ianuarie 31, 2009

CITESTE BIBLIA (3)

".. cercetau Scripturile in fiecare zi.." (Faptele Apostolilor 17:11)

___Trebuie sa "traiesti" cu un verset pana cand acesta prinde radacina in tine si incepe sa creasca. Fluturii strabat mai mult spatiu, dar albinele strang mai multa miere. Uneori trebuie sa ramai asupra unui singur verset mai multa vreme pana vei extrage mierea. Dumnezeu poate lucra intr-un domeniu din viata ta mai multe saptamani sau luni. Este nevoie de timp pentru a schimba trasaturile de caracter. Noile obiceiuri si moduri de a gandi nu se formeaza intr-o zi. Nu te pacali singur cu faptul ca daca citesti un anume adevar se va produce o schimbare instantanee. Adevarul trebuie aplicat, iar aceasta cere timp!
___Rick Warren scrie: "Odata partea mea practica era sa lucrez la calitatea sensibilitatii. A durat mai multe luni pana cand Dumnezeu a zidit-o in viata mea. A trebuit sa inteleg modul in care calitatea aceasta se leaga de toate domeniile vietii mele. El m-a tot pus in situatii in care eram tentat sa fac exact pe dos - sa fiu insensibil. Poate El va face la fel cu tine. Poate Dumnezeu te va invata sa-i iubesti pe oameni punandu-te in mijlocul unor oameni neiubitori. Poate va trebui sa inveti rabdarea in timp ce experimentezi iritare si sa inveti pacea in mijlocul haosului. Vei descoperi atunci cum sa ai bucurie chiar in vremuri de tristete si de incercare. Trebuie sa intelegi ca Dumnezeu doreste sa zideasca o calitate pozitiva in viata ta, El trebuie sa te faca sa te intalnesti cu situatii in care sa alegi sa faci ceea ce trebuie in loc sa-ti urmezi inclinatiile firesti". Marele test ar fi: "Cum ma va ajuta aplicarea acestui verset la situatia mea ca sa devin mai mult asemenea lui Isus?"

ianuarie 30, 2009

CITESTE BIBLIA (2)

"Tu sa ramai in.. Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea" (2 Timotei 3:1-15)

De ce nu citim mai mult din Cuvantul lui Dumnezeu? Exista trei motive:
1) Nu stim cum il ascultam pe pastor rostind o predica foarte buna si gandim: "De ce nu am vazut si eu lucrul acesta?" Fiindca pastorul petrece ore in sir rugandu-se si studiind Scripturile iar noi nu facem asa!
2) Nu suntem motivati! Aceasta fiindca nu am experimentat bucuria care vine in urma descoperirii personale a marilor adevaruri din Cuvantul lui Dumnezeu. Am devenit multumiti sa primim ceea ce avem nevoie de la altcineva in loc sa descoperim singuri. Trebuie sa intelegi un lucru: daca esti serios in studierea Bibliei, nu te vei multumi niciodata cu o cunoastere de mana a doua a Scripturilor. Dr. Paul Lyttle a comparat odata cititul Bibliei cu mancatul de alune: "Odata ce incepi, nu le mai poti lasa! Cand vei descoperi ce gust bun are studierea Bibliei, te vei intoarce la ea pentru mai mult. Da, studiul personal al Bibliei iti poate forma un obicei!"
3) Suntem lenesi. Studierea Bibliei nu este un lucru usor. Nu exista scurtaturi. Este nevoie de timp, de efort, de concentrare si de perseverenta. Majoritatea marilor adevaruri nu se gasesc la suprafata; trebuie sa sapi pentru a le gasi. Dr. Howard Hendricks descrie trei etape ale studierii Bibliei: a) etapa "uleiului de ricin" - studiem Biblia pentru ca stim ca este bine pentru noi, dar nu este un lucru prea placut; b) etapa "cerealelor" - studierea Bibliei este seaca si neinteresanta, dar stim ca este hranitoare; c) etapa "piersicilor cu frisca" - ne infruptam din Cuvantul lui Dumnezeu. Concluzia? "Tu sa ramai in.. Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea".

ianuarie 29, 2009

CITEȘTE BIBLIA (1)

Daca ramaneti in Cuvantul Meu, sunteti intr-adevar ucenicii Mei" (Ioan 8:1)


___Nu poti fi un adevarat ucenic al lui Isus fara o incarcare regulata din Cuvantul lui Dumnezeu. Domnul Isus a spus: "Daca ramaneti in Cuvantul Meu, sunteti intr-adevar ucenicii Mei". Acest cuvant "ramaneti" inseamna sa traiesti in fiecare zi calauzit de principiile Lui. Se spune ca un barbat a venit sa se intalneasca cu sotia lui dupa biserica: "S-a terminat predica?" intreba el. Un membru destul de aprins raspunse: "Nu, tocmai a inceput. Restul depinde de noi".
___Numitorul comun al fiecarui barbat si al fiecarei femei a lui Dumnezeu de-a lungul istoriei este ca s-au auto-disciplinat sa petreaca un timp regulat cu Domnul in Cuvantul Lui. Ce l-a evidentiat pe George Muller? De-a lungul vietii sale el a citit Biblia de peste 200 de ori; si mai mult de jumatate din lecturile acestea le-a facut pe genunchi rugandu-se potrivit Cuvantului in timp ce il studia. Cand Il cunosti pe Dumnezeu atat de bine, te vei ruga in mod specific si vei primi raspunsuri specifice. Majoritatea dintre noi care spunem ca credem Biblia de la un capat la altul nu am citit-o de la un capat la altul! Suntem mai credinciosi fata de scriitorul unui articol si fata de paginile sportive ale ziarului decat fata de Cuvantul lui Dumnezeu. Cei care nu sunt crestini nici nu concep sa plece dimineata de acasa fara a citi horoscopul. Imagineaza-ti ce s-ar intampla daca te-ai dedica cu aceeasi verva citirii Bibliei inainte de a pleca la serviciu, la scoala sau oriunde altundeva. Ti-ar schimba viata ta si va avea impact asupra altora! Asadar, citeste Biblia!

ianuarie 28, 2009

CHEI PENTRU O CĂSNICIE MAI PUTERNICĂ (2)

"Nici un cuvant stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidirii" (Efeseni 4:29)

___Conflictul in casnicie aproape ca nu este atat de important pe cat este modul in care il rezolvi. Dr Shae Graham Kosch, care este casatorit de 32 de ani si a consiliat cupluri cam tot atatia ani spune: "Majoritatea conflictelor maritale nu se rezolva niciodata. Mereu exista discutii despre randuiala din casa, copii, bani.. Dar este crucial sa vezi latura pozitiva .. accepta perspectiva celeilalte persoane, poarta o discutie potrivita fara sa devii critic sau acuzator.. Atitudinea ta conteaza pe termen lung. Cuplurile care isi pastreaza respectul reciproc si intelegerea .. raman impreuna". Solomon a spus: "Cine vorbeste in chip usuratic, raneste ca strapungerea unei sabii dar limba inteleptilor aduce vindecare" (Proverbe 12:18).
___Casnicia este o relatie speciala creata de Dumnezeu. "Nu mai sunt doi, ci un singur trup" (Matei 19:6), deci cand apar conflicte: a) ataca problema, nu va atacati unul pe altul; b) pastreaza-ti calmul si partenerul tau mai mult ca sigur ca te va lua in serios; c) alege momentul cel mai potrivit pentru a aduce problema in discutie, nu cand sunteti amandoi obositi si copiilor le este foame; d) ia in considerare punctul de vedere al partenerului; barbatii si femeile vad lucrurile diferit; e) tine minte, vor fi clipe cand tu va trebui sa faci un compromis si momente in care partenerul o va face; f) alege-ti cuvintele cu grija. "Nici un cuvant stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidire". "Intariti-va unii pe altii" (1 Tesaloniceni 5:11); "iertandu-va unii pe altii" (Efeseni 4:32); "rugati-va unii pentru altii" (Iacov 5:16); "indemnati-va unii pe altii la dragoste si la fapte bune" (Evrei 10:24); "purtati-va poverile unii altora" (Galateni 6:2); "Fiecare sa dea intaietate altuia". (Romani 12:10). Iata un bun rezumat!

ianuarie 27, 2009

CHEI PENTRU O CĂSNICIE MAI PUTERNICĂ (1)

"Dragostea .. nu se umfla de mandrie" (1 Corinteni 13:4-5)

___Un cuplu care celebra 50 de ani de casnicie nu avea nici un secret, cu exceptia unei cutii de pantofi pe care sotia o pastrase mereu sub pat. La aniversare, ea a fost de acord ca sotul sa se uite inauntru. Cand se uita, acesta gasi doua papusi crosetate si 25.000 de lire bani gheata. "Cu multi ani in urma", explica ea, "mama mi-a spus ca secretul unei casnicii fericite este sa nu ne certam niciodata. Ci cand ma voi infuria sa tac si sa crosetez o papusa". Sotul ei a fost incantat; se infuriase pe el doar de doua ori in 50 de ani! "Draga" spuse el, "asta explica papusile, dar cum e cu cele 25.000 de lire?" "O, raspunse ea zambind, "astia sunt din vanzarea papusilor!" Terapia maritala solicita deseori o "ascultare activa" si sustinerea partenerului prin interpretare, validare si apreciere. Dar cercetarile arata ca multe cupluri nu sunt totdeauna multumite de rezultate, iar problemele tot apar. Dr. John Gottman spune: "Asta fiindca le pretindem mereu oamenilor sa fie de olimpiada, cand noi abia ne taram!" In schimb, Dr Susan Boon recomanda identificarea problemelor care trebuie rezolvate - si invatarea de a trai cu restul! Lucreaza la rezolvarea lor, obliga-te sa ramaneti impreuna si pentru fiecare experienta negativa cauta cinci pozitive care sa le contrabalanseze. Sosetele murdare, sforaitul, setarea termostatului, paturile nefacute, obiceiurile noastre ii pot innebuni pe partenerii nostri. Trebuie sa invatam sa "ne supunem unii altora in frica lui Hristos" (Efeseni 5:21). Si tine minte: "dragostea .. nu se poarta necuviincios .. nu se umfla de mandrie .. este usor de induplecat, nu se gandeste la rau" (1 Corinteni 13:4-5). Ei bine, cum stai pana acum?

ianuarie 26, 2009

INVAȚĂ SĂ PROFIȚI DE CRITICI

"Cine ia seama la mustrare ajunge intelept" (Proverbe 15:5)

___Exista doua feluri de critici:
1) Critica nejustificata. Intr-o zi, Henry Ward Beecher se duse la biserica sa predice. In timp ce marele vorbitor isi puse Biblia pe amvon, observa o foaie de hartie pe care se gasea scris cuvantul: "prostul". Avand un ascutit simt al umorului, Beecher intelese momentul. Ridica hartia in vazut tuturor, apoi vocea sa rasunatoare umplu biserica in timp ce anunta: "in general primesc scrisori de la oameni care scriu, dar uita sa se semneze. Aceasta scrisoare este altfel. Persoana si-a scris numele, dar a uitat sa scrie scrisoarea". Domnul Isus a spus: "Este cu neputinta sa nu vina prilejuri de pacatuire" (Luca 17:1). Asa ca asteapta-te la asa ceva. Si tine minte, atacul este un semn de respect. Devii remarcat. Deci cand esti criticat pe nedrept, uita si mergi inainte. Domnul Isus asa a facut!
2) Critica justificata. Critica ce are o justificare are in ea o masura de adevar. Un vechi proverb arab spune: "Daca cineva te face magar, uita. Dar daca cinci oameni te fac magar, cumpara-ti un frau". Dr. James G Kerr, un psiholog al managementului, arata ca in repulsia noastra fata de descoperirea unui aspect din noi care nu este flatant exista o opreliste majora de a obtine informatii despre noi insine. Cand inaltam ziduri de aparare pentru propriile noastre inadecvari si incercam sa ascundem greselile de noi insine si de altii, inchidem usa unei surse importante de auto-cunoastere si ne negam bucuria cresterii spirituale. Nu te mai ascunde de adevar. Oricare dintre noi poate imbunatati ceea ce face si felul in care o face. Dupa cum se spune: "Cel mai mare loc din lume este locul pentru imbunatatire"!

ianuarie 25, 2009

CÂND PIERZI CEEA CE IUBEȘTI

"Cand strabat acestia Valea Plangerii.. Ei merg din putere in putere" (Psalmul 84:6-7)


___Cand pierzi ceea ce iubesti, treci prin cinci etape: 1) Negare - "Nu, nu pot sa cred ce se intampla"; 2) Furie - "Doamne, de ce ingadui lucrul acesta?" 3) Negociere - "Te rog, fa sa dispara"; 4) Depresie - Liniste si retragere. 5) Acceptare - "Voia Ta sa se faca, nu a mea". Fie ca este pierderea unui copil, a unei casnicii, a locului de munca, a sanatatii, etc. cand te intorci la Dumnezeu El te va imbratisa, va plange cu tine. Te va elibera si te va face mai puternic. Uneori cautam usurare rapida si ne eliberam inainte de a trece prin cele cinci etape. Si asta pentru ca ne temem de proces. Am fost invatati ca orice manifestare a sentimentelor este o manifestare a slabiciunii, asa ca le ascundem. Dar nu facem decat sa le ingramadim in cosul de gunoi al emotiilor si apoi ne cheltuim toata energia si timpul pentru a ne aseza pe capac, incercand sa impiedicam continutul sa se reverse in afara. "Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi" (ioan 8:32).
___Cunoasterea si imbratisarea adevarului, inclusiv a aspectelor dureroase te va face liber. Trebuie sa fi dispus sa ierti. Dar pana cand nu reusesti sa te impaci cu enormitatea pierderii tale, inclusiv cu orice nedreptate a ceea ce ti s-a facut, nu esti gata sa ierti. Cand te grabesti sa ierti, ierti doar in parte si te simti eliberat doar in parte. Fugi cumva de durere? Incerci sa schimbi durerea cu alt sentiment in mod prematur? Nu aceasta este calea lui Dumnezeu. Domnul Isus a spus: "voi veti plange si, va veti tangui.. dar intristarea voastra se va preface in bucurie.. si nimeni nu va va rapi bucuria voastra" (Ioan 16:20-22).