iunie 20, 2009

CAND TE ÎNTALNESTI CU "OMUL"

"Veniti de vedeti un om" (Ioan 4:29)
Cand femeia de la fantana s-a intalnit cu Domnul Isus, El s-a adresat nevoii ei adevarate: "Du-te .. de cheama pe barbatul tau" .. "N-am barbat." Isus i-a zis: ".. Pentru ca cinci barbati ai avut; si acela, pe care-l ai acum, nu-ti este barbat" (Ioan 4:16-18). Pentru ca suntem slabi, continuam sa intram in situatii care ne ranesc. Iar aceste rani nu pot fi vindecate trecand de la o relatie la alta. Dupa ce L-a intalnit pe Domnul Isus, aceasta femeie a alergat sa le spuna si celorlalti: "Veniti de vedeti un om, care mi-a spus tot ce am facut". Nevoia ei nu era un alt barbat; caci incercase deja lucrul acesta! Prin raspunsul ei ea a demonstrat ca Il intalnise pe "Omul" capabil sa-i umple golul din viata ei.
Biblia se refera la acest lucru ca la imbracarea cu "omul cel nou care se innoieste dupa chipul Celui ce l-a facut" (Coloseni 3:10). Daca te-ai saturat de modul tau de viata si doresti sa-l schimbi, tine minte, femeia de la fantana nu a putut sa se "dezbrace de omul cel vechi" pana nu s-a intalnit cu Cel nou. Cand esti atasat de anumite obiceiuri si relatii, este greu sa te eliberezi prin propria ta putere. Vei putea sa scapi doar cand Il vei recunoaste pe Domnul Isus ca Domn al vietii tale. Doar imbratisand noul vei gasi puterea de a spune adio celor vechi. Deci ce inseamna toate acestea pentru tine? Inseamna sa vii la Hristos asa cum esti, sa-L rogi sa te mantuiasca si sa intri intr-o relatie cu El. Iacov spune: "Supuneti-va, deci, lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului, si el va fugi de la voi" (Iacov 4:7). Cand vei face lucrul acesta, Dumnezeu iti va darui puterea sa te lasi de acele vechi obiceiuri si sa incepi o viata noua!

iunie 19, 2009

TE PREGĂTEȘTI?

".. incepeau sa li se rupa mrejele" (Luca 5:6)


Este un lucru intelept sa ai "mreje sigure" precum economii, asigurare si investitii. Zilele ploioase vin pe neasteptate. Dar ce faci pentru a te pregati pentru succes? Dumnezeu spune ca El poate "deschide zagazurile cerurilor, si daca nu voi turna peste voi belsug de binecuvantare" (Maleahi 3:10). Daca Dumnezeu isi toarna binecuvantarile Sale atat de mari, vei fi pregatit sa le faci fata? Te pregatesti tu pentru lucrurile marete sau te complaci in starea prezenta?
Dupa ce a pescuit toata noaptea fara a prinde nimic, Domnul Isus i-a spus lui Petru: "Departea-z-o la adanc, si aruncati-va mrejele pentru pescuire" (Luca 5:4). Explicandu-I ca pestele nu trage, Petru spune: "dar, la cuvantul Tau, voi arunca mrejele!" (Luca 5:5). Sa remarcam: Domnul Isus a spus: "aruncati-va mrejele" (la plural). Petru a raspuns: "voi arunca mrejele" (la singular). In mod limpede Domnul se gandea la Petru ca la ceva mai mare decat Petru! In acea noapte au prins atat de multi pesti, incat "incepeau sa li se rupa mrejele". Apoi citim: "Au facut semn tovarasilor lor, care erau in cealalta corabie, sa vina sa le ajute. Aceia au venit si au umplut amandoua corabiile, asa ca au inceput sa se afunde corabiile. Cand a vazut Simon Petru lucrul acesta, s-a aruncat la genunchii lui Isus" (Luca 5:7-8). Petru a avut nevoie de mai mult de o mreaja si o barca pentru a face fata la ceea ce avea Dumnezeu pentru el. Intelegi?
Daca te rogi pentru mai mult succes, faci tu pasi pentru a te pregati pentru asa ceva? Iti continui educatia? Iti dezvolti abilitatile si noi modalitati de a face anumite lucruri? Esti deschis sa lucrezi cu altii? Esti tu gata sa cazi la picioarele lui Isus recunoscandu-L drept izvorul tuturor binecuvantarilor si Domn suveran al vietii tale?

iunie 18, 2009

LECȚII DE LA CEI 10 LEPROȘI

"Credinta ta te-a mantuit" (Luca 17:19)
Luca scrie: "L-au intampinat zece leprosi. Ei au stat departe, si-au ridicat glasul, si au zis: "Isuse, invatatorule, ai mila de noi!" Cand i-a vazut Isus, le-a zis: "Duceti-va si aratati-va preotilor!" Si pe cand se duceau, au fost curatiti. Unul din ei.. s-a intors, slavind pe Dumnezeu cu glas tare.. Isus a luat cuvantul si a zis: "Oare n-au fost curatiti toti cei zece? Dar ceilalti noua, unde sunt?.. Apoi i-a zis: "Scoala-te si pleaca; credinta ta te-a mantuit" (Luca 17:12-19). Putem remarca trei lucruri in aceasta povestire:
1) Cand lumea te respinge, incepi sa crezi ca si Dumnezeu te respinge. Datorita problemei lor, acesti oameni au fost respinsi de societate. Cand l-au intalnit pe Hristos s-au asteptat cam la acelasi lucru. Dar Biblia spune: "Apropiati-va de Dumnezeu, si El Se va apropia de voi" (Iacov 4:8). Asa ca vino si adu-ti problemele la El. El este singurul care ti le poate rezolva.
2) Continua sa perseverezi. Citim: "pe cand se duceau au fost curatiti". Uneori schimbarea se produce rapid, dar alteori ea apare lent, pas cu pas. Tu nu stii exact care miscare iti va aduce reusita, asa ca trebuie sa pasesti in continuare prin credinta. Inainte ca un lepros sa fie reprimit in societate, preotul trebuia sa-l declare "curat". Ce minunat; Isus a vazut schimbarea din acesti oameni inainte ca aceasta macar sa se produca. Si aceasta fiindca El are puterea de a o face sa se intample. Asa ca mergi in continuare!
3) Multumirea si lauda sunt foarte importante pentru Dumnezeu. Aceasta povestire ne aminteste cat de repede uitam de bunatatea lui Dumnezeu, cat de mult inseamna laudele noastre pentru El si ca doar unul din zece va trece testul multumirii. Dar acela devine "desavarsit".

iunie 17, 2009

OCROTIT DE BRAȚUL SĂU

"..sub bratele Lui cele vesnice.." (Deuteronom 33:27)
In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, cand Jill Briscoe avea sase ani, familia ei a fost evacuata din Lake District. Amintindu-si de o noapte infricosatoare, ea scrie: "Deasupra noastra izbucnise o furtuna. Ploaia, ca niste lacrimi uriase, se izbea de ferestre si se auzeau tunete. Nu-mi placeau furtunile si eram destul de mare ca sa pricep ca se dezlantuise o furtuna si mai mare, un razboi care cuprindea intreaga lume. Dar acesta parea departe. Focul era cald, iar tata statea relaxat pe scaun. Deodata, dandu-si seama ca am nevoie de mangaiere, si-a lasat ziarul si a zambit: "Vino aici, fetito" a spus el cu glasul sau linistit, dar ferm. Si atunci m-am simtit in siguranta in bratele lui, cu capul pe umarul lui si simtindu-i bataia inimii.
Privind in urma, imi dau seama cum Tatal meu ceresc ma adaposteste de furtunile vietii. Cand m-a inundat tristetea la moartea mamei mele, am cautat liniste in prezenta Tatalui meu. Cand vantul ingrijorarii mi-a maturat increderea cand m-am dus sa evanghelizez grupuri de tineri de pe strada, m-am uitat la chipul Tatalui meu. Cand potopul spaimei m-a cuprins in timp ce asteptam in spital rezultatul unor teste infricosatoare, L-am simtit pe Tatal ceresc spunandu-mi: "Vino aici, fetito". M-am urcat in bratele Sale, mi-am pus capul pe umarul Sau si am soptit: "Ce loc sigur!" Biblia spune: "Dumnezeul cel vesnic este un loc de adapost, si sub bratele Lui cele vesnice este un loc de scapare". Daca te coplesesc furtunile vietii, urca-te in bratele Tatalui ceresc, simte bataia inimii Sale si sa fii sigur ca El este mai mare decat furtuna prin care treci.

iunie 16, 2009

ASTĂZI SPUNE "DA" BUCURIEI

"Bucuria Domnului va fi taria voastra" (Neemia 8:10)
___Lenny dorea cu disperare sa slabeasca, asa ca doctorul i-a spus: "Mananca normal timp de doua zile, apoi sari o zi. Repeta acest obicei timp de sase saptamani si vei da jos 5 kilograme". Dar uimitor, dupa doua saptamani, a slabit 20 de kilograme! "Cum ai reusit?" l-a intrebat doctorul. "Sincer, am crezut ca voi muri!" a raspuns el. "Chiar asa de foame ti-a fost?" l-a intrebat doctorul. "Nu!" a exclamat Lenny, "dar acea a treia zi de sarituri aproape m-a ucis!" Viata nu trebuie sa fie atat de dura! Dar noi o facem sa fie asa spunand nu bucuriei fiindca nu credem ca o meritam. Faptul ca te simti "virtuos" nu te ajuta sa castigi ceva in fata lui Dumnezeu si nici comportamentul de martir nu va face pe nimeni sa-ti sara in ajutor.
___Un baietel si-a intrebat mama daca poate dormi peste noapte la un prieten. "De ce?" l-a intrebat ea. "Doar ca sa ne distram", a raspuns el. "Dar si noaptea trecuta ai dormit la el", a spus ea. "Cine spune ca nu te poti distra doua nopti la rand?" a intrebat el. Fereste-te sa-ti impui prea multe reguli si regulamente incat sa devii ca fariseii care au ajuns sclavii propriilor legi pe care si le-au creat. Cat timp a trecut de cand nu te-ai mai bucurat cu adevarat? Pavel spune: "Fiti plini de bucurie!" Ce mai astepti? Daca te mandresti ca esti un om organizat, statornic si serios, e timpul sa aduci balanta in echilibru si sa incepi sa aduci spontaneitate in viata ta. Biblia spune: "toti cei ce se incred in Tine, se vor bucura, se vor veseli totdeauna, caci Tu ii vei ocroti. Tu vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tau" (Psalmul 51:11); "Bucurati-va intotdeauna" (1 Tesaloniceni 5:16). Astazi spune "da" bucuriei!

iunie 15, 2009

CINSTIȚI-VĂ TAȚII

"Ca un tata cu copiii lui: va sfatuiam, va mangaiam si va adeveream, sa va purtati intr-un chip vrednic de Dumnezeu" (1 Tesaloniceni 2:11-12)
___Cu umorul sau tipic, jurnalistul Paul Harvey scrie: "Tatal este obligat sa suporte nasterea unui copil fara anestezie. El bombaneste cand se simte bine si rade cand este speriat. El este vinovat ca acorda prea mult timp serviciului cand copiii lui sunt in crestere. El nu se simte niciodata pe deplin valoros in ochii lor. Le tine predici cand nu iau notele pe care el crede ca ar trebui sa le obtina - desi in sinea lui stie ca este din vina profesorului! Tatii iau o infatisare dura, iar uneori inimile lor trebuie frante, fiindca altfel nimeni nu stie ce se afla inlauntrul lor. Ei se straduiesc sa netezeasca locurile aspre din drumul fiilor lor si isi dau fiicele pe mainile unor barbati care nu sunt suficient de destepti pentru a avea apoi nepoti care sunt mai destepti decat oricine altcineva. Tatii imbatranesc mai repede decat alti oameni. Zilnic ei intra pe arena muncii unde iau de coarne balaurul cu trei capete al muncii, stresului si monotoniei. Fac pariuri cu companiile de asigurari referitor la cine va trai mai mult si desi stiu rezultatul, ei continua sa parieze pana ce intr-o zi vor pierde .. iar pariul este achitat catre partea pe care o lasa in urma".
___Cand Pavel a avut nevoie de o influenta pozitiva, el a vorbit despre "un tata cu copiii lui: va sfatuiam, va mangaiam si va adeveream, sa va purtati intr-un chip vrednic de Dumnezeu". Daca tatal tau se distinge ca fiind un model bun, adu-ti aminte sa-i multumesti. Daca nu ai fost binecuvantat cu o astfel de influenta sau daca ai crescut fara tata, ingaduie ca aceasta zi sa fie o ocazie de a-ti cinsti tatal spiritual care te-a hranit cu adevarat si care te inspira.

iunie 14, 2009

ALEGERILE

"alegeti astazi cui vreti sa slujiti" (Iosua 24:15)
___Vietile noastre se aseamana cu niste aisberguri. Doar 15% este vizibil; si aceasta este reputatia. Restul, caracterul nostru este dedesubt, este ascuns. Caracterul este ceea ce gandim, dar nu impartasim niciodata. Este ceea ce facem cand nimeni nu ne priveste. Este modul in care reactionam la necazurile zilnice. Este modul in care facem fata esecului si succesului. Lucrul care ne-a facut ceea ce suntem sunt alegerile noastre. La sfarsitul unei cariere de succes, Iosua provoaca poporul Israel: "alegeti astazi cui vreti sa slujiti ..cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului". Deci alegerea iti apartine!
___Scriitorul francez Francois de la Rochefoucauld a afirmat: "Aproape toate greselile noastre sunt mai pardonabile decat metodele pe care le folosim pentru a le ascunde". Ai observat vreodata ca oamenii cu cel mai slab caracter au tendinta de a da vina pe imprejurari? Ei vorbesc despre o educatie proasta, despre dificultati financiare, si despre rautatea altora sau despre alte circumstante care i-au transformat in victime. Poate circumstantele tale au scapat de sub control, dar nu si caracterul tau. Nu poti da vina pe caracterul tau pentru imprejurarile tale, la fel cum nu poti da vina pe oglinda pentru felul in care arati. Dezvoltarea caracterului este intotdeauna alegerea ta. De fiecare data cand iei o decizie pe baza caracterului tau faci un pas inainte in cresterea ta spirituala.
___Stai o clipa si noteaza-ti momentele in care te-ai confruntat cu ispita si cu necazul. Langa fiecare scrie alegerea facuta; scapare, scuze, capitulare, evitare, perseverenta sau victorie. Care sunt domeniile problema? In ce mod vei invata sa procedezi mai bine? Daca multe din lucrurile pe care le-ai enumerat se datoreaza circumstantelor scapate de sub control, atunci alege sa iti controlezi mai mult viata.