ianuarie 02, 2010

REGULI SAU RELATIE

"Nu ca noi prin noi insine suntem instare sa gandim ceva ca venind de la noi" (2 Corinteni 3:5)


Te-ai uitat vre-odata la un om care isi plimba cainele in lesa iar cainele nu doreste sa mearga in directia in care merge stapanul? Stapanul smuceste mereu lesa, tragandu-l pe caine de colo-colo spunandu-i: "Nu-i voie!" sau "Inapoi". Asa traim multi dintre noi. Ne aflam sub "conducerea legii". Viata noastra consta in: "Inceteaza, inapoi, nu-i voie." Cu alte cuvinte: "Citeste-ti Biblia, roaga-te, mergi la biserica, da-ti zeciuiala si marturiseste-L". Acum, acestea sunt cu siguranta lucrurile care ar trebui sa le facem, dar Dumnezeu nu a vrut niciodata sa le facem la capatul unei lese. Ce diferenta este cand vezi un caine si pe stapanul lui avand o relatie stransa. Cainele nu are nevoie de lesa pentru a iesi la plimbare. Stapanul trebuie doar sa rosteasca un cuvant si cainele reactioneaza. Noi nu ne comparam cu cainii ci comparam viata de crestin bazata pe fapte cu viata de crestin bazata pe relatie. E o mare, mare diferenta!
Pavel scrie: "Nu ca noi prin noi insine suntem instare sa gandim ceva ca venind de la noi. Destoinicia noastra, dimpotriva, vine de la Dumnezeu, care ne-a si facut instare sa fim slujitori ai unui legamant nou, nu al slovei, ci al Duhului; caci slova omoara, dar Duhul da viata". Cand Dumnezeu te-a rascumparat, El a scris legea Lui in inima si in mintea ta (Evrei 10:16). Asta inseamna ca El doreste sa stabileasca o legatura cu tine pornind din interior. Nu ar trebui sa ai nevoie de in sistem extern de reguli ca sa "ramai pe cale" deoarece El ti-a dat Cuvantul Sau si a pus in tine dorinta de a asculta de El si de a-I fi pe plac din adancul sufletului.

ianuarie 01, 2010

ÎNCEPUT ÎNȚELEPT AL NOULUI AN!

"Cel fara prihana ramane totusi tare pe calea lui, cel cu mainile curate se intareste tot mai mult" (Iov 17:9)


Cel care a spus: "Amanarea este hotul timpului" a avut dreptate. Continuam sa amanam lucrurile, promitandu-ne noua insine ca le vom face mai bine. Fi cinstit, cate hotarari de anul trecut ai respectat? Anul acesta fa altfel. Fa ca telurile tale sa fie INTELEPTE. Cu alte cuvinte, fa ca ele sa fie:
Specifice: Trezeste-te mai devreme pentru a citi Scriprura si roaga-te inainte de a merge la serviciu. Fa-ti timp pentru familie. Fa exercitii, mananca sanatos. Ingrijeste-te de trupul tau; el este Templul lui Dumnezeu (1 Corinteni 6:19-20). Moderate: abordarea mai multor proiecte in acelasi timp iti dilueaza atentia si este mai greu sa te tii de ele. Cand incepi prea multe, termini prea putine. Incepe cu lucrurile marunte si cladeste pe masura ce ai cate un succes. Realizabile: nu incerca sa inghiti un elefant dintr-o muscatura. Inainteaza prin pasi marunti. Pavel a spus: "fac un singur lucru" (Filipeni 3:13). Discuta in termenii lucrurilor pe care le vei face, nu al lucrurilor pe care nu le vei face. De pilda, in loc sa spui: "Nu vreau sa fiu prea cricic", spune "astazi voi cauta ceva bun in fiecare persoana pe care o intalnesc" (Filipeni 4:8). Masurabile: nu poti gestiona ceea ce nu poti masura. Daca poti sa-ti inregistrezi programul (sau lipsa lui!) vei deveni responsabil, vei vedea cat de departe ai ajuns si la ce mai ai de lucrat. Posibile intr-un anumit timp: revizuieste-ti scopurile saptamanal (sau zilnic daca iti este greu). Astfel vei depista problemele din vreme si le vei putea schimba directia daca este nevoie. Biblia spune: "Pune-ti pe inima aceste lucruri, indeletniceste-te in totul cu ele, pentru ca inaintarea ta sa fie vazuta de toti" (1 Timotei 4:15). Ia-ti inima-n dinti, da-te jos de pe canapea si pune in aplicare.

decembrie 31, 2009

PARTEA DREAPTĂ A CORABIEI

"Aruncati mreaja in partea dreapta a corabiei" (Ioan 21:16)


Cand iei decizii pe baza indoielii si a necredintei ele nu vor duce niciodata la ceva bun. Dupa ce L-au auzit pe Domnul Isus promitandu-le ca va invia din morti si ca-L vor vedea viu, ucenicii s-au intors la vechile obiceiuri dinainte de a-L cunoaste: Dumnezeu va folosi trecutul nostru pentru a ne da invataturi, dar El nu ne duce niciodata inapoi, doar inainte. Cand teama si nesiguranta ne fac sa dorim sa ne intoarcem la siguranta a ceea ce cunoastem, ajungem ca ucenicii: "Au iesit, si au intrat intr-o corabie; si n-au prins nimic in noaptea aceea" (Ioan 21:3).
Dar iata vestea cea buna: daca te-a chemat Dumnezeu, chemarea mai este valabila. Sa remarcam cum li s-a adresat Domnul Isus: "Copii .. aveti ceva de mancare?" (Ioan 21:5). In ciuda vietii tale lipsite de stralucire, tu esti in continuare copilul Sau! Apoi El le spune: "Aruncati mreaja in partea dreapta a corabiei". Si atunci nu au putut trage mreaja din cauza cantitatii mari de peste. Atunci ucenicul pe care-L iubea Isus i-a spus lui Petru: "Este Domnul!" (Ioan 21:7). In acea dimineata Domnul Isus a luat micul dejun cu ei, a reinnoit partasia, le-a luat indoielile si i-a trimis sa schimbe lumea.
Care este lectia? Cand lucram in afara voii lui Dumnezeu e ca si cum am pescui in partea gresita a corabiei; ne epuizam si la sfarsit nimic nu ne justifica eforturile. Ai tu succes in viata ta? Nu? Poate nu pescuiesti in partea potrivita a corabiei! Lucrurile nu se vor indrepta pana cand nu te supui lui Christos, pana nu iti innoiesti partasia cu El si pana cand nu-L lasi sa-ti calauzeasca pasii.

decembrie 30, 2009

BUCURIA DĂRUIRII (2)

"Fiecare sa dea ce va putea" (Deuteronom 16:17)


Filmul care a castigat premiul Academiei, Lista lui Schindler, este povestea eforturilor unui om de a castiga cat mai mult dintr-o situatie disperata. In calitate de director al unei fabrici de munitie din Germania, Schindler se hotaraste sa se foloseasca de aceasta ocazie pentru a salva vieti. Angajandu-i in fabrica sa Schindler reuseste sa salveze evrei condamnati la camera de gazare dar sa-i pastreze acolo era foarte costisitor. Incetul cu incetul, el isi lichideaza propria avere pentru a-si tine afacerea pe linie de plutire. La sfarsitul povestirii nazistii sunt invinsi. Intreaga insemnatate a eforturilor lui Schindler este scoasa la iveala cand mortii sunt numarati, iar cei vii pasesc sovaielnic spre libertate. Intr-o scena, ingenunchind pe calea ferata care purtase atatea mii de evrei la moarte, Oskar Schindler are o revelatie uimitoare: ar fi putut salva inca cativa. Coplesit de regret, el se plange ca mai are inca ceva bunuri in posesie. Daca ar fi stiut cand se termina razboiul, ar fi facut mai mult. Dar acum este prea tarziu. Oskar Schindler este un erou. El are meritul de a fi salvat mai multi oameni in cel de-al Doilea Razboi Mondial decat orice alt om. Dar este foarte interesant ca nu s-a putut gandi decat la ce nu a facut. Ar fi vrut sa fi facut mai mult.
Putem invata o lectie puternica despre darnicie de la acest om. Fiindca tot asa, chiar si datatorii voiosi vor privi in urma vietilor lor si si-ar dori sa fi facut mai mult. Iar pentru cei care nu au daruit niciodata sau au daruit mai putin decat ar fi putut, imaginati-va gandurile lor cand vor sta inaintea lui Dumnezeu in ziua finala pentru a da socoteala de felul in care si-au folosit banii - si vor fi rasplatiti in consecinta!

decembrie 29, 2009

BUCURIA DĂRUIRII (1)

"Fiecare sa dea ce va putea" (Deuteronom 16:17)


In Biblie exista peste 2000 de versete referitoare la bani si darnicie. Iata doua dintre ele: a) "Fiecare sa dea ce va putea, dupa binecuvantarea pe care i-o va da Domnul, Dumnezeuil tau"; b) Fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui; nu cu parere de rau sau de sila, caci "pe cine da cu bucurie, Il iubeste Dumnezeu.: (2 Corinteni 9:7). Iata doua povestiri despre bucuria darniciei, la care merita sa te gandesti:
1) Oseola McCarty, in varsta de optzeci si sapte de ani a facut un singur lucru toata viata ei: spala rufe. Acum este renumita pentru lucrul acesta. Timp de zeci de ani ea a castigat cinzeci de centi pentru fiecare tura de haine spalate pentru familii instarite din Hattiesburg, Mississippi, preferant o placa pentru spalat in locul unei masini de spalat. In fiecare saptamana depunea cate putin intr-un cont de economii. Cand a iesti la pensie, ea l-a intrebat pe bancher cati bani are. "$250.000" a raspuns acesta. A fost socata. "Am avut mai mult decat puteam cheltui" a explicat ea. Asa ca aceasta spalatoreasa timita, celibatara, a daruit $150.000 Universitatii Southern Mississippi pentru a-i ajuta pe tinerii afro-americani sa mearga la facultate. "Este mai ferice sa dai decat sa primesti" a spus ea reporterului. "Eu am incercat".
2) Don McCullough, presedintele Seminarului din San Francisco spune: "Prezbiterienii scotieni au fondat biserici in Ghana in urma cu peste 100 de ani. Serviciile lor de inchinare inca mai seamana cu serviciile formale prezbiteriene scotiene doar ca recent ei au adaugat si ceva din cultura africana. La timpul darurilor de buna voie, ei danseaza. Muzica canta si fiecare persoana danseaza de bucurie pe culuar spre farfuria darniciei. Conform misionarului care mi-a povestit toate acestea, inchinarea cu darurile de buna voie este singurul moment in care ei zambesc. Fara indoiala ca si Dumnezeu zambeste!"

decembrie 28, 2009

DEOSEBEȘTE ANOTIMPUL

"Staruieste asupra Lui la timp si la ne la timp" (2Timotei 4:2)


Vietile noastre sunt impartite in anotimpuri, iar anotimpurile inseamna inceputuri si sfarsituri. Deci, deosebirea este cheia longevitatii. Daca nu intelegi lucrul acesta, iti poti pierde simtul scopului, deoarececand un anotimp s-a incheiat, nu mai ai nimic de dus cu tine in anotimpul urmator. De aceea fermierii de succes isi rotesc culturile. Ei planteaza grau pe o tarla, apoi cand s-a terminat un anotimp, ei ara terenul si-l lasa sa se odihneasca. In acelasi timp, intr-un alt loc ei cultiva cartofi, dupa care terenul acela trece prin acelasi proces. Primavara ei schimba ordinea lucrului, asa incat parcela pe care mai demult fusese grau produce acum cartofi si asa mai departe.
Cand Pavel i-a spus lui Timotei: "Staruieste asupra lui la timp si ne la timp" el il incuraja sa-si largeasca orizontul spiritual. In cazul lui Timotei, el trebuia sa inteleaga ca exista o vreme pentru indreptarea oamenilor si o vreme pentru a-i mangaia (2Timotei 4:2-5). Momentul este foarte important. Psalmistul compara omul neprihanit cu ".. un pom.. care isi da rodul la vremea lui" (Psalmul 1:3). Pentru a avea succes, trebuie sa stii in ce anotimp te afli!
Si trebuie sa intelegi si ca Dumnezeu este mai preocupat de adancimea radacinilor decat de inaltimea ramurilor; este mai interesat de calitate, decat de cantitate. Cu Dumnezeu mai intai apare calitatea si apoi numele. De aceea El foloseste stradaniile tale pentru a cultiva tipul de sol (si suflet) necesar pentru a produce roada. Si inca ceva: din cand in cand El nu va ingadui ca furtunile sa inlature acele persoane si lucruri care tin pe loc lucrarea pe care o face in tine.

decembrie 27, 2009

DOMNUL ISUS ÎNȚELEGE

"[Domnul Isus] in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi" (Evrei 4:15)

Prietenii bine intentionati spun uneori: "stiu ce simti". Dar in inima lor ei gandesc: "nu, nu stiu deloc". Dar Domnul Isus stie! El "in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi", asa ca El poate interpreta si poate prezenta sentimentele noastre inaintea lui Dumnezeu. Si asa si face. Cand te rogi in Numele lui Isus si iti versi sufletul inaintea lui Dumnezeu, Domnul Isus actioneaza in calitate de avocat si spune: "Tata, Eu stiu cum se simte acest om. Stiu cum e sa te aflii sub presiunea pacatului. Vin inaintea Ta cu acest copil al Tau care are nevoie de ajutorul Tau".
Poate spui: "Dar Domnul Isus a fost fara pacat, cum poate El sa simta pacatul meu asa cum il simt eu?" El poate. De fapt, datorita puritatii Lui, El simte durerea pacatului chiar mai mult. Poate o ilustratie este binevenita. In viata noastra de zi cu zi noi traim cu microbi in jurul nostru si chiar si pe noi. Pentru ca nu ne aflam intr-un mediu steril, nu-i vedem si invatam sa traim cu ei. Dar este cu totul alta poveste intr-o sala de operatii dintr-un spital. Acolo orice contaminare cu microbi reprezinta o adevarata amenintare care necesita atentia intregului personal. Asa ca totul se sterilizeaza pentru ca bacteriile pot ucide pacientul. Curatenia incaperii cere atentie sporita fata de prezenta celei mai mici mizerii care ar putea duce la o infectie ce poate fi un pericol pentru viata. Asadar, separarea si sensibilitatea lui Isus fata de pacat mareste de fapt abilitatea Lui de a simpatiza cu noi. Concluzie: Domnul Isus intelege lupta pe care o avem de dus!