mai 30, 2009

CONTINUA SĂ EXERSEZI (1)

"Puneti pe inima aceste lucruri, indeletniceste te in totul cu ele" (1 Timotei 4:15)

___Imparatul Saul a fost atacat de duhurile rele care l-au chinuit. Asa ca a trimis dupa David sa vina si sa-i cante din harpa. In timp ce David canta, "rasufla atunci mai usor, se simtea usurat, si duhul cel rau pleca de la el" (1 Samuel 16:23). Aceasta povestire ne invata doua lucruri: puterea laudei si puterea exersarii. David nu si-a descoperit talentul dintr-o data atunci cand a venit la palatul lui Saul. Nu, ci si l-a dezvoltat de-a lungul a ani de exersare pe dealuri singuratice in timp ce avea grija de turma tatalui sau.
___Cand vine vorba de exersare, doua din cele mai mari provocari cu care te confrunti sunt: a) dorinta de a face ceva si b) disciplina de a continua. Pavel ii spune lui Timotei: "Pune-ti pe inima aceste lucruri, indeletniceste-te in totul cu ele, pentru ca inaintarea ta sa fie vazuta de toti. Fii cu luare aminte asupra ta insuti si ..staruieste" (1 Timotei 4:15-16). Nu exista o cale usoara prin care sa devii un om disciplinat. Nu are nimic de-a face cu talentul sau abilitatile tale. Nu este o chestiune de conditii, ci de alegere. Dar odata hotararea luata si exersarea devine un obicei, devin evidente doua lucruri. Primul este o diferenta clara intre persoana care exerseaza si cea care nu exerseaza. Ciclistul Lance Armstrong a spus: "Succesul survine in urma unei pregatiri mai temeinice si mai aprofundata decat a altora", iar el este o persoana avizata; a castigat de sapte ori Turul Frantei. Cel de-al doilea lucru care apare este un spirit de invingator. Cu cat lucrezi mai mult, cu atat mai greu iti vine sa renunti din cauza unor lucruri precum oboseala, complacerea, descurajarea, critica si toate celelalte lucruri care incearca sa-ti opreasca stradania.

mai 29, 2009

MARILE SPERANȚE

"Astazi Domnul te va da in mainile mele, te voi dobori" (1 Samuel 17:46)
___Nu este vorba despre marimea armatei in lupta, ci despre calibrul luptei din armata. David nu avea gradul militar necesar, pregatirea sau echipamentul, dar avea atitudinea de invingator. Nivelul asteptarilor sale a fost atat de mare incat "a alergat pe campul de bataie inaintea Filisteanului" (1 Samuel 17:48). In timp ce Saul si soldatii sai se ascundeau, David alerga in intampinarea provocarii. Care este legatura cu marile sperante? Nu discutam de credinta in propria noastra capacitate, ci in Cel ce "poate sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi" (Efeseni 3:20).
___Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, in decursul cercetarilor sale a descoperit ca agentii de vanzari care s-au asteptat la succes au vandut de doua ori mai mult decat cei care nu se asteptau. Cercetatorii au descoperit ca exista o mai mare corelatie intre increderea in sine si realizari decat intre inteligenta si realizari. Dumnezeul care locuieste in tine este limitat doar de un lucru: de incapacitatea sau lipsa disponibilitatii tale de a crede in tine insuti. Cu cat crezi mai mult in tine insuti, cu atat mai multe vei realiza. Iar daca crezi si ai in continuare asteptari, intr-o zi vei ajunge sa faci ceea ce odata ai considerat imposibil. De ce? Fiindca "la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta" (Matei 19:26). Se spune ca daca Michelangelo si-ar fi consultat indoielile sau criticii sai, ar fi pictat podeaua Capelei Sixtine, nu tavanul, iar lucrarea sa nu ar mai fi admirata. Adevarul este ca marile rezultate incep cu mari sperante!

mai 28, 2009

DOREȘTI SĂ TE SCHIMBI?

"Sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre" (Romani 12:2)
___Schimbarea are loc doar atunci cand: a) decizi sa te schimbi. Ziarul Daily Mail si-a invitat odata cititorii sa raspunda la intrebarea: "Este lumea rea?" G K Chesterton ar fi trimis urmatorul raspuns: "Da, domnule, eu sunt!". Recunoaste-o, daca ai putea sa bati persoana responsabila pentru majoritatea problemelor tale, nu ai reusi sa stai linistit nici macar o saptamana. Ucenicia, procesul transformarii dupa chipul lui Hristos, incepe cu o decizie. Domnul Isus ne cheama, iar noi ii raspundem. "Vino dupa Mine". Omul acela s-a sculat, si a mers dupa El" (Matei 9:9). Este tot ce ai nevoie ca sa incepi: o decizie! b) iti schimbi modul de gandire. "Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre" (Romani 12:2). Schimbarea incepe in mintea ta. Modul tau de a gandi determina modul in care simti, iar modul in care simti iti influenteaza modul in care actionezi. Asa ca spala-ti mintea, hraneste-ti mintea si programeaza-ti-o dupa Cuvantul lui Dumnezeu; c) faci cate un pas mic in fiecare zi. Majoritatea dintre noi ne dorim schimbari peste noapte. Dar schimbarea apare lent. Pentru a avea succes trebuie sa incepi cu lucruri marunte si sa le faci in fiecare zi. Francis de Sales a spus: "Ai rabdare cu toate lucrurile, dar in principal ai rabdare cu tine insuti. Nu-ti pierde curajul gandindu-te la propriile tale imperfectiuni, ci incepe de indata sa le remediezi; ia-ti sarcina de la capat in fiecare zi". Poate spui: "Dar am gresit atat de mult"! Tuturor ni se intampla asa. Nu te descuraja: "Acela care a inceput in voi aceasta buna lucrare, o va ispravi pana in ziua lui Isus Hristos" (Filipeni 1:6)

mai 27, 2009

ECHIPAREA OAMENILOR PENTRU SLUJIRE

"Dumnezeu a dat daruri in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos" (Efeseni 4:12)

___In calitate de lider trebuie sa ai mereu inaintea ta filozofia, planul si scopul aflate in spatele a ceea ce esti chemat sa indeplinesti si sa le faci clare celor care lucreaza cu tine. Trei dintre cele mai frecvente probleme ale oricarei organizatii, inclusiv biserica, sunt: 1) numirea cuiva in slujba nepotrivita fiindca nu este nimeni altcineva care sa faca acea slujba; 2) neintelegerea darului cuiva si faptul ca nu se ofera pregatire, indrumare si informare pentru a promova munca in echipa: 3) liderii care nu stiu sa-si comunice viziunea cu claritate. Cand unul din aceste domenii nu merge bine ne irosim timpul si energia rezolvand probleme, stingand conflicte si alergand in 40 de directii. In consecinta liderii sunt descurajati, iar lucratorii renunta.
___Dar biserica nu trebuie sa fie asa. Pavel a prezentat Planul de Capatai pentru cresterea bisericii reamintindu-ne ca Dumnezeu "a dat pe unii apostoli; pe altii, prooroci; pe altii, evanghelisti; pe altii, pastori si invatatori, pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos" (Efeseni 4:11-12). De ce a desemnat Dumnezeu lideri? Pentru a-i echipa pe oameni. De ce trebuie oamenii sa fie echipati? Pentru a sluji. De ce este slujirea atat de importanta? Pentru zidirea trupului lui Hristos. Asta e! Si sunt lucruri esentiale pentru dezvoltarea unei biserici puternice, sanatoase, a carei misiune este sa hraneasca turma lui Dumnezeu si sa duca Evanghelia la cei pierduti. De aceea, in calitate de lider, tot ceea ce faci trebuie sa fie direct legat de echiparea oamenilor pentru slujire. Fa lucrul acesta si vei fi mai putin frustrat, oamenii tai mai impliniti, iar biserica mai roditoare!

mai 26, 2009

RELAȚII EXTRAORDINARE

"Este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate" (Proverbe 18:24)
___Zidirea unor relatii puternice cere timp si energie. Vei descoperi cat de pretioase sunt acele relatii doar cand sunt incercate. Un autor scrie: "Pentru a face ca inima ta sa bata alaturi de alta este nevoie de cioplirea si indepartarea autocentrismului. E ca si cum ai merge cu autobuzul. Daca vrei sa ai companie trebuie sa fii dispus sa te grabesti sa-i primesti pe altii si bagajele pe care le au cu ei. Actiunile tale exprima importanta celeilalte persoane. O relatie devine mai pretioasa decat celelalte datorita abilitatii tale de a supravietui si de a indura adaptarea".
___Calitatile pe care le pretuim cel mai mult la un prieten sunt de doua categorii: 1) siguranta ca nu vor da bir cu fugitii cand calea se inaspreste; 2) stiinta faptului ca imperfectiunile si cicatricele nu vor schimba niveiul lor de implicare. Solomon a spus: "Cine isi face multi prieteni, ii face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care tine mai mult la tine decat un frate". Este vorba de calitate, nu de cantitate. De aceea legaturile inimii pot fi mult mai puternice decat legaturile de sange. Nu te grabi sa desconsideri calitatile cuiva doar pentru ca a comis o greseala, te-a dezamagit sau a facut ceva necugetat. Nu-ti arunci masina la gunoi doar pentru ca i s-a descarcat bateria sau pentru ca i s-a spart o roata! Dragostea inseamna risc, dar rasplatirile depasesc investitia. in spatele fiecarei povesti de succes vei descoperi oameni care odata s-au simtit atat de descurajati, incat au dorit sa renunte, care au cazut si care au avut nevoie ca cineva sa-i ridice, si sa-i ajute sa continue. Viata nu este cladita din achizitii si realizari, ci din relatii. Asadar mentine-ti relatiile intr-o stare buna.

mai 25, 2009

SĂ CREȘTI ÎN BUNĂTATE (2)

"Sa nu ne mai Judecam, deci, unii pe altii" (Romani 14:13)
___Foarte aproape de tendinta de a compara se afla tendinta de a controla. Deseori cei care controleaza sunt adanciti in ''religiozitate". Modul lor de operare este manipularea, aluziile si amenintarile mascate. Nu prea au bunatate fiindca "se socotesc singuri intelepti" (Romani 12:16). Vezi una din aceste trasaturi la tine? Gandeste-te cat de fericit ai fi daca nu ai incerca sa controlezi oamenii si rezultatele. Dennis Leonard scrie: "Ofera-le celor dragi demnitatea de a face propriile lor greseli si de a invata din ele. Daca te bagi mereu in treburile altora, nu doar ca o vei pati, dar Il opresti pe Dumnezeu sa lucreze in vietile lor.. Ei ii apartin Lui, nu tie!"
___Confruntandu-se cu controversa referitoare la legile iudaice privitoare la mancare, Pavel scrie: "Cine mananca sa nu dispretuiasca pe cine nu mananca; si cine nu mananca, sa nu judece pe cine mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit" (Romani 14:3). Fiindca nu te simti liber sa faci ceva, nu-i condamna pe cei care sunt. Faptul ca ai opinii solide nu inseamna ca trebuie sa le impui si altora. Chiar si lucrurile bune pot constitui un abuz. William Barclay vorbeste despre "a transforma Sabatul in tiranie, a-l inconjura cu o multime de reguli, legi si interdictii". Intreaba-te daca atitudinea ta duce la pace sau la cearta. A creste in bunatate inseamna a "ne zidi unul pe altul" (Romani 14:19) si a nu flutura libertatea noastra pe la nasul celor care nu o au. Pavel spune: "Cine face deosebire intre zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul n-o face. Cine mananca, pentru Domnul mananca; pentru ca aduce multumiri lui Dumnezeu. Cine nu mananca, pentru Domnul nu mananca; si aduce si el multumiri lui Dumnezeu" (Romani 14:6). Sa avem dar o atitudine de smerenie si bunatatea noastra fata de altii sa creasca.

mai 24, 2009

SĂ CREȘTI ÎN BUNĂTATE (1)

"N-avem indrazneala sa ne punem alaturi sau in randul unora din aceia care se lauda singuri" (2 Corinteni 10:12)
___Chuck Swindoll scrie: "Cand ceilalti nu-ti impartasesc punctele de vedere, gasesti modalitati de a-ti semnala dezaprobarea? Dar daca cineva are o masina mai noua, locuieste intr-o casa mai frumoasa, isi poarta parul intr-un anume fel sau isi cumpara imbracaminte pe care nu ai purta-o niciodata? Dar daca sunt divortati sau isi cresc singuri copilul sau (fereasca Dumnezeu!) in cadrul unei relatii pe care nu o aprobi? Poti "trai in armonie" cu ei sau iti scoti "cartea cu regula comparatiei"? Biblia spune ca nu trebuie sa "ne punem alaturi sau in randul unora din aceia care se lauda singuri" caci fiecare este unic. Comparatia este gresita fiindca duce la critica, competitie, control si invidie. Este un semn ca esti nesigur si ca bunatatea este un concept strain pentru tine. Bunatate inseamna sa-i eliberezi pe ceilalti ca sa poata fi ei insisi si pierderea atitudinii de judecata care le cere sa se conformeze standardelor tale". Pavel scrie urmatorul lucru:" Cine esti tu, care judeci pe robul altuia? Daca sta in picioare sau cade, este treaba stapanului sau; totusi, va sta in picioare, caci Domnul are putere sa-l intareasca ca sa stea" (Romani 14:4). Sa remarcam cuvintele "Cine esti tu sa judeci"? Stai, nu mai incerca sa faci treaba lui Dumnezeu!
___Gladys Hunt scrie: "Acceptarea inseamna ca esti valoros asa cum esti.. nu esti obligat sa ai ideile altora.. poti vorbi despre ceea ce simti.. si de ce.. si cuiva chiar ii pasa.. poti sa emiti idei fara sa fii impuscat.. poti chiar sa-ti exprimi idei eretice si sa le discuti intr-un mod inteligent. Te simti in siguranta. Nimeni nu te va judeca.. chiar daca nu sunt de acord cu tine. Nu inseamna ca nu vei fi niciodata corectat.. ci inseamna pur si simplu sa fii tu insuti". Cand poti spune lucrurile acestea inseamna ca sporesti in bunatate!