decembrie 05, 2009

PRCATICA BUNUL SIMȚ

"Incolo, toti sa fiti cu aceleasi ganduri, simtind cu altii .. caci la aceasta ati fost chemati: sa mosteniti binecuvantarea" (1Petru 3:8-9)


Bunul simt este un lucru putin obisnuit in zilele noastre. Si nu este bine, pentru ca Biblia spune: "simtiti cu altii.. sa mosteniti binecuvantarea". Uneori nu stim prea bine cum sa-I fim pe plac lui Dumnezeu. Preotii au facut din lucrul acesta ceva foarte complicat: o serie de fapte necontenite, extrem de grele, concepute pentru a potoli un Dumnezeu care Isi gaseste placerea in a face sa ne zbatem. Profetul Mica simplifica lucrul acesta: "ce alta cere Domnul de la tine, decat sa faci dreptate, sa iubesti mila, si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau?" (Mica 6:8). Ce poate fi mai clar? Iata zece lucruri nu foarte obisnuite pe care ar trebui sa le practici in fiecare zi si pe care trebuie sa le transmiti si copiiilor tai. La urma urmelor, daca nu invata bunul simt de la tine, de unde sa-l invete? 1) Abate-te din drumul tau pentru a discuta cu oamenii. "Cuvintele prietenoase sunt.. sanatoase pentru oase" (Proverbe 16:24); 2) Incearca sa le tii minte numele - asta arata ca-i pretuiesti; 3) Zambeste; asta sporeste "valoarea chipului tau"; 4) Fii prietenos si altruist. Daca te comporti astfel, lumea va fi la fel fata de tine; 5) Manifesta un interes autentic. Poti gasi ceva bun in aproape oricine. (Filipeni 4:8); 6) Fii generos cu laudele si precaut cu criticile; 7) Nu te grabi sa judeci. Exista trei versiuni ale unei povestiri - versiunea ta, versiunea lor si versiunea corecta; 8) In loc sa-i "folosesti" pe oameni, slujeste-le: "slujiti-va unii altora in dragoste" (Galateni 5:13); 9) Incepe sa ai incredere in oameni - duce la zidirea unor relatii de durata; 10) Fii smerit. Oswald Chambers a spus: "Cand un sfant devine constient ca este sfant, ceva nu este in regula".
Bunul simt face doua lucruri: a) Il vorbeste de bine pe Tatal tau ceresc. Domnul Isus a spus: "Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri" (Matei 5:16); b) iti determina nivelul binecuvantarii. "Simtiti cu altii.. sa mosteniti binecuvantarea".

decembrie 04, 2009

ÎI NEGLIJEZI PE CEI DRAGI?

"Traiti in dragoste" (Efeseni 5:2)


Marele eseist si istoric scotian Thomas Carlyle s-a casatorit cu secretara sa, Jane Welsh. Ea a continuat sa lucreze pentru el, dar cand aceasta s-a imbolnavit, Carlyle, care era profund devotat muncii sale, nu a bagat-o in seama, asa ca a lasat-o sa lucreze in continuare. Dar ea avea cancer si in cele din urma a ajuns la pat. Desi Carlyle o iubea cu adevarat, si-a dat seama ca nu prea are timp sa stea cu ea si ca nu-i poate acorda prea multa atentie. Apoi ea a murit. Dupa inmormantare, Carlyle s-a dus in camera lui Jane, i-a vazut jurnalul ce statea pe masa, l-a luat si a inceput sa-l citeasca. Pe o singura pagina era doar un rand: "Ieri a petrecut o ora cu mine si m-am simtit ca-n paradis: il iubesc atat de mult". O realitate pe care a fost prea orb sa o vada i se releva acum cu o limpezime zdrobitoare. Fusese prea ocupat ca sa-si dea seama cat de mult a insemnat el pentru Jane. S-a gandit la toate momentele in care a fost preocupat de munca sa si nu a putut sa-i dea atentie. Nu o vazuse suferind. Nu vazuse dragostea ei. Intorcand pagina, a citit niste cuvinte pe care nu le va uita niciodata: "Am ascultat toata ziua pentru a-i auzi pasii in hol, dar acum e tarziu si cred ca azi nu va veni". A pus jurnalul inapoi pe masa si a alergat afara. Prietenii l-au gasit langa mormantul ei, acoperit de noroi. Avea ochii rosii de plans; lacrimile ii siroiau pe obraz. "Daca as fi stiut, daca as fi stiut", striga el. Dupa moartea lui Jane, Carlyle nu a mai scris decat foarte putin. Ii neglijezi tu pe cei dragi?

decembrie 03, 2009

NU-ȚI PIERDE PASIUNEA PENTRU HRISTOS

"Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau cu toata inima ta" (Deuteronom 6:5)


Lepadarea lui Petru de Hristos s-a petrecut dupa o serie de evenimente interesante care au condus in directia aceasta. Mai intai, Domnul Isus l-a avertizat ca el este tinta vrasmasului: "Satana v-a cerut sa va cearna ca graul. Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca sa nu se piarda credinta ta; si dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu, sa intaresti pe fratii tai" (Luca 22:31-32). Apoi citim ca atunci cand autoritatile au venit sa-L aresteze pe Hristos, Petru "mergea dupa El de departe" (Luca 22:54). Sa remarcam faptul ca Petru se indepartase de Hristos. Apoi omul care a jurat ca va muri pentru Isus a negat ca-L cunoaste. In acel moment a cantat cocosul, Petru si-a adus aminte de promisiunea facuta lui Isus si "a iesit afara, si a plans cu amar" (Luca 22:55-62).
Sa remarcam care este mecanismul: a) esti nepregatit pentru atacul vrasmasului; b) lasi ca munca si familia sa te faca sa uiti ca angajamentul tau trebuie sa fie mai intai fata de Dumnezeu; c) ajungi sa fi infrant din punct de vedere spiritual. Poate spui: "Mie nu mi se intampla niciodata asa ceva"! Motivul pentru care "Satan v-a cerut" este pentru ca el stie ca daca ai pasiune pentru planul lui Hristos, nu vei mai putea fi oprit. De buna seama, dorinta care arde inlauntrul tau este energia care te face sa rezisti atacurilor vrasmasului.
Exista un motiv pentru care rastignirea a fost numita patima. Biblia spune despre Hristos: "care pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade la dreapta scaunului de domnie a lui Dumnezeu" (Evrei 12:2). Si in timp ce murea, Isus facea acest lucru pentru altii. Aceasta inseamna pasiune! Asadar, cuvantul pentru tine astazi este: "Nu-ti pierde pasiunea pentru Dumnezeu".

decembrie 02, 2009

TE ÎNGRIJOREAZĂ BANII?

"Nu va ingrijorati" (Matei 6:31)


Psalmistul a spus:" Am fost tanar, si am imbatranit, dar n-am vazut pe cel neprihanit parasit, nici pe urmasul lui cersindu-si painea" (Psalmul 37:25). Te-a dezamagit vreodata Dumnezeu? Nu, si nici nu o va face: "Veti manca, si va veti satura, si veti lauda Numele Domnului, Dumnezeului vostru, care va face minuni cu voi" (Ioel 2:26). Nu incerca sa intelegi toate lucrurile de unul singur. Ci mai bine sprijineste-te pe Dumnezeu. "Increde-te in Domnul, si fa binele; locuieste in tara, si umbla in credinciosie. Domnul sa-ti fie desfatarea, si El iti va da tot ce-ti doreste inima. Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra" (Psalmul 37:3-5). Nu trebuie sa faci decat ce ti-a spus Dumnezeu: ".. lucreaza cu credinciosie dupa toata legea pe care ti-a dat-o robul Meu Moise; nu te abate de la ea nici la dreapta nici la stanga, ca sa izbutesti in tot ce vei face. Cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta; cugeta asupra ei zi si noapte, cautand sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale, si atunci vei lucra cu intelepciune. Nu ti-am dat Eu oare porunca aceasta: "Intareste-te si imbarbateaza-te? Nu te inspaimanta si nu te ingrozi, caci Domnul, Dumnezeul tau este cu tine in tot ce vei face" (Iosua 1:7-9). Nu te ingrijora; Dumnezeu nu te va dezamagi. "Nu va ingrijorati, deci, zicand: "Ce vom manca?" Sau: "Ce vom bea?" Sau: "Cu ce ne vom imbraca?" .. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra" (Matei 6:31-33). Relaxeaza-te, El este Iehova Jireh: "Domnul poarta de grija!"

decembrie 01, 2009

ȘAPTEZECI DE ORI CÂTE ȘAPTE

"De cate ori sa iert..?" (Matei 18:21)
Lameh a fost un descendent de-al lui Cain, unul din fiii lui Adam. Cand Cain l-a ucis pe fratele sau Abel, Dumnezeu a pus un semn asupra lui, spunand ca oricine il va ucide pe Cain va plati de sapte ori. Intr-o zi cineva l-a ranit pe Lameh, asa ca a cedat in fata resentimentului, l-a ucis pe vinovat si a spus: "Am omorat un om pentru rana mea .. Cain va fi razbunat de sapte ori, iar Lameh de saptezeci de ori cate sapte" (Geneza 4:23-24). In mintea lui, Lameh, a fost justificat in mod absolut. Cel care i-a facut rau a platit. Filozofia lui Lameh a fost urmatoarea: daca ma lovesti si eu te lovesc. Si nu doar o data, ci de saptezeci de ori cate sapte. Duhul razbunarii nu este niciodata multumit. Mai simplu spus: "Nu pleaca!"
Asemenea lui Lameh, Petru a fost ranit de cineva apropiat lui si acest lucru nu s-a intamplat doar o data. Asa ca el s-a dus la Domnul Isus si L-a intrebat: "de cate ori sa iert pe fratele meu? De sapte ori?" Petru s-a gandit ca este extrem de generos si se astepta ca Isus sa-l bata pe umar, asa ca probabil nu a fost prea multumit cand Isus i-a dezumflat eul spunandu-i ca trebuie sa-l ierte "nu de sapte ori, ci de saptezeci de ori cate sapte". De unde a luat Domnul Isus acest numar? Din Vechiul Testament. Isus cunostea bine Scriptura, asa ca a ales numarul cu buna stiinta. Cunostea filozofia lui Lameh! "Petre, o poti lua pe urmele lui Lameh si sa te razbuni sau Ma poti urma pe Mine si sa ierti tot mai mult; dar nu le poti face pe amandoua!"

noiembrie 30, 2009

ȚINE SEAMA DE ATENȚIONĂRI

"Dupa foc, a venit un susur bland si subtire" (1 Imparati 19:12)


Un autor respectat scrie: "Conduceam cu atentie in spatele unei masini care se afla in fata mea cand soferul a apasat brusc pe frane. M-am oprit si eu brusc, dar masina din spate era prea aproape si s-a agatat de Jeepul meu. Daunele aproape ca nu s-au vazut, dar dupa ce am plecat de acolo ceva legat de incident mi-a ramas in minte. Dupa cateva saptamani, conduceam pe o sosea. in spatele meu era un tir urias incarcat cu masini.. in fata erau cateva masini.. si undeva mai in fata un autobuz scolar. Deodata am observat becurile de frana ale masinilor din fata. Autobuzul se oprise sa coboare un copil. Apoi mi-am amintit lectia invatata din accidentul precedent. Uneori pot opri in siguranta, dar soferul din spatele meu nu. Cand m-am uitat in oglinda retrovizoare, tirul incarcat cu masini incerca din rasputeri sa opreasca. Am tras pe dreapta, lasandu-i in fata inca o lungime de masina si el a franat cu un scrasnet, oprindu-se chiar in spatele masinii din fata mea. Daca nu as fi ascultat de instincte am fi fost cu totii facuti zob".
O femeie proaspat convertita a fost intrebata care este secretul cresterii sale spirituale. Raspunsul ei a fost: "tine seama de atentionari". Unul din motivele pentru care nu-L intelegem mai bine pe Dumnezeu este ca nu tinem seama de "atentionarile" Lui pline de blandete. Biblia spune: "dupa foc, a venit un susur bland si subtire". Invata sa-l asculti. Cand esti pe punctul de a vorbi si simti retinere blanda, nu mai spune nimic. Cand esti pe punctul de a o porni pe un drum sigur si vezi o lumina de atentionare sau un alt drum deschizandu-se, ia seama, chiar si atunci cand Dumnezeu iti cere sa mergi prin intuneric. Indiferent spre ce te directioneaza degetul lui Dumnezeu, mana Sa va da la o parte orice obstacol.

noiembrie 29, 2009

EȘTI O PERSOANĂ ACCESIBILĂ (2)

"Roada Duhului, dimpotriva, este: bunatatea, facerea de bine ..blandetea" (Galateni 5:22-23)


Oamenii accesibili manifesta urmatoarele trasaturi caracteristice: 1) Caldura personala; ei ii iubesc pe oameni cu adevarat. Charlie Brown spune: "Iubesc omenirea, dar nu-i suport pe oameni". Nu este suficient sa-i iubesti teoretic pe oameni, trebuie sa emani caldura fata de cei cu care te intalnesti in fiecare zi; 2) Starea lor de spirit este constanta. Ai lucrat cu cineva a carui stare de spirit este cand sus cand jos? Nu stii niciodata cum va fi. In contrast, oamenii accesibili sunt echilibrati si previzibili. Ei au de fapt aceeasi stare de spirit de fiecare data cand ii vezi; 3) Sensibilitate fata de sentimentele oamenilor. Desi oamenii accesibili sunt statornici emotional, aceasta nu inseamna ca asteapta ca si ceilalti sa fie la fel. Ei recunosc faptul ca oamenii buni au zile rele; in consecinta isi acordeaza starea lor de spirit la sentimentele celorlalti si isi adapteaza rapid modul de a se raporta la ei; 4) intelegerea slabiciunii umane si expunerea slabiciunii proprii. Romancierul Ed Howes a spus: "Exprima o parere proasta despre tine ocazional si prietenii tai vor vedea ca stii cum sa spui adevarul". Oamenii accesibili sunt cinstiti in privinta abilitatilor lor; dar si a neajunsurilor lor. Ei imbratiseaza vechiul proverb care spune: "Ferice de cei care pot rade de ei insisi, caci ei se vor amuza neincetat". Si pentru ca isi recunosc propriile greseli, ei nu au nicio problema in a ingadui si altora sa aiba defecte; 5) Abilitatea de a ierta si de a cere iertare. Autorul David Augsburger a scris: "Chiar daca nimic din ceea ce facem nu este lipsit de greseala si nimic din ceea ce realizam nu este lipsit de o masura a finitului si a imperfectiunii pe care o numim umanitate, noi suntem mantuiti prin iertare".