aprilie 11, 2009

CONCENTREAZĂ-TE (5)

"Nu fi nepasator de darul care este in tine" (1 Timotei 4:14)

___Pavel i-a spus lui Timotei sa-si indrepte atentia asupra calitatilor sale. "Nu fi nepasator de darul care este in tine". Oamenii concentrati nu-si ascund slabiciunile si nu cauta scuze pentru ele; ci se concentreaza asupra calitatilor lor! Exista o istorioara despre un cuplu care s-a hotarat sa construiasca o ferma. Apoi au inceput sa se certe. Sotia dorea sa construiasca mai intai casa. Sotul dorea sa construiasca hambarul mai intai. Au intors-o pe toate partile pana cand barbatul a spus: "Uite, trebuie sa construim mai intai hambarul fiindca hambarul ne va ajuta sa construim casa si toate celelalte!" Cand ai grija sa pui lucrurile importante pe primul loc, este foarte probabil ca celelalte lucruri sa vina natural.
___Tony Campolo spune: "Lucrul caruia te dedici va schimba ceea ce esti si te va transforma intr-un om complet diferit. Viitorul te conditioneaza, nu trecutul. Ceea ce doresti sa devii determina ceea ce esti; mai mult decat orice ti s-a intamplat ieri. De aceea te intreb: "Care sunt lucrurile la care te-ai angajat? Incotro te indrepti? Ce doresti sa devii? Arata-mi un om nehotarat si-ti voi arata un om lipsit de identitate, personalitate si directie". A te concentra asupra slabiciunilor si nu asupra calitatilor este ca si cum ai avea o mana de monede, cateva din aur, iar restul din cupru lustruit si le-ai pune deoparte pe cele din aur pentru a-ti petrece timpul lustruindu-le pe cele din cupru pentru a le face mai valoroase. Oricat de mult timp ti-ai petrece, ele nu vor ajunge niciodata la valoarea celor de aur. Asadar, concentreaza-te asupra calitatilor pe care le-a pus Dumnezeu in tine!

aprilie 10, 2009

CONCENTREAZĂ-TE (4)

"Uitand ce este in urma mea" (Filipeni 3:13)

___Sa remarcam:
1) Oamenii concentrati nu locuiesc in trecut. Prea multi dintre noi tanjesc spre trecut si raman blocati in el. Noi ar trebui sa invatam din trecut si sa renuntam la el. Elbert Hubbart a scris: "O memorie buna poate fi un lucru benefic, dar abilitatea de a uita este semn al maretiei. Oamenii de succes uita. Ei alearga intr-o cursa. Privirea le este atintita spre linia de sosire. Daca cineva le face rau, ei se gandesc la sursa si isi pastreaza calmul. Doar oamenii marunti pretuiesc razbunarea. Fii un om care uita.. succesul o cere".
2) Oamenii concentrati nu se gandesc la dificultati, ci la recompensa. Daca ramai la dificultati prea mult vei incepe sa-ti dezvolti autocompatimirea si nu autodisciplina. In consecinta vei realiza din ce in ce mai putin. Concentrandu-te asupra rezultatelor vei fi incurajat. Fa din Hristos exemplul tau. "Pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea" (Evrei 12:23)
3) Oamenii concentrati isi aleg prietenii cu grija, iata cinci tipuri de oameni pe care ii vei intalni: a) oamenii care aduc prospetime; cei care iti intaresc credinta si iti dau energie; b) oamenii care te rafineaza; cei care iti ascut simturile si iti limpezesc viziunea; c) oamenii care reflecta; cei care sunt o oglinda a energiei tale, care nu adauga nici nu iti iau din ea; d) oamenii care reduc; cei care iti micsoreaza obiectivele si eforturile pentru propriul lor grad de confort; e) oamenii care resping; cei care nu te inteleg pe tine si nici ceea ce te-a chemat Dumnezeu sa faci. Asadar, ramai concentrat si vei avea radacini solide; este mai putin probabil ca lauda celorlalti sa-ti ajunga la cap, iar impactul negativ al criticilor tai va fi minimalizat.

aprilie 09, 2009

CONCENTREAZĂ-TE (3)

"Recunoaste-L in toate caile tale, si El iti va netezi cararile" (Proverbe 3:6)
___Cand vine vorba de concentrare, trebuie sa tii cont de urmatoarele:
1) Oamenii concentrati cauta mereu o cale mai buna. Lucrul care te-a dus acolo unde esti nu te va duce neaparat acolo unde trebuie sa fii. Intr-o dimineata, o familie care s-a mutat intr-un nou cartier s-au trezit tarziu. In consecinta, fiica lor de sase ani a pierdut autobuzul de scoala. Desi aceasta insemna sa intarzie la serviciu, tatal sau a fost de acord sa o duca la scoala cu conditia sa-i arate drumul. Dupa 20 de minute de mers in cercuri au ajuns la scoala, care s-a dovedit a fi la o departare de numai cateva blocuri de unde locuiau ei. Manios, tatal ei a intrebat-o de ce l-a condus pe atatea stradute cand scoala era atat de aproape de casa. "Ne-am dus pe drumul pe care merge autobuzul", a spus ea. "Este singurul drum pe care il stiu".
2) Oamenii concentrati au o atentie mai mare si de durata mai lunga. Hank Aaron, jucator de baseball la Hall of Fame spune: "Ceea ce separa un superstar de un jucator obisnuit este faptul ca se concentreaza putin mai mult". Gandirea concentrata este abilitatea de a indeparta lucrurile care distrag atentia si dezordinea mentala asa incat sa te poti concentra cu precizie.
3) Oamenii concentrati isi iau angajamente, nu cauta scuze. Pe o placuta de pe biroul unui ofiter de la Pentagon scria: "Caracterul secret al muncii mele nu-mi permite sa stiu ceea ce fac". Este o gluma draguta, dar nu foarte draguta cand este adevarata. Cand nu stii ce faci devii frustrat si ajungi sa ai parte de esec. De aceea este vital pentru tine sa te rogi si sa ceri indrumarea lui Dumnezeu. "Recunoaste-L in toate caile tale si El iti va netezi cararile".

aprilie 08, 2009

CONCENTREAZA-TE (2)

"Nu te abate nici la dreapta nici la stanga" (Proverbe 4:27)
___Concentrarea face trei lucruri pentru tine:
1) Te tine pe cale. Ne gasim deseori trasi in mii de directii si ne petrecem mult timp si energie cu lucruri la care nu tinem cu adevarat. Autorul Don Marquis a spus lucrul acesta in felul urmator: "Lumea noastra este o lume in care oamenii nu stiu ce vor si sunt gata sa treaca prin iad pentru a obtine ceva". Biblia spune: "Ochii tai sa priveasca drept.. nu te abate nici la dreapta nici la stanga" (Proverbe 4:25-27).
2) Iti creste energia. Daca incerci totul sau daca nu incerci nimic tot secatuit vei fi. Concentrarea iti da energie. Amiralul Richard Byrd, exploratorul polar a spus: "Putini sunt cei care se apropie doar de epuizarea resurselor care salasluiesc inlauntrul lor. Acolo se gasesc fantani adanci de putere care nu este niciodata folosita". Unul din motivele pentru care acele fantani raman neatinse este lipsa concentrarii. Mintea nu atinge implinirea decat atunci cand are obiective clare.
3) Te ridica. S-a spus ca "lumea se da la o parte pentru ca cei care stiu incotro se duc sa poata trece". In marea mediocritatii, doar faptul de a sti ceea ce vrei sa faci si de a face efortul de a-ti urma telul te diferentiaza de aproape toti ceilalti. Henry David Thoreau a intrebat: "Ati auzit vreodata de omul care toata viata lui s-a luptat cu credinciosie si de unul singur pentru a obtine ceva si nu a reusit nicicum? Daca omul aspira in mod constant, nu este el ridicat?" Prin simplul fapt de a te stradui sa devii mai bun decat esti te ridici chiar daca nu realizezi ceea ce iti doresti si chiar daca ceilalti nu pasesc alaturi de tine. Daca te increzi in Dumnezeu si tintesti mai sus, ajungi la un stadiu mai inalt.

aprilie 07, 2009

CONCENTREAZĂ-TE (1)

"Gandul acesta, deci, sa ne insufleteasca pe toti, care suntem desavarsiti" (Filipeni 3:15)
___Devii eficient atunci cand devii selectiv. Sta in firea omeneasca sa ni se distraga atentia. Suntem ca niste giroscoape care se invartesc intr-un ritm alert, dar nu ajungem nicaieri. Fara un scop clar, vei tot schimba directii, locuri de munca, relatii, biserici, etc. In speranta ca fiecare schimbare iti va rezolva confuzia sau iti va umple golul din inima. "De data aceasta va fi diferit", dar nu se rezolva adevarata problema, lipsa concentrarii.
___Problema concentrarii se poate vedea in lumina. Cu ajutorul unei lupe, razele soarelui pot aprinde o bucata de hartie. Dar cand lumina este concentrata si mai mult sub forma unei raze laser, ea poate taia otelul. Nimic nu este mai puternic ca o viata concentrata. Barbatii si femeile capabili sa schimbe ceva sunt aceia care au o viata concentrata. De pilda, apostolul Pavel a spus: "fac un singur lucru" (Filipeni 3:13). Si lucrul lui Pavel era sa-L faca pe Hristos cunoscut. Deci daca vrei ca viata ta sa aiba impact, concentreaz-o asupra unui lucru! Nu mai bajbai. Nu mai incerca sa faci tot. Fa mai putin. Intoarce-te chiar si de la activitatile bune si fa-le doar pe acelea care conteaza cel mai mult. Nu confunda niciodata activitatea cu productivitatea. Poetul William Matthews a scris: "Un talent bine cultivat, aprofundat si sporit valoreaza mai mult decat o mie de facultati superficiale. Prima lege a succesului in aceste vremuri cand atat de multe lucruri cer atentia noastra este concentrarea; sa ne concentram energiile asupra unui punct, sa mergem direct la tinta, sa nu privim nici la stanga nici la dreapta". Concentrarea vine usor si natural? Nu, ea este o disciplina care trebuie practicata in fiecare zi.

aprilie 06, 2009

DESPRE ÎNCHINARE

"Astfel de inchinatori doreste si Tatal" (Ioan 4:23)

___Isus a descoperit cateva din cele mai marete adevaruri despre inchinare unei femei pacatoase care a avut cinci casnicii esuate si in prezent traia cu un barbat. Nu e de mirare ca ucenicii au fost "mirati ca vorbea cu o femeie" (Ioan 4:27). Asadar, ce ne invata Isus despre inchinare?

1) Fiecare dintre noi se poate inchina! Adevarata inchinare nu are nimic de-a face cu afilierea religioasa (Iudei sau Neamuri) si nu poate fi limitata la un loc fizic (templul din Ierusalim sau Muntele Gharizim). Odata ce L-ai facut Domnul vietii tale, Isus iti accepta inchinarea. Esti admis!

2) Dumnezeu cauta oameni care se inchina efectiv, iata un gand care sa te opreasca din drumul tau: Dumnezeu te-a creat pentru singurul lucru pe care nu-l poate face singur, inchinarea! "Vrednic esti Doamne Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile, si prin voia Ta stau in fiinta si au fost facute" (Apocalipsa 4:11). Noi am fost de fapt creati pentru a-L lauda pe Dumnezeu!

3) Nu exista doar o singura modalitate de inchinare. Potrivit dictionarului lui Vine "Complete Expository Dictionary of Old and New Testament Words", "inchinarea fata de Dumnezeu nu este nicaieri definita in Scriptura". Aceasta deoarece ea reprezinta o revarsare atat de puternica a inimilor noastre catre Domnul si reprezinta o dragoste, multumire si devotiune atat de mari, incat nu pot fi exprimate in cuvinte; ea nu poate fi definita prin cantare, printr-un strigat sau prin tacere. Isus a spus: "inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar" (Ioan 4:23). Adevarata inchinare izvoraste din profunzimile sufletului si se bazeaza pe adevarul Cuvantului lui Dumnezeu. Pentru a intelege inchinarea, gandeste-te la pretuire! Cat de mult il pretuiesti pe Dumnezeu? Si noi nu obosim niciodata sa vorbim despre ceea ce pretuim cel mai mult!

aprilie 05, 2009

ÎNȚELEGÂND ÎNCERCĂRILE CORECT

"Ferice de cel ce rabda ispita" (Iacov 1:12)
___Prea multi dintre noi ne uitam la incercari asa cum ne uitam la televizor. Unele televiziuni au un al doilea canal in coltul ecranului care te fac sa-ti imparti atentia si sa vezi doua programe odata. Multi dintre noi incercam sa suprapunem punctul nostru omenesc de vedere pe ecranul voii lui Dumnezeu pentru viata noastra. Dumnezeu ne ofera o perspectiva divina, iar apoi noi deschidem un al doilea ecran, unul omenesc, si incercam sa rezolvam totul. Nu-ti pierde vremea incercand sa le incadrezi in viziunea si intelegerea ta limitata, caci vei ajunge frustrat. Este mult mai bine sa te increzi in Dumnezeu, sa te odihnesti in intelepciunea Lui si sa-L crezi pe Cuvant. Perspectiva spirituala asupra incercarilor tale te va impiedica sa te incovoi sub povara lor atunci cand vremurile sunt grele. Cand incepi sa te uiti la incercarile tale din perspectiva lui Dumnezeu, duhul tau este innoit si vei fi capabil sa te grabesti si sa primesti ceea ce Dumnezeu ti-a pregatit, Iacov scrie: "Ferice de cel ce rabda ispita. Caci dupa ce a fost gasit bun, va primi cununa vietii". Cununa vietii nu este doar ceva ce primesti in Ceruri, ci te poti bucura de ea astazi. Si pentru cine este ea? Pentru cei ce rabda. Cand Dumnezeu iti daruieste aceasta coroana, El iti spune: "Ai mai trecut un test al vietii, acum esti pregatit pentru un alt nivel de binecuvantare". Mai tii minte ce sentiment minunat ai avut cand ai trecut de cele mai dificile examene de la scoala? Nu te lasa descurajat. Dumnezeu iti pregateste ceva bun. Continua sa mergi si nu te opri pana cand nu primesti cununa vietii.