iulie 26, 2008

URCĂ-TE ÎN AUTOBUZ!

"De aceea, prea iubitii mei frati, fiti tari, neclintiti, sporiti totdeauna in lucrarea Domnului.." (1 Corinteni 15:58)

___Patsy Clairmont scrie: "Jason, fiul nostru cel mai tanar, are doua obiective in viata. Primul este sa se distreze; cel de-al doilea este sa se odihneasca. Si le face pe amandoua destul de bine. Deci nu ar fi trebuit sa fiu deloc surprinsa legat de ce s-a intamplat cand l-am trimis la scoala intr-o zi de toamna. In timp ce Jason se indrepta spre autobuz, eu ma pregateam pentru o zi aglomerata. Bataia la usa a fost o surpriza si mi-a intrerupt ritmul de dimineata, ceea ce nu mi se intampla prea des. Am zburat spre usa, am deschis-o, ca sa ma trezesc in fata mea cu Jason. "Ce cauti aici?" l-am intrebat. "M-am lasat de scoala", anunta el. "Te-ai lasat de scoala?" am repetat eu nevenindu-mi sa cred si cu decibeli prea multi pentru urechea omeneasca, inghitind o data si incercand sa-mi aduc aminte psihologia materna. Dar tot ce mi-a venit in minte fu "Lenesul mai mult alearga" si "febra infometeaza, frigul iti da pofta de mancare" sau ceva de genul acesta. Dar acestea nu se potriveau cu dilema unui baiat de sase ani. Asa ca l-am luat la intrebari: "De ce te-ai lasat de scoala?" Fara sa ezite macar, el afirma: "Este prea lunga, prea grea si prea plictisitoare!" "Jason", i-am intors-o eu, "dar tocmai ai descris viata. Treci in autobuz!"
___Cand vine vorba de viata crestina, Dumnezeu nu ne promite un pat cu trandafiri pe un camp de lupta si nici un covor pe pista de intrecere; ci o tabla de sah plina de pericole si de perfectionare! Cuvantul Sau spune: "De aceea, prea iubitii mei frati, fiti tari, neclintiti, sporiti totdeauna in lucrul Domnului, caci stiti ca osteneala voastra in Domnul nu este zadarnica". Deci cuvantul pentru tine astazi este: urca-te in autobuz!

iulie 25, 2008

PREIA CONTROLUL ASUPRA FINANȚELOR TALE (3)

"Omul milostiv va fi binecuvantat, pentru ca da saracului din painea lui" (Proverbe 22:9)

___Ne irosim prea mult timp discutand despre saracie si bogatie; venim cu teste cu turnesol pentru a verifica nivelul de spiritualitate al altora, bazandu-ne pe stilul lor de viata sau pe cat de bine se conformeaza la interpretarea ta legata de standardele biblice! In Noul Testament Domnul Isus a onorat-o pe vaduva care si-a dat ultimul ei banut. El a spus: "toti ceilalti au aruncat din prisosul lor, dar ea, din saracia ei, a aruncat tot ce avea, tot ce-i mai ramasese ca sa traiasca (Marcu 12:44). Pe de alta parte, omul de afaceri Barnaba "a vandut un ogor, pe care-l avea, a adus banii, si i-a pus la picioarele apostolilor" (Faptele Apostolilor 4:37). "Cui i s-a incredintat mult, i se va cere mai mult.." (Luca 12:48). Cu cat Dumnezeu te binecuvanteaza mai mult, cu atat te va face mai responsabil pentru modul in care gestionezi binecuvantarile Lui. In timpul unei colecte, un pastor le-a spus celor din adunare sa ia portmoneul sau poseta celui din fata lor. "Acum", spuse el, "deschideti-le si daruiti atat cat ati dorit intotdeauna sa daruiti, dar ati simtit ca nu va permiteti!" Solomon a spus: "..cel neprihanit da fara zgarcenie" (Proverbe 21:26), si desi ai poate mai putin de daruit decat cel de langa tine, cu totii am fost chemati la aceeasi darnicie si jertfa loiala.
___Nu este interesant cum uneori te duci la cina la cineva care nu are mult, dar totusi te intorci ca un rege datorita ospitalitatii pe care ai experimentat-o? Si aceasta pentru ca esenta generozitatii o reprezinta jertfa de sine. Dumnezeu face parte de prosperitate financiara celor care nu sunt controlati de dragostea de bani! Cuvantul Sau spune: "Sufletul binefacator va fi saturat, si cel ce uda pe altii va fi udat si el" (Proverbe 11:25). Vei fi uimit sa vezi ce va face Dumnezeu cu viata ta cand iti daruiesti finantele cu mana larga.

iulie 24, 2008

PREIA CONTROLUL ASUPRA FINANȚELOR TALE (2)

"..cine seamana mult, mult va secera" (2 Corinieni 9:6)

___Cel mai sigur mod de a-ti gestiona finantele este prin stabilirea unui buget. Incearca! Vei fi surprins sa vezi unde ti se duc banii in fiecare luna. De vreme ce obiceiurile tale de a cheltui reflecta adevaratele tale preocupari. Asa ca pune-ti centura de siguranta si pregateste-te pentru cateva sfaturi care o sa-ti deschida ochii! a) 10% din venitul tau ii apartine lui Dumnezeu; si cu asta basta! "Aduceti insa la casa vistieriei toate zeciuielile .. si veti vedea daca nu va voi deschide zagazurile cerurilor, si daca nu voi turna peste voi belsug de binecuvantare." (Maleahi 3:10). Iar Dumnezeu doreste sa-I dai ceea ce datorezi cu bucurie, nu bombanind sau ca si cum ai face o afacere. Pavel spune ca daca "semeni mult vei secera mult.. Fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui: nu cu parere de rau .. caci "pe cine da cu bucurie, il iubeste Dumnezeu. Si Dumnezeu poate sa va umple cu orice har, pentru ca, avand totdeauna in toate lucrurile din destul, sa prisositi in orice fapta buna" (2 Corinteni 9:6-8). Darnicia fata de Dumnezeu te face partener cu El; b) daca doresti garantia unui viitor sigur – plin de optiuni - disciplineaza-te sa investesti un procent din venitul tau in economii. Nu te ingrijora ca este o suma modesta; ci fa-ti o prioritate din lucrul acesta! Daca nu, vei cheltui banii pe alte lucruri si nu vei atinge niciodata obiectivele pe termen lung de a merge la facultate, de-a avea pensie sau de a ajuta in lucrarea Domnului; c) dupa ce ai dat zeciuiala lui Dumnezeu si ai pus deoparte pentru viitor, straduieste-te sa-ti platesti toate celelalte obligatii financiare. Scapa-te de mentalitatea de a plati doar minimul pentru credite. Neplatind tot ce datorezi lunar, sfarsesti prin a plati mai mult decat ar trebui. Plateste cat de mult poti pentru a-ti achita datoriile scadente, chiar daca trebuie sa te stramtorezi si sa te descurci si fara cateta lucruri pentru o vreme. Pe termen lung vei fi cu mult inainte.

iulie 23, 2008

PREIA CONTROLUL ASUPRA FINANȚELOR TALE (1)

"Sa nu datorati nimanui nimic" (Romani 13:7-8)

___Autorul John Kennedy spune: "Comertul ambulant cu sfaturi biblice legate de finante a devenit o preocupare artizanala. Nu ca sfatul este nou sau ca lumea nu a auzit destule, ci un lucru ramane .. crestinii au facut datorii fara nicio intentie de responsabilitate financiara .. sunt preocupati sa tina pasul cu plata dobanzii." Te regasesti in aceasta descriere? Chiar daca Biblia spune: "Cel lacom de castig isi turbura casa.." (Proverbe 15:27), noi gandim: "De ce sa astept si sa economisesc, cand creditul ma lasa sa am ce doresc astazi?" Asa ca sfarsim prin a cumpara lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu-i avem, pentru a-i impresiona pe oamenii carora nu le pasa. Si fiindca creditele aduc cu ele cresterea ratei dobanzii, in loc sa culegem roada din semintele pe care le-am plantat, sfarsim prin a datora doi stiuleti de porumb fiindca am imprumutat doua boabe de porumb!
___Cand ceea ce cheltuiesti iti depaseste venitul, intretinerea devine foarte dificila. De aceea Pavel spune: "Dati tuturor ce sunteti datori sa dati.. Sa nu datorati nimanui nimic". Este o dovada de iresponsabilitate sa cumperi lucruri de care nu ai nevoie si pe care nu ti le poti permite cand facturile tale au depasit deja termenul si nu ai pus nimic deoparte pentru viitor. Libertatea de a-ti alege destinul este determinata de ceea ce datorezi; nu de ceea ce castigi! Nevoia de a munci ani de zile pentru a-ti plati datoriile iti limiteaza serios optiunile. Asa ca determina-ti stilul de viata dupa venitul tau real, nu dupa cel care ai vrea sa fie. Si cand ai parte de o marire, nu cheltui automat mai mult. Foloseste creditul cu intelepciune si nu te ingloda in datorii pana peste cap. Solomon a spus: "Cararea pe care mergi sa fie neteda .. nu te abate nici la dreapta nici la stanga.." (Proverbe 4:26-27). Stabileste-ti un buget lunar, tine-te de el, iar cand ai obtinut seminte in plus, seamana-le pentru recolta viitoare.

iulie 22, 2008

ÎL VĂD CEILALȚI PE ISUS ÎN VIAȚA TA?

"..Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi!" (Zaharia 8:23)

___Dumnezeu a vestit poporului Sau prin profetul Zaharia: "multe popoare ..vor veni astfel sa caute pe Domnul .. caci au auzit ca Dumnezeu este cu voi!" (Zaharia 8:22-23). Prezenta lui Dumnezeu schimba totul! Cand Domnul straluceste in viata ta, oamenii sunt atrasi de ceea ce vad si simt. Asa i s-a intamplat unui bucatar de fast-food, pe nume Nicholas Herman. Nemultumit de viata lui, se ingrijora mereu cu privire la mantuirea lui. Apoi intr-o zi, in timp ce studia un copac, fu lovit de acelasi adevar despre care vorbeste David in Psalmul 1:3, si anume ca secretul cresterii spirituale sta in a fi inradacinat si fundamentat in ceva (si cineva) mai profund decat tine. Asa ca Nick se hotari sa-si transforme viata intr-un experiment a ceea ce el numea "conversatia obisnuita, tacuta si tainica a sufletului cu Dumnezeu". In prezent este mai bine cunoscut sub numele de Fratele Lawrence, nume pe care i l-au dat prietenii sai. Exista sanse sa fi auzit si tu de el si de scrierile lui. Desi si-a petrecut viata in anonimat lucrand intr-o bucatarie, modul in care a interactionat cu Dumnezeu i-a facut pe oameni din toata lumea sa-L cunoasca pe Dumnezeu asa cum il cunostea si el. Prietenii lui spuneau ca "il gasea pe Dumnezeu peste tot.. la fel de mult in timp ce repara papuci .. sau cand se ruga impreuna cu adunarea". Si dupa ce a murit, au strans scrisorile lui si conversatiile lui intr-o carte cu titlul Practicand prezenta lui Dumnezeu. Este una din cele mai citite carti din ultimele patru secole. Domnul Isus a spus: "Si dupa ce voi fi inaltat de pe pamant, voi atrage la Mine pe toti oamenii" (Ioan 12:32). Asadar, cu cat Il lasi sa se exprime mai mult prin viata ta, cu atat mai multi oameni vor fi atrasi la El.

iulie 21, 2008

BUNĂTATEA / HARUL LUI DUMNEZEU

"Omul de bine capata bunavointa Domnului.." (Proverbe 12:2)

___Fiindca binecuvantarile lui Dumnezeu nu sunt mereu ambalate la fel, ramanem cu ideea ca El acorda tratament preferential anumitor oameni; mai ales pentru ca Biblia spune ca El "nu este partinitor" (Faptele Apostolilor 10:34). Dar in versiunea engleza a Noului Testament, cuvintele har si bunatate sunt folosite alternativ, fiindca ambele deriva din cuvantul grecesc "charis" (dar). Gandeste-te putin: cand ii ceri cuiva o favoare, ii ceri ceva ce nu meriti. Contezi pe bunatatea si generozitatea persoanei atunci cand de fapt nu exista motiv sa o faca.
___In Scriptura, harul sau bunatatea lui Dumnezeu este ceea ce face posibil ca oamenii care altfel nu s-ar ridica prea sus sa faca lucruri marete. De pilda, cand Dumnezeu a ales o adolescenta pe nume Estera ca sa-si scape poporul si cand ea a pasit prin credinta in fata regelui, "ea a capatat trecere si iubire inaintea lui mai mult decat toate celelalte fete" (Estera 2:17). Dumnezeu a pregatit o cale prin care sa poata duce la indeplinire sarcina pe care i-o daduse. Si fara harul sau bunatatea divina este sigur ca Rut, o moabita, nu ar fi fost acceptata de iudei. Dar fiindca Dumnezeu a avut planuri pentru viata ei si inima ei era curata inaintea Lui, ea s-a casatorit cu Boaz, "un om foarte bogat" (Rut 2:1). Si din linia lor ancestrala a venit imparatul David, din care s-a tras Domnul Isus. Destul de impresionant, nu?
David a spus: "Tu binecuvantezi pe cel neprihanit, Doamne, si-l inconjuri cu bunavointa Ta, cum l-ai inconjura cu un scut" (Psalmul 5:12). Cand Dumnezeu te aproba, si oamenii incep sa-ti arate bunatate - deseori din motive pe care ei nu le pot explica! Solomon a spus: "Omul de bine capata bunavointa Domnului..". Asa ca cere bunavointa lui Dumnezeu, asteapt-o si umbla in ea!

iulie 20, 2008

EȘTI PREGĂTIT PENTRU LUCRURI MAI MARI?

"Scoate-ma la loc larg, cand sunt la stramtoare.." (Psalmul 4:1)

___Stiai ca specia de crab in cochilie de melc isi cauta cochilia care i se potriveste cel mai bine si traieste in ea pana cand o depaseste in marime? In acel moment el trebuie sa mearga pe fundul oceanului si sa-si caute alta mai mare; este un proces care se repeta pe toata durata vietii. Ramai la lucruri care nu ti se mai potrivesc, doar pentru ca este mai simplu si familiar? David a spus: "Raspunde-mi, cand strig, Dumnezeul neprihanirii mele: scoate-ma la loc larg, cand sunt la stramtoare!" Pentru a te dezvolta si a creste spiritual, trebuie sa fii dispus sa iesi din zona ta de confort si sa te expui unei mici "stramtorari". Ceea ce a functionat pentru tine ieri poate nu mai functioneaza si astazi. Poate este un loc de munca pe care l-ai depasit, o relatie pe care trebuie sa o reanalizezi sau un comportament pe care trebuie sa ti-l schimbi. Indiferent ce ar fi, sa nu fii niciodata atat de "stabil" incat sa nu mai poti renunta si sa mergi mai departe cand este nevoie.
___Rabdarea si perseverenta sunt lucruri de admirat, dar ele nu functioneaza in situatii pentru care esti depasit. In loc sa ramai pe loc si sa te straduiesti mai mult, in anumite momente este nevoie sa te opresti si sa te intrebi: "Este oare aceasta situatie buna pentru mine?" Daca nu esti sigur, cere-I lui Dumnezeu "o inima priceputa .. sa deosebeasca binele de rau" (1 Imparati 3:9). Cuvantul Sau spune: "Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu .. si ea ii va fi data" (Iacov 1:5). Cand Dumnezeu spune ca este timpul sa mergi mai departe, inseamna ca exista o cochilie care ti se potriveste mai bine. Dar nu o poti ocupa pana cand nu o eliberezi pe cea veche. Deci, ce spui, esti pregatit pentru lucruri mai mari?