aprilie 12, 2008

ÎL IUBEȘTI TU PE DUMNEZEU?

"..ti-ai părăsit dragostea dintâi" (Apocalipsa 2:4)

. Biserica din Efes era genul de biserică pe care ti-ar plăcea s-o frecventezi: "Stiu faptele tale, osteneala ta si răbdarea ta, si că nu poti suferi pe cei răi; c-ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli si nu sunt, si i-ai găsit mincinosi" (Apocalipsa 2:2). Până acum toate bune si frumoase. Cine se poate măsura cu dreapta credintă? Dar nu toate erau bune: "Dar ce am împotriva ta", spune Domnul, "este că ti-ai părăsit dragostea dintâi".
. John Scott scrie: "Au căzut de pe culmile de început ale devotamentului fată de Hristos pe care se cătăraseră". Coborâseră pe câmpiile mediocritătii. Într-un cuvânt... inimile crestinilor din Efes se răciseră". Acest cuvânt "a se răci" îti dă un fior pe sira spinării. Ce modalitate dezgustătoare de a descrie inima unui crestin! Scott continuă: "Prima revărsare a extazului secase.
. Devotamentul lor de început fată de Hristos se răcise. Se îndrăgostiseră de El, dar căzuseră din această dragoste". Ce mult s-au schimbat de când Pavel a scris ultima sa scrisoare acelei biseri­ci: "Harul să fie cu toti cei ce iubesc pe Domnul nostru Isus Hristos în curătie" (Efeseni 6:24). Apoi Scott conchide: "Au trudit cu putere, dar nu cu dragoste. Au încercat dreapta credintă a învătăto­rilor si-au constatat că acestora le lipsea dragostea. Extraordinar! Poti merge la biserică, poti citi Biblia si te poti ruga zilnic si totusi să nu-L iubesti cu adevărat pe Dumnezeu, dragostea fată de El este un angajament, o atitudine care se vede în fapte, o prioritate, o decizie zilnică de a-L face cunoscut în tot ceea ce spui si faci. Asadar, îl iubesti tu pe Dumnezeu?

aprilie 11, 2008

RENUNTĂ LA MASCĂ!

"Fiecare să-și cerceteze fapta lui, și atunci va avea cu ce să se laude numai în ce-l privește pe el." (Galateni 6:4)

. Este viata ta asa cum doreste Dumnezeu sau te străduiesti să te ridici la asteptările lumii? Ce s-ar întâmpla dacă ti-ai dat jos masca si ai deveni tu?
. Povestea iepurasului de catifea ne învată o lectie nemuritoare. În timpul unei conversatii dintre iepurasul de plus cel nou si un călut vechi ponosit, iepurasul întreabă: "Ce înseamnă "adevărat"? Să ai chestii înăuntru care sună si o ventuză care se lipeste?" "Adevărat nu se referă la modul în care esti făcut" răspunse calul, "Este ceea ce ti se întâmplă când un copil te iubeste într-adevăr". "Si doare?" întrebă iepurele. "Uneori", spuse calul. "Dar când esti adevărat nu te superi dacă esti rănit". "Si totul se întâmplă dintr-odată?" întrebă el. "Nu", spuse calul. "Durează mult timp. De aceea nu li se întâmplă des celor care se strică usor, au margini ascutite sau trebuie păstrati cu grijă. În general, până când devii adevărat mai tot părul ti-a căzut de la atâta mângâiat, îti cad ochii, articulatiile îti slăbesc si devii foarte ponosit. Dar toate acestea nu contează căci odată ce devii adevărat, n-ai cum să fii urât, ci doar cei care nu te înteleg asa te văd asa".
. Împăratul David a spus: "Tu m-ai tesut.. o făptură asa de minunată" (Psalmul 139:13-14). Să fii adevărat înseamnă să te accepti fizic, mintal, emotional si spiritual, să accepti că în ochii lui Dumnezeu esti o făptură în progres. Pavel scrie:"......" (Romani 12:4-6). Apoi el adaugă: "..va avea cu ce să se laude numai în ce-l priveste pe el.." iar Dumnezeu te va duce în locuri în care nici nu ti-ai imaginat vreodată.

aprilie 10, 2008

FOLOSEȘTE-ȚI DARURILE ÎN SCOPURI ONORABILE

"Voi insă sunteti o semintie aleasă .. ca să vestiti puterile minunate ale Celui ce va chemat din intuneric la lumina Sa minunată" (1 Petru 2:9)

. Crescut în mijlocul certurilor si a problemelor financiare, Rich Stearns isi spuse că singura lui scăpare este educatia. Bursele si munca asiduă îl propulsara la Cornell University, după care obtinu o diplomă la Wharton. Afacerile îl atraseră rapid pe Rich si în cele din urmă deveni directorul executiv la Parker Brothers si Lenox China. Avea tot ce-si dorea: o casa mare, o familie frumoasa si un loc de munca sigur. Dar de ce se simtea oare neîmplinit? Stia la ce se pricepe el mai bine: management. Stia unde să-si folosească talentul: în marile organizatii. Dar de ce? se gândi să devină misionar, dar nu vedea cum va folosi Dumnezeu un om ale carui calităti erau bugetele si balante contabile. În 1998, când primi oferta de a deveni director executiv la World Vision, o refuză. Ar fi fost o sinucidere profesionaiă să-si mute familia în cealaltă parte a tării, să-si reducă salariul cu 75% si sa preia frâiele unei fundatii! Dar fundatia a insistat. Când membrul bordului Bill Hybels îi spuse lui Rich: "Ai ocazia sa-ti impletesti darurile cu chemarea lui Dumnezeu .. să intri în zona pentru care ai fost creat să trăiesti", Rich se rugă, isi cântări posibilitătile si acceptă.
. Privind în urmă, Rich Stearns spune: "Este implinirea omului care am fost creat sa fiu .. mi-am găsit menirea .. mă întreb de ce am asteptat 23 de ani". Si nici fundatia World Vision nu are niciun regret. În primii sase ani ai lui acolo bugetul anual s-a dublat, transformând-o în cea mai mare organizatie umanitară din lume. Este uimitor ce se întâmplă când îti pui darurile în negot. "..ca să vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat". Asadar ce faci cu darurile tale?

aprilie 09, 2008

PENTRU BĂUTORII DE CAFEA

"Gustati si vedeti ce bun este Domnul!.." (Psalmul 34:8)

. La rubrica de divertisment, J. John si Mark Stibble scriau intr-un articol plin de umor: "Stiti, sunteti dependent de cafea atunci cand: esti angajatul lunii la cafeneaua din apropiere si tu nici macar nu lucrezi acolo.. ochii iti stau deschisi si când ar trebui să dormi ..poti tasta saizeci de cuvinte pe minut folosindu-ti picioarele ..nu transpiri, ci ...... ai uzat manerul de la cana preferata de cafea .. mergi 30 de km pentru o cafea buna.. ai uzat furnirul de pe masuta de cafea .. esti atat de concentrat încât înterceptezi semnale radio .. ziua ta de nastere este sărbatoare nationala în Brazilia .. ai fi dispus să fii închis într-o inchisoare turcească .. te culci doar ca să te trezesti si să simti mirosul de cafea .. pisicilor tale le pui numele "Frisca" si "Zahăr".. buzele ti-au intepenit in pozijia de sorbire .. pe cana de cafea ai o poza cu boabe de cafea .. nu te bronzezi, te prajesti .. nu innebunesti, ci fierbi .. cana ta de cafea are un loc fruntas între cestile din bucatarie.. îti prezinti persoana iubită ca fiind partenerul tau de cafea .. crezi ca ”COR” vine de la "cafeaua imi ofera resuscitarea"
. Biblia spune: "Gustati si vedeti ce bun este Domnul!..". Îti dau o idee. Ce-ar fi să transformi pauza de cafea intr-un timp petrecut cu Dumnezeu. Ia cu tine un exemplar din "Cuvantul lui Dumnezeu pentru astazi". Meditează în timp ce-ti sorbi cafeaua, vorbeste cu Dumnezeu în timp ce savurezi. Acest lucru ti-ar putea transforma viata spirituală!

aprilie 08, 2008

SCHIMBĂ-ȚI UNIVERSUL

"Nu iubiti lumea.." (1 Ioan 2:15)
.
. Ioan scrie: "Nu iubiti lumea..". Dar ce înseamnă asta? Mai întâi să vedem ce nu înseamnă. Nu înseamnă să te gândesti atât de mult la cer încât să nu mai fii de niciun folos pe pământ. Să-L iubesti mai mult pe Domnul nu înseamnă să-i iubesti mai putin pe oameni; sau să te simti stingher în preajma lor; sau să rupi legătura cu ei; sau să nu stii să comunici cu ei; sau să-i îndepărtezi transmitând semnalul că le esti superior din punct de vedere spiritual. Dacă "..avem gandul lui Hristos" (1 Corinteni 2:16) nu ar trebui să fim la fel de atrăgători pentru o lume pierdută cum a fost si Domnul Isus?
. Cum lumea finantelor, a politicii, educatiei si a divertismentului scapă de sub control avem două posibilităti: fie o condamnăm, fie o influentăm! Trebuie să devenim ceea ce am ceea ce am fost creati să fim: lumină! Proorocul Isaia a vorbit despre vietile împăratilor. Cei trei băieti evrei au schimbat politica Babilonului. Iosif, economistul a salvat Egiptul de la foamete. Da, Satan lucreaza scotându-L pe Hristos afară din sărbătoarea Crăciunului, rugăciunea din scoli si pe Dumnezeu din conducerea tării. Dar el nu va câstiga si el stie lucrul acesta. El nu doreste să vezi adevărata luptă care se dă între lumină si întuneric. El nu doreste să ai sentimentul urgentei si al responsabilitătii personale. Dar Dumnezeul care a promis că "..va zdrobi în curând pe Satana sub picioarele voastre" (Romani 16:20) ridică o armată de credinciosi plini de Duhul care va arăta ce înseamnă să trăiesti într-o altă împărătie. Vrei să faci parte din armata Lui?

aprilie 07, 2008

RÂURI ȘI REZERVOARE (2)

"Rugăciunile si milosteniile tale s-au suit înaintea lui Dumnezeu, si El Si-a adus aminte de de.." (Faptele Apostolilor 10:4)

. Ceea ce faci pentru altii nu rămâne neobservat. Dumnezeu tine socoteala fiecărui lucru. El "nu este nedrept ca să uite osteneala voastră si dragostea .. voi, care ati ajutorat si ajutorati pe sfinti" (Evrei 6:10). Dumnezeu a auzit vorbele bune pe care i le-ai spus celui care suferea. A văzut dărnicia ta cu sacrificiu când îti permiteai mai putin. Făcând ceea ce ai facut ai pregatit calea prin care Dumnezeu iti va veni in ajutor. El depoziteaza totul pentru ca la vreme de nevoie să ai un cont bogat din care să te înfrupti.
. Biblia ne vorbeste despre soldatul roman pe nume Corneliu, om “cucernic care făcea multe milostenii norodului..” (Fapte 10.2). Si ce i s-a întâmplat lui Corneliu? Familia a fost prima dintre Neamuri care a auzit și a primit Evanghelia. Ce răsplată! De ce l-a ales Dumnezeu pe Corneliu? Datorită spiritului său generos, ”un înger al lui Dumnezeu.. a intrat la el, si i-a zis: ..Rugăciunile si milosteniile tale s-au suit inaintea lui Dumnezeu, si El Si-a adus aminte de ele”.
, O femeie se ruga să poată începe o afacere de îngrijire a animalelor de casă, dar nu-si permitea să facă publicitate. Asa ca s-a dus la adăpostul local pentru animale si s-a oferit voluntar să îngrijeasca animalele pentru a le spori sansa de a fi date spre adoptie. Cu cât lucra mai mult, cu atât afacerea ei prospera prin publicitatea de la om la om. În cele din urmă a avut mai multi clienti decât reusea sa-i ajute. Dar oare asta inseamnă că dacă nu-i ajuți pe ceilalți Dumnezeu nu te va ajuta? Nu, să-I fie aduse multumiri, dar dragostea Lui este neconditionată. Dar o ocazie ratată de a dărui este o ocazie ratată de a primi, fiindcă dacă ești generos cu alții Dumnezeu promite că va fi generos cu tine.

aprilie 06, 2008

RÂURI SI REZERVOARE

"..care economiseste prea mult, nu face decât să sărăcească. Sufletul binefăcător va fi săturat.." (Proverbe 11:24-25)

. Unul dintre motivele pentru care Marea Moartă reprezintă o asa atractie turistică este con­centratia de minerale care este atât de ridicată, încât chiar si cei care nu stiu să înoate pot sta la suprafată. Singura problemă este mirosul; pentru că nu are nici un canal de iesire, ori apă proaspătă care se revarsă în ea este numaidecât contaminată. Solomon a spus: "..care economiseste prea mult, nu face decât să sărăcească. Sufletul binefăcător va fi săturat..". Dumnezeu nu ne-a creat cu gândul să fim rezervoare care doar acumulează; El ne-a chemat să fim râuri curgătoare care să-i binecuvânteze pe altii. Când nu te mai concentrezi la propria-ti persoană si începi să te apleci la nevoile celorlalti se produce un fapt interesant. Pavel spune: "pe cine dă cu bucurie, îl iubeste Dumnezeu. Si Dumnezeu poate să vă umple cu orice har" (2 Corinteni 9:7-8). Dacă doresti să cresti, trebuie să semeni! Când Biserica din Macedonia a fost "In mijlocul multelor necazuri.. sărăcia lor lucie, a dat nastere la un belsug de dărnicie din partea lor.. au dat de bună voie ..chiar peste puterile lor" (2 Corinteni 8:2-3). Acesti oameni au înteles că investind în vietile altora Dumnezeu promite că îti va împlini nevoile.
. Deci dacă ai nevoie de o slujbă astăzi, oferă-te voluntar la bucătărie până îti găsesti de lucru. Dacă te rogi ca afacerea ta să sporească, investeste în afacerea altuia si cere-I lui Dumnezeu să aducă belsug peste amândouă. Biblia spune: "Aruncă-ti pâinea pe ape, si după multă vreme o vei găsi iarăsi!" căci "nu stii ce nenorocire poate da peste pământ" (Eclesiastul 11:1-2). Chiar dacă nu ai o nevoie anume în acest moment, pune oricum o sământă a bunătătii. Numai Dumnezeu stie ce ne rezervă viitorul, iar într-o zi când ai nevoie cel mai mult, vei fi binecuvântat cu o recoltă bogată.