septembrie 06, 2008

CUM SĂ ÎNFRÂNGI VRĂJMAȘUL (3)

"Biruinta este a Domnului" (1 Samuel 17:47)

___În momentul în care s-a dus să se lupte cu Goliat, David a început să proclame biruinta, spunând: "Tu vii împotriva mea cu sabie, cu sulită si cu pavăză, iar eu vin împotriva ta în Numele Domnului ostirilor.. Domnul te va da în mâinile mele .. si tot pământul va sti că Israel are un Dumnezeu .. Căci biruinta este a Domnului. Si El vă dă în mâinile noastre" (1 Samuei 17:45-46). Nimeni din jurul său nu L-a inclus pe Dumnezeu în ecuatie, dar David numai despre asta vorbea. El a văzut ceea ce altii nu au văzut si a refuzat să accepte ceea ce acceptau ei. De ce? Fiindcă David stia că Dumnezeul Căruia îi slujea este mai mare decât uriasul cu care se măsura el. Este si Dumnezeul tău la fel de mare?
___Dacă te găsesti într-o situatie asemănătoare, din care se pare că nu mai există cale de scăpare, în loc să-ti pierzi timpul si energia rămânând în slăbiciunea si în neajunsurile tale, începe să te concentrezi asupra puterii lui Dumnezeu. Când te concentrezi asupra dusmanului, te împiedici, dar când te concentrezi asupra lui Dumnezeu, dusmanul se împiedică. Nu vei câstiga niciodată dacă te lupti prin propriile tale puteri; nici măcar să nu încerci! Dumnezeu deja ti-a "dat putere să călcati peste serpi si peste scorpii si peste toată puterea vrăjmasului si nimic nu vă va putea vătăma" (Luca 10:19). Pavel scrie: "îmbrăcati-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteti tine piept împotriva uneltirilor diavolului" (Efeseni 6:11). Dar armura nu te va păzi dacă o lasi atârnată în dulap. Trebuie să te îmbraci cu ea! Cele trei lucruri cărora Satan nu le poate tine piept sunt: Cuvântul lui Dumnezeu, Sângele lui Hristos si Numele lui Hristos. Când le vei folosi îl vei învinge de fiecare dată; asa cum David l-a doborât pe Goliat!

septembrie 05, 2008

CUM SĂ ÎNVINGEM VRĂJMASUL (2)

"David .. si-a ales din pârâu cinci pietre netede" (1 Samuel 17:40)

___Asa cum "David si-a ales din pârâu cinci pietre netede" tot asa si tu ai cinci pietre pe care le poti folosi pentru a-l învinge pe vrăjmas:
1) Piatra succeselor trecute. Amintindu-si de victoriile trecute, David a declarat: "Domnul, care m-a izbăvit din gheara leului si din laba ursului, mă va izbăvi si din mâna acestui filistean" (1 Samuel 17:37). Scrie-ti esecurile pe nisip, dar gravează-ti victoriile în piatră, amintindu-ti de cre-dinciosia lui Dumnezeu si "de minunile pe care le-a făcut" (1 Cronici 16:12). Te-a abandonat El vre-odată? Nu, si nu o va face nici acum!
2) Piatra rugăciunii." Faceti în toată vremea prin Duhul, tot felul de rugăciuni si cereri" (Efeseni 6:18); nu poti câstiga fără ea. David "s-a îmbărbătat, sprijinindu-se pe Domnul, Dumnezeul lui" (1 Samuei 30:6). Când Saul a venit după el, David a strigat către Domnul, "turnul lui de scăpare si locul lui de adăpost" (Psalmul 59:16).
3) Piatra prioritătii. Prioritatea lui Dumnezeu este reputatia Lui, iar obiectivul lui Davld a fost să o apere, dovedind că "Israel are un Dumnezeu" (1 Samuei 17:46). Dacă îl implici pe Dumnezeu în problema ta, El va avea ocazia să-Si arate harul si puterea.
4) Piatra entuziasmului. Nu poti să stai si să te holbezi la uriasul tău pentru totdeauna. Reaudierea durerilor tale nu le va vindeca, iar catalogarea problemelor nu le va solutiona. Trebuie să te duci să-ti înfrunti dusmanul cu entuziasm, stiind că "biruinta este a Domnului" (v. 47).
5) Piatra perseverentei. Solomon a spus: "Lenesul nu-si frige vânatul, dar comoara de pret a unui om este munca" (Proverbe 12:27). David a ales cinci pietre din râu fiindcă nu stia de câte are nevoie pentru a-si duce la sfârsit sarcina. Asa cum a spus Yogi Berra, jucătorul american de baseball: "Nu se termină până nu s-a terminat", tot asa, fii si tu pregătit să parcurgi drumul până la capăt. Poate va dura mai mult de o zi, o lună sau chiar un an până vei vedea rezultatele, dar cu ajutorul lui Dumnezeu vei reusi.

septembrie 04, 2008

CUM SĂ ÎNVINGEM VRĂJMAȘUL (1)

“odată ce Filisteanul a pornit să meargă înaintea lui David, David a alergat pe câmpul de bătaie înaintea filisteanului" (1 Samuel 17:48)

___Biblia ne spune: "dimineata si seara, s-a înfătisat astfel timp de patruzeci de zile" (1 Samuei 17:16). Goliat si-a bătut joc de copiii lui Israel. Poate uriasul din viata ta nu poartă armură si nu învârteste o sabie, dar te necăjeste zi si noapte din pricina facturilor neplătite, a unor păcate trecute, a unei căsnicii esuate sau a unui loc de muncă pe care îl detesti. Înaintasii lui Goliat fuseseră vrăjmasii lui Israel, iar Iosua i-a anihilat pe toti, în afară de locuitorii din Gat de unde provenea si Goliat. De ce este oare important să observăm acest lucru? Deoarece dacă îi lasi unui vechi dusman o portită, el va pătrunde si se va lupta din nou cu tine. Poate te confrunti cu probleme cu care s-au luptat si părintii si bunicii tăi; lucruri precum dependenta, divortul, mânia si depresia. Când Israelitii "au auzit aceste cuvinte ale Filisteanului.. s-au înspăimântat si au fost cuprinsi de o mare frică" (1 Samuel 17:11). Dacă te simti si tu la fel, fă ceea ce a făcut David: "îndată ce Filisteanul a pornit să meargă înaintea lui David, David a alergat pe câmpul de bătaie înaintea Filisteanului".
___Max Lucado scrie: "Ne retragem în spatele unui birou sau ne târâm într-un club de noapte sau ne refugiem într-o iubire interzisă. Pentru moment ne simtim în sigurantă, la adăpost, anesteziati, dar apoi nu mai avem de lucru, băutura se termină, persoana iubită ne părăseste si îl auzim din nou pe Goliat.. Fugăreste-ti uriasul printr-un suflet plin de Dumnezeu! Spune-i: "Urias al divortului, nu vei intra în casa mea, depresie, nu mă vei cuceri, alcool, fanatism, abuzarea copiilor, nesiguranta .. vă veti prăbusi". Când a fost ultima data când ti-ai luat prastia si te-ai năpustit cu strigăte? Biblia spune: "atunci se vor teme de Numele Domnului cei de la apus, si de slava Lui cei de la răsăritul soarelui; când va năvăli vrăjmasul ca un rău, Duhul Domnului îl va pune pe fugă" (Isaia 59:19). Dumnezeu ti-a dat puterea de a duce această bătălie si de a o câstiga – foloseste această putere!

septembrie 03, 2008

NU RENUNȚA LA URCUȘ!

"Ferice de cel ce rabda ispita.." (Iacov 1:12)

___Se spune ca la jumatatea urcusului din Alpii elvetieni se afla o celebra casa de poposire. De la poalele muntelui pana in varf iti ia o zi intreaga, dar de obicei se poate ajunge la casa de poposire la pranz. Aici este locul unde se separa barbatii de baieti. Cand niste excursionisti amatori simt caldura focului si mirosul mancarurilor le spun tovarasilor lor: "Noi asteptam aici pana urcati pana in varf. Cand va intoarceti ne alaturam si noi voua si coboram impreuna". Ii cuprinde un val de satisfactie asa cum stau la gura focului sau cum canta la pian sau canta cantece de excursie. Dar pe la 3:30 dupa-masa, totul se schimba; incep sa priveasca la varful spre care se indreapta prietenii sai. Brusc atmosfera din cabana se schimba si incepe sa se gandeasca: "Ce bine era daca urcam si noi cu ei!"
Există trei lucruri care te pot face să pierzi din vedere obiectivele stabilite de Dumnezeu: 1) oboseala. Domnul Isus i-a spus lui Petru: "Simone, Simone, Satana v-a cerut să vă cearnă ca grâul. Dar Eu M-am rugat pentru tine ca să nu se piardă credinta ta.." (Luca 22:31, 32). Noi toti trebuie să învingem sindromul credintei care se stinge. 2) teama. În unele zile muntele pare prea înalt si suntem tentati să renuntăm. Apoi un glas ne sopteste: "Nu ti-am dat Eu oare porunca aceasta: "Intăreste-te si îmbărbătează-te?.. căci Domnul, Dumnezeul tău este cu tine" (Iosua 1:9). 3) confortul. "Vai de cei ce trăiesc fără grijă în Sion.." (Amos 6:1). Conflictul si vremurile grele ne tin ca pe jar – dar si pe genunchi. Dar prea mult confort ne poate ispiti să renuntăm la obiectivele noastre. Asa că nu renunta la urcus!

septembrie 02, 2008

OPREȘTE-TE!

"Uza a intins mana spre chivotul lui Dumnezeu .. si Dumnezeu l-a lovit pe loc pentru pacatui lui, si a murit acolo.." (2 Samuel 6:6-7)

___Cand "era sa-l rastoarne boii iar Uza a intins mana spre chivotul Domnului", intentiile lui erau bune. El nu dorea sa cada chivotul. Dar si-a depasit limitele si s-a atins de ceea ce apartinea in exclusivitate lui Dumnezeu. Uneori taria noastra inseamna sa "ne oprim" (Psalmul 46:10) si sa luam mana de pe lucrurile incredintate in grija lui Dumnezeu. Chiar si cand boii tai se impiedica, iar lucrurile nu merg asa cum crezi ca ar trebui, Dumnezeu nu are nevoie de ajutorul tau. El intelege situatia mai bine decat ai putea tu vreodata, iar cand vine vremea potrivita, El va face "minuni care n-au avut loc in nicio tara si la niciun neam" (Exod 34:10). Fireste, este frustrant sa ai ceva inaintea ta si sa nu poti pune mana, mai ales cand altii care par a fi mai putin merituosi se bucura de ceea ce tu iti doresti cu disperare. Dar Scriptura ne spune: "Taci inaintea Domnului, si nadajduieste in El" (Psalmul 37:7). Predicatorul canadian A.B. Simpson a spus: "Deseori nu exista nimic mai evlavios din partea noastra decat lipsa activitatii, dar totodata nimic mai daunator decat neobosita truda, caci Dumnezeu a fagaduit ca isi va infaptui vointa suverana".
___Pavel scrie: "Bucurati-va in nadejde. Fiti rabdatori in necaz. Staruiti in rugaciune" (Romani 12:12). Telurile pe termen lung te vor impiedica sa mai devii frustrat de amanarile pe termen scurt. De aceea Dumnezeu a spus: "cel ce o va lua ca sprijin nu se va grabi sa fuga" (Isaia 28:16). In Faptele Apostolilor citim: "Fiindca au fost opriti de Duhul Sfant sa vesteasca Cuvantul in Asia.." (Fapte 16:6). De ce? Pentru ca: a) nu era vremea potrivita; b) Dumnezeu avea nevoie de Pavel si de Barnaba altundeva; c) El dorea ca ei sa fie mai pregatiti inainte de a se imbarca pentru o misiune de o asa mare insemnatate.

septembrie 01, 2008

CUM SĂ NE ÎNTĂRIM SPIRITUAL

"Si prin faptul ca El insusi a fost ispitit in ceea ce a suferit, poate sa vina in ajutorul celor ce sunt ispititi" (Evrei 2:18)

___Daca in momentul de fata te confrunti cu ispita, iata 7 modalitati de intarire spirituala – foloseste-le!
a) "Nu v-a ajuns nicio ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda" (1 Corinteni 10:13); b) "Iata ca v-am dat putere sa calcati.. peste toata puterea vrajmasului si nimic nu va va putea vatama" (Luca 10:19); b) "Dumnezeul pacii va zdrobi in curând pe Satana sub picioarele voastre. Harul Domnului nostru Isus Hristos sa fie cu voi!" (Romani 16:20); d) "..luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea, si sa ramâneti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul" (Efeseni 6:13); e) "nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare" (Isaia 41:10); f) "Caci n-avem un Mare Preot care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre, ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat. Sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, pentru ca sa fim ajutati la vreme de nevoie" (Evrei 4:15-16); g) "Domnul stie sa izbaveasca din incercare pe oamenii cucernici, si sa pastreze pe cei nelegiuiti.." (2 Petru 2:9). Oile sunt intelepte; când vine lupul, ele se strâng mai aproape de pastorul lor. Sa facem si noi la fel!

august 31, 2008

IMPLICĂ-L PE DUMNEZEU ÎN FINANȚELE TALE

“in chipul acesta veti fi imbogatiti in toate privintele, pentru orice darnicie..” (2 Corinteni 9.11)

___Trebuie sa-L implicit pe Dumnezeu in finantele tale si sa-L lasi sa se implice. Finantele tale reprezinta un domeniu in care poti experimenta o relatie interactiva cu El. Dar trebuie sa-L invite sa participle. Nu ai auzit pe nimeni rugandu-se: “Doamne, te-am refuzat toti acesti ani, timp in care mi-am urmat propriile mele planuri si in consecinta am intrat in acest dezastru financiar. Dar tot cred ca planul meu poate functiona. Asa ca voi iesi singur din impas, iar Tu poti merge sa ajuti pe altcineva.” Nu, cand lucrurile merg rau, cu totii dorim ca Dumnezeu sa se implice in finantele noastre, asa ca incercam sa Il convingem sa ne vina in ajutor. In acest moment rugaciunea noastra devine un SOS! “Doamne, ajuta-ma! Trimite-mi niste bani! Te rog, fa ceva! Orice!” Vine un moment in care esti dispus sa recunosti ca Dumnezeu controleaza toate lucrurile. De-odata nu iti mai este rusine sa Il rogi sa faca ceea ce ai stiut tot timpul ca poate sa faca: sa aduca niste bani intr-o parte sau sa ridice catva din presiunea financiara din alta parte.
___Asadar, ce te retine sa Il rogi pe Dumnezeu sa se implice acum inainte ca lucrurile sa se agraveze? Nu ti se pare mai bine sa primesti interventia Lui cat mai curand si cat de des posibil? Pavel scrie: “Cel ce da samanta semanatorului.. va va inmulti si voua samanta de semanat [ca sa puteti semana mai mult].. In chipul acesta veti fi inbogatiti in toate privintele, pentru orice darnicie..” (2 Corinteni 9.10-11). Ceva se intampla cand iti deschizi buzunarul pentru Dumnezeu; El Si-l deschide pe al Sau pentru tine.