-o alta lume. Dar parcul de distractii e doar o fantezie; trebuie sa il parasesti si sa te intorci la lumea adevarata, dar cu rugaciunea nu este nicio fantezie. Ea ne porta pe taramul ceresc unde Isus sade la dreapta lui Dumnezeu. Acest fapt ne da dreptul sa-L auzim pe Dumnezeu. Dar ce sa auzim? Sa auzim glasul lui Dumnezeu care aplica Cuvantul Sau la nevoile si imprejurarile noastre specifice. Dar sa recunoastem, rugaciunea poate sa fie un lucru dificil; ea cere disciplina. Nu este la fel de usor ca atunci cand alergi si te simti bine intr-un parc de distractii. Cu totii stim ce inseamna sa ne plecam pe genunchi cu cele mai bune intentii si fie sa adormim, fie sa fim in pana de cuvinte sau sa ne trezim ca gandul ne zboara dupa cateva minute.
___"Rugaciunea aduce schimbare" spune o veche zicala, dar mai intai ea trebuie sa ne schimbe pe noi: sa ne intoarcem de la egocentrism la o viata centrata pe Dumnezeu pentru a putea intelege si face voia Lui. Autorul epistolei catre Evrei scrie astfel: "Caci n-avem un Mare Preot, care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat. Sa ne apropiem, deci, cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, ca sa fim ajutati la vreme de nevoie (Evrei 4:14-16). Astazi ai acces la Dumnezeu prin rugaciune. Foloseste-o!