august 09, 2008

NU-I DĂRUI LUI DUMNEZEU RESTURI!

"..nu voi aduce Domnului, Dumnezeului meu, arderi de tot, care sa nu ma coste nimic" (2 Samuei 24:24)

___Munca asidua te poate obosi. Cand Adam si Eva au fost izgoniti din Gradina Edenului, "in sudoarea fetei tale sa-ti mananci painea" (Geneza 3:19). Fermierii transpira pentru a-si transforma recolta in bani, la fel si zidarii de pe santierul de constructii sau directorul care scrie un raport intr-un birou dintr-un zgarie-nori. Ai tendinta sa pretuiesti lucrurile pentru care muncesti; si Dumnezeu pretuieste de asemenea eforturile tale. De aceea, cand David a avut prilejul de a-i oferi lui Dumnezeu o jertfa, el a spus: "..nu voi aduce Domnului, Dumnezeului meu, arderi de tot, care sa nu ma coste nimic".
___Fie ca o faci la figurat sau la propriu, transpiri ca sa-ti castigi existenta. Acelasi lucru il vei face cand esti dedicat slujirii lui Dumnezeu. Aceasta nu inseamna neaparat sa-L lauzi cu voce tare si sa ridici mainile in biserica; aceste lucruri sunt bune la momentul potrivit. Dar inchinarea profunda inseamna mai mult de atat. In limba engleza, cuvantul inchinare vine de la cuvantul anglo-saxon "valoare", care inseamna "actul de a atribui importanta sau pret unei persoane sau unui obiect". In Noul Testament inchinarea cuprinde slujire, adorare, reverenta, smerenie, dragoste si darnicie. De pilda, zeciuiala si darurile de buna voie sunt parte a inchinarii prin care ii daruiesti lui Dumnezeu prima parte din castigurile tale (vezi Proverbe 3:9). Este un alt mod de a-L slavi pe Dumnezeu prin roada timpului si energiei tale. Cand jertfesti somnul pentru a te trezi devreme si a petrece timp cu Dumnezeu, si atunci faci ceva care te costa. Si cand te pui intr-o stare de neplacere pentru a ajuta pe cineva in nevoie, ii daruiesti lui Dumnezeu un lucru de o reala valoare (vezi 1 loan 3:17). Asa ca cerceteaza-ti inima astazi si asigura-te ca ii daruieste ceva de pret lui Dumnezeu, nu doar resturile!

august 08, 2008

CUM SĂ TE BUCURI DE PACE ÎN CIUDA IMPREJURĂRILOR

"Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus" (Filipeni 4:7)

___Catherine Marshall scrie: "Un rege oferi odata un premiu artistului care va reusi sa picteze cel mai bun tablou despre pace. Multi incercara, dar regelui ii placura doar doua. Unul reprezenta un lac linistit. Era oglinda desavarsita pentru muntii cei inalti, plini de pace, care ii inconjurau. Deasupra se intindea un cer albastru brazdat de cativa nori albi si pufosi. Celalalt tablou avea si el munti. Dar acestia erau neuniformi si goi. Deasupra lor se desfasura un cer manios, din care cadea ploaia si pe care se jucau fulgerele. La poalele muntilor cadea o cascada. Acest tablou nu infatisa deloc pace. Dar cand regele se uita mai indeaproape, zari in spatele cascadei un mic tufis ce crestea din crapatura unei stanci. In tufis isi construise cuibul o pasare. Acolo, in ciuda tumultului apei involburate, pasarea statea in cuibul ei; intr-o pace deplina. Care tablou credeti ca a castigat premiul? Regele alese cel de-al doilea tablou. De ce? "Deoarece", explica regele, "pacea nu inseamna sa te afli intr-un loc unde nu exista zgomot, tulburare sau munca asidua. Pacea inseamna sa te afli in mijlocul tuturor acestor lucruri si totusi sa fii linistit in inima ta".
___La un anumit moment, fiecare descoperim ca nu exista niciun port sigur care sa ne fereasca de furtuni; aceasta pace nu inseamna absenta furtunii, ci: a) siguranta prezentei protectiei lui Dumnezeu in mijlocul lor; b) cresterea credintei si a caracterului datorita lor; c) promisiunile Lui tari ca stanca de a ne scoate din ele mai puternici si mai intelepti.

august 07, 2008

"Luati seama sa nu va indepliniti neprihanirea voastra inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei.." (Matei 6:1)

____Cand faci un lucru bun pentru cineva asteptand ca favoarea sa iti fie rasplatita, te pregatesti singur pentru dezamagire. Domnul Isus a spus: "Ci tu, cand faci milostenie .. milostenia ta sa fie facuta in ascuns..." (Matei 6:3-4); "si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati" (Matei 6:4). Sunt anumite lucruri la care toata lumea are dreptul sa se astepte, cum ar fi politetea obisnuita si respectul. Dar de prea multe ori avem asteptari de la alti oameni care nu au responsabilitatea sa ni le implineasca. Cand nu corespund asteptarilor noastre ne comportam de parca am fi raniti si deceptionati, cand de fapt au fost propriile noastre presupuneri gresite care au cauzat problema.
___Un binecunoscut consilier spune: "Multi dintre noi avem nevoie neimplinite din trecut.. vrem ca altii sa ne implineasca dorinta de a fi iubiti neconditionat.. unii dintre noi doresc acest lucru atat de tare, incat ii indeparteaza pe oameni," Sotii si sotiile sunt celebri pentru a-l face pe celalalt raspunzator pentru lucrurile la care ei insisi trebuie sa lucreze. Nu este drept sa astepti de la altcineva sa te "repare" sau sa-ti schimbe viata sau sa devina dintr-odata ceea ce doresti tu sa fie pentru a te face fericit. Acest fel de comportament doar cauzeaza stres, resentimente, ostilitate si o dependenta nesanatoasa cu care te vei confrunta mai tarziu. O alta problema este sa astepti ca ceilalti sa-ti ghiceasca gandurile cand nu ti-ai pus timp deoparte pentru a-ti stabili propriile asteptari. Cum ii poti invinovatii pe altii pentru ca nu au facut ceva ce nu stiai ca-ti doresti? intelege un lucru: oamenii nu sunt raspunsul. Ci Dumnezeu. El alege sa foloseasca o anumita persoana pentru a te binecuvanta si o va face; daca nu, va folosi pe altcineva. Asa ca analizeaza-ti gandirea si roaga-te lui Dumnezeu sa-ti descopere si sa te scape de orice asteptari nerealiste cu care traiesti.

august 06, 2008

DUMNEZEU ÎȘI GĂSEȘTE PLĂCEREA ÎN ASCULTAREA TA

"Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule!.." (Psalmul 40:8)
___Ruth Graham scrie: "in seara aceasta stau pe veranda, cu batranul nostru ciobanesc german asezat la picioare. In departare se aud tunete. Pe masura ce se apropie furtuna, cainele alearga in curtea din fata pentru a o intampina .. opunandu-i-se furios. Dupa ce a trecut, se intoarce pe veranda, convins ca a gonit-o. Este un caine de paza german dresat cu grija pentru cautari si salvari, atac si ascultare. Cautarea si salvarile in acesti munti pot fi la indemana. Nu mi-as putea imagina o imprejurare in care sa-i dau comanda sa atace. Dar un caine bine dresat poate simti ostilitatea sau poate depista o arma (chiar si ceea ce seamana cu o arma), caz in care cel in cauza este intelept daca ramane nemiscat la locul lui. Dar dresarea pentru ascultare iti aduce mari satisfactii. Sa-l inveti sa se opreasca, sa stea jos, sa plece, sa caute, sa stea pe loc, sa ingenuncheze. Un caine neascultator nu este doar o durere de cap; el poate fi si o raspundere. Ascultarea face dintr-un caine o bucurie. Este oare altfel cu Dumnezeu si copiii Lui? Am cunoscut cativa care au fost dresati pentru atac. Nu le vom pomeni numele. Poate cunosti cativa, dar sunt foarte buni la asta. Apoi sunt cei care sunt dresati pentru cautari si salvari, (l-as pune pe cei de la Armata Salvarii in acest grup). Si sunt cei care au fost dresati sa asculte. Cred ca acest lucru trebuie sa-l faca placere Domnului mai mult decat orice. Simpla ascultare. Ascultarea cu bucurie, plina de nerabdare, fara multe intrebari; putinta de a spune impreuna cu psalmistul: "vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule!" este inaltimea la care trebuie sa ajunga un crestin. In aceasta isi gaseste Dumnezeu cea mai mare placere."

august 05, 2008

PRACTICĂ AUTO–DISCIPLINA!

"Nu prin vorbe se pedepseste un rob, caci chiar daca pricepe, n-asculta" (Proverbe 29:19)

___Solomon a spus: "Mai bine un om plin de rabdare decat un razboinic" (vezi Proverbe 16:32). Deci cum te descurci cand vine vorba de auto-control? Iata cateva sugestii rapide si concise pe care poti incepe sa le aplici pentru a transforma auto-controlul in realitate in viata ta: a) incepe-ti ziua facand mai intai lucrurile grele. Daca ai ramas in urma, forteaza-te sa-ti indeplinesti sarcinile. De pilda, fa-ti patul, strange-ti hainele si spala vasele; nu depune efort in plus pentru altii; "Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta!" (Eclesiastul 9:10). Nu incepe mai multe proiecte odata; fa cate un lucru pe rand; b) disciplineaza-te sa fii punctual. Nepunctualitatea este un obicei de care scapi greu. Pentru a scapa de el, trebuie sa-l numesti ceea ce este - comportament nepasator si egoist; c) planuieste dinainte. Lucrurile dureaza mai mult decat crezi, asa ca nu astepta pana in ultimul moment pentru ca atunci alergi in toate partile. A trai cu pistolul la tampla iti poate provoaca ulcer, pe cand pastrarea unui timp de rezerva iti face bine la sanatate si iti aduce pace; d) accepta corectia de la cei carora le pasa de tine fara a te supara si fara a te razbuna. Biblia spune: "Prin mandrie se atata numai certuri, dar intelepciunea este cu cel ce asculta sfaturile" (Proverbe 13:10). Daca esti intelept vei primi feedbackul si vei cauta consiliere.
___Ghandi spunea odata: "Exista mereu o limita a autoingaduintei, dar nicio limita pentru auto-constrangere". Asadar roaga-te lui Dumnezeu sa te ajute sa-ti controlezi gandurile, sentimentele, dorintele si comportamentele nesupuse. Identifica-ti domeniile negestionate din viata ta, scapa de scuze, confrunta-te cu adevarul chiar daca doare, refuza sa te autocompatimesti si stabileste-ti cateva obiective pe care sa le atingi. Cu alte cuvinte, "sa deosebiti lucrurile alese, ca sa fiti curati si sa nu va poticniti pana in ziua venirii lui Hristos" (Filipeni 1:10).

august 04, 2008

ESTE TIMPUL PENTRU UN CONTROL SPIRITUAL

"..doresc ca .. sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau" (3 Ioan 2)

___Cu totii stim cat este de importanta sanatatea spirituala; iata un plan de a-ti mentine sufletul in forma: a) nu-ti pune sub semnul intrebarii credinta, ci indoielile. Ne pierdem prea mult timp cu indoielile noastre si experimentam credinta doar ca pe un foc ocazional. Promisiunile lui Dumnezeu sunt pentru "credinciosi"; b) nu fi un "hoinar singuratic". Nu este o intamplare ca Vechiul Testament contine istoria poporului lui Dumnezeu, iar Epistolele au fost scrise bisericilor. Noi crestem pe masura ce ne relationam – nu pe masura ce ne izolam! c) pazeste-ti lumea gandurilor. "Umblarea dupa lucrurile firii pamantesti, este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace" (Romani 8:6)! Practica managementul mintii! Culca-te si trezeste-te cufundat in multumire. Iti va schimba ziua. "Umblarea dupa lucrurile firii pamantesti, este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace" (1 Tesaloniceni 5:18); e) ascunde tot ce iti distrage atentia de la Dumnezeu. Arunca toate materialele murdare la gunoi si daca ai curajul, arunca-ti televizorul la gunoi! f) fa intotdeauna greseli pe partea milei. Philip Yancey scrie: "Ma minunez in fata smereniei lui Dumnezeu care Se coboara pentru a locui in mijlocul creaturilor Sale patate .. arat eu aceeasi atitudine fata de oamenii cu care nu sunt de acord?" g) fii concret si nu recurge la generalitati cand discuti despre credinta ta. Lui Pavel nu i-a fost rusine de Evanghelie (Romani 1:16); nici tie nu trebuie sa-ti fie; h) fii plin de bunatate cu oamenii care te enerveaza. Dumnezeu i-a ales si pe ei! Uneori este mai usor sa fii bun cu necrestinii decat cu crestinii integrii, moralisti. Dar asta te face sa gandesti diferit; i) iarta-i pe cei care te-au ranit. Inmagazinarea urii intarzie vindecarea, asa ca adu-ti ranile inaintea lui Dumnezeu.

august 03, 2008

OCAZII DE A CREȘTE ÎN HAR

"..imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavarsirii" (Coloseni 3:14)

___O bunica care isi sarbatorea nunta de aur isi impartasi secretul unei casnicii atat de lungi: „In ziua in care m-am casatorit, m-am hotarat sa fac o lista cu 10 din greselile sotului meu, pe care sa le trec cu vederea de dragul casniciei noastre. Nu am reusit sa trec pe lista niciuna. De fiecare data cand sotul meu facea ceva ce nu-mi placea, imi spuneam: "Norocul lui ca este una din cele 10!"" A fost o femeie inteleapta!
___Intimitatea fizica va poate aduce aproape, dar cresterea in har va pastreaza aproape! Iata o idee care iti poate face casnicia sa reziste mult. Cand partenerul tau te supara, in loc sa-i raspunzi prin cuvinte pline de manie (sau printr-o liniste plina de manie), opreste-te si adu-ti aminte ca este un prilej de a "creste in har". Si nu te ingrijora daca data trecuta nu te-ai descurcat prea bine; vei mai avea ocazii; poate chiar inainte de a se sfarsi ziua de azi. Si le vei tot avea. Prilejuri de a fi amabil, prilejuri de a ierta, prilejuri de a-ti pune partenerul pe primul loc.
___Inrameaza aceste cuvinte si pune-le pe perete: "..imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi. Dar mai presus de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavarsirii. Pacea lui Hristos, la care ati fost chemati, ca sa alcatuiti un singur trup, sa stapaneasca in inimile voastre, si fiti recunoscatori" (Coloseni 3:12-15).