ianuarie 17, 2009

ÎNFRÂNGEREA NEBUNIEI CREDITELOR

"Paziti-va de orice fel de lacomie de bani; caci viata cuiva nu sta in belsugul avutiei lui". (Luca 12:15)

___Jumatate din familiile americane isi depasesc venitul si poarta echivalentul a peste 4000 de lire pe carduri de credit. Uneori acest fapt se datoreaza costurilor foarte mari pentru utilitati si pentru serviciile medicale, dar alteori este vorba de toate acele lucruri in plus fara de care nu putem trai, cum ar fi cafeaua, hobby-urile foarte scumpe, vacante exotice si mersul la cumparaturi pentru a ne face sa ne simtim mai bine. Ziarista Donna F. Savage recunoaste: "Eu merg la cumparaturi pentru o experienta.. pentru a face o ocazie de neuitat.. mersul la cumparaturi fara un scop anume ascunde motivatia in spatele deciziilor referitoare la cheltuirea banilor.. Cateva sentimente Hallmark si o felicitare vor rezolva totul.. pizza si un DVD nou vor reuni familia.. o cina si un film vor restaura intimitatea maritala.. multumirea se indeparteaza cu fiecare substitutie. De vreme ce asteptarile noastre cele mai profunde nu sunt satisfacute, continuam sa.. cheltuim". Domnul Isus a spus: "paziti-va de orice fel de lacomie de bani; caci viata cuiva nu sta in belsugul avutiei lui". Curma-ti apetitul necontrolat pentru cumparaturi urmand cativa pasi simpli:
___1) Gandeste modest: cumpara doar un singur lucru odata; este uimitor sa vezi ce poti realiza cand esti serios si te tii de treaba: "Sa nu obosim in facerea binelui; caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galateni 6:9). Tine minte, puterea din launtrul tau este mai mare decat provocarea financiara care iti sta inainte, asa ca daca esti trantit jos .. ridica-te si mergi inainte (2 Corinteni 4:9).
___2) Spune cu voce tare care iti sunt scopurile financiare: hotaraste-te ce este cu adevarat important; cat vrei sa economisesti, cat vei darui si cata datorie poti suporta fara a-ti pune in pericol viitorul. Motivul pentru care nu ne atingem niciodata scopurile este pentru ca nu ne stabilim vreunul, intelepciunea inseamna sa stii incotro te indrepti si de ce ai nevoie pentru a ajunge acolo!

ianuarie 16, 2009

ÎNFRÂNGEREA OBICEIURILOR PRIN RUGĂCIUNE

"Eu veghez asupra Cuvantului Meu, ca sa implinesc" (Ieremia 1:12)

___Te lupti cu un obicei atat de indaratnic incat parca nu poti scapa de el! O minte care gandeste in locul tau, o voce care iti vorbeste, o putere care te trage in jos? Nimic nu aduce biruinta decat rugaciunea potrivit Cuvantului, caci Dumnezeu spune: "Eu veghez asupra Cuvantului Meu, ca sa-l implinesc". Asa ca incepe-ti fiecare zi rugandu-te:
___"Doamne, Cuvantul Tau spune ca daca Te chem, imi vei raspunde; ca vei fi cu mine in stramtorare, ca ma vei proslavi si ma vei izbavi (Psalmul 91:15). Tu ai spus ca prin puterea Duhului Tau voi fi eliberat de ciclul vicios al ispitei, pacatului si al mortii (Romani 8:2). Tu ai spus ca daca imi dedic viata in intregime Tie, voi avea puterea de a ma impotrivi vrasmasului si el va fugi de la mine (Iacov 4:7). Tu ai spus ca mi-ai dat puterea de a rasturna izvodirile mintii si de a controla orice gand, imaginatie si impuls (2 Corinteni 10:5). Ai spus ca prin citirea zilnica a Cuvantului Tau si prin meditarea la el, voi deveni partas la natura Ta divina si voi invinge pornirile trupului meu (2 Petru 1:4). Tu ai spus ca voi fi intarit in mintea mea, in emotiile mele si in vointa mea; ca valoarea mea se va baza doar pe dragostea Ta pentru mine; si ca vei face nespus mai mult decat voi putea eu sa-ti cer deoarece Tu lucrezi in mine (Efeseni 3:14-21). Astazi Iti multumesc pentru ca ma ajuti sa-mi inving obiceiul. In Numele lui Hristos, Amin." (Versete parafrazate)

ianuarie 14, 2009

CREDINȚA ȘI PLANIFICAREA MINUȚIOASĂ

"Inima omului se gandeste pe ce cale sa mearga, dar Domnul ii indreapta pasii" (Proverbe 16:9)

___Trebuie sa existe un echilibru intre credinta si planificarea atenta. Totusi, discuta cu anumiti crestini si poate vei gandi altfel. De pilda, discuta cu cei care nu au un serviciu si iti vor spune: "Astept ca Domnul sa-mi dea un loc de munca". Nu e nimic rau in asta, dar ti-ai desavarsit pregatirea profesionala necesara? Si unde ti-ai depus CV-urile? Poate spui: "Nu merg in directia asta, eu Il astept pe Dumnezeu". Chiar asa? Atunci nu te vei supara daca vei suferi de foame pentru o vreme. In aceasta situatie se aplica vechiul motto al soldatilor din timpul razboaielor revolutionare: "increde-te in Dumnezeu, dar nu-ti uda praful de pusca!" Incredinteaza-ti viata in mana lui Dumnezeu, dar fii pregatit. Trebuie sa faci tot ce poti pentru a te pregati, intelegand ca favorul de care ai nevoie vine de la Domnul.
___A umbla prin credinta nu inseamna a inceta sa mai gandesti, sa-ti faci planuri, sa primesti sfaturi si sa te auto-corectezi. Si cu siguranta nu inseamna sa devii lenes sau apatic. Ce distorsionare a credintei biblice! Increde-te in Dumnezeu in privinta finantelor tale, dar "nu-ti fa praf bugetul", increde-te in Dumnezeu in privinta sigurantei tale in masina, dar nu lua curba cu ochii inchisi. Increde-te in Dumnezeu in privinta sanatatii tale, dar nu fuma ca o locomotiva, nu sta treaz toata noaptea si nu trai numai cu biscuiti si bauturi acidulate. A te purta ca un nebun asteptand ca Dumnezeu sa te scape cand dai de bucluc nu inseamna credinta, ci ingamfare. Intelepciunea spune sa faci tot ce poti, apoi sa te increzi in Dumnezeu sa faca ceea ce tu nu poti. Credinta si planificarea minutioasa merg mana in mana. Intotdeauna a fost si va fi asa!

ianuarie 13, 2009

VEGHEAZĂ

"Vegheați, dar, pentru că nu știți în ce zi va veni Domnul vostru" (Matei 24:42)

___Californianul, un pachebot ce traversa oceanul, se afla la 1.500 de mile departare de portul Boston cand un membru al echipa lui observa raze de lumina dinspre un vapor indepartat, incercarile repetate de a lua legatura cu vaporul esuara. De fapt, se parea ca se indeparteaza.
___Pana la 1:40 a.m. luminile disparusera. Doar mai tarziu capitanul afla ce se intamplase de fapt. Nici el nici secundul sau nu au considerat luminile alarmante, ba chiar fusese o coincidenta ca le observasera. Nu dupa mult timp Californianul a fost oprit din cauza ghetii oceanice, iar oprirea neprevazuta i-a oferit un loc in randul intai la un eveniment de neconceput. Echipajul nu si-a dat seama ca luminile erau semnale disperate caci altfel ar fi venit in ajutorul lui, fiindca erau doar la noua mile departare. Vasul ce se scufunda a trimis si apeluri radio care erau in sfera lor de receptie doar ca aparuse un mic detaliu. Operatorul radio de pe Californianul, proaspat sosit de pe bancile scolii, adormise! Asa ca in 12 aprilie 1912, din punctul lui de observare de pe punte, secundul pachebotului privea involuntar cum se scufunda Titanicul!
___Domnul Isus a spus: "cand mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie, si n-au stiut nimic, pana cand a venit potopul si i-a luat pe toti, tot asa va fi si la venirea Fiului omului.. Vegheati, deci, pentru ca nu stiti in ce zi va veni Domnul vostru" (Matei 24:38-42). Iar Pavel adauga: "Caci harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru toti oamenii, a fost aratat, si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti, si sa traim in veacul de acum cu cumpatare, dreptate si evlavie, asteptand fericita noastra nadejde si aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si mantuitor Isus Hristos" (Tit 2:11-13). Asadar, vegheaza!

ianuarie 12, 2009

FII PLIN DE INIȚIATIVĂ (5)

"Fiecare sa-si cerceteze fapta lui" (Galateni 6:4)

___Tu poti doar sa te rogi, sa-ti faci planuri si sa te pregatesti, dar apoi trebuie sa pasesti prin credinta si sa actionezi. Chinezii spun: "Cel care se gandeste prea mult inainte sa faca un pas isi va petrece toata viata doar pe un picior". Motivul pentru care nu incepem niciodata este pentru ca ne concentram asupra zilei de maine si nu asupra alei de astazi. Singurul moment asupra caruia ai control este prezentul, Iacov scrie: "Ascultati, acum, voi care ziceti: "Astazi sau maine ne vom duce in cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie, si vom castiga!" Si nu stiti ce va aduce ziua de maine! Caci ce este viata voastra? Nu sunteti decat un abur, care se arata putintel, si apoi piere" (Iacov 4:13-14).
___Edgar Guest a scris: "Acest om ar fi fost cel mai grozav dintre muncitori - maine. Lumea l-ar fi cunoscut daca l-ar fi vazut - maine. Dar adevarul este ca a murit si a disparut din peisaj si tot ceea ce a a lasat dupa el, a fost un munte de lucruri pe care intentiona sa le faca - maine". Ideea unei zi e de maine poate fi foarte ispititoare, dar promisiunea pe care o aduce este deseori falsa, inceputul este cel mai greu! Dawson Trotmar, fondatorul ziarului The Navigators, a remarcat: "Cel mai mult timp risipit este timpul petrecut cu inceputul". Cea mai dificila parte in a scrie o scrisoare este primul rand. Partea cea mai grea in a da un telefon nedorit este ridicarea receptorului si formarea numarului. Asadar, cum poti depasi aceasta dificultate? Programeaza-ti un timp anume pentru a face ceea ce nu-ti place sau ceea ce te temi sa faci si de fiecare data cand te apuci de treata, va fi tot mai usor si vei deveni tot mai bun.

ianuarie 11, 2009

FII PLIN DE INIȚIATIVĂ (4)

"Fiecare sa-si cerceteze fapta lui, si atunci va avea cu ce sa se laude numai in ce-l priveste pe el" (Galateni 6:4)

___Exista o poveste despre un mare pescar care se intorcea mereu acasa cu o gramada de pesti, intr-o zi, un strain il intreba daca poate sa-l insoteasca data viitoare cand va merge la pescuit. "Desigur", spuse pescarul. In urmatoarea dimineata, cei doi se indreptara spre o pestera indepartata. Strainul observa ca pescarul nu avea nicio undita sau vreun alt echipament, ci doar o cutie ruginita de scule si un cancioc cu piasa. Dupa ce pescarul opri motorul, isi deschise cutia cu scule si scoase un baston de dinamita. Scoase un chibrit, il aprinse si apoi ii arunca in apa. Dupa o explozie asurzitoare, isi lua navodul si incepu sa adune pestii. Cu o privire dura, strainul isi baga mana in buzunar si scoase o insigna cu cuvintele: inspectorul Apelor. "Sunteti arestat", spuse el. Cuvintele acestea nu intimidara pescarul. Se duse din nou la cutia cu scule, aprinse o alta dinamita si o tinu in timp ce fitilul se consuma. Apoi o intinse inspectorului si spuse: "O sa stati acolo sau veniti sa pescuiti?" Morala acestei relatari este ca oamenii de succes nu au nevoie de un fitil care sa arda sub ei. Motivatia lor porneste de la scopul venit de la Dumnezeu. Ei traiesc pentru o cauza mai mare decat ei insisi.
___Daca asteptam ca altii sa ne motiveze, ce se intampla cand "ceilalti" nu apar? Avem nevoie de un plan mult nai bun. Iar Biblia ne ofera acel plan: "Cerceteaza cu bagare de seama cine esti si lucrarea care ti-a fost incredintata si apoi adanceste-te in ea" (Galateni 6:4 parafrazare).