noiembrie 28, 2009

EȘTI O PERSOANĂ ACCESIBILĂ? (1)

"Roada Duhului, dimpotriva, este .. bunatatea, facerea de bine .. blandetea" (Galateni 5:22-23)


Dr. John Maxwell scrie: "Mai devreme sau mai tarziu, omul, daca este intelept, descopera ca viata este un amestec de zile bune si rele, biruinta si infrangere, daruire si pierdere. El invata ca nu merita sa pui totul la suflet si sa bagi totul in seama. El invata ca cel care isi pierde cumpatul de obicei pierde, ca toti oamenii au parte uneori de paine prajita arsa la micul dejun si ca nu trebuie sa ia prea in serios smiorcaitul celorlalti. El invata ca atitudinea sfidatoare este cea mai usoara modalitate de a intra in necaz, ca cea mai sigura modalitate de a dobandi un nume rau este sa raspandesti barfe despre altii, ca loviturile asupra altcuiva au un efect de bumerang si ca nu conteaza al cui este meritul atata timp cat lucrul este facut. El invata ca majoritatea celorlalti sunt la fel de ambitiosi ca el, ca sunt la fel de destepti ca el, ca stradania si nu istetimea este cheia succesului. Ei invata ca nimeni nu poate ajunge primul de unul singur, ca doar prin contopirea eforturilor se ajunge la lucruri mai bune. Pe scurt, el isi da seama ca "arta de a reusi" depinde 98% de comportamentul sau fata de ceilalti".

Deci, cum este in cazul tau? Domnul Isus a spus: "Luati seama, deci, la felul cum ascultati" (Luca 8:18). Cand a fost ultima data cand cineva ti-a adus vesti pe care nu doreai sa le auzi? Sau cand cineva nu a fost de acord cu tine? Sau cand cineva s-a certat cu tine? Cat de accesibil ai fost? Nu putem face un cadou mai mare altora decat facandu-i sa se simta linistiti.

noiembrie 27, 2009

CULTIVĂ O INIMĂ MULȚUMITOARE!

"Voi binecuvanta pe Domnul in orice vreme" (Psalmul 34:1)


David a spus: "Voi binecuvanta pe Domnul in orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna in gura mea". O inima multumitoare trebuie sa fie un mod de viata pentru noi. Dar stiai ca-ti poate salva si viata? Cand Iona nu L-a ascultat pe Dumnezeu si a ajuns in pantecele unei balene, el I-a spus Domnului: "Eu insa iti voi aduce jertfe cu un strigat de multumire" (Iona 2:9). Si cand a facut lucrul acesta, Dumnezeu a facut ca pestele sa-l scuipe afara pe pamant. Cand te afli in groapa si ti se pare ca tot raul s-a dezlantuit impotriva ta, este momentul in care trebuie sa-ti ridici glasul si sa-L lauzi. Nimic nu demonstreaza mai bine increderea, ca multumirea adusa lui Dumnezeu cand te afli in durerile crizei. Inima multumitoare face doua lucruri:
1) iti zideste credinta. Motivul pentru care "umblam prin credinta, nu prin vedere" (2 Corinteni 5:7) este ca stim ca 'indiferent de imprejurari, Dumnezeu lucreaza in numele nostru (Romani 8:28). David a spus: "inaltati pe Domnul" (Psalmul 34:3). A inalta pe cineva inseamna a mari. Cand te concentrezi asupra iui Dumnezeu si nu asupra problemei, Dumnezeu devine mai mare, iar problema mai mica. Plus "..credinta vine in urma auzirii.. Cuvantului lui Dumnezeu" (Romani 10:17). Auzirea promisiunilor lui Dumnezeu care vin din propria ta gura face ca credinta sa creasca in inima ta. Asa ca incepe sa vorbesti!
2) iti reface viata. Inainte de a-l invia pe Lazar din morti, Domnul Isus s-a uitat spre cer si a spus: "Tata, Iti multumesc ca M-ai ascultat. Stiam ca totdeauna Ma asculti" (Ioan 11:41-42). Cand incepi sa Ii multumesti lui Dumnezeu pentru ca te-a salvat, te-a protejat si s-a ingrijit de tine, ceva minunat se intampla. Credinta ta se insufleteste. Revine increderea si speranta ca lucrurile din viata ta pe care le credeai moarte pot prinde viata din nou. Asadar, cultiva o inima multumitoare!

noiembrie 26, 2009

AJUTOR ÎN VREMURI GRELE

"Dumnezeu este adapostul si sprijinul nostru" (Psalmul 46:1)
Traim intr-o lume tulbure, cu atacuri teroriste, dezastre naturale precum uraganul Katrina, tsuna-mi-uri, razboaie, criza ipotecilor, cresterea pretului la petrol, toate au alimentat radacinile anxietatii noastre. In fiecare seara media ne invadeaza caminele aducandu-ne toate acestea in timp real, expunandu-ne unui nou fenomen numit "oboseala compasiunii". Psihiatrii vremurilor moderne spun ca; neajutorarea, stresul, vulnerabilitatea si depresia le experimentam uitandu-ne la TV si intrebandu-ne: "Ce va fi daca noi vom fi urmatoarea tinta a atacurilor teroriste sau daca vom fi loviti de fortele naturii? Cine ne va proteja?" Celor care au o inima tematoare, Biblia le spune trei lucruri:
1) "Dumnezeu este adapostul si sprijinul nostru, un ajutor, care nu lipseste niciodata in nevoi". Sfarsitul acestui verset este redat de o alta traducere astfel: "El este disponibil din plin sa ne ajute cand suntem la stramtoare". Nu-i asa ca este extraordinar? Cand te afli la loc stramt, Dumnezeu iti sta la dispozitie ca sa te ajute. Nu se spune ca Dumnezeu ne va ajuta ocazional sau in sila. Nu, El o va face din belsug si plin de credinciosie. Ce altceva ti-ar mai trebui?
2) "De aceea nu ne temem" (vs. 2). Nu trebuie sa te lasi cuprins de panica, sa te simti invins sau sa devii disperat. Un compozitor spunea: "El este la fel de aproape precum rostirea numelui Sau". Asa ca rosteste Numele Lui in rugaciune si El va fi cu tine.
3) "Chiar daca ar urla si ar spumega valurile marii, si s-ar ridica pana acolo de sa se cutremure muntii" (vs. 3). Cand tot ceea ce mai demult credeai ca este stabil si de incredere este amenintat si zguduit din temelii, tu vei continua sa fii acolo unde ai fost intotdeauna: in bratele puternice si iubitoare ale lui Dumnezeu, Cel care "este dispus sa ne ajute cand ne aflam la stramtoare".

noiembrie 25, 2009

FII MULȚUMITOR PENTRU LOCUL TĂU DE MUNCĂ

"Multamiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5:18)


Este simplu sa te plangi de starea ta prezenta, fie ca esti casier in tura de noapte intr-un super-market sau director intr-o firma, fara sa apreciezi modul in care ai ajuns acolo. Unde am fi noi daca mamele nu ar fi spalat rufe pentru ca fiii lor sa poata lua lectii de pian sau daca tatii nu si-ar fi luat inca o slujba pentru ca copiii lor sa poata merge la scoala? Inainte sa mergi mai departe, opreste-te si multumeste pentru contributia pe care altii si-au adus-o in viata ta.
Poate spui: "Dar lucrurile nu merg prea bine pentru mine in prezent". Poate, dar cand Iosif a fost vandut ca sclav de fratii lui, el nici nu a putut concepe ca Dumnezeu va transforma intentiile rele si-l va face un conducator care va salva poporul. In Biblie gasim nenumarate exemple in care necazul duce la promovare, iar pierderea duce la castig. Exista un plan care se descopera in viata ta. Fii intelept, si ia invatamintele cu tine in viitorul pe care Dumnezeu l-a gandit pentru viata ta. Cand vine incercarea, simte-te mangaiat prin faptul ca stii ca Dumnezeu se afla in control. Poate diavolul intretine focul in care te afli, dar fi sigur ca Dumnezeu sta cu mana pe termostat.
Relatarea despre Iov ne invata ca diavolului i s-a dat permisiunea de a ne ataca. Deci daca Dumnezeu ingaduie atacul, El are cu siguranta in plan o victorie. El nu ne-ar lasa in mijlocul unei lupte pe care nu o putem castiga! Dumnezeu cauta oameni pe care ii poate trimite in medii dificile, pentru ca El sa fie glorificat. El face ca toate lucrurile "sa lucreze impreuna spre bine.." (Romani 8:28), asa ca nu te lasa intimidat. Deschide-ti ochii sa vezi ce are de gand Dumnezeu!

noiembrie 24, 2009

TREBUIE SĂ ÎNȚELEGI MOTIVUL

"Chiar voi sa-i scoateti din snopi cateva spice; s-o lasati sa culeaga" (Rut 2:16)


Iti poti imagina cum s-a simtit Rut? Suferise o pierdere, nu avea bani, era ingrijorata in privinta viitorului, trecea prin lipsuri si apoi dintr-odata i-a cazut din cer mai mult decat avea nevoie. Nu le-a meritat, nu le-a castigat si nu putea nici macar sa inteleaga. Asa lucreaza Dumnezeu.
Dar iata un cuvant de atentionare: cand nu esti obisnuit sa fii binecuvantat, ti se poate urca la cap! Biblia spune: "adu-ti aminte de Domnul, Dumnezeul tau, caci El iti va da putere sa le castigi" (Deuteronom 8:18). Dumnezeu este Acela care iti da putere sa faci ceea ce altora li se pare greu sau imposibil; in unele cazuri ei iau lectii suplimentare pentru a face ceea ce tu faci in mod natural. Aceasta fiindca Dumnezeu te-a binecuvantat cu abilitate. "De ce ar face lucrul acesta?" intrebi tu. Deoarece exista o legatura directa intre binecuvantarile tale si scopul vietii tale. Dumnezeu nu te binecuvanteaza pentru a risipi sau pentru a te umfla in pene. De fiecare data cand binecuvantarile Lui apar sub forma cresterii financiare, a unei stari de sanatate imbunatatite sau a unei influente mai mari, darurile lui Dumnezeu sunt doar niste unelte folositoare pentru ca tu sa poti face voia Lui. Vrajmasul nu este doar pe urmele proviziilor tale, ci si a scopului tau! La ce bun sa ai succes daca nu esti dupa voia lui Dumnezeu? Cand Dumnezeu iti daruieste binecuvantarile Saie, citeste instructiunile care vin impreuna cu ele; doar atunci Ii vei fi pe plac si vei gasi implinire! Si inca ceva, tine minte mereu ca Dumnezeu este sursa tuturor lucrurilor pe care le ai; si asa va fi totdeauna!

noiembrie 23, 2009

FII PREGĂTIT PENTRU BINECUVÂNTARE

"Ea s-a dus intr-un ogor.. care era a lui Boaz" (Rut 2:3)


Viata lui Rut mergea in jos. Sotul ei murise. Isi parasise casa din Moab si nu a fost acceptata in noua ei casa din Betleem. Abia reusea sa supravietuiasca culegand cateva spice pentru a ramane in viata. Apoi Dumnezeu a rasturnat situatia. Culegatorii au inceput sa scape in mod deliberat spice de orz pe cararea ei. Ea a inceput sa culeaga binecuvantari nemeritate. De ce? Fiindca Boaz a vazut-o pe Rut culegand spice si le-a spus muncitorilor sai: "chiar voi sa-i scoateti din snopi cateva spice; s-o lasati sa culeaga spice" (Rut 2:16). Chiar daca Boaz nu vorbise niciodata in mod direct cu Rut, ea tot a primit binecuvantarile lui. Iata o lectie importanta: nu stii ce a pregatit Dumnezeu pentru viata ta, dar dintr-odata totul se schimba! Se deschid usi, apar oportunitati, oameni despre care credeai ca nu te observa sau ca nici macar nu te agreeaza, incep sa-ti faca favoruri. Ce se intampla? Pasii tai sunt condusi de Domnul (Psalmul 37:23). Cand iudeii au intrat in Tara Promisa, Dumnezeu le-a spus: "vei stapani .. vii si maslini pe care nu tu i-ai sadit" (Deuteronom 6:10-11). Dumnezeu te poate trece prin situatii in care altii muncesc, iar tu te bucuri de beneficii. Rut se indrepta spre o destinatie si s-a trezit in alta. Cand Boaz a chemat-o, ea apare din spatele scenei in prim planul binecuvantarilor. In loc sa lucreze intr-un colt pe camp, ea a ajuns sa stapaneasca acel ogor. Cand Dumnezeu misca lucrurile, totul se poate petrece foarte repede. Asa ca fii pregatit!

noiembrie 22, 2009

CINE ARE LOC ÎN VIAȚA TA?

"incotro vei merge tu voi merge si eu" (Rut 1:16)


Rut i-a spus lui Naomi: "incotro vei merge tu voi merge si eu". Este posibil sa-ti petreci viata oriunde pentru un timp si apoi brusc sa intalnesti pe cineva si sa simti ca exista o legatura cu acea persoana. Este ceea ce l-a facut pe Elisei sa renunte la munca campului si sa-l urmeze pe proorocul, Ilie; este motivul pentru care Timotei a stat in compania lui Pavel, un batran care urma sa fie executat. Stii din intuitie: "Nu-mi voi implini destinul fara tine in viata mea". Privind in urma, iti dai seama ca daca nu ai intalnit acea persoana, nu ai dat acel telefon, nu ai citit acel e-mail, nu ai fi unde esti astazi.
Pe de alta parte, "Orpa a sarutat pe soacra-sa" (Rut 1:14). Plecarea lui Orpa nu a transformat-o intr-un om rau; doar ca rolul ei in aceasta povestire s-a incheiat. Trebuie sa recunosti cand rolul cuiva din viata ta s-a incheiat, caci altfel vei continua sa reinvii trecutul. David a pledat inaintea lui Dumnezeu pentru viata intaiului sau nascut. "David .. a postit si .. toata noaptea a stat culcat pe pamant .. si n-a mancat nimic .." (2 Samuel 12:16-17). Dar cand i-a murit fiul a trebuit sa accepte ca nu mai are ce sa faca, asa ca "s-a sculat.. s-a spalat.. si-a schimbat hainele .. si a mancat" (2 Samuel 12:20). Trebuie sa recunosti cand ceva s-a terminat. Daca Dumnezeu doreste sa ai un lucru, ti-l va da. Daca ai incercat sa faci ca lucrurile sa mearga si nu ai reusit, accepta voia Lui cu privire la aceasta problema. Scoala-te, mananca si incepe sa traiesti din nou! Nu-i implora sa stea cu tine impotriva vointei lor. Plecarea lor nu este un accident, ci inseamna ca Dumnezeu ti-a pregatit ceva mai bun (si poate si lor le-a pregatit), asa ca increde-te in El su du-te mai departe!