mai 31, 2008

VIAȚĂ DIN BELȘUG

"..Eu am venit ca oile să aibă viată, si s-o aibă din belsug" (Ioan 10:10)

___Doresti să ai o viată plină de binecuvântări? Domnul Isus ne dă reteta;
"Adevărat, adevărat, vă spun, că dacă grăuntele de grâu, care a căzut pe pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce multă roadă. Cine îsi iubeste viata, o va pierde; si cine îsi urăste viata în lumea aceasta, o va păstra pentru viata vesnică" (Ioan 12:24-25). Pavel stia că "moartea firii pământesti" este un lucru atât de crucial pentru o viată de crestin plină de izbândă încât a devenit strigătul inimii lui: "Si să-L cunosc pe El si puterea învierii Lui si părtăsia suferintelor Lui, si să mă fac asemenea cu moartea Lui" (Filipeni 3:10). Doresti să fii locuit si revigorat de puterea învierii? Trebuie să fii dispus să renunti la:
a) voia ta
b) dorintele tale
c) mândria ta
d) independenta ta.
___Noi vorbim despre cum să ajungem în locul unde singurul lucru care contează este ceea ce doreste Dumnezeu, loc ce este exact opusul tuturor instinctelor tale firesti. "De unde stiu că am murit fată de firea pământească?" întrebi tu. Fiindcă poti critica un om mort, poti să-l calci în picioare, iar el nu este afectat. Si asta pentru că a trecut într-o sferă mai înaltă.

mai 30, 2008

NU-ȚI PIERDE PACEA

"să nu dati prilej diavolului" (Efesenl 4:27)

___Pe timp de pace puterea este mare! Dacă diavolul nu te poate face să te superi, el nu are nicio puterea asupra ta! El are câstig de cauză când îti pierzi pacea. Si îti va întinde capcane pentru a te face să ti-o pierzi; astfel el poate să-ti fure pacea, să te deruteze si să te facă să alergi în cerc.
___Ti s-a întâmplat vreodată să te certi înainte de a merge la biserică si apoi să te simti un ipocrit când esti în biserică; iar în tot acest timp diavolul îti râde în nas spunându-ti "Te-am prins". Si asta fiindcă el stie că Cuvântul lui Dumnezeu poate fi "..este semănat în pace" (Iacov 3:18). Dacă te poate împiedica să primesti sământa Cuvântului Său, el îti poate fura roadă binecuvântării care decurge din el. De aceea trebuie să veghezi la pacea ta.
___Ascultă: "întelepciunea care vine de sus este întâi, curată, apoi pasnică, blândă, usor de înduplecat, plină de îndurare si de roduri bune, fără părtinire, nefătarnică. Si roadă neprihănirii este semănată în pace pentru cei ce fac pace" (Iacov 3:17-18).
___Data viitoare când devii supărat, întreabă-te: "Ce încearcă diavolul să obtină? Dacă cedez în fata acestor sentimente negative, care va fi consecinta?" Când esti supărat îti pierzi bucuria, iar când îti pierzi bucuria îti pierzi puterea, fiindcă: "..bucuria Domnului va fi tăria voastră" (Neemia 8:10). Asa că astăzi fă tot ce poti să ai stăpânire de sine si să-ti păstrezi pacea!

mai 29, 2008

DUMNEZEU LUCREAZĂ LA RĂBDAREA TA

" – ne bucuram chiar si in necazurile noastre; căci stim că necazul aduce răbdare" (Romani 5:3)

___Vremurile cele mai grele sunt atunci când ceea ce stim despre Dumnezeu tot nu ne ajută să obtinem rezultate! Si anume când învătăm despre tăcerea Sa.
___Când Dumnezeu tace, a) El te învată chiar si în liniste; b) El îngăduie să crestem obligându-ne să gândim, să studiem să ajungem la concluzii în timp ce El stă deoparte cu un zâmbet tainic si cu o privire grijulie! El se poartă ca un părinte!
___Credinta vine în urma auzirii. Răbdarea vine în urma tăcerii! Tăcerea este ceea ce Dumnezeu îti oferă când lucrurile rele rămân neschimbate. Este medicamentul lui Dumnezeu pentru inima ta frământată. Este balsamul pe care Îl întinde pe muschii tăi care te dor când simti că esti solicitat până la refuz. Este perioada când durerea durează atât de mult încât doar Dumnezeu îti poate da pacea necesară, harul lui curat care te sprijină. Adevărul este că răbdarea este doar puterea în haine de lucru, puterea concentrată si credinta care lucrează.
___Ascultă: "Să ne uităm tintă la Căpetenia si Desăvârsirea credintei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade la dreap¬ta scaunului de domnie al lui Dumnezeu. Uitati-vă dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea păcătosilor o împotrivire asa de mare fată de Sine pentru ca nu cumva să vă pierdeti inima si să cădeti de oboseală în sufletele voastre!" (Evrei 12:2-3).

mai 28, 2008

CUM SĂ-ȚI DESCOPERI CHEMAREA VIEȚII

"Dacă slujeste cineva, sa slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu.." (1 Petru 4:11)

___Dacă ne uităm la cei care îsi împlinesc chemarea vietii, motivatia lor este mare. Ei au îndelungă răbdare în depăsirea obstacolelor. Ei se află în continuă crestere si învătare. Unica lor bucurie se află în ceea ce fac. A rata chemarea vietii înseamnă să ratezi scopul pentru care te-a creat Dumnezeu. Fie că lucrezi într-o biserică sau într-o firmă, esti înzestrat si chemat de Dumnezeu – si ai face bine să iei lucrul acesta în serios! Iată câteva întrebări care te vor ajuta să-ti găsesti chemarea vietii.
___Care este materia mea primă? Dumnezeu te-a înzestrat cu un anumit temperament si cu daruri si trebuie să le pui în negot. Care este lucrul care îti trezeste compasiune? (Uneori problema care te mânie cel mai tare este problema pentru care te-ai născut să o rezolvi.) De ce fac ceea ce fac? Există o mare diferentă între a face ceva pentru că crezi că Dumnezeu te-a chemat să o faci si a face ceea ce părintii, prietenii sau eu-l tău doresc să faci. Care îmi sunt limitele? Înainte de a începe să-ti împlinesti chemarea trebuie să descoperi ce nu esti chemat să faci. Asa că să fie limpede: ai o chemare. Aceasta are de-a face cu ceea ce a plănuit Dumnezeu pentru tine. Trebuie să o cauti cu mintea deschisă. Când oameni pretind că sunt ceea ce nu sunt, trăiesc cu un puternic simt al nepotrivirii si se avântă spre o viată plină de frustrări. Nu face si tu la fel. Fii deschis la adevărul despre tine însuti. Chemarea vietii tale este ceva ce tu descoperi, nu ceva ce alegi.

mai 27, 2008

CRIZA DE IDENTITATE!

“..căci Eu stiu de unde am venit si unde Mă duc" (Ioan 8:14)

___Recent, un post local a anuntat că un om a fost eliberat din închisoare unde a fost închis pentru o crimă pe care nu a comis-o el. Un caz de confundare a identitătii îi furase cea mai mare parte a vietii. Dacă nu întelegi cine esti înaintea lui Dumnezeu, Satan te va sorti unei vieti fără valoare, teamă si manipulare. A identifica pe cineva înseamnă a avea abilitatea de a recunoaste si de a spune exact cine este acea persoană; deci când te identifici cu ceea spune lumea înseamnă că esti împotriva a ceea ce spune Dumnezeu si te expui problemelor. Domnul Isus S-a identificat doar cu părerea lui Dumnezeu: "..căci Eu stiu de unde am venit si unde Mă duc..". Oamenii au spus lucruri îngrozitoare despre Domnul Isus, dar Biblia spune: "Piatra, pe care au lepădat-o zidarii a ajuns să fie pusă în capul unghiului clădirii" (Psalmul 118:22). Uneori suntem prea ocupati spunându-le oamenilor ce să facă încât neglijăm să le spunem cine sunt. Dacă stii cine esti în Hristos vei avea puterea să-ti tii capul sus! Pavel spune: "Voi aveti totul deplin în El.." (Coloseni 2:10). "Deplin"! Asta înseamnă că nu ne lipseste nimic! Odată ce accepti lucrul acesta, nu vei mai avea sentimentul că mereu îti lipseste ceva. Când ai bani în bancă si trebuie să îi retragi, nu simti pre¬siune. Asta pentru că sti că sunt acolo pe numele tău. Nu trebuie să te zbati să fii corect fată de oameni când stii că esti corect fată de Dumnezeu, el te iubeste si are un plan pentru tine; nu pierde niciodată asta din vedere! În loc să te concentrezi asupra oamenilor, începe să te uiti tintă la ".. Căpetenia si Desăvârsirea credintei noastre, adică la Isus.." (Evrei 12:2) fiindcă deja ai parte de aprobarea Lui!

mai 26, 2008

CUM REACȚIONEZI LA SUCCES

“..când cresc bogătiile, nu vă lipiti inima de ele” (Psalmul 62:10)

___Nimic nu mărturiseste mai tare despre caracterul tău decât modul în care te raportezi la succes. Necazurile îti pun la încercare credinta, curajul si capacitatea de îndurare. Solomon a spus: "Dacă slăbesti în ziua necazului, mică îti este puterea" (Proverbe 24:10). Dar este si mai greu să faci fată succesului. Thomas Carlyle a spus: "La fiecare om care poate suporta prosperitatea există o sută care vor suporta necazul". Si asta fiindcă greutătile îti limitează optiunile; te fac să te con¬centrezi asupra supravietuirii. Dar prosperitatea îti poate complica viata prin intensificarea "nevoilor" si testarea integritătii. Ce alt motiv ar avea David să spună: "..când cresc bogătiile, nu vă lipiti inima de ele"?
__Dar sper să fie limpede, nu este gresit să prosperi. Biblia spune că Dumnezeu ridică si coboară după bunul Lui plac. El "..El coboară pe unul, si înaltă pe altul" (Psalmul 75:5). Si El nu are nevoie de permisiunea noastră pentru asta. Dar El vrea să fie sigur că poti face fată succesu¬lui fără a-ti pierde valorile si prioritătile. Chuck Swindoll spune: "Succesul nu îti dă dreptul să numesti răul bine. Sau să zici că ceva este bine dacă nu este .. Să mergi pe sârmă este mai greu decât să rămâi în picioare în vreme de furtună". Dar se poate înfăptui! Din închisoare, losif a ajuns să fie prim ministru (vezi Geneza 41:42-43). Daniel a fost promovat să fie comandantul unei trei¬mi din tară (vezi Daniel 6:1-2). De la culegător de smochine, Amos a ajuns să fie prooroc în casa împărătească (vezi Amos 7:14-15). Dumnezeu i-a dat unui fermier umil pe nume Iov bogătii de nes-pus. El "a ales pe robul Său David si i-a luat de la staulele de oi .. ca să pască pe poporul Său lacov .. Si David i-a cârmuit cu o inimă neprihănită.." (Psalmul 78:70-72). Si nici măcar unul nu si-a compromis caracterul! Deci se poate. Întrebarea este – tu poti?

mai 25, 2008

ÎNSEMNĂTATEA GÂNDIRII SĂNĂTOASE

“înțelepciunea omului chibzuit îl face să vadă pe ce cale să meargă.." (Proverbe 14:8)

___În cartea sa “As a Man Thinketh” (Felul omului de a gândi), James Allen spune - "Tot ceea ce realizează sau nu reuseste să realizeze omul este rezultatul direct al gândurilor sale". Crezi lucrul acesta? Dacă crezi, gândirea sănătoasă va avea o mare valoare pentru tine. Succesul nu survine din întâmplare. Nu te împiedici de el si doar pe urmă îti dai seama că există. Fie că esti om de afaceri, misionar, profesor, părinte sau orice altceva, nivelul succesului va creste semni­ficativ dacă acorzi o atentie deosebită gândirii sănătoase. Cu cât ai o gândire mai bună, cu atât perspectivele vietii tale vor fi mai bune. Dramaturgul Victor Hugo a spus: "Un om mărunt se naste din lucruri mărunte".
___Cei care nu-si dezvoltă si nu practică gândirea sănătoasă se vor trezi la mila împrejurărilor sau a gândurilor oamenilor. Ei nu sunt capabili de a rezolva probleme. Ei se vor confrunta cu ace­leasi obstacole la nesfârsit deoarece ei nu anticipează si sunt mereu într-o stare reactivă. Un vechi proverb germanic spune: "Mai bine o traistă goală decât o minte goală". Cei ce gândesc sănătos depăsesc greutătile, inclusiv lipsa resurselor.. Si în general, cei ce nu au o gândire bună sunt la mila celor ce o au.
___Cântăreste următoarele cuvinte: "Capitalul nu este asa de important. Nici experienta. Le poti avea pe amândouă. Dar cea mai mare însemnătate o au ideile. Dacă ai idei ai cea mai mare avutie si nu există limită pentru ceea ce poti face cu viata ta. Solomon scrie: "..Mănâncă si bea, îti va zice el, dar inima lui nu este cu tine" (Proverbe 23:7). Iar vestea cea bună este că nu e prea târziu să devii un bun gânditor!