iulie 19, 2008

RUGĂCIUNEA UNEI MAME

"Pentru copilul acesta ma rugam .. De aceea vreau sa-l dau Domnului.." (1 Samuei 1:27-28)

___Mamelor, iata o rugaciunea pe care sa o spuneti si voi: "Doamne, ajuta-ma sa le ofer copiilor mei ce este mai bun; nu lucruri, ci ce este mai bun din mine, pretuindu-i in zilele bune si in zilele rele, atat ale lor cat si ale mele. Invata-ma sa-i accept pentru ceea ce sunt ei, nu doar pentru ceea ce fac; sa ascult ceea ce spun, si ei sa ma asculte pe mine; sa-i incurajez in atingerea obiectivelor lor, nu ale mele. Ajuta-ma sa le ofer un camin unde respectul si integritatea sunt pietre de temelie si unde exista suficienta fericire pentru a ridica acoperisul. Fa sa le inspir curajul de a fi sinceri cu ei insisi; independenta de a-si purta singuri de grija si credinta de a se baza pe Tine. Ajuta-ma sa-i disciplinez fara sa-i injosesc, sa le cer o purtare buna, fara sa uit de purtarea mea si ajuta-i sa stie ca au parte de dragoste nelimitata indiferent de ceea ce fac. Ajuta-ma sa-i hranesc bine, sa-i imbrac cum se cuvine si sa am suficient pentru a le da bani de buzunar – nu pentru munca pe care o fac ei, ci pentru placerea pe care o aduc. Ajuta-ma sa fiu moderata in toate aceste privinte, asa incat bucuria de a primi sa ii ajute sa descopere bucuria de a darui. Vegheaza ca responsabilitatile lor sa fie reale, dar sa nu fie o povara pentru ei, asteptarile mele sa fie inalte, dar nu coplesitoare si ca lauda sa fie chibzuita si adusa cand trebuie. Ajuta-ma sa-i invat ca excelenta este cea mai buna rasplata a muncii. Iar cand vine vremea, ajuta-ma sa ma bucur de fiecare realizare, oricat de mica, fara sa ma prefac nici macar o data ca as avea vreun merit; copiii mei sunt ei insisi slava mea. Mai presus de toate, ajuta-ma sa-i inradacinez bine in adevarul Tau, incat sa-i pot lasa sa plece. In Numele lui Isus, amin!"

iulie 18, 2008

DUMNEZEU DOREȘTE SĂ REUȘEȘTI!

"A lucrat cu toata inima, si a izbutit in tot ce a facut pentru Casa iui Dumnezeu, pentru lege si pentru porunci, ca sa caute pe Dumnezeul sau" (2 Cronici 31:21)

___Dumnezeu doreste ca tu sa reusesti! Dar trebuie sa faci anumite lucruri: a) stabileste-ti un obiectiv care poate fi atins. Apoi lucreaza in directia aceasta, avand doar o prioritate. Majoritatea lucrurilor esueaza dintr-un singur motiv: lipsa concentrarii. Asa ca evita sa ti se distraga atentia: "caci este un om nehotarat si nestatornic in toate caile sale" (Iacov 1:8); b) scrie ce plan ai si stabileste termene limita. Nimeni nu-si propune sa esueze, dar esueaza in crearea unui plan. Fa-ti o lista detaliata cu activitati si stabileste puncte de verificare. Mai presus de toate, ai grija de timp si stabileste-ti prioritatile. "Rascumparati vremea, caci zilele sunt rele" (Efeseni 5:16); c) imagineaza-te la atingerea obiectivului. Discuta si gandeste in imagini ale reusitei. Moise asa a facut. A ajuns in Tara Fagaduintei fiindca "..avea ochii pironiti spre rasplatire" (Evrei 11:26); d) informeaza-te. "Sa asculte insa si inteleptul, si isi va mari stiinta.." (Proverbe 1:5). Daca esti in stare sa platesti pentru o masa buna, dar nu pentru o carte buna inseamna ca pretuiesti mai mult stomacul decat mintea. Analizeaza, citeste si creste! e) creeaza un climat de incredere in jurul tau. Nu vei experimenta biruinta cat timp vorbesti de infrangere. Nu repeta greselile, aceasta doar iti intareste indoiala. Aminteste-ti ca "destoinicia noastra, dimpotriva, vine de la Dumnezeu" (2 Corinteni 3:5). Avandu-L pe El ca partener, reusita iti este garantata; f) ajuta-i si pe altii sa reuseasca, "caci stiti ca fiecare, fie rob, fie slobod, va primi rasplata de la Domnul, dupa binele pe care-l va fi facut" (Efeseni 6:8). Aceasta inseamna sa-ti invingi egoismul! g) pune-L pe Dumnezeu pe primul plan. Tu esti copilul Lui, El doreste sa ai succes. Ce tata nu si-ar dori-o? Asa ca aprofundeaza-ti relatia cu El: "imprieteneste-te, deci, cu Dumnezeu, si vei avea pace; te vei bucura astfel iarasi de fericire" (Iov 22:21).

iulie 17, 2008

CREDINȚA (4)

"Pentru ca prin aceasta, cei din vechime au capatat o buna marturie" (Evrei 11:2)

___Cand Biblia spune: "Credinta este motivul pentru care ne aducem aminte de oamenii mari", poate ne gandim ca nu ne vom califica niciodata pentru a ocupa un loc in pleiada. Poate vei fi surprins; asculta ce spune Dumnezeu despre oamenii lui in Evrei capitolul 11.
Noe era un fermier care a devenit un constructor de barci, al carui nume a intrat sub lumina reflectoarelor fiindca arca pe care a construit-o a supravietuit unui potop universal. Ceea ce pierdem uneori din vedere este faptul ca dupa aceea s-a imbatat crita si si-a facut familia de ras. Avraam nu a fost un prooroc sau un invatator, el era un om de afaceri cu un defect de caracter care a incercat sa-si salveze pielea prin minciuna si prin compromiterea sigurantei sotiei lui. Sara, o femeie casnica, a ras cand Dumnezeu i-a spus ca va da nastere unui copil la varsta de 90 de ani (probabil si tu ai facut la fel!). Apoi o vedem pe curva Rahav; cum a fost posibil ca o femeie cu trecutul ei sa devina un om al credintei? Va trebui sa-L intrebi pe Dumnezeu; El a inclus-o pe lista. Si ce spui de Iacov, artistul inselaciunilor: ti-ar placea sa ai de-a face cu el? Fireste, a existat si David, a carui adulter l-a dus la ucidere. Dar Ghedeon si Samuel, doi lideri spirituali ai caror copii au calcat in strachini?
___Concluzia este ca acesti oameni mari au fost oameni ca noi. De fapt unii dintre ei ne fac sa parem niste sfinti! in acest capitol nu vom gasi nici-un pahar nepatat. Au sovait, au scapat mingea si au trecut prin vremuri grele. Singura lor deosebire este faptul ca au crezut in Dumnezeu, iar Ei le-a onorat credinta.

iulie 16, 2008

CREDINȚA (3)

"In El avem, prin credinta in El, slobozenia si apropierea de Dumnezeu cu incredere" (Efesesi 3:12)

___Cand umbli prin credinta, Dumnezeu te va pune la incercare; asa cum l-a testat si pe Ilie! Profetul statea pe malul unui rau secat cand Dumnezeu l-a trimis intr-o drumetie de 100 de km prin desert pana la Sarepta. Pe vremea aceea, Ilie era un om vanat de altii, asa ca faptul ca a iesit din ascunzatoare insemna ca se increde cu adevarat in faptul ca Dumnezeu il va proteja. Apoi, Dumnezeu i-a spus ca atunci cand va ajunge acolo, de el se va ingriji o vaduva saraca; o perspectiva umila pentru un lider care este obisnuit sa slujeasca altora, Ilie a gasit-o pe vaduva in mijlocul foametei, pregatind ultima cina. Imprejurarile erau sumbre pentru ea. Dar a provocat-o sa asculte de Dumnezeu promitandu-i: "Faina din oala nu va scadea si untdelemnul din ulcior nu se va imputina, pana in ziua cand va da Domnul ploaie pe fata pamantului" (1 imparati 17:14). Ce i-a dat lui Ilie credinta sa afirme asa ceva? El experimentase in mod personal credinciosia lui Dumnezeu pe tot parcursul vietii sale! Poti vorbi asa cand umbli asa!
___Compania celor care se incred in Dumnezeu este contagioasa, credinta ta este zidita. Iar acea femeie nu a facut exceptie. Poate ea si fiul ei nu au mancat cele mai bune mancaruri, dar Dumnezeu s-a ingrijit ca atata vreme cat a durat foametea sa nu duca lipsa de nimic. Asa ca, daca acum nu ai tot ce iti doresti, slaveste-L pe Dumnezeu cu ceea ce ai si ai incredere ca atunci cand vine momentul, El iti va aduce belsug. Pavel spune: "In El avem, prin credinta in El, slobozenia si apropierea de Dumnezeu cu Incredere". Daca Dumnezeu te calauzeste si pe tine spre "Sarepta" sau in orice alt loc care ti se pare lipsit de sens in prezent, nu opune rezistenta. Du-te, fiindca promisiunile Lui atarna de ascultarea ta.

iulie 15, 2008

CREDINȚA (2)

"Iov ..aruncandu-se la pamant, s-a inchinat" (Iov 1:20)

___Dumnezeu ne trimite in fiecare zi cateva prilejuri de a creste spiritual; deghizate in probleme. Nicaieri nu este acest lucru mai evident decat in viata patriarhului Iov. Dupa ce si-a pierdut casa, copiii, turmele si sanatatea, Biblia spune: "Iov ..aruncandu-se la pamant, s-a inchinat". Acesta nu este raspunsul uman normal la o tragedie, nu-i asa? Iov nu a reactionat in acest mod fiindca a inteles tot ce i se intampla. Nu, s-a ridicat si a facut lucrul acesta in pofida circumstantelor! El a fost capabil sa raspunda pentru ca: a) a privit in sus! In mijlocul necazurilor sale, Iov L-a vazut pe Dumnezeul care a promis ca va fi cu noi la fiecare pas al umblarii noastre. Mai presus de toate, el s-a increzut in inima lui Dumnezeu plina de dragoste si I-a recunoscut dreptul suveran de a hotari toate lucrurile; b) a privit inainte! Si-a amintit faptul ca la analiza finala, Dumnezeu va face totul bun pentru noi; c) a privit inlauntru! Ei stia ca Dumnezeu ii da o lectie valoroasa prin aceasta experienta: "daca m-ar incerca, as iesi curat ca aurul" (Jov 23:10). Asemeni lutului in mainile olarului, Iov s-a hotarat sa se increada in Dumnezeu.
___Acest fel de gandire nu a fost mai usor pentru el decat a fost pentru tine. Firea noastra pamanteasca doreste mereu sa se lege de lucrurile familiare si sa se intoarca la siguranta zilei de ieri, chiar daca stim ca nu este locul in care Dumnezeu doreste sa fim. Temerile, surprizele si potrivniciile care ne stau in jur ne fac sa dorim sa renuntam si sa fugim. Dar daca faci acest lucru, scurtcircuitezi planul lui Dumnezeu pentru viata ta. Deci ce trebuie sa faci? "Asezati-va .. si veti vedea izbavirea pe care v-o va da Domnul" (2 Cronici 20:17), fiindca increderea duce mereu la izbavire.

iulie 14, 2008

CREDINȚA (1)

"Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra?" (Romani 8:31)

___Credinta este asemeni unui muschi; rezistenta il poate incorda, dar in final devine mai puternic. Psalmistul David a inteles acest principiu. El a fost permanent urmarit de dusmani. Chiar si cand a fost uns pentru a fi asezat pe tron, Saul, batranul imparat ocupa inca tronul. Dar in loc sa-si piarda credinta in promisiunea lui Dumnezeu, David a inteles ca "Domnul Si-a ales un om pe care-l iubeste" (Psalmul 4:3). Asa ca a declarat: "Eu ma culc si adorm in pace, caci numai Tu, Doamne, imi dai liniste deplina in locuinta mea" (Psalmul 4:8). Cand a fost prins de filisteni, el s-a rugat: "Ori de cate ori ma tem, eu ma incred in Tine" (Psalmul 56:8). Iar cand a ajons intr-o pestera in timp ce fugea de mania gelosului Saul, el a spus: "la umbra aripilor Tale caut un loc de scapare, pana vor trece nenorocirile" (Psalmul 57:1).
___In cel de-al treilea secol, cand Sf. Felix din Nola fugea de dusmanii sai, si-a gasit adapost intr-o pestera. In cele din urma, un paianjen a inceput sa-si teasa panza acoperind mica intrare, ascunzand-o si facand-o sa para ca si cum nimeni nu intrase inauntru de luni de zile. In consecinta, urmaritorii sai au trecut pe langa si nu s-au obosit sa caute inauntru. Mai tarziu, iesind afara in soare, Felix a declarat: "Unde este Dumnezeu, panza unui paianjen pare un zid. Iar unde El nu este, un zid nu e decat o panza de paianjen." Domnul Isus a spus ca vom avea probleme pe pamant; oamenii ne vor dezamagi si ne vom dezamagi pe noi insine. Uneori vei sfarsi intr-o pestera datorita unui lucru pe care l-ai facut, alteori datorita circumstantelor pe care nu le poti controla. Dar Dumnezeu este cu tine orice s-ar intampla. Si asa cum a spus Pavel: "Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra?"

iulie 13, 2008

CÂND REFLECTEZI ȘI EȘTI MULȚUMITOR

"Orbului ii eram ochi, si schiopului picior" (Iov 29:15)

___Chuck Swindoll povesteste despre Copacul cel Darnic. "Cand baiatul fu mic, se legana de crengile copacului, a mancat din merele lui, si a dormit la umbra lui. Copacului ii placura acei ani. Dar cand baiatul crescu, petrecu din ce in ce mai putin timp cu copacul. "Hai sa ne jucam", spuse copacul, dar pe tanar nu-l interesau decat banii. "Atunci ia-mi toate merele si vinde-le", spuse copacul. Asa facu, iar copacul fu fericit. Baiatul nu se intoarse multa vreme, dar copacul zambi cand intr-o zi trecu pe acolo. "Hai sa ne jucam!" Dar barbatul imbatranise si era plictisit de lume. Dorea sa mearga cat mai departe de ea. "Taie-ma. Ia-mi trunchiul, fa-ti o barca si asa poti naviga departe" spuse copacul. Omul asa facu, iar copacul fu fericit. Trecura multe anotimpuri – iar copacul astepta, in cele din urma, batranul se intoarse, prea batran ca sa se mai joace sau sa umble dupa bogatii sau sa mai navigheze peste mari. "Dar mi-a mai ramas un bustean destul de bun. Aseaza-te si odihneste-te" spuse copacul. Si asa facu, iar copacul fu fericit."
___Swindoll continua: "Am privit la flacari, revizuindu-mi viata pe masura ce am imbatranit impreuna cu copacul si cu baiatul. M-am identificat cu amandoi; si a durut. Cati copaci au existat? Cati oameni s-au dat pe ei insisi pentru ca eu sa cresc, sa-mi indeplinesc obiectivele si sa gasesc plinatate si satisfactie? "Doamne iti multumesc pentru fiecare dintre ei." In acea noapte nu mi-am gasit locul in pat. Atunci am plans, acum zambesc. "Noapte buna, Doamne". Am fost plin de multumire. Plin de multumire ca am avut timp sa reflectez".