martie 20, 2010

ASCULTĂ-L PE DUMNEZEU (2)

"Nu te teme caci Eu sunt cu tine" (Isaia 41:10)
Pentru a avea succes în ceea ce te cheama Dumnezeu sa faci, trebuie sa fii sensibil la Duhul Sfânt care locuieste în tine si sa înveti sa-L recunosti când îti vorbeste prin Scriptura. Când presiunea te apasa si esti tentat sa te misti prea repede, vei auzi vocea Lui spunând: "Nu iesiti cu graba .. caci Domnul va va iesi înainte si Dumnezeul lui Israel va va taia calea" (Isaia 52:12). Dumnezeu este cu tine, El este înaintea si înapoia ta. Cât de bine este lucrul acesta? Când esti pe cale sa faci o miscare gresita sau sa iei o hotarâre nepotrivita, El îti va aduce aminte: "Inima omului se gândeste pe ce cale sa mearga, dar Domnul îi îndreapta pasii"(Proverbe 16:9). Când nu ai posibilitatea si mijloacele de a sfârsi un lucru, vocea Lui îti va sopti: "Domnul te va calauzi neîncetat, îti va satura sufletul chiar în locuri fara apa, si va da din nou putere madularelor tale; vei fi ca o gradina bine udata, ca un izvor ale carui ape nu seaca" (Isaia 58:11). Când ramâi fara raspunsuri si nu stii ce sa faci, El îti da siguranta: "Eu – zice Domnul – te voi învata, si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfatui, si voi avea privirea îndreptata asupra ta" (Psalmul 32:8). Când povara devine prea grea pentru tine, vei auzi vocea Lui spunând: "încredinteaza-ti soarta în mâna Domnului, si El te va sprijini. El nu va lasa niciodata sa se clatine cel neprihanit" (Psalmul 55:22). Daca doresti sa auzi vocea lui Dumnezeu va trebui sa sacrifici anumite lucruri si sa nu mai asculti alte glasuri, dar trebuie sa iei aceasta hotarâre. Nimic, absolut nimic nu este mai important decât sa înveti sa recunosti vocea Lui când îti vorbeste.

martie 19, 2010

ASCULTĂ-L PE DUMNEZEU (1)

"Urechile tale vor auzi dupa tine glasul care va zice: "Iata drumul, mergeti pe ei!" (Isaia 30:21)


De fiecare data când pasesti prin credinta si încerci sa faci ceva, un glas dinlauntrul tau îti va sopti: "Ti-ai pierdut mintile. Nu esti în stare sa faci lucrul acesta. Micile realizari pe care le-ai avut au fost noroc chior; a fost o întâmplare ca te aflai la locul potrivit la timpul potrivit. Acum situatia te depaseste". Acest glas te va trezi la miez de noapte si îti va da dureri de cap. Îl poti auzi în fiecare sala de sedinte, încapere si la orice colt de strada. Este vocea fricii si ea nu joaca corect. Ea scoate dosarul esecurilor tale recente si staruie în domeniul celei mai profunde nesigurante ale tale.
Dar mai exista un glas; a lui Dumnezeu! El spune: "Nu te teme caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, caci eu sunt Dumnezeul tau. Eu te întaresc si tot Eu îti vin în ajutor, eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare" (Isaia 41:10). Faptul ca îti pleci urechea sa auzi glasul lui Dumnezeu nu înseamna ca problemele tale sunt rezolvate automat sau ca cealalta voce paleste. Nu, ci mai degraba e ca si cum ai avea o conversatie intima cu un prieten apropiat într-un loc aglomerat si galagios. Poate sunt si alte glasuri în jurul tau, dar nu le auzi pentru ca esti foarte atent la ce îti spune prietenul tau. La fel este si cu glasul lui Dumnezeu. Fie ca îti vorbeste printr-un verset sau printr-un prieten sau prin circumstantele vietii, El comunica întotdeauna cu o inima care îl cauta. Promisiunea Lui pentru tine este aceasta: "Urechile tale vor auzi dupa tine glasul care va zice: "Iata drumul, mergeti pe el!" Un singur cuvânt de la Dumnezeu îti poate schimba întreaga perspectiva. Asa ca astazi fa-ti timp sa asculti glasul lui Dumnezeu.

martie 18, 2010

ESTE NEVOIE DE UNUL CA SĂ EXISTE ÎNCĂ UNUL

"Vietuitoare dupa soiul lor" (Geneza 1:24)


În cartea Geneza (Facerea), Dumnezeu ne arata cum doreste El ca lucrurile sa functioneze în viata: "Sa dea pamântul vietuitoare dupa soiul lor". Fiecare dintre noi avem propriul ADN dar si propriul mediu în care ne învârtim. Fiti atenti! Câti uriasi erau în armata lui Saul? Nici unul. Când Goliat a provocat poporul Israel fiecare soldat a tremurat de frica. Totusi, David, care venise cu mâncare pentru fratii sai, a luat taurul de coarne, si-a amintit experientele cu Dumnezeu si s-a dus si l-a omorât. Dupa ce David a devenit rege, câti alti ucigatori de uriasi s-au mai ridicat în Israel? Multi: "Atunci Sibecai, Husatitul, a ucis pe Sipai, unul din copiii lui Rafa. Si Filistenii au fost smeriti. A mai fost o batalie cu Filistenii. Si Elhanan, .. a ucis pe fratele lui Goliat, Lahmi din Gat, care avea o sulita al carei mâner era ca un sul de tesut. A mai fost o batalie la Gat. Acolo a fost un om de statura înalta, care avea sase degete la fiecare mâna si la fiecare picior, douazeci si patru de toate, si care se tragea si el din Rafa. El a batjocorit pe Israel; si Ionatan, fiul lui Simea, fratele lui David, l-a ucis. Oamenii acestia erau dintre copiii lui Rafa la Gat. Ei au pierit ucisi de mâna lui David si de mâna slujitorilor lui" (1 Cronici 20:4-8). De ce presupui ca pe vremea lui Saul nu erau ucigatori de uriasi? Pentru ca însusi Saul nu era! Dar sub conducerea lui David, acestia s-au înmultit pentru ca David era un ucigator de uriasi. Aceasta ilustreaza principiul "este nevoie de unul ca sa existe înca unul" care îsi are originea în cartea Geneza si pe care îl regasim în întreaga Biblie.
Asadar Cuvântul pentru tine astazi este urmatorul: fii atent cine te influenteaza si ai grija cum îi influentezi pe altii.

martie 17, 2010

DOUĂ LECȚII PE CARE LE ÎNVEȚI DOAR ÎN FURTUNILE VIEȚII

"Pentru ce sunteti asa de fricosi?" (Marcu 4:40)


În Evanghelia dupa Marcu citim: "Isus le-a zis: "Sa trecem în partea cealalta." Dupa ce au dat drumul norodului, ucenicii L-au luat în corabia în care se afla, si asa cum era. Împreuna cu El mai erau si alte corabii. S-a stârnit o mare furtuna de vânt, care arunca valurile în corabie, asa ca mai ca se umplea corabia. Si El dormea la cârma pe capatâi. Ucenicii L-au desteptat, si l-au zis: "Învatatorule, nu-Ti pasa ca pierim?" El S-a sculat, a certat vântul si a zis marii: "Taci! Fara gura!" Vântul a stat, si s-a facut o liniste mare. Apoi le-a zis: "Pentru ce sunteti asa de fricosi? Tot n-aveti credinta?" I-a apucat o mare frica, si ziceau unii catre altii: "Cine este acesta de îl asculta chiar si vântul si marea?" (Marcu 4:35-41). Iata doua lectii pe care nu le înveti decât în furtunile vietii:
1) Trebuie sa te încrezi în ceea ce ti-a spus Dumnezeu. Când Domnul Isus a spus: "Sa trecem în partea cealalta", nu era nici un val suficient de mare care sa-i fi facut sa se scufunde, oricât de amenintator ar fi fost. Ce ti-a promis Dumnezeu? Faptul ca te încrezi în aceasta promisiune nu te va scuti de teama sau de încercari, dar aceasta te va ajuta sa nu te scufunzi.
2) Trebuie sa-ti amintesti cine se afla în barca cu tine. Daca Domnul poate potoli furtuna, El o poate si împiedica sa se dezlantuie. Asa ca atunci când te lasa sa treci prin furtuni El o face pentru a-ti arata ca nu este problema pe care El n-o poate rezolva, ca se poate ca tu sa fii lipsit de putere, dar El este tare si ca prin aceasta experienta vei ajunge sa-L cunosti asa cum nu L-ai cunoscut niciodata. Asa ca învata bine aceste lectii si vei ajunge mai puternic de cealalta parte.

martie 16, 2010

PĂZEȘTE-TE DE POFTĂ

"Pazeste-ti inima mai mult decât orice" (Proverbe 4:23)


Domnul Isus a spus: "ori si cine se uita la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea în inima lui" (Matei 5:28). De ce a spus Domnul Isus cuvintele acestea? Deoarece orice privire plina de pofta dauneaza legaturii tale de casatorie. Cu cât îl doresti mai putin pe partenerul tau de viata, cu atât mai mult vei cauta lucruri în el/ea care sa-ti justifice fanteziile. Si partea cea mai trista este ca nu vei stii niciodata cât de frumoasa ar fi putut fi casnicia voastra.
Pentru a iesi învingator, trebuie sa te hotarasti odata pentru totdeauna sa fii dedicat pe deplin lui Dumnezeu, iata trei versete dupa care trebuie sa traiesti:
1) "Facusem un legamânt cu ochii mei, si nu mi-as fi oprit privirile asupra unei fecioare" (Iov 31:1). Înainte ca David sa pacatuiasca cu Batseba citim: "a zarit de acolo o femeie care se scalda.. a întrebat cine este femeia aceasta ... si el s-a culcat cu ea" (2 Samuel 11:2-4). Sa remarcam cu mare atentie progresia faptelor lui: "a vazut", "a întrebat", "s-a culcat". Daca lucrul pe care îl privesti nu este al tau, ia-ti ochii de la el numaidecât.
2) "Orice gând îl facem rob ascultarii de Hristos" (2 Corinteni 10:5). Pazeste-ti mintea. În loc sa te lasi prada visurilor tale cu ochii deschisi, internetului sau revistelor, etc. umple-ti mintea cu Cuvântul lui Dumnezeu si cu amintiri ale celor mai frumoase clipe petrecute cu partenerul de viata. "Strâng Cuvântul Tau în inima mea ca sa nu pacatuiesc împotriva ta" (Psalmul 119:11).
3) "Pazeste-ti inima mai mult decât orice". Straduieste-te sa întaresti legatura cu partenerul de viata. Decide-te sa iubesti chiar si când nu simti lucrul acesta, iar dragostea ta va începe sa înfloreasca. Iar daca trebuie, gaseste pe cineva care sa te ajute. "Prietenul adevarat iubeste oricând, si în nenorocire ajunge ca un frate" (Proverbe 17:17). Uneori diferenta dintre victorie si înfrângere o pot constitui doar cinci sau zece minute petrecute la telefon, discutând si rugându-te cu cineva care te întelege.

martie 15, 2010

ALTCEVA NU FUNCȚIONEAZĂ

"Dupa aceea Isus Sa mai aratat ucenicilor Sai la marea Tiberiadei" (loan 21:1)


Ucenicii, pescari destoinici, au pescuit toata noaptea si nu au prins nimic. Cu totii stim cum te simti în astfel de momente, nu? Dimineata, Domnul Isus a aparut pe mal si le-a spus: "Aruncati mreaja în partea dreapta a corabiei" (loan 21:6). Facând lucrul acesta, au prins atât de mult peste încât navodul li s-a rupt. Aceasta istorisire ne învata trei lucruri despre Domnul Isus:
1) De obicei, Il gasesti la capatul sfortarilor tale. Atâta timp cât crezi ca poti face lucrurile singur, El te va lasa sa încerci. Si atâta timp cât ceea ce a functionat pentru tine înainte functioneaza si acum, nu vei apela la El pentru ajutor. Doar atunci când ai ramas fara raspunsuri îti vei da seama ca "lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tarie, ci prin Duhul Meu, zice Domnul ostirilor!" (Zaharia 4:6).
2) El nu-si ia niciodata ochii de la tine. "Dimineata, Isus statea pe tarm; dar ucenicii nu stiau ca este Isus" (loan 21:4). Ei nu-L puteau vedea, dar El îi vedea. În ciuda transformarilor tale emotionale, a dezamagirii fata de cei în care aveai încredere si a inutilitatii propriilor tale eforturi, niciodata nu vei iesi din sfera preocuparii sau grijii Lui.
3) El te invita sa iei parte cu El la masa. Doar dupa ce le-a dat sa manânce si a avut partasie cu El L-au recunoscut ucenicii. În acel moment îndoielile lor au disparut, credinta lor s-a înnoit si au fost umpluti de putere pentru a merge si a face lucrarea Lui. Întoarcerea la lucrurile fundamentale. Raspunsurile pe care le cauti si taria de care ai nevoie se gasesc doar hranindu-te din Cuvântul lui Dumnezeu si având partasie cu El în rugaciune. Mai simplu spus: altceva nu functioneaza.

martie 14, 2010

CALEA SPRE TRON (6)

"Am gasit pe David .. om dupa inima Mea" (Faptele Apostolilor 13:22)


Viata lui David poate fi rezumata prin urmatoarele cuvinte: "îl iubesc pe Dumnezeu foarte mult si orice îmi cere El sa fac, voi face". Poti tu face o asemenea declaratie?
Toti vom muri, dar nu toti traim pe deplin. Biblia spune: "Iata cele din urma cuvinte ale lui David" (2 Samuel 23:1). Ultimele cuvinte ale unui om sunt socotite a fi cele mai importante cuvinte ale sale. În timpul vietii lui, unul dintre fiii lui David a violat-o pe sora lui, un alt fiu l-a ucis pe altul, sotia lui i-a întors spatele, cel mai bun prieten al lui l-a tradat, împaratia i-a fost luata, socrul sau a încercat sa-l omoare, familia l-a respins si a petrecut mult timp ascunzându-se în pesteri. Acum el ne va vorbi pentru ultima data. Despre ce oare? Despre Goliat, Saul, Batseba? Nu, asculta: "Iata cele din urma cuvinte ale lui David. Cuvântul lui David, fiul lui Isai, cuvântul omului care a fost înaltat sus de tot, cuvântul unsului Dumnezeului lui lacov, cuvântul cântaretului placut al lui Israel. Duhul Domnului vorbeste prin mine, si cuvântul Lui este pe limba mea. Dumnezeul lui Israel a vorbit. Stânca lui Israel mi-a zis: "Cel ce împarateste între oameni cu dreptate, cel ce împarateste în frica de Dumnezeu, este ca lumina diminetii, când rasare soarele în dimineata fara nori; ca razele soarelui dupa ploaie, care fac sa încolteasca din pamânt verdeata. Macar ca nu este asa casa mea înaintea lui Dumnezeu, totusi El a facut cu mine un legamânt vesnic, bine întarit în toate privintele si tare. Nu va face El oare sa rasara din el tot ce este spre mântuirea si bucuria mea?" (2 Samuel 23:1-5). Aceste cuvinte au fost introduse în Scriptura pentru aceia dintre noi care mai avem pâna sa ajungem desavârsiti, dar ale caror inimi nu înceteaza sa înseteze dupa Dumnezeu.