aprilie 04, 2009

DĂRUIEȘTE-I LUI DUMNEZEU

"Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului" (Psalmul 37:5)

___Intr-o zi, pe cand se juca cu o vaza scumpa, un copil si-a introdus mana inauntru si nu a mai putut-o scoate. Inainte de a recurge la spargerea vazei, tatal lui i-a spus: "Fiule, relaxeaza-te, deschide-ti mana si trage-o afara". Spre surprinderea lui, micutul a spus: "Nu pot. Daca fac asta imi scap banul". Multi dintre noi sunt ca acest baiat, suntem atat de preocupati sa ne tinem de ceva fara valoare, incat nu putem accepta ceea ce ne ofera Dumnezeu! Renunta! Lasa-L pe Dumnezeu sa-ti arate calea Lui! Loretta P Burns scrie: "La fel cum copiii isi aduc jucariile stricate la noi cu lacrimi in ochi ca sa le reparam, mi-am adus visele zdrobite la Dumnezeu fiindca El este prietenul meu. Dar apoi, in loc sa-L las sa lucreze singur in pace, am stat pe langa El si am incercat sa-L ajut prin propriile mele metode. In final, mi le-am luat inapoi si am strigat: "Cum poti fi atat de incet?" "Fiule", mi-a spus El, "Ce puteam sa fac Eu.. tu nu ai renuntat niciodata".
___"Increde-te in Domnul, si fa binele; locuieste in tara, si umbla in credinciosie. Domnul sa-ti fie desfatarea, si El iti va da tot ce-ti doreste inima. Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra" (Psalmul 37:3-5). Cuvintele "increde-te, desfata-te si incredinteaza" sunt cheile tale pentru succes. Nu mai incerca sa-ti carmuiesti viata de unul singur. Incredinteaz-o in mana lui Dumnezeu si lasa-L pe El sa lucreze. El nu este nici intimidat, nici oprit de circumstantele tale. Chiar crezi ca problema ta este prea mare pentru El sau ca nu se descurca fara ajutorul tau? Incredinteaza-ti viata in mana lui Dumnezeu si priveste ce se intampla!

aprilie 03, 2009

ÎNCREDE-TE ÎN DUMNEZEU ÎN ÎNTUNERIC (2)

"Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe dupa aceea" (Ioan 13:7)
___Maria si Marta au fost suparate ca Domnul Isus nu a venit decat dupa ce Lazar a murit. "Doamne, daca ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu" (Ioan 11:21 si 32). Dar in loc sa se justifice, Isus a raspuns: "Nu ti-am spus ca, daca vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?" (Ioan 11:40). Cand Dumnezeu i-a cerut lui Avraam sa-l sacrifice pe fiul sau Isaac, el nu a inteles, dar mai tarziu a fost martorul credinciosiei lui Dumnezeu cand Isaac i-a fost redat. Moise nu a inteles de ce trebuie sa petreaca 40 de ani in pustie, dar mai tarziu cand Dumnezeu l-a chemat sa conduca poporul Israel la eliberare, a inteles, Iosif nu a stiut de ce fratii lui se poarta urat cu el si de ce a fost inchis pe nedrept, dar mai tarziu, cand a ajuns guvernator si a salvat viata unei natiuni, scopurile lui Dumnezeu au devenit clare.
___La fel cum copiii tai nu cred ca deciziile tale au vreun sens, noi nu intelegem caile lui Dumnezeu. De aceea Isus i-a spus Mariei si Martei: "Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe dupa aceea". Dumnezeu nu se asteapta sa intelegi, dar se asteapta sa te increzi in El. In ciuda bubelor sale, a falimentului si a doliului, Iov a spus: "daca m-ar incerca, as iesi curat ca aurul" (Iov 23:10). Te incearca oare Dumnezeu in situatia in care te afli? Daca da, ce inveti tu? Experienta te umple de amaraciune sau te face mai bun facandu-te sa te apropii mai mult de Dumnezeu?

aprilie 02, 2009

ÎNCREDE-TE ÎN DUMNEZEU ÎN ÎNTUNERIC (1)

"Daca Domnul este cu noi, pentru ce ni s-au intamplat toate aceste lucruri?" (Judecatori 6:13)
___Acum o suta de ani, tesatoriile de textile din Germania aveau incaperi speciale dedicate fabricarii celor mai fine dantele. Fiecare incapere era intunecata, exceptie facand lumina care patrundea printr-o mica fereastra si cadea pe ceea ce lucra tesatorul. Si aceasta pentru ca dantela este mai frumoasa cand tesatorul sta in intuneric si lucratura lui sta in lumina. De obicei, scopurile lui Dumnezeu se descopera, iar puterea Lui se manifesta in cele mai intunecate experiente ale noastre cand, ca in cazul lui Ghedeon, te intrebi: "Daca Domnul este cu noi, pentru ce ni s-au intamplat toate aceste lucruri?" Cand nu pare sa existe niciun motiv sau ratiune, promisiunea lui Dumnezeu este astfel: "iti voi da vistierii ascunse, bogatii ingropate, ca sa stii ca Eu Sunt Domnul care te chem pe nume" (Isaia 45:3).
___Oricine poate fi credincios in vremuri bune, dar pentru a sta "noaptea in Casa Domnului" (Psalmul 134:1) este nevoie de adevarata dedicare. George Matheson a scris: "Voi ramane eu in Casa Domnului noaptea.. Il voi iubi eu pentru ceea ce este El.. stiu eu sa nu doresc darul, ci Datatorul? Cand pot sa raman in intunericul noptii si sa-L laud.. L-am acceptat pentru ceea ce este El". Cand Israelitii s-au confruntat cu cea mai mare provocare a lor, Marea Rosie, Biblia spune: "Domnul a pus marea in miscare printr-un vant dinspre rasarit, care a suflat cu putere toata noaptea" (Exod 14:21). Fii incurajat, Dumnezeu lucreaza, chiar daca tu nu poti sa-L vezi.
___La urma urmelor, cum poate Dumnezeu sa ne "insufle cantari de veselie noaptea" (Iov 35:10) daca soarele straluceste mereu? Domnul Isus a spus: "Ce va spun Eu la intuneric, voi sa spuneti la lumina" (Matei 10:27). In locurile intunecate ale vietii, Dumnezeu ne impartaseste lucruri care te intaresc si ii incurajeaza pe cei din jurul tau.

martie 31, 2009

DESCOPERĂ CE SE ASCUNDE ÎNLĂUNTRUL TĂU

"Comoara aceasta.. este de la Dumnezeu" (2 Corinteni 4:7)
___Stii ca inlauntrul tau se afla o comoara? Dumnezeu a pus-o acolo. Ea consta in calitatile tale unice si in focul din sufletul tau. Poate viata a aruncat apa rece peste acel foc, dar Dumnezeu il poate reaprinde. Sa remarcam ca aceasta comoara dinlauntrul tau este "de la Dumnezeu" si ceea ce El poseda, El protejeaza, hraneste si va folosi spre slava Sa. Dar Dumnezeu este un investitor intelept; cand face o investitie, asteapta un castig!Se spune ca cel mai bogat loc de pe aceasta planeta nu sunt campiile cu petrol din Kuweit sau minele de diamante din Africa de Sud. Nu, cele mai bogate zacaminte se afla in cimitirele locale, ingropate in acele locuri sacre se gasesc visele care nu s-au implinit niciodata, cantecele care nu au fost niciodata cantate, cartile care nu au fost niciodata scrise, ideile care nu au fost niciodata impartasite, inventiile care nu au fost niciodata concepute, planurile care nu au trecut niciodata de plansa de desen a mintii si scopurile care nu au fost niciodata atinse. Doar un procent nesemnificativ a celor care traiesc pe aceasta planeta vor descoperi si isi vor atinge adevaratul potential. Vrei sa fii unul dintre acestia? Intreaba-te: "Cine sunt eu? De ce m-a pus Dumnezeu in acest loc? Cat potential detin? Cum pot sa-mi maximizez potentialul spre slava Lui?" In raspunsurile la aceste intrebari stau cheile unei vieti implinite.
___Daca inca nu ai descoperit care este scopul vietii tale, vorbeste cu Dumnezeu. "Toate au fost facute prin El" (Coloseni 1:16). Inainte sa rostesti primul tau cuvant sau sa faci primul tau pas, Dumnezeu a avut un plan pentru viata ta. Poate spui: "Dar am ratat atat de grav". Poate, dar este uimitor ce poate face Dumnezeu cu o viata zdrobita cand ii incredintezi Lui toate lucrurile!

martie 30, 2009

CUM SĂ ÎNVINGI AMÂNAREA!

"De aceea nu fiti nepriceputi, ci intelegeti care este voia Domnului" (Efeseni 5:17)
___Pentru a invinge amanarea trebuie:
1) Sa-ti asumi responsabilitatea pentru viata ta. Oricat de mult ti-ai dori nimeni nu va veni in timp ce dormi ca sa iti inlocuiasca esecul cu succesul. Marile suflete au vointa, sufletele slabe au dorinta. Trebuie sa faci ceva!
2) Sa-ti analizezi scuzele. Scuza arunca vina pe altceva decat pe tine, ceea ce inseamna ca solutia te depaseste. Scuzele sunt asemenea semnelor "iesire" de pe drumul progresului; ele ne fac sa ne abatem de la drum. Este mai usor sa trecem de la esec la succes decat de la scuze la succes. Asa ca analizeaza-ti scuzele si elimina-le.
3) Sa te concentrezi asupra beneficiilor aparute in urma indeplinirii unei sarcini. Pentru a sari hopul concentreaza-te asupra lucrului pe care il vei obtine odata ce l-ai trecut. Iti va aduce vreun folos? Iti va deschide drumul pentru un alt lucru pe care ai vrea sa-l faci? Va fi o piatra de aducere aminte in dezvoltarea ta personala sau o realizare a ceva mai maret? Va ajuta la eliberare emotionala? Amiralul William Halsey a spus: "Problemele devin mai mici daca le confrunti. Atinge usor un ciulin si te inteapa, apuca-l sanatos si spinii se rup".
4) Sa ceri ajutor. Columb nu a descoperit Lumea Noua de unul singur, el a avut nevoie de un echipaj. Vorbind despre biserica, Pavel scrie: "tot trupul, bine inchegat si strans legat, prin ceea ce da fiecare incheietura, isi primeste cresterea" (Efeseni 4:16). Nu exista nicio modalitate prin care poti valorifica ceea ce iti ofera altii cand este vorba de infrangerea vechilor obiceiuri si adoptarea altora noi. Da, inseamna sa-ti asumi un risc fiindca vei deveni vulnerabil cand iti impartasesti sperantele si temerile. Dar merita sa-ti asumi acest risc.

martie 29, 2009

REZISTENT LA RESPINGERE

"Vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal, sa ne numim copii ai lui Dumnezeu! Si suntem" (1 Ioan 3:1)
___Te-ai intrebat vreodata cum de oamenii te considera o persoana agreabila? Pentru multi dintre noi aceasta intrebare devine o chestiune care ne implineste. Teama de respingere este atat de intensa incat ne protejam in mai multe moduri: a) jurand ca nu vom lasa pe nimeni sa se apropie de noi pentru a ne rani din nou. In teorie suna bine, dar izolandu-ne de ceilalti ne inchidem in noi insine si toate relatiile noastre sufera; b) afisand masca unei "fete smechere". Sunt dur! N-am nevoie de nimeni. In consecinta nimeni nu-ti implineste nevoile; c) respingandu-i pe ceilalti. Cand ne simtim respinsi ne imaginam ca suntem atacati chiar si cand nu suntem. Asa ca ne inarmam cu manusile de box si iesim la interval; d) incercand sa cumparam protectie fata de respingere facandu-le oamenilor anumite favoruri. Sau impacandu-ne cu relatii abuzive fiindca ne gandim ca este ceea ce meritam si ca este ultima noastra sansa in dragoste; e) practicand perfectionismul. Renunta la asa ceva! Dumnezeu te iubeste deja neconditionat, iar standardele umane variaza atat de mult ca nu vei reusi sa faci pe toata lumea multumita oricat de mult incerci.
___Atata vreme cat continui sa ai un simt scazut al propriei tale valori, vei continua sa atragi pe cine nu trebuie. Asa ca asculta: "Vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal, sa ne numim copii ai lui Dumnezeu! Si suntem". Si "acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Si ce vom fi, nu s-a aratat inca. Dar stim ca atunci cand Se va arata El, vom fi ca El" (1 loan 3:2). Daca parerea ta despre tine vine din orice alta parerea decat a lui Dumnezeu, vei fi mereu vulnerabil. Criticile te vor micsora; incercarile si esecurile te vor impiedica sa te ridici din nou. Iar cel mai rau, nu vei descoperi niciodata si nu vei fi niciodata descoperit drept acea persoana unica si minunata creata de Dumnezeu.