noiembrie 14, 2009

CUM SĂ REZOLVI UN CONFLICT PE CALE BIBLICĂ

"Credinciosi adevarului, in dragoste, sa crestem in toate privintele" (Efeseni 4:15)


Exista doua cai prin care se poate spune adevarul. Calea "dezvaluirii unei farâme din ceea ce gândesti", prin care doar arunci o pastila, sau calea Bibliei: "spune adevarul in dragoste", care rezolva conflictul si intareste relatiile. Sa presupunem ca un cuplu se cearta fiindca el de obicei intârzie. Cum poate ea "sa spuna adevarul in dragoste" si sa-si faca auzit mesajul? Iata un proces din cinci pasi care este eficient in casnicie, prietenie sau in relatiile de serviciu.
Ea ii poate spune lui: 1) "Ma simt frustrata". Fara invinovatire, fara atac la persoana; o exprimare cinstita a propriilor sale sentimente; 2) "Ai intârziat". Fara judecata, fara sa-l faca in vreun fel sau fara sa-l eticheteze; doar o descriere concreta a faptelor; 3) "imi dai impresia ca timpul meu nu este important pentru tine"; fara morala, doar o impartasire onesta a sentimentelor sale; 4) "Te rog incearca sa ajungi la timp sau suna-ma sa-mi spui când ajungi". In loc sa se concentreze asupra faptelor trecute pe care nu le poate schimba, ea ii spune ce i-ar placea ca el sa schimbe data viitoare; 5) "Ai vrea sa faci asta pentru mine?". Nu pretinde si nu vorbeste ca si cum i se cuvine; cere doar atentie si consideratie. Când el este de acord, ei incheie un "contract". Ea ii multumeste sincer si-i rasplateste fiecare efort pe care il face pentru a se tine de cuvânt. A readus cuplul pe linia de plutire prin faptul ca l-a facut aliatul ei, nu dusmanul ei si-a redefinit un scop comun, nu ceva ce ea "ii face lui"! Biblia spune ca putem "merge impreuna" când "ne invoim" sa facem lucrul acesta (Amos 3:3).

noiembrie 13, 2009

CUM SĂ TE LUPȚI CU EGOISMUL

"Nimeni sa nu-si caute folosul lui, ci fiecare sa caute folosul altuia" (1 Corinteni 10:24)

In calitate de cetateni ai imparatiei lui Dumnezeu, noi traim conform unui sistem de valori diferit. "Nimeni sa nu-si caute folosul lui, ci fiecare sa caute folosul altuia". Hai sa fim seriosi; este greu de facut si usor de uitat, deoarece ducem lupte cu egoismul in fiecare zi.
Când Domnul Isus era atârnat pe cruce trecând prin niste chinuri ingrozitoare, El Si-a facut timp pentru un tâlhar condamnat care se afla lânga El (Luca 23:39-43). Când Stefan a fost improscat cu pietre, el s-a rugat pentru cei care il omorau, cerandu-I lui Dumnezeu sa nu le ia in seama acel pacat (Faptele Apostolilor 7:59-60). Desi Pavel si Sila erau batuti si inchisi pe nedrept, ei si-au facut timp sa-l evanghelizeze pe temnicer. Chiar si dupa ce Dumnezeu a trimis un cutremur puternic care a rupt lanturile si le-a deschis usile inchisorii, ei au ramas acolo doar pentru a-l evangheliza pe cel care ii tinea captivi. Cât de tentant trebuie sa fi fost sa fuga de acolo cat mai puteau. Cât ar fi fost de usor sa se ingrijeasca de ei insisi si sa nu le pese de altcineva. Dar fapta lor plina de dragoste l-a miscat pe temnicer si i-a intrebat cum poate sa fie mântuit. In consecinta, el si toata familia lui au fost câstigati pentru Hristos (Faptele Apostolilor 16:25-34).
Când incepem sa câstigam lupta impotriva egoismului si sa umblam in dragoste, ceilalti vor observa. Nu-i vom câstiga niciodata pe oameni daca suntem ca ei. Asa ca iata intrebarea la care trebuie sa raspunzi: câti dintre cei dragi ai tai ar putea ajunge sa-L cunoasca pe Isus daca le-ai arata ca-i iubesti intr-adevar in loc sa-i ignori, sa-i judeci sau sa-i respingi? Este timpul sa afli!

noiembrie 10, 2009

FOLOSEȘTE CE Țl-A DAT DUMNEZEU (2)

"Cât va fi pamântul, nu va inceta semanatul si seceratul" (Geneza 8:22)


Pentru a reusi in viata trebuie sa cauti calauzirea lui Dumnezeu, sa te pregatesti, sa depui efort si sa investesti in directia buna. Biblia spune ca Dumnezeu ne da capacitatea de a câstiga bani (Deuteronom 8:18). Asa ca nu te scuza pentru aceasta! Dar succesul material este doar o parte din aceasta. Adevaratul obiectiv al lui Dumnezeu este sa creeze un canal prin care sa curga binecuvântarile Lui catre ceilalti. El nu se opune faptului ca tu sa ai diferite obiecte atâta timp cât ele nu te poseda pe tine! Dumnezeu doreste ca cea mai mare bucurie a ta sa fie in El, Datatorul, nu in darurile Lui. Banii pot fi o unealta pentru bine sau rau, iar unul din motivele pentru care Dumnezeu doreste sa-i ai este sa Se asigure ca ajung in locurile potrivite pentru a-I sprijini planul.
Parintilor, invatati-va copiii ca economisirea si investitiile sunt esentiale pentru o buna ispravnicie. Dar nu e de ajuns sa predicati lucrul acesta, trebuie sa-l si puneti in practica. De exemplu, daca câstigi 80.000 de lei pe an si ii cheltuiesti pe mâncare si pe haine de ultima moda, vei ajunge sa ai stomacul plin, o talie groasa, o garderoba ticsita de haine si buzunarele goale! Biblia spune: "Cât va fi pamântul, nu va inceta semanatul si seceratul". Sa remarcam care este ordinea in acest verset: mai intâi iti plantezi "samânta", apoi ii dai "timp" si in final iti strângi "recolta". Semanatul din belsug asigura o recolta imbelsugata. Fiecare samanta semanata programeaza o recolta. Nu merita oare sa te abtii de la câteva capricii acum, ca sa fi linistit mai târziu, pentru a implini planul lui Dumnezeu si pentru a-L auzi spunându-ti: "Bine, rob bun si credincios" (Matei 25:21)?

FOLOSEȘTE CE Țl-A DAT DUMNEZEU (1)

"Fiecaruia dupa puterea lui" (Matei 25:15)
In celebra Sa pilda a talantilor, Domnul Isus spune ca trei oameni au primit ceva pentru a investi, "fiecare dupa puterea lui". Dumnezeu iti va da doar acel lucru pe care ai abilitatea sa-l folosesti. Daca nu ai aceleasi daruri ca si aproapele tau, nu te ingrijora; foloseste ce ti-a dat El. Primul om si-a dublat talanti. Ai vrea sa primesti sfaturi de la el? Cel de-al doilea a facut la fel. Dar cel de-al treilea a sapat o groapa si si-a ascuns talantul de teama. Când nu investesti ceea ce ti-a dat Dumnezeu, El pierde profitul, iar tu pierzi rasplata de care te-ai fi bucurat.
Teama este inamicul tau numarul unu; ea iti paralizeaza credinta si iti mutileaza creativitatea. Banii tai, timpul, talentul, dragostea, etc. sunt seminte care trebuie semanate; asa ca seamana-le in ceva in care crezi, in ceva care va dainui in timp. Tot ceea ce ti-a dat Dumnezeu are menirea sa fie multiplicat. Daca nu faci asta, vei pierde darul primit. Pilda spusa de Hristos se incheie cu aceste cuvinte dure: "Luati-i, deci, talantul, si dati-l celui ce are zece talanti" (Matei 25:28).
Ai observat vreodata ca cei care investesc cu generozitate in vietile altora sunt tot timpul rasplatiti, in timp ce aceia care se tem sa imparta cu ei sfârsesc prin a pierde ceea ce au si nu mai au bucurie? "Cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera" (2 Corinteni 9:6). Intreaba orice taran; poti sa seceri doar dupa ce ti-ai luat samânta din hambar si ai pus-o in pamânt. In acest fel Dumnezeu are cu ce sa lucreze. Asadar, cuvântul pentru tine astazi este: foloseste ce ti-a dat Dumnezeu!

BIRUINTA PRIN APROPIEREA DE HRISTOS

"Si sa-L cunosc pe El" (Filipeni 3:10)
___Pavel scrie: "Si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui si partasia suferintelor Lui". Noi stim ce inseamna puterea invierii Lui. Este puterea care L-a inviat pe Domnul Isus din morti. Ce problema sau nevoie ai pe care puterea invierii nu ti-o poate rezolva? Ce este mort in viata ta si trebuie inviat sau ce este stricat in viata ta si trebuie reparat? Cand relatia stransa cu Hristos este prioritatea ta, ai acces la puterea Lui.
___Cum se face ca unii crestini sunt "mai mult decat biruitori", in timp ce altii par sa fie infranti tot timpul? Raspunsul nu sta în circumstante, deoarece crestinii biruitori si crestinii infranti se confrunta practic cu aceleasi incercari. Raspunsul nu sta in cine merge mai des la biserica sau cine citeste Biblia si cine nu. Raspunsul sta in faptul ca crestinii biruitori Il cunosc pe Hristos mai indeaproape si de aceea experimenteaza puterea Lui datatoare de viata!
___Dar multi dintre noi prefera sa puna punct dupa cuvintele "puterea invierii Lui". Daca vrem sa-L cunoastem pe Hristos mai indeaproape, trebuie sa cunoastem si "partasia suferintelor Lui". Acest cuvânt "suferinte" inseamna mai mult decat sa induri o perioada de alergie sau sa-ti zgarie cineva masina. Pentru Pavel a insemnat sa fie batut si decapitat! Dar a insemnat totodata o apropiere speciala de Domnul, care nu poate fi cunoscuta altfel. Daca ai suferit profund din cauza unei persoane, intelegi ce inseamna. Nu vei fi cu adevarat apropiat de cineva daca ii spui: "Vreau sa petrecem impreuna doar timpul in care ne simtim bine, tine-ti suferintele pentru tine". Ai inteles ideea?

noiembrie 09, 2009

DUMNEZEU A INVESTIT PREA MULT ÎN TINE

"Prin El am fost.. rânduiti" (Efeseni 1:11)


Inainte de a te naste Dumnezeu a avut deja un plan pentru tine. "In El am fost facuti si mostenitori, fiind randuiti mai dinainte, dupa hotararea Aceluia, care face toate dupa sfatul voiei Sale". Mesajul este urmatorul: "El a avut privirea atintita asupra noastra, ne-a conceput pentru o viata glorioasa care face parte dintr-un plan de ansamblu, pe care l-a intocmit pentru orice lucru si pentru oricine". Sa remarcam exprimarea: "ne-a intocmit". Aceasta inseamna ca si lucrurile de care noi incercam sa fugim! Cand Iona a incercat sa fuga de Dumnezeu si s-a dus la Tars, Dumnezeu a zis: "Cu nici un chip. Planul meu este facut. Daca te-as lasa sa scapi, nu as mai fi Dumnezeu. Daca voi fi nevoit, voi trimite o furtuna si-ti voi rasturna corabia si te voi scoate de pe scena pentru a-Mi duce planul la indeplinire". Cand lona a ajuns in starea cea mai de jos, s-a rugat si Dumnezeu i-a raspuns exact la timp pentru a putea merge la Ninive, destinatia lui originala, sa propovaduiasca mesajul. Poti alege calea mai usoara sau calea mai dificila, dar trebuie sa te duci! Psalmistul a spus: "Dumnezeule, caile Tale Sunt sfinte!.. Ti-ai croit un drum prin mare, o carare prin apele cele mari" (Psalmul 77:13, 19). Alegerea iti apartine.
Trebuie sa intelegi un lucru: ai fost ales pentru un scop; Dumnezeu a investit prea mult in tine ca sa te lase in pace. Chiar daca trebuie sa vii pe o targa atunci cand te cheama, vei veni. Si vei stii ca este Dumnezeu fiindca vei fi dispus sa lasi in urma acele lucruri care nu insemna nimic acum, pentru a trai pentru acele lucruri care inseamna totul.
Asadar, pentru binele tau, hotaraste-te sa umbli cu El si sa urmezi planul Sau.

noiembrie 08, 2009

ÎN SALA DE AȘTEPTARE DE LA TERAPIE INTENSIVĂ

"Chiar daca as avea toata credinta asa incât sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic" (1 Corinteni 13:2)


Noi tot spunem ca relatiile sunt mai importante pentru noi decât orice altceva, dar faptele noastre nu o arata. Noi ne schimbam în mod constant prietenii si pe cei dragi de dragul banilor sau a avansarilor. Relatiile sunt precum florile; daca nu le hranesti si nu le protejezi, ele mor. De aceea Pavel scrie: "Nu faceti nimic din duh de cearta sau din slava desarta .. fiecare din voi sa se uite nu la foloasele lui, ci si la foloasele altora" (Filipeni 2:3-4). Uneori e nevoie de durere si de o stare de criza pentru a ne aduce aminte ca oamenii din vietile noastre nu pot fi înlocuiti.
Un autor scrie: "Am petrecut multe ore în sala de asteptare de la terapie intensiva privindu-i pe cei care agonizau si auzind întrebari staruitoare: "Va trai sotul meu?" "Va mai putea merge fiul meu vreodata?" "Cum sa mai traiesc fara acela cu care am trait 30 de ani?" Sala de asteptare de la terapie intensiva este diferita de orice alt loc din lume. Iar cei care asteapta sunt diferiti. Ei nu reusesc sa faca destul unii pentru altii. Nimeni nu este nepoliticos. Deosebirile de rasa si clasa sociala se topesc. Gunoierul îsi iubeste sotia la fel de mult cum profesorul universitar si-o iubeste pe a lui si toata lumea întelege lucrul acesta. Fiecare om spera pentru celalalt. În sala de asteptare de la terapie intensiva lumea se schimba. Vanitatea si prefacatoriile dispar. Universul se concentreaza asupra urmatoarei întâlnirii cu doctorul în speranta ca va anunta o îmbunatatire. Toata lumea stie ca a iubi pe cineva este ceea ce conteaza în viata. Am putea învata sa iubim în felul acesta daca am realiza ca fiecare zi a vietii este ca o zi în sala de asteptare de la terapie intensiva."