octombrie 04, 2008

NU INCERCA SINGUR (4)

"Pe Isus Il cunosc si pe Pavel il stiu, dar voi, cine sunteti?" (Faptele Apostolilor 19:15)

___Inainte sa-i lasam deoparte pe cei sapte fii ai lui Sceva, mai trebuie sa observam urmatoarele lucruri:
___1) Poti folosi eficient Numele lui Isus doar cand il recunosti ca Domn. Saul din Tars stia despre Isus, apoi L-a intalnit fata in fata pe drumul spre Damasc, iar viata sa a fost revolutionata. Acelasi lucru se va intampla cand Il faci pe Isus Domnul vietii tale. Daca nu ai facut lucrul acesta , fa-o acum. Vorbeste despre o rasturnare radicala!
___2) Poti folosi eficient Numele lui Isus doar cand ai o relatie intima cu El. David a scris: "Un lucru cer de la Domnul sH doresc fierbinte: as vrea sa locuiesc toata viata mea in Casa Domnului, ca sa privesc frumusetea Domnului si sa ma minunez de Templul Lui" (Psalmul 27:4). Retine aceste cuvinte: a cere, dorinta, locuire, a privi, a se minuna. Pavel foloseste ilustratia casatoriei pentru relatia cu Hristos (Efeseni 5:25-32). In momentul in care rostesti: "Da", ai dreptul de a folosi Numele Lui, lucru care se califica prin: " Lasandu-i pe ceilalti, vei fi al Lui pana cand moartea ne va desparti".
___3) Poti folosi eficient Numele lui Isus doar cand esti convins de puterea Lui! Nu-I folosi Numele daca nu crezi ca El poate (si este dispus) sa faca ceea ce spune. Si poti face acest lucru doar cand te bizui pe Cuvantul Lui si aplici principiile in toate faptele tale. Cand duci o astfel de viata te asemeni cu un ofiter de politie care se bazeaza pe autoritatea legii si a legitimatiei. De fiecare data cand folosesti Numele lui Isus esti sustinut de forta si autoritatea imparatiei lui Dumnezeu!

octombrie 03, 2008

NU ÎNCERCA SINGUR (3)

"Pe Isus Il cunosc si pe Pavel il stiu, dar voi, cine sunteti?" (Faptele Apostolilor 19:15)

___De la cei sapte fii ai lui Sceva mai invatam urmatoarele lucruri:
___1) Cand vine "ziua cea rea", descoperi din ce aluat esti facut (Efeseni 6:13)! Fortele din acest om chinuit au demascat slabiciunea din cei sapte fii ai lui Sceva, i-au invins si i-au facut sa fuga din casa goi, goliti de prefacatoria lor. Intr-o zi vei supravietui doar pentru ca te sprijini pe lucrurile adevarate. Intr-o zi vei avea de ales intre adevar si consecinte. Intr-o zi va trebui sa umbli cu Dumnezeu chiar si cand nu vei putea intelege sau explica unde te va duce. Intr-o zi va trebui sa te bizui pe Cuvantul Sau chiar si atunci cand nu-ti dai seama ca functioneaza pentru tine; tehnicile tale, abilitatile si relatiile tale nu-ti vor fi de folos. Asa ca nu incerca fara El!
___2) Satan stie cine esti! Asculta fortele care salasluiau in acest om: "Pe Isus Il cunosc, si pe Pavel il stiu, dar voi, cine sunteti?" Ai tu relatia cu Dumnezeu care il face pe Satan sa-ti cunoasca numele? Apari macar pe lista lui de lupta? Cand Dumnezeu l-a intrebat pe Satan: "L-ai vazut pe robul meu Iov?", acesta a raspuns: "Da, si de fiecare data cand ii stau impotriva ma izbesc de un camp de forta pe care nu-l pot strapunge!" Dumnezeu era imprejurul lui Iov si El este si imprejurul tau. Poate te preocupa propria inadecvare si spui: "Nu sunt in stare, nu sunt destul de bun". Trebuie sa intelegi un lucru: Nu de tine se teme vrajmasul; ci de Duhul lui Dumnezeu care locuieste in tine! "Cel ce este in voi, este mai mare decat cel ce este in lume" (1 Ioan 4:4).

octombrie 02, 2008

NU ÎNCERCA SINGUR (2)

"Pe Isus Il cunosc, si pe Pavel il stiu, dar voi, cine sunteti?" (Faptele Apostolilor 19:15)

___Ce invatam de la cei sapte fii ai lui Sceva?
1) Succesul nu este asa de usor pe cum pare! Acesti oameni si-au facut aparitia inspre sfarsitul lucrarii lui Pavel. Ei nu au fost alaturi de el de la inceput, cand a fost confruntat si smerit pe drumul spre Damasc, dupa care a fost pregatit timp de trei ani si jumatate in pustiul arab. Ei cautau scurtaturi! Doar pentru ca cineva scrie o carte despre succesul lui nu inseamna ca poti realiza peste noapte ceea ce el a realizat dupa ani de experienta. Nu ca Dumnezeu nu-ti poate face parte de asa ceva foarte repede; ci din cauza ca tu ai nevoie de timp de pregatire si in unele cazuri de o reparatie capitala pentru a-i face fata.
2) Un numar mai mare nu inseamna neaparat o eficienta mai mare! Acesti sapte barbati la un loc nu au putut face ceea ce a facut un singur apostol imputernicit de Duhul. Iar tatal lor era unul dintre marii preoti, asa ca ei stiau "cum sa se poarte la biserica". Ei se potrivesc descrierii: "avand doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea" (2 Timotei 3:5).
3) Nu toti cei de langa tine sunt si alaturi de tine! Doar pentru ca cineva isi petrece timp cu tine, admirandu-te incercand sa rivalizeze cu tine nu inseamna ca este alaturi de tine. Acesti oameni l-au urmat pe Pavel, analizandu-i fiecare miscare, sperand sa reuseasca sa imite lucrarea lui, dar aveau o motivatie gresita a inimii. Ei nu au fost niciodata alaturi de el! Te ingrijoreaza faptul ca s-ar putea sa pierzi anumite persoane si de aceea incerci sa le faci fericite, intrebandu-te cum te-ai descurca fara ele? Ioan scrie: "Ei au iesit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai nostri. Caci daca ar fi fost dintre ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci au iesit, ca sa se arate ca nu toti sunt dintre ai nostri" (1 Ioan 2:19). Cand Dumnezeu indeparteaza pe cineva din viata ta pentru ca nu-si are locul acolo, increde-te in El, El stie ce este cel mai bine!

octombrie 01, 2008

NU ÎNCERCA SINGUR (1)

"Pe Isus il cunosc si pe Pavel il stiu, dar voi, cine sunteti?" (Faptele Apostolilor 19:15)

___Te-ai uitat vreodata la acele emisiuni de la televizor in care oamenii se iau la intrecere si fac lucruri periculoase; lucruri pe care te-ai gandi ca le poti face si tu? Dar mereu apare avertismentul: "nu incercati singuri acasa" sau "nu incercati singuri". Avand lucrul acesta in minte, sa citim: "Si Dumnezeu facea minuni nemaipomenite prin mainile lui Pavel, pana acolo ca peste cei bolnavi se puneau basmale sau sorturi, care fusesera atinse de trupul lui, si-i lasau bolile, si ieseau afara din ei duhurile rele. Niste exorcisti ludei, care umblau din loc in loc, au incercat sa cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicand: "Va jur pe Isus, pe care-L propovaduieste Pavel, sa iesiti afara!" Cei ce faceau lucrul acesta, erau sapte feciori ai lui Sceva, un preot Iudeu din cei mai de seama. Duhul cel rau le-a raspuns: "Pe Isus il cunosc, si pe Pavel il stiu, dar voi, cine sunteti?" Si omul, in care era duhul cel rau, a sarit asupra lor, i-a biruit pe amandoi, si i-a schingiuit in asa fel, ca au fugit goi si raniti din casa aceea" (Fapte 19:11:16)
___Pavel primise o asa putere de la Dumnezeu incat a facut lucrarea sa para usoara. Asa ca acesti oameni s-au gandit: "Si eu pot sa fac la fel". Dar nu este asa; daca nu te echipeaza Dumnezeu, vei cadea la pamant! Cei sapte fii ai lui Sceva au fost atrasi de lucruri gresite. Ei doreau sa aiba puterea lui Pavel, dar nu doreau sa plateasca pretul pe care I-a platit Pavel. Dumnezeu nu te imputerniceste sa faci propria ta lucrare; El te imputerniceste sa faci lucrarea Lui; si este singurul lucru care conteaza. Trairea unei vieti bine puternicite de Duhul nu poate fi imitata, duplicata, cumparata, imprumutata sau falsificata, iar in absenta ei nu te poti masura cu diavolul!

septembrie 30, 2008

PĂRTĂȘIA

"Din El tot trupul,.. prin ceea ce da fiecare incheietura, isi primeste cresterea" (Efeseni 4:16)

___Cand vei merge sa te plimbi prin padure, imagineaza-ti ce se petrece sub talpile tale. Prin faptul ca radacinile iau contact una cu alta, ele formeaza un sistem de sprijin subteran. O radacina are acces la apa, alta la nutrimente, alta la razele soarelui, etc. Se formeaza o retea care le intareste pe toate. Acest lucru il avea in minte Pavel cand scrie: "Din El tot trupul, bine inchegat si strans legat, prin ceea ce da fiecare incheietura, isi primeste cresterea, potrivit cu lucrarea fiecarei parti in masura ei, si se zideste in dragoste". Unora dintre noi care suntem firi mai independente ni se pare dificila colaborarea. Ne place sa traim singuri pana cand cadem si ne istovim! In cele din urma durerea noastra si nu mintea ne arata ca avem nevoie de lucruri precum:
___1) Mila. "Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi" (Coloseni 3:13). Ce ne motiveaza oare sa aratam mila fata de ceilalti? Mila lui Dumnezeu fata de noi. Nu ti se va cere sa ierti mai mult decat Dumnezeu te-a iertat deja pe tine.
___2) Intelegere."imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare" (Coloseni 3:12). Indurarea reuneste doua nevoi umane fundamentale pe care le avem: nevoia de a fi intelesi si nevoia ca sentimentele noastre sa fie validate. Problema este ca ne-am lansat atat de tare in goana de a-i repara pe oameni, incat nu mai avem timp sa simpatizam cu ei. Suntem prea preocupati cu propriile noastre rani. Plangerea de mila seaca simpatia noastra fata de altii.
___3) incurajare. "Sa ne imbarbatam laolalta in mijlocul vostru, prin credinta, pe care o avem impreuna, si voi si eu" (Romani 1:12). Cu totii suntem intariti in credinta cand altii merg impreuna cu noi si ne incurajeaza. Asa ca astazi pune in aplicare partasia!

septembrie 29, 2008

AȘTEPTÂND CU NERĂBDARE CERUL

"Stim .. ca .. avem o cladire in cer de la Dumnezeu, o casa.." (2 Corinteni 5:1)

___Alice Gray scrie: "Laurel stia ca moare. Multe saptamani am discutat despre lad. Partea cea mai dificila a fost sa incercam sa ne imaginam ceva ce nu am vazut niciodata. Apoi mi-am adus aminte de o povestire despre o tanara care fusese nevazatoare de la nastere. La varsta de doisprezece ani, doctorii au reusit sa-i faca un nou tip de operatie care sa-i redea vederea. Dar rezultatul nu se putea sti decat dupa cateva zile. Dupa ce au fost indepartate pansamentele de pe ochi, acestia au trebuit protejati de lumina. Asa ca fata statea in intuneric, asteptand. Mama ei a petrecut ore in sir raspunzand intrebarilor fiicei ei cu privire la felul in care arata lucrurile si la ce sa se astepte. In cele din urma a venit momentul in care ochii fetitei puteau suporta suficienta lumina pentru a putea privi pe fereastra. A stat acolo vreme indelungata fara a rosti un cuvant. Afara, ziua primavaratica era ideala pentru norii pufosi care impodobeau cerul albastru. Bobocii intesau pamantul aidoma unei zapezi roz in timp ce brizele domoale dezgoleau ciresii. Sofranul galben strajuia cu mandrie aleea de caramida care serpuia prin iarba. Cand fata se intoarse spre mama ei, lacrimi ii siroiau pe obraji. "O, mama. De ce nu mi-ai spus ca va fi asa frumos?" i-am impartasit aceasta povestire prietenei mele, iar lacrimi curgeau si din ochii mei. "Laurel, acum stam in intuneric, dar peste putina vreme ii vei pune lui Dumnezeu aceeasi intrebare"":
___Raiul este real. Este mai real decat orice loc pe care l-ai vazut vreodata si inca mult mai frumos. Pavel spune "cu mult mai bine" (Filipeni 1:23). Cand vei ajunge acolo, il vei lua pe Isus de mana si il vei intreba: "de ce nu mi-ai spus ca este atat de frumos?"

septembrie 28, 2008

DUMNEZEU SPUNE: "S-A TERMINAT!"

"Nenorocirea nu va veni de doua ori" (Naum 1.9)

___Iti este teama ca vechile tale probleme vor reaparea? Le-ai spus altora despre modul in care Dumnezeu ti-a raspuns la rugaciune, iar acum dusmanul incearca sa se razbune pe tine printr-un "duh de frica" (2 Timotei 1:7). Satan va incerca sa readuca in prim plan vechi probleme, sperand ca le vei repeta, ca vei incepe sa te ingrijorezi si ca vei sfarsi prin a fi prins "prin cuvintele gurii tale" (Proverbe 6:2). Toti cei care au fost scapati de Dumnezeu au trecut prin asa ceva. Satan nu are trucuri noi. Cand contraataca o face deseori prin imaginatie, inainte sa-ti dai seama, ceea ce ti-ai imaginat ieri vei incepe sa crezi astazi si vei deveni perfect convins maine. De aceea Biblia ne invata sa facem "orice gand .. rob ascultarii de Hristos" (vezi 2 Corinteni 10:5). Preia controlul asupra gandurilor tale inainte ca ele sa preia controlul asupra ta! Isus a spus: "Faca-vi-se dupa credinta voastra!" (Matei 9:29). Aceasta functioneaza atat in sens negativ, cat si pozitiv! Il poti infrange pe diavolul scotandu-ti sabia (care este Cuvantul lui Dumnezeu) si taindu-i capul cu ea!
___Psalmistul a inteles teama: "in mijlocul stramtorarii am chemat pe Domnul: Domnul m-a ascultat si m-a scos la loc larg. Domnul este de partea mea, nu ma tem de nimic: ce pot sa-mi faca niste oameni?" (Psalmul 118:5-6). Prorocul Habacuc a experimentat acelasi lucru: "Cand am auzit.. lucrul acesta, mi s-a cutremurat trupul .. eu tot ma voi bucura in Domnul, ma voi bucura in Dumnezeul mantuirii mele! Domnul Dumnezeu este taria mea.." (Habacuc 3:16, 18-19). Bucura-te, Dumnezeu spune: "S-a terminat". "Nenorocirea nu va veni de doua ori".