martie 29, 2008

PROBLEME DE FAMILIE (4)

"Nimeni nu poate veni la Mine daca nu-l atrage Tatăl.." (Ioan 6:44)

. Într-o seară, târziu, întorcându-se acasă de la bar, un tânăr se urcă în autobuz unde îsi întâlni mătusa cea cucernică. Caustic, aceasta îi spuse: "Stiai că te îndrepti direct spre iad?" "O, Doamne, să nu-mi spui că si în seara asta m-am urcat în autobuzul gresit!" Serios acum, cu totii ne dorim ca familiile noastre să ne împărtăsească credinta, dar nu se poate cu forta. Domnul Isus a spus: "Nimeni nu poate veni la Mine dacă nu-l atrage Tatăl.." (Ioan 6:44). Asta înseamnă oare că nu mai trebuie să te rogi pentru ei? Fireste că nu! Dar în ciuda rugăciunilor tale si a celor mai mari eforturi depuse poate că mai există încă unii în familia ta care nu doresc să-L urmeze pe Domnul Isus, iar altii care s-au alăturat unei alte denominatiuni. De-a lungul istoriei, s-au purtat nenumărate războaie datorită religiei; nu-ti transforma căminul într-un câmp de luptă. Asa cum spunea odată Prima Doamnă a Frantei Yvonne de Gaulle: "Desi presedentia este temporară, familia este permanentă".
. Nu trebuie să ierti stilul lor de viată pentru a le transmite că-i iubesti si că le esti dedicat. Dar nu respinge acceptarea celor care au fost buni cu tine doar pentru că nu-L laudă pe Dumnezeu cum faci tu. Poate nu au luat mereu hotărârile cele mai întelepte, dar când lucrurile se strică există sanse ca acestia să fie cei care sunt alături de tine. Nu le da cu Biblia în cap; ci trăieste-o dându-le un exemplu pe care să dorească să-l urmeze. Domnul Isus a spus: "Si după ce voi fi înăltat de pe pământ, voi atrage la Mine pe toti oamenii" (Ioan 12:32). În loc să-ti destrami familia, fă din credinta ta liantul care o tine laolaltă.

martie 28, 2008

PROBLEME DE FAMILIE (3)

"Mâniati-vă si nu păcătuiti" (Efeseni 4:26)

. Dumnezeu nu ne neagă dreptul la emotii, dar ne face responsabili pentru modul în care le administrăm. De pildă, nu este niciodată bine să abuzezi de cei pe care Dumnezeu i-a încredintat în grija ta. Pavel a spus: "Mâniati-vă si nu păcătuiti.. si să nu dati prilej diavolului". Nimic nu i-ar plăcea lui Satan mai mult decât să aibă o portită în căminul tău, pe care să-l transforme apoi într-un iad. Si de fiecare dată când intri într-o dispută pierzi teren în favoarea lui. Cuvintele usturătoare nu-si au originea într-o judecată sănătoasă. Solomon a spus: "..cine se aprinde iute, face multe prostii" (Proverbe 14:29). Cheia stăpânirii mâniei este găsirea unor modalităti de a o exprima care să nu ducă la o explozie. Este normal să-ti împărtăsesti sentimentele, dar trebuie să o faci în maniera potrivită. La urma urmelor problema nu este cine are sau nu dreptate, (sau cine poate să strige mai tare), ci este găsirea solutiei care este cea mai potrivită pentru toti.
. Nimeni nu poate fi ceea doresti să fie tot timpul. Este imposibil să ai o relatie pe termen lung plină de iubire fără să înveti să accepti slăbiciunea umană. Asa că în loc să stăruiesti asupra neajunsurilor celuilalt, concentrează-te pe tăria voastră colectivă ca familie. Dr. Paul Pearsall, psiholog de spital, spune: "Majoritatea dintre noi ne-am da viata pentru un membru al familiei; totusi prea adesea ne trăim viata zilnică de parcă familiile noastre ni s-ar cuveni. La urma urmelor, cine altcineva te poate iubi indiferent de ceea ce faci? Si unde altundeva poti găsi mângâierea care vine dintr-un asemenea punct de sprijin?

martie 27, 2008

PROBLEME DE FAMILIE (2)

"..îngăduiti-vă unii pe altii în dragoste, si căutati să păstrati unirea Duhului.." (Efeseni 4:2-3)

. Apropiindu-se de sfârsitul vietii, în loc să se pregătească să-si binecuvânteze fiii, Simeon si Levi, Iacov le-a spus: "Blestemată să fie mânia lor, pentru că a fost prea turbată.." (Geneza 49:7). Dar comportamentul lor nu ar fi trebuit să fie o surpriză; la urma urmelor, aschia nu sare departe de trunchi! Adevărul este că Iacov îi modelase deja prin propriul lui exemplu când si-a înselat tatăl (vezi Geneza 27) si socrul (vezi Geneza 30), iar mama lui i-a usurat înselăciunea. Tiparele comportamentale sunt transmise din generatie în generatie, iar "..o casă dezbinată împotriva ei, se prăbuseste peste alta" (Luca 11:17). Părintilor, faptele si atitudinile voastre fie vor aduce binecuvântare, fie vă vor blestema copiii. Asa că "învată-i .. calea pe care trebuie s-o urmeze.." (Proverbe 22:6). Altfel, ei vor mosteni mai mult decât culoarea ochilor tăi, vor ajunge să aibă dispozitia voastră emotională si caracterul nestatornic!
. Nu-i implica pe copiii tăi în disputele materiale. Solomon ne-a avertizat: "..mânia locuieste în sânul nebunilor" (Eclesiastul 7:9). Copiii tăi sunt o tintă usoară pentru mânia ta prost directionată. Chiar atunci când izbucnirile tale emotionale nu sunt directionate către copii, ei tot suferă efectele. De pildă, seful te mustră la serviciu si fiindcă nu te poti răzbuna, mergi acasă si asemenea unui urs cu dureri de cap si îi faci pe toti să se poarte cu tine de parc-ai fi un ou. Chiar dacă aceasta este experienta ta din copilărie, nu mai esti copil. Dă volumul mai încet! Nu lăsa ca mânia ta să o ia razna. David s-a rugat: "..păzeste usa buzelor mele! Nu-mi abate inima la lucruri rele.." (Psalmul 141:3-4). Iar lacov spune: "Supuneti-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviti-vă diavolului, si el va fugi de la voi" (Iacov 4:7). Este singura cale prin care poti schimba ritmul de dans în familia ta.

martie 26, 2008

PROBLEME DE FAMILIE (1)

"..îngăduiti-vă unii pe altii in dragoste, si căutati să păstrati unirea Duhului.." (Efeseni 4:2-3)

Când îti este mai usor să discuti cu străinii decât cu propria ta familie, ceva este putred. Familia trebuie să fie un punct de sprijin - o plasă de sigurantă care să te prindă când cazi. Ne place să vedem "familia" ca pe un tată care munceste din greu, o mamă casnică, doi copii, un câine si o casă cu gard. Dar pentru multi oameni familia înseamnă probleme financiare, copii problemă si soti în conflict. De aceea Pavel scrie: "Vă sfătuiesc .. să vă purtati.. cu toată smerenia si blândetea, cu îndelungă răbdare; îngăduiti-vă unii pe altii în dragoste, si căutati să păstrati unirea Duhului, prin legătura păcii". (Efeseni 4:1-3). Este nevoie de o doză mare de har ca să functioneze! Asa că începe să te rogi pentru copiii tăi în loc să tot pui limite care te îndepărtează de ei când nu te vezi fată în fată. Nu veti cădea totdeauna de acord, dar trebuie să învătati să vă respectati unii pe altii. Când Dumnezeu a spus: "învată pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si când va îmbătrâni, nu se, va abate de la ea" (Proverbe 22:6), El nu a spus ce înseamnă "bătrânete" sau când investitia va deveni profitabilă. Fiecare familie are propriile-i urcusuri si coborâsuri. Si fiecare arbore produce câteva nuci! De fapt, partea cea mai bună se află în pământ! Dar dacă doresti să scapi când situatia devine dificilă vei pierde răsplata pe care ai primi-o dacă ai rezista. Deseori copilul care îti aduce cea mai mare bucurie este de multe ori cel care nu ti-a împărtăsit părerile, care s-a căsătorit cu cineva care nu ti-a convenit si nu te-a invitat la cină! Pe termen lung, nimic din toate astea nu contează deoarece familia este o investitie pe termen lung. Cea mai mare însemnătate o au dragostea si sprijinul neconditionat chiar acum.

martie 25, 2008

INTRAREA LIBERĂ

"avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile." (Evrei 4:14)

. O dată pe an, Marele Preot al Israelului obisnuia să păsească în cele două zone exterioare ale templului si să intre în "Sfânta Sfintelor" pentru a obtine iertarea pentru păcatele poporului. Existau numerosi preoti, dar numai Marele Preot putea face acest lucru. Biblia spune că Isus, Marele nostru Preot, a străbătut cerurile si a intrat în Locul cel Sfânt din Templul Ceresc pentru a oferi o jertfă definitivă pentru păcatele noastre (vezi Evrei 9:24-28).
. Domnul Isus a străbătut primul cer pe care noi îl numim atmosfera; apoi al doilea cer, la care ne referim ca la spatiul cosmic; apoi a ajuns în prezenta lui Dumnezeu sau în cel de-al treilea cer. Dacă locuim pe pământ, noi dorim ca prin rugăciune să atingem cel de-al treilea cer unde se află tronul lui Dumnezeu, problema este că nu putem ajunge acolo dacă nu ne duce cineva.
. Într-o zi, în timpul Războiului Civil din America stătea pe o bancă lângă Casa Albă un soldat ce părea abătut. Un băietel se apropie de el si îl întrebă ce a pătit. Soldatul spuse că trebuie să-l vadă pe presedintele Lincoln, dar gărzile nu-i dau voie. Auzind acest lucru, băiatul îl luă de mână si îl conduse direct în biroul tatălui său: "Tată", spuse ei, "acest soldat doreste să vorbească cu tine neapărat." Acel băiat era fiul presedintelui, care avea acces direct si continuu la tatăl său.
. Fiindcă Domnul Isus, Fiul lui Dumnezeu are legătură strânsă cu Tatăl, El poate îndepărta toate lucrurile care ne blochează. De aceea când ne rugăm în numele lui Isus, avem intrare liberă la Tatăl, suntem primiti numaidecât în prezenta Lui si nevoile noastre sunt împlinite.

martie 24, 2008

MEDITÂND LA CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU

"zi si noapte cugetă la Legea Lui!" (Psalmul 1:2)

. Dacă nu ai meditat niciodată, ai putea crede că este prea greu; uneori numai călugării si misticii meditează sau doar înteleptii din India care recită mantre stând în pozitia lotus. Răspunde la o întrebare: stii să te îngrijorezi? Bine, atunci stii si să meditezi, fiindcă meditatia înseamnă: a) să te gândesti profund si neîncetat la un lucru; b) să-l înveti pe de rost; c) să-l lasi să prindă rădăcină; d) să-l posezi până când devine o fortă care operează în tine. Ideea nu este câte versete ai învătat, ci ce se întâmplă cu tine în acest proces. Meditarea la Cuvântul lui Dumnezeu îti clarifică si îti corectează anumite aspecte, te îmbogăteste si te echipează făcându-te să ai alte gânduri decât dacă te-ai uita la televizor, dacă ai vorbi la mobil sau ai face cumpărături la magazinul din cartier.
. Domnul Isus i-a întrebat odată pe cei care îl ascultau: "De ce-Mi ziceti: "Doamne, Doamne!" si nu faceti ce spun Eu?" (Luca 6:46). Bună întrebare! Acesti oameni cunosteau adevărul, dar nu erau pregătiti să trăiască după el. Acest lucru este exprimat în celebra rugăciune a lui Augustin când tânjea după curătie, dar nu era gata să-si schimbe stilul de viată: "Doamne, dăruieste-mi castitate, dar nu încă." Ai simtit si tu la fel?
. David a spus: "Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!" (Psalmul 119:11). Meditatia la Cuvântul lui Dumnezeu este antidotul: a) împotriva unei slăbiciuni morale si spirituale; b) împotriva unei vieti lipsite de scop; c) împotriva lipsei unei relatii intime cu Dumnezeu; d) împotriva unei credinte slabe cronice care te fac să pierzi binecuvântările lui Dumnezeu. Asadar sterge-ti Biblia de praf, deschide-o si întreabă: "Doamne, ce vrei să-mi spui?" Apoi meditează la răspunsul Lui.

martie 23, 2008

RELEVANȚA BISERICII CONTINUĂ

"voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui" (Matei 16:18)

. Era odată un om surd care frecventa totusi biserica în fiecare săptămână. Într-o zi, un cinic îl întrebă: "De ce te mai obosesti să mergi la biserică dacă tot nu auzi nimic?" Zâmbind, acesta îi răspunse: "Fiindcă vreau ca lumea să stie de partea cui sunt". Pentru unii biserica este doar un loc unde se crestinează, se căsătoresc si mor (incubare, împerechere si disparitie). Dar pentru Dumnezeu este mai mult de atât; este proiectul Lui personal. Miscări vin si se duc, dar Domnul Isus a spus: "voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui". "Nu este perfectă (la urma urmelor, noi suntem membrii) si nu se ridică totdeauna la propriile ei standarde. Dar Dr. Jay Kessler spune:
a) este singura organizatie care se mai ocupă de probleme: de pildă, mântuirea, moartea, judecata, harul, tinta, raiul si iadul
b) dă valoare si demnitate fiintei umane. Trăim într-o cultură seculară care contribuie la spiritul nostru ce nu caută adevăratele valori. Biserica contraatacă acest mesaj negativ prin predicarea dragostei lui Dumnezeu si a faptului că El ne primeste;
c) oferă o busolă morală si spirituală. Societatea a revizuit, s-a opus si a respins absolutele, îmbrătisând relativismul. Dar biserica este clădită pe stânca tare care este Cuvântul lui Dumnezeu;
d) aici găsesti compasiune, vindecare si o comunitate. Aici cu totii suntem la egalitate. Aici Duhul lui Dumnezeu lucrează pentru a ne tese laolaltă ca si credinciosi, garantându-ne tuturor "intrare liberă la Tatăl" (Efeseni 2:18);
e) spre deosebire de alte institutii, a motivat cele mai durabile, generoase, esentiale si pline de curaj strădanii de pe pământ: cum ar fi misiuni, scoli, spitale, depozite de alimente, centre de reabilitare si orfelinate. Dar de cea mai mare însemnătate este faptul că Hristos însusi "este Capul. El este începutul .. pentru ca în toate lucrurile să aibă întâietatea" (Coloseni 1:18).