decembrie 27, 2008

INTIMITATE SPIRITUALĂ

"Si sa-L cunosc pe El si puterea Invierii Lui si partasia suferintelor Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui" (Filipeni 3:10)


___In Geneza 2:25 citim: "Omul si nevasta lui erau amandoi goi si nu le era rusine". Aceasta inseamna intimitate! Dar intimitatea de baza nu este cea cu sotia sau cu sotul; ci este cu Dumnezeu! Pavel nu doar ca s-a rugat pentru ea, dar a si urmarit-o: "Si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui si partasia suferintelor Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui" (Filipeni 3:10). Poti tu spune lucrul acesta? Ii canti tu oare cantari de lauda sau mintea ta este in alta parte? Esti tu atat de critic incat pari a fi un necredincios? Pavel ar raspunde in felul urmator: "Scopul meu este ca lucrurile acestea sa nu fie niciodata adevarate despre mine. Voi urmari sa am o relatie atat de apropiata cu El, incat El si cu mine vom merge impreuna orice ar veni". Acesta ar trebui sa fie si scopul nostru! Tendinta noastra este sa devenim tot mai ocupati. Drept rezultat, umblarea noastra cu Dumnezeu ramane superficiala, iar rezervorul nostru se goleste. Intimitatea spirituala ofera un rezervor plin care nu poate fi gasit decat alipindu-ne de Dumnezeu, ceea ce necesita timp si efort ca sa se implineasca.

___Intimitatea cu Dumnezeu nu se intampla peste noapte. Prietenii si familia ta nu te vor intelege. Trupul tau va lucra impotriva ta. imprejurarile potrivnice vor veni pentru a te descuraja. Daca ar fi ceva usor, toti ar experimenta-o. Nu, premiul este al celor care pot spune: "Si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui si partasia suferintelor Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui".

decembrie 26, 2008

NAȘTEREA DOMNULUI (3)

"I-a saltat pruncul in pantece" (Luca 1:41)


___Dupa ce i-a spus fecioarei Maria: "Duhul Sfant Se va cobori peste tine", ingerul Domnului o instiinteaza: "Iata ca Elisaveta, rudenia ta, a zamislit, si ea, un fiu la batranete; .. Caci nici un cuvant de la Dumnezeu nu este lipsit de putere" (Luca 1:36-37). Apoi citim: "Maria s-a sculat chiar in zilele acelea, si a plecat in graba .. A intrat in casa lui Zaharia, si a urat de bine Elisavetei. Cum a auzit Elisaveta urarea Mariei, i-a saltat pruncul in pantece si Elisaveta s-a umplut de Duhul Sfant. Ea a strigat cu glas tare: "Binecuvantata esti tu intre femei, si binecuvantat este rodul pantecelui tau".. Fiindca iata, cum mi-a ajuns la urechi glasul urarii tale, mi-a saltat pruncul in pantece de bucurie. Ferice de aceea care a crezut; pentru ca lucrurile, care i-au fost spuse din partea Domnului, se vor implini" (Luca 1:39:45)

___Ce relatare! Cand Elisaveta s-a intalnit cu Maria, copilul predestinat din ea a saltat de bucurie. Fiecare Marie are nevoie de o Elisaveta – chiar si tu! Sa observam: cand Maria a auzit ce facuse Dumnezeu in viata Elisavetei, ea "s-a sculat .. si a plecat in graba" (Luca 1:39) ca sa o intalneasca. De asemenea ea "a ramas impreuna cu Elisaveta cam trei luni" (Luca 1:56). Cand Dumnezeu te prezinta cuiva care a fost atins de Duhul Sfant si poarta in el ceea ce porti si tu, du-te la el, pretuieste-l si petrece timp cu el; este legatura spirituala a sufletului tau! Legatura dintre aceste doua femei nu s-a facut doar in virtutea faptului ca erau rude. Uneori cei din propriile noastre familii sunt primii care ne critica si ultimii care ne inteleg. "Cum voi recunoaste sufletul meu pereche din punct de vedere spiritual?" poate intrebi tu. Cand te afli in preajma unei astfel de persoane ceva din tine va tresalta de bucurie si vei fi "umplut de Duhul Sfant".

decembrie 25, 2008

NAȘTEREA DOMNULUI (2)

"Maria a zis: "faca-mi-se dupa cuvintele tale!" (Luca 1:38)


___Cand Dumnezeu I-a spus ca urmeaza sa dea nastere lui Hristos, Maria a intrebat cum se poate asa ceva. Poate Dumnezeu ti-a spus si tie lucruri pe care doreste sa le faca prin tine, dar tu privesti la propriile tale limitari si intrebi: "Cum se face lucrul acesta?" (Luca 1:34). Poate Ii spui lui Dumnezeu: "Nu am pregatirea necesara, nici experienta, nici aptitudini sau relatii. Si cu siguranta nu am puterea sa o duc la capat singur". Asemenea Mariei, tu te gandesti doar in modul firesc, si anume ca trebuie sa ai ajutorul omului pentru a face ceva. Daca te intrebi cum va face Dumnezeu ca lucrurile sa se intample in viata ta, tine minte, El va indeplini sarcina. Nici un om nu poate primi cinstea pentru mantuirea ta. El i-a spus Mariei: "Duhul Sfant Se va cobori peste tine" (Luca 1:35). Duhul Sfant te poate umple cu o viziune, te poate inspira prin idei creative, te poate pune in legatura cu persoanele potrivite si iti poate da puterea de a-ti indeplini sarcina. Dumnezeu a avut un plan special cu Maria; El are un plan si pentru tine. Nu ti se da privilegiul de a vedea viitorul. Nu stii tot ce are El pregatit pentru tine, dar El are un plan. Dupa ce ingerul a vorbit cu Maria, stii ce a spus ea? "Faca-mi-se dupa Cuvantul Tau" (Luca 1:38). Nu potrivit starii mele civile sau locului meu de munca sau posibilitatilor mele financiare sau lucrurilor pe care le merit. Nu, "faca-mi-se dupa Cuvantul Tau!" A fost usor? Nu, ea isi asuma un mare risc. A fi insarcinata fara a fi maritata aducea cu sine consecinte cumplite in acele vremuri, totusi ea s-a daruit de buna voie lui Dumnezeu; iar rezultatele au fost cu adevarat miraculoase. Deci: lasa-L pe Dumnezeu sa te foloseasca!

decembrie 24, 2008

NAȘTEREA DOMNULUI (1)

"Au istorisit ce li se spusese despre Prunc" (Luca 2:17)



___Este Ajunul Craciunului! E vremea sabatorilor, a ceremoniilor si a cadourilor; si este bine, dar adevarata povestire transcende aceste lucruri. Pentru a intelege cat mai mult din ea, sa privim la urmatoarele:

a)     Pastorii; cei care aveau grija de oi aveau un statut atat de neansemnat in Palestina primului secol. Nu erau considerati nici macar demni de incredere pentru a fi martori intr-un proces la tribunal si totusi Dumnezeu i-a ales sa anunte venirea Fiului Sau, iar in schimb ei s-au dus ca sa vesteasca aceasta lumii! Luca scrie: "Dupa ce L-au vazut, au istorisit ce li se spusese despre Prunc" (Luca 2:17). Iata raspunsul la intrebarea ta: "Poate Dumnezeu sa foloseasca pe cineva ca mine?" Nu trebuie sa fii licentiat in teologie sau sa fii cizelat si elocvent. Trebuie doar sa le spui oamenilor ce ai vazut, ce ai auzit si ce schimbare a facut Hristos in viata ta. Propovaduieste Cuvantul, iar Dumnezeu va face restul!

b)     Cei care au auzit despre aceste lucruri; "Toti cei ce i-au auzit, s-au mirat" (Luca 2:18). Harul lui Dumnezeu inca ii mai uimeste pe oameni; "Dumnezeu era in Hristos, impacand lumea cu sine, netinandu-le in socoteala pacatele lor, si ne-a incredintat noua propovaduirea acestei impacari" (2 Corinteni 5:19). Observa cuvantul "impacare". Datoria pacatului tau este anulata, conturile tale sunt reglate; poti avea o relatie cu Dumnezeu daca te increzi in Hristos. Uimitor!

c)     Maria: Luca scrie: "Maria pastra toate cuvintele acelea, si se gandea la ele in inima ei" (Luca 2:19). Ea dorea sa inteleaga ce se intampla si ce legatura avea cu ea. Si tu trebuie sa faci la fel. Nu te mai limita la urarea "Craciun fericit" si ia-ti timp pentru a pretui ceea ce este important si ceea ce inseamna El pentru tine. Dumnezeu s-a facut om, pentru ca noi care suntem fii ai oamenilor sa putem deveni fii de Dumnezeu. Uimitor!

decembrie 23, 2008

BASTON ȘI PLOSCĂ!

"Domnul i-a zis: "Ce ai in mana?" (Exod 4:2)


___Una din cele mai mari erori pe care le facem este sa ne comparam cu altcineva si sa conchidem ca, fiindca nu avem talentele lor, nu avem ce ne trebuie. Intr-o zi Dumnezeu i-a zis tui Moise: "Ce ai in mana?" Moise a raspuns: "Un toiag" (Exod 4:2). Doar un baston, nu mare lucru. Chiar asa? Dumnezeu l-a folosit pentru a seca Marea Rosie! Intelege un lucru: Dumnezeu poate lua ceva ce tu detii, un lucru nesemnificativ si-l poate folosi pentru a implini lucruri marete. Dar asta se intampla doar cand esti dispus sa recunosti potentialul acelui lucru si sa-l pui in mana lui Dumnezeu.

___Exista o povestire amuzanta despre doua calugarite care lucrau intr-un spital si care au ramas fara benzina in timp ce conduceau spre serviciu intr-o dimineata. In apropiere era o statie de benzina, dar nu aveau la ele nicio canistra. Una dintre ele isi aminti de o plosca pe care o aveau in portbagajul masinii. Au umplut-o cu benzina si au dus-o cu grija pana la masina. In timp ce calugaritele turnau benzina din plosca in rezervor, a trecut o masina in care se aflau doi barbati. Necrezandu-si ochilor, unul ii spuse celuilalt: "Fred, draga, asta numesc eu credinta!" Parea ceva prostesc. Probiema era ca cei doi indoielnici nu stiau adevarul. Si ce surprinsi au fost cand cele doua calugarite i-au depasit pe autostrada! Biblia spune: "fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui" (Evrei 11:6). Este nevoie de credinta ca sa consideri bastoanele si plostile "instrumente necesare pentru a implini misiunea". Dar cand Ii daruiesti lui Dumnezeu ceea ce ai, in viata ta se petrec lucruri uimitoare!

decembrie 22, 2008

DEPĂȘEȘTE MOMENTUL!

"Multamiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5:18)


___Sa ne gandim la Moise, legiuitorul si eliberatorul prin care Dumnezeu a dat Cele 10 Porunci. Numele lui este inca cunoscut pe intreg pamantul chiar si la 4000 de ani dupa moartea lui. Dar tine minte acelasi Moise a fost un ucigas. In Egipt el a fost considerat drept inamicul public numarul unu. El a fugit de justitie in pustie, unde a trait 40 de ani ca pastor. Totusi, Dumnezeu daltuia in Moise omul care avea sa stea in maiestuosul palat al Faraonului pentru a spune: "Lasa poporul sa plece!" O natiune s-a nascut fiindca acest om a refuzat sa inceteze, sa lupte, pentru a-si implini destinul divin.

___Nu fi paralizat de trecutul tau. Daca Dumnezeu l-a folosit pe Moise, te va folosi si pe tine. Toti trecem prin necazuri. Ceea ce trebuie sa-ti amintesti cand lucrurile merg rau este: "Depaseste momentul!" Ai fost ranit? Depaseste momentul! Ai fost tradat? Depaseste momentul! Ai avut parte de un esec? Depaseste momentul! Pavel scrie: "Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile". In vremuri de schimbare, adu multumiri. In vremuri de suparare, adu multumiri. In saracie sau in bogatie, adu multumiri. Dumnezeu este mai mare decat critica de care ai parte. El este mai mare decat uriasii cu care te confrunti. El este mai mare decat muntele pe care il urci. El este mai mare decat poverile pe care le duci. Uita-te la lista de barbati si femei din Scriptura care au ales sa se concentreze asupra pastrarii "straielor curate", si nu asupra norului intunecos. Acesti oameni nu au blestemat intunericul, ci au aprins o lumina si l-au imprastiat. Ei au ales atitudinea corecta, o atitudine a credintei. Nu te mai ascunde de succes fiindca te temi sa nu ai parte de esec. Esecul inseamna ca esti un invatacel, nu un invins. Nu te mai teme de risc! Apuca mana lui Dumnezeu, paseste inainte si implineste scopul Sau pentru viata ta.

decembrie 21, 2008

ÎNCREDEREA (3)

"Sa nu va parasiti, deci, increderea" (Evrei 10:35)



___Increderea este contagioasa! Ea se raspandeste in toata sfera ta de influenta. Cati ucigasi de uriasi existau in armata lui Saul? Nici unul! Cand Goliat a pus la incercare armata lui Israel aceasta a tremurat de frica. Totusi David, care venise sa aduca mancare fratilor sai, a cantarit situatia, a mers prin credinta si l-a ucis pe urias. Dupa ce David a devenit rege, cati alti ucigasi de uriasi s-au mai ridicat in Israel? Multi! Asculta: "Atunci Sibecai.. a ucis pe Sipai, unul din copiii lui Rafa. Si Filistenii au fost smeriti. A mai fost o batalie cu Filistenii. Si Elhanan .. a ucis pe fratele lui Goliat, Lahmi din Gat, care avea o sulita al carei maner era ca un sul de tesut. A mai fost o batalie la Gat. Acolo a fost un om de statura inalta, care avea sase degete la fiecare mana si la fiecare picior, douazeci si patru de toate, si care se tragea si el din Rafa. El a batjocorit pe Israel; si Ionatan, fiul lui Simea, fratele lui David, l-a ucis. Oamenii acestia erau dintre copiii lui Rafa la Gat. Ei au pierit ucisi de mana lui David si de mana slujitorilor lui" (1 Cronici 20:4-8). De ce crezi ca nu a existat nici un ucigas de urias in armata lui Saul? Deoarece nici macar Saul nu era unul! Totusi, sub conducerea lui David acestia au fost numerosi fiindca David era un ucigas de uriasi! Aceasta ilustreaza principiul "e nevoie de unul pentru a mai face inca unul". Cand iti dezvolti increderea, cei din jurul tau, prietenii, familia si rudele isi vor dezvolta si ei nivelul de incredere. De ce? Fiindca increderea aduce cu sine incredere!