octombrie 24, 2009

RIDICA-TE. DEPĂȘEȘTE PROBLEMA ȘI MERGI MAI DEPARTE

"..vei uita si rusinea tineretii tale" (Isaia 54:4)
Când Eva si-a deschis ochii pentru prima oara pe planeta pamânt, ea era deja casatorita. Nu a avut timp sa se maturizeze. Ea a pasit pur si simplu în statutul de sotie, apoi de mama. Ai patit si tu la fel? Ai fost un parinte înainte de-a avea sansa sa fi un copil sau sa stii ce înseamna sa fii inocent si sa cresti cu încrederea intacta? Daca viata Evei seamana cu a ta, cuvântul pentru tine astazi este: "Nu te teme, caci nu vei ramânea de rusine; .. caci nu vei fi acoperita de rusine; ci vei uita si rusinea tineretii tale".
Nu te poti întoarce pentru a schimba lucrurile. Nu mai esti acelasi om si nici nu vei mai fi vreodata. Nu-ti poti retrai prima casatorie sau copilaria. Dar potrivit Scripturii exista trei pasi pe care îi poti face pentru a te ridica, a depasi problema si a merge mai departe:
1) Iarta ce ti-au facut altii (Efeseni 4:32);
2) larta-te pentru ceea ce ai facut tu (Filipeni 3:13)
3) Crede ca Dumnezeu te-a iertat cu adevarat si traieste-ti viata astfel (Isaia 43:25).
Uneori ne agatam de trecut deoarece credem ca exista ceva acolo de care avem înca nevoie. Ne agatam de anumite lucruri deoarece ne este teama ca nu le vom putea înlocui. Nu, Dumnezeu ti-a pregatit mai mult. Daca I-ai încredintat viitorul lui Dumnezeu, înca nu ai avut parte de zilele tale cele mai bune. Înaintea ta se afla mai multe decât înapoia ta. Dumnezeu îti promite: "o cununa împarateasca în loc de cenusa, un untdelemn de bucurie în locul plânsului, o haina de lauda în locul unui duh mâhnit.." (Isaia 61:3). Asa ca prin puterea lui Dumnezeu ridica-te, depaseste situatia si mergi mai departe!

octombrie 23, 2009

DESPRE CE VORBEȘTI (2)

"Cine si pazeste gura, îsi pazeste sufletul" (Proverbe 13:3)

Dupa ce a esuat în afaceri, Paul Galvin a participat la licitatia propriei sale firme. Era "la pamânt", dar nu era "desfiintat"! Cu cei 750$ pe care îi mai avea a rascumparat departamentul care mai târziu a devenit Motorola! Ce spui de aceasta revenire? Biblia spune: "în ziua fericirii, fii fericit, si în ziua nenorocirii, gândeste-te ca Dumnezeu a facut si pe una si pe cealalta" (Eclesiastul 7:14). Ori de câte ori ne confruntam cu provocari cum ar fi schimbarea carierei, reîntoarcerea la facultate sau începerea unei noi relatii, vechile noastre obisnuinte ne spun ca nu ne potrivim pentru asa ceva. Ai grija! Biblia spune: "Cine-si pazeste gura, îsi pazeste sufletul; cine-si deschide buzele mari alearga spre pieirea lui" (Proverbe 13:3).

Referitor ceea ce doreste Dumnezeu sa fii, este uimitor faptul ca El te-a programat dinainte cu capacitatea de a rezolva lucruri noi, de a te schimba si de a creste. Nu construi o pledoarie împotriva ta ascultând vechile glasuri din exterior sau din tine sau rostind cuvintele care îti submineaza încrederea. Faptul de a face ceva ce nu ai mai facut niciodata implica inducerea unei temeri care se naste în urma acestor cuvinte: "Nu se poate sa fiu în stare de asa ceva .. pot încerca .. fac lucrul acesta, dar nu prea bine .. înca îl fac, dar mi-e teama .. acum ma descurc mai bine .. vai, am gresit, se pare ca nu sunt în stare de lucrul acesta pâna la urma .. poate voi încerca din nou .. nu ma descurc mai bine nici de data asta .. mai încerc o data .. ei, ma descurc destul de bine .. pot sa fac lucrul acesta!" Biblia spune: "Din rodul gurii lui îsi satura omul trupul" (Proverbe 18:20), asa ca transforma acele cuvinte "nu pot" în "pot" si sincronizeaza-ti vorbirea cu Scriptura.

octombrie 22, 2009

DESPRE CE VORBEȘTI (1)

"Cine se va binecuvânta în tara, se va binecuvânta în Dumnezeul adevarului" (Isaia 63:16)


Stiai ca te poti binecuvânta pe tine însuti prin ceea ce spui? Biblia spune: "cine se va binecuvânta în tara, se va binecuvânta în Dumnezeul adevarului, si cine va jura în tara, va jura pe Dumnezeul adevarului, caci vechile suferinte vor fi uitate". Învatam doua adevaruri importante din acest verset: 1) Cuvintele tale au o mai mare putere de a te afecta decât ale oricui altcuiva. În ultima instanta nu ce spun altii conteaza, ci ceea ce îti spui tie dupa ce ei au terminat de vorbit! Tu ai întotdeauna ultimul cuvânt. 2) Nu te vei bucura niciodata de ceea ce are Dumnezeu pentru tine câta vreme traiesti în trecut. Pentru a intra în Tara Promisa, trebuie mai întâi sa parasesti pustia. Asa ca fii pe aceeasi lungime de unda cu Dumnezeu si începe sa spui ceea ce spune El despre tine. Nu este o problema marunta. Ceea ce spui de când te trezesti dimineata pâna când te duci seara la culcare nu numai ca îti influenteaza ziua, îti influenteaza întreaga perspectiva si directia în care mergi în viata. Daca te-ai rugat si i-ai cerut raspunsuri specifice lui Dumnezeu, poti influenta rezultatul daca rostesti cuvintele care sunt în concordanta cu ceea ce spune El. Cu alte cuvinte, pune-te în armonie cu Dumnezeu.
Trupul tau este templul lui Dumnezeu, asa ca fii atent ce lasi sa-ti iasa pe gura (1 Corinteni 3:16). Cârcoteala si negativismul distrug si darâma, dar cuvintele bazate pe Scriptura, pline de credinta deschid usa spre binecuvântarea lui Dumnezeu. De aceea Pavel scrie: "Nici un cuvânt stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie" (Efeseni 4:29). Asa ca înainte de a deschide gura, gândeste-te, este spre zidire?

octombrie 21, 2009

ACCEPTĂ-TE

"Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti" (Matei 22:39)


Doar iubindu-te într-un mod sanatos îi vei putea iubi pe oameni asa cum doreste Dumnezeu. Când nu te iubesti pe tine însuti traiesti în nesiguranta si cauti aprobarea celorlalti. Iar când nu o primesti, stima de sine scade. În consecinta, traiesti mult sub potentialul tau. Esti singura persoana de care nu poti scapa, asa ca daca nu înveti sa te accepti, te vei simti mizerabil. Opreste-te si gândeste-te la o situatie când ai fost în preajma cuiva cu care nu ti-a placut sa-ti petreci timpul; cum te-ai simtit?
Fie ca sunt bune sau rele, tu proiectezi fata de altii gândurile si sentimentele pe care le ai despre tine însuti. Deci daca vrei ca ceilalti sa gândeasca de bine despre tine trebuie sa ai o parere buna despre tine, o parere care se bazeaza pe Cuvântul lui Dumnezeu si care se hraneste din relatiile bune. Dar nu merge în cealalta extrema! Viata traita într-o auto-respingere continua este o invitatie deschisa celui rau, care "da târcoale ca un leu care racneste, si cauta pe cine sa înghita" (1 Petru 5:8). Nu te juca cu el!
Pavel scrie: "nimic bun nu locuieste în mine, adica în firea mea pamânteasca" (Romani 7:18). Aceasta înseamna ca punctele forte pe care le ai sunt o dovada a faptului ca Dumnezeu lucreaza în viata ta. Asa ca recunoaste-le. Biblia spune: "Comoara aceasta o purtam în niste vase de lut, pentru ca aceasta putere nemaipomenita sa fie de la Dumnezeu si nu de la noi" (2 Corinteni 4:7). In loc sa te preocupe slabiciunile si parerea proasta pe care o ai despre tine, recunoaste "comoara" prezentei lui Dumnezeu, puterea si potentialul care se afla în tine si zideste-ti viata pe acestea.

octombrie 20, 2009

OMUL CEL VECHI ȘI OMUL CEL NOU

"V-ati dezbracat de omul cel vechi, cu faptele lui, si v-ati îmbracat cu omul cel nou" (Coloseni 3:9 10)

Unii dintre noi suntem perfectionisti când vine vorba de înfatisarea noastra exterioara, totusi, din punct de vedere spiritual nu avem nicio problema daca purtam niste zdrente. Suntem mai preocupati de cum ne considera ceilalti, decât de cum ne considera Dumnezeu. Care este raspunsul? Petrece mai mult timp în fata "oglinzii"! Iacov scrie: "daca asculta cineva Cuvântul, si nu-l împlineste cu fapta, seamana cu un om, care îsi priveste fata fireasca într-o oglinda; si, dupa ce s-a privit, pleaca si uita îndata cum era. Dar cine îsi va adânci privirile în legea desavârsita, care este legea slobozeniei, si va starui în ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui" (Iacov 1:23-25).
Vechile tale haine firesti trebuie date jos si nu atârnate în dulap pentru a le putea îmbraca data viitoare când ai chef. Preocuparea ta de fiecare zi trebuie sa fie "îmbracati-va în Domnul Isus Hristos, si nu purtati grija de firea pamânteasca, ca sa-i treziti poftele" (Romani 13:14). Chuck Swindol spune: "Vrajmasul numarul unu al schimbarii este natura ta pacatoasa adânc înradacinata si pe care o sustii. Asemenea unui copil rasfatat care a fost satisfacut si tolerat mai multi ani, firea nu se va da batuta fara lupta. Firea are parte de o moarte lenta, amara si plina de sânge, lovind si zbatându-se pâna la capat. Schimbarea de durata are loc în viteza întâi, nu când esti suprasolicitat. Asa ca asteapta-te la piedici si nu le îngadui sa te abata de la drum. Când îti vine sa renunti, pleaca-te pe genunchi si roaga-L pe Dumnezeu sa te ajute sa mergi din nou pe cale. El o va face!"

octombrie 19, 2009

DĂ-I DOMNULUI A ZECEA PARTE DIN VENITUL TAU

"Aduceti însa la casa vistieriei toate zeciuielile" (Maleahl 3:10)


Daca crezi ca zeciuiala este o lege a Vechiului Testament, sau un adevar al Noului Testament, un lucru este cert, faptul ca-I dai lui Dumnezeu a zecea parte din câstigul tau demonstreaza ca El este pe primul loc în viata ta. Celor care practica zeciuiala, Dumnezeu le promite doua lucruri:
1) Binecuvântarea Lui. Dumnezeu a spus ca "va voi deschide zagazurile cerurilor, si.. voi turna peste voi belsug de binecuvântare" (Maleahi 3:10). Un taran, care-si dadea cu credinciosie zeciuiala, prospera, în timp ce ceilalti din jurul sau abia reuseau sa supravietuiasca. Când unul dintre vecini l-a întrebat: "Care este secretul tau?" el a raspuns: "Nu e nici un secret, eu încarc cu lopata în visteria lui Dumnezeu, iar El toarna înapoi în visteria mea; dar Dumnezeu are o lopata mai mare!" Dând zeciuiala te faci partener cu Dumnezeu. Gândeste-te ce ar putea însemna binecuvântarea lui Dumnezeu pentru afacerea ta, pentru familia ta, pentru lucrarea ta sau pentru viitorul tau; posibilitatile îti depasesc asteptarile!
2) Protectia Lui. "Voi mustra pentru voi pe cel ce manânca, si nu va va nimici roadele pamântului" (Maleahi 3:11). "Cine este cel ce manânca?" întrebi tu. Tot ceea ce îti fura binecuvântarile. Masina de spalat se strica a treia oara luna asta. Copiii sunt bolnavi si trebuie dusi la doctor tot timpul. La o zi de la expirarea garantiei de la masina ti se strica transmisia. Unul din cuvintele pentru zeciuiala în limba ebraica este charam, ceea ce înseamna "însemnat pentru distrugere". Zeciuiala ta devine o putere în mâna lui Dumnezeu pentru distrugerea lucrarilor celui rau. Ea pune un gard de protectie în jurul tau. "Doreste Dumnezeu banii mei?" întrebi tu. Nu, El nu urmareste golirea buzunarelor ci doreste sa fii binecuvântat si protejat în fiecare zi a vietii tale.

octombrie 18, 2009

REFUZĂ SĂ JOCI MAI MULTE ROLURI

"Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta" (Deuteronom 6:5)


Viata moderna este facuta pentru asumarea mai multor roluri. Traim toata viata într-un cartier si totusi abia cunoastem familia din vecini. Mergem la biserica aflata la zeci de kilometri distanta, intram si iesim, fara ca cineva sa ne cunoasca, fara sa ne implicam vreodata si fara sa slujim. Lucram cu niste oameni, dar ne petrecem timpul liber cu altii. Posibilitatile de a ne ascunde activitatile sunt aproape nelimitate. De vreme ce nimeni nu ne cunoaste în niciun alt context, ne putem reinventa în fiecare dintre ele. Cineva a spus ca viata noastra e ca un dulap cu sertare: avem câte un sertar pentru fiecare interes, valoare, activitate de divertisment - unul pentru locul de munca, unul pentru distractie, unul pentru biserica. Pentru fiecare avem un set diferit de valori si un limbaj diferit. Cu fiecare situatie noua adaugam un alt sertar pentru a ne asigura integrarea desavârsita si siguranta. În loc sa avem o identitate si un caracter integru, jucam diferite roluri.
Dar Dumnezeu nu ne vede ca pe niste dulapuri cu sertare sau ca pe o colectie de comportamente diferite, ci El ne vede ca un întreg. Ceea ce suntem când nimeni nu ne vede este acelasi lucru pentru El ca ceea ce suntem când suntem expusi privirilor. Dumnezeu cere sa avem integritate în viata. Si aceasta fiindca viata nu functioneaza altfel! Dumnezeu ne-a creat cu o vointa, o minte, o inima si un duh. Este o minciuna din partea vrajmasului ca putem trai oricum, pentru ca traind asa, ne face sa fim fragmentati din punct de vedere mental si emotional, sau mai rau, despartiti de Dumnezeu! "Care este solutia?" întrebi tu. Biblia spune: "Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta". Cu alte cuvinte, refuza sa joci mai multe roluri!