mai 16, 2014

UNDE PUNEM VIRGULA?

“Ferice de cei milostivi, caci ei vor avea parte de mila..” [Matei 5 :7]

Cand tarul Alexandru al III-lea a venit la tron in anul 1881, multe lucruri s-au schimbat in viata Rusiei. Toleranta a fost inlocuita cu intoleranta si nationalismul acerb. Limba rusa a fost impusa tuturor nationalitatilor conlocuitoare. Faptul acesta a starnit reactii indreptatite.

Pe masa de lucru a tarului ajunsese cererea de gratiere a unei femei poloneze pentru sotul ei, invatator, condamnat, pentru ca tinea cu tot dinadinsul sa predea limba lui materna copiilor. La cererea femeii, tarul scrisese cuvintele: “Gratierea cu niciun chip, deportare in Siberia!” In lipsa tarului, sotia acestuia, Maria, a citit cererea. Inima ei s-a induiosat. Contand pe respectul pe care Alexandru i-l purta, Maria a sters cu un varf de cutit virgula de la locul ei, apoi a luat pana si a asezat virgula mai la inceput. Acum hotararea suna altfel: “Gratiere, cu nici un chip deportare in Siberia!”

Vezi cat de mult conteaza o virgula? Sa ne lasam folositi de Dumnezeu in ocaziile ce ni se ofera sa practicam binele! Ce numar insemnat de astfel de ocazii se pierd din cauza nepasarii, a neglijentei, a cuvintelor, a atitudinilor, a locului unde punem virgula… Sa ne lasam luminati de Scriptura pentru a cunoaste binele suprem si a-l pune in practica!

mai 15, 2014

CE MAI FACI?

“Doamne prin indurarea Ta se bucura omul de viata, prin ea mai am si eu suflare..” [Isaia 38:16]

Iata o intrebare obisnuita la care se raspunde intr-un fel nu mai putin banal: “Bine, multumesc!” Chiar daca nu merge totul asa de bine, omul ascunde sub un fel de raspuns multe lucruri, realitati, pe care doreste sa nu le stie nimeni. Probabil, si tu ai spus de multe ori aceste cuvinte.

Dar daca Dumnezeu iti pune aceasta intrebare, vei putea raspunde ca totul este bine? In plan profesional, familial si mai cu seama in cugetul tau este cu adevarat totul bine? Esti tu fericit, fara teama de viitor, fara groaza de moarte si de ceea ce urmeaza dupa ea? De data aceasta nu poti sa te strecori cu un raspuns sovaielnic. Dumnezeu este Cel ce intreaba si nu se va lasa  inselat, pentru ca El este Lumina si stie totul despre tine. Mai mult chiar, El se intereseaza de tine, pentru ca vrea ca tu sa mostenesti viata vesnica. Recunoaste in mod deschis ca ai trait fara Dumnezeu, urmand propria ta vointa. Marturiseste-i Mantuitorului tot ce apasa pe sufletul tau. Bizuie-te pe lucrarea de la cruce a Mantuitorului, pentru a pune totul in randuiala pentru timp si vesnicie. Atunci vei putea spune un sincer: “Bine, multumesc!”

mai 14, 2014

OMUL DREPT

“Sutasul, cand a vazut ce se intamplase, a slavit pe Dumnezeu si a zis: “Cu adevarat, omul acesta era neprihanit!” [Isaia 43:4-5]

Capitanul roman, care a fost de paza la rastignirea Domnului Isus, a dat ultima marturie despre nevinovatia Mantuitorului.

Aceasta marturie a fost exprimata dupa ce Domnul a murit. Acest Om sfant si nevinovat a suferit moartea pe cruce, pentru ca altii – toti cei care cred in El – sa fie salvati din moartea care ar fi meritat-o. inainte de aceasta ultima marturie despre nevinovatia Mantuitorului nostru, gasim in Evanghelia dupa Luca inca sase marturii despre nevinovatia Celui acuzat, dar care totusi a fost judecat si condamnat la moarte.

Pilat a marturisit de patru ori: “Eu nu gasesc nicio vina in Omul acesta”; “…nu l-am gasit vinovat de nici unul din lucrurile de care-l parati”; “Omul acesta n-a facut nimic vrednic de moarte: si “.. Eu n-am gasit nicio vina de moarte in El..” (Luca 23:4,14,15,22). Nici Irod, la care a fost trimis Domnul, nu a gasit nicio vina in El. La urma, Dumnezeu s-a folosit si de unul din cei doi talhari pentru a mentiona nevinovatia Fiului Sau. Acel talhar a spus tovarasului sau de talharii: “Pentru noi este drept, caci primim rasplata cuvenita pentru faradelegile noastre, dar Omul acesta n-a facut niciun rau.”

mai 13, 2014

“JOS ARMELE!”

“Ferice de cei impaciuitori, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu.” [Matei 5:9]

Dupa ce Bertha von Suttner l-a cunoscut pe fondatorul premiului Nobel, iar pe de alta parte descoperitorul dinamitei, Alfred Nobel, aceasta femeie s-a implicat fara obosire pentru pacea in Europa. Chiar inainte de cele doua razzboaie mondiale a scris cartea “Jos armele!”

Cu romanul ei, Bertha von Suttner a obtinut ca bogatul si renumitul Nobel sa stabileasca in testamentul sau un premiu pentru cel care a realizat cel mai mult pentru pace. Ea insasi a primit premiul Nobel pentru pace in 1905 in Stockholm. Dupa mai bine de o suta de ani se acorda premiul Nobel pentru pace, dar inca tot nu ne-am supus indemnului “Jos armele!” In multe zone ale pamantului domina razboiul si in secolul al XXI-lea. “Sa realizam pace fara arme” este un slogan bine cunoscut, dar care nu este respectat.

Biblia spune ca rautatea omeneasca si egoismul se vor arata si mai evident si vor evalua pana la insuportabil. Atunci va reveni Domnul Isus, va judeca tot raul si va ridica imparatia Sa a pacii. Pana atunci doreste sa ofere pacea fiecaruia, care recunoaste inaintea Domnului Isus gandirea lui lipsita de pace si accepta iertarea Sa.

mai 12, 2014

BATRANETEA

“Pentru ca ai pret in ochii Mei, pentru ca esti pretuit si te iubesc… Nu te teme de nimic, caci Eu sunt cu tine..” [Isaia 43:4-5]
Cei in varsta si bolnavi suspina deseori: “Nu mai sunt bun de nimic!” Ce valoare mai ai cand nu mai poti face nimic, si pe deasupra esti o povara pentru altii?
Daca si tu, drag cititor credincios, esti ingrijorat din aceasta cauza, priveste la Domnul si lasa-te imbarbatat prin Cuvantul Sau. In ochii Sai ai pret si esti pretuit. El si-a dat viata pentru tine. El a platit cel mai mare pret pentru a te salva si pentru a te castiga pentru Sine. Tu nu Ii esti indiferent. Pentru Mantuitorul nu esti dat deoparte. El se ingrijeste de tine, El te iubeste.
Si pentru ca esti atat de pretios pentru El, iti spune: “Nu te teme de nimic, caci Eu sunt cu tine.” Daca El este cu tine, nu mai esti singur. Daca grijile cu privire la viitorul tau te apasa, atunci gandeste-te ca El este cu tine! Pune-ti mana cu incredere in mana Sa. El te va purta prin toate greutatile. Mana Sa te tine si te poarta. In apropierea Sa esti in siguranta. Intr-adevar, nu trebuie sa deznadajduiesti.
Nu uita: calea nu este infinit de lunga, chiar daca ultima portiune este foarte pietroasa si abrupta. In curand veti fi impreuna cu toti rascumparatii Sai la Mantuitorul, la tinta!