martie 13, 2010

CALEA SPRE TRON (5)

"Am gasit pe David .. om dupa inima Mea" (Faptele Apostolilor 13:22)
Biblia spune: "David a avut o dorinta si a zis: "Cine-mi va da sa beau apa din fântâna de la poarta Betleemului?" Atunci cei trei viteji au trecut prin tabara Filistenilor, si au scos apa din fântâna de la poarta Betleemului. Au adus-o si au dat-o lui David; dar el n-a vrut s-o bea" (2 Samuel 23:15-16).
Putem învata doua lectii importante:
1) Trebuie sa ai anturajul potrivit. Spre deosebire de cei care se uita doar dupa câstig, acesti oameni aveau un singur lucru în minte: sa-l slujeasca pe regele lor si sa promoveze împaratia lui. Nu e de mirare ca David a spus: "Sunt prieten cu toti cei ce se tem de Tine, si cu cei ce pazesc poruncile Tale" (Psalmul 119:63).
2) Trebuie sa refuzi orice standard, în afara de cel al lui Dumnezeu. Acesti oameni si-au riscat viata pentru un pahar cu apa, totusi, el l-a varsat înaintea Domnului. David spunea de fapt: refuz sa ma multumesc cu un pahar, doresc fântâna; trebuie sa fiu conectat la sursa vietii". Nu-L mai trata pe Dumnezeu ca pe un purtator de grija pe care Îl chemi când ai gresit cu ceva si când vrei ca sa curete cineva în urma ta; sau ca pe cineva care îti face rost de ceea ce doresti atunci când tu nu poti. Nu apela la Dumnezeu pentru o minune, ci stabileste cu El o relatie; si astfel vei putea pasi în purtarea Lui de grija miraculoasa din fiecare zi. "Cel ce sta sub ocrotirea Celui Prea înalt, si se odihneste la umbra Celui Atotputernic" (Psalmul 91:1). Sa remarcam cuvintele "a sta" si "a se odihni", în loc sa te plimbi de colo-colo, ramâi în relatie cu Dumnezeu si tot ce are El îti pune la dispozitie.

martie 12, 2010

CALEA SPRE TRON (4)

"Am gasit pe David.. om dupa inima Mea" (Faptele Apostolilor 13:22)


Unele promisiuni de la Dumnezeu se împlinesc repede. Dar pentru altele, ca cea pe care Dumnezeu i-a facut-o lui David potrivit careia urma sa devina rege, trebuie sa te lupti, iebusitii controlau Ierusalimul si îl tachinau pe David spunând: "Sa nu intri aici" (2 Samuel 5:6). Pentru a înrautati si mai mult situatia, Ierusalimul era situat pe o ridicatura de câteva sute de metri deasupra armatei lui David. Singurul drum în sus era printr-un bazin de apa prin care trebuiau sa treaca si apoi sa urce printr-un întuneric bezna. "Dar David a pus mâna pe cetatuia Sionului" (2 Samuel 5:7). Trebuie sa întelegi un lucru: daca va fi nevoie, Dumnezeu te va duce si prin mocirla pentru a te urca pe tron! Sa remarcam cuvintele "dar" si "a pus". Când te-ai afundat pâna la gât în probleme, iar dusmanul îti spune: "Nu vei reusi", încrede-te în Cuvântul lui Dumnezeu si spune: "Dar". Ridica-te prin credinta si proclama ceea ce ti-a promis Dumnezeu: "Dar aceia din popor, care vor cunoaste pe Dumnezeul lor, vor ramâne tari, si vor face mari ispravi" (Daniel 11:32). Dumnezeu îti poate arata cum sa exploatezi situatia pentru binele tau si spre gloria lui Dumnezeu.
Sa nu te astepti ca toata lumea sa se bucure de succesul tau. "Filistenii au aflat ca David fusese uns împarat peste Israel, si s-au suit toti sa-l caute" (2 Samuel 5:17). Va trebui sa te lupti ca sa-ti împlinesti destinul - dar va trebui sa te lupti si ca sa-l pastrezi. Nu te poti odihni pe vechile victorii. Cu fiecare noua batalie trebuie sa primesti instructiuni proaspete. "David a întrebat pe Domnul: "Sa ma sui împotriva Filistenilor? Îi vei da în mâinile mele?" Si Domnul i-a zis lui David: "Suie-te, caci voi da pe Filisteni în mâinile tale" (2 Samuel 5:19). Astazi, mergi înainte, stiind ca Dumnezeu este cu tine.

martie 11, 2010

CALEA SPRE TRON (3)

"Am gasit pe David .. om dupa inima Mea" (Faptele Apostolilor 13:22)


David stia ca Samuel urma sa vina la el acasa în cautarea unui rege, dar stia si ca el nu era invitat. Aceasta l-a durut. Cum a reactionat? Cerându-i cuiva sa adauge si numele sau la tragerea la sorti? Nu! "Dumnezeu .. scoboara pe unul, si înalta pe altul" (Psalmul 75:6-7). David stia ca nimic nu-L poate împiedica pe Dumnezeu sa-l binecuvânteze. Asculta: "Samuel .. l-a uns în mijlocul fratilor lui" (1 Samuel 16:13). Daca ramâi credincios, Dumnezeu te va ridica din mijlocul celor ce te-au privit de sus si te-au desconsiderat.

Când Duhul lui Dumnezeu l-a parasit pe împaratul Saul, el a fost framântat de duhuri rele si a ajuns sa se consulte cu o vrajitoare. Nu e de mirare ca David s-a rugat: "nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfânt" (Psalmul 51:11). Daca Dumnezeu te-a chemat sa faci o lucrare, El îti va da toate resursele sa o duci la capat. Dar daca nu El te-a chemat, lucrul acesta te va framânta zi si noapte.
Sa fii pregatit pentru necazuri! Asemenea fratilor lui Iosif, lumea îti va spune: "Veniti acum, sa-l omoram si sa-l aruncam într-una din aceste gropi; .. si vom vedea ce se va alege de visurile lui" (Geneza 37:20). De ce aceia care se presupune ca te iubesc spun astfel de vorbe? Pentru ca ei nu stiu într-adevar cine esti si nu recunosc faptul ca visul îti vine de la Dumnezeu. Când David a fost încredintat ca-l va birui pe Goliat, fratele lui cel mai mare, Eliab l-a facut arogant si l-a dispretuit (1 Samuel 17:28). De ce a asezat Dumnezeu astfel de istorisiri în Biblie? "Aceste lucruri li s-au întâmplat ca sa ne slujeasca drept pilde, si au fost scrise pentru învatatura noastra" (1 Corinteni 10:11).

martie 10, 2010

CALEA SPRE TRON (2)

“Am gasit pe David ... om dupa inima Mea" (Faptele Apostolilor 15:22)


David a fost uns ca rege când era adolescent, dar a ajuns pe tron doar la treizeci de ani. Iata un tipar de remarcat:
1) Dumnezeu îl cheama pe om. În ciuda faptului ca nu era apreciat de familia sa si nebagat în seama de proorocul Samuel, Dumnezeu l-a ales pe David. El a ales-o si pe Debora ca sa conduca poporul într-o societate dominata de barbati. Nu mai încerca sa-L citesti pe Dumnezeu si nu te mai compara cu altii! "Nu este olarul stapân pe lutul lui, ca din aceeasi framântatura de lut sa faca un vas pentru o întrebuintare de cinste, si un alt vas pentru o întrebuintare de ocara?" (Romani 9:21). Noi i-am fi respins pe multi dintre oamenii pe care i-a folosit Dumnezeu; ceea ce ne spune cât de multe nu stim.
2) Dumnezeu faureste un plan. "Sunt încredintat ca Acela care a început în voi aceasta buna lucrare, o va ispravi" (Filipeni 1:6). Cine hotaraste? Cine duce la îndeplinire? În cine trebuie sa-ti pui încrederea? În Dumnezeu! Planul lui Dumnezeu pentru David a însemnat ani în care el a lustruit sagetile lui Saul, a locuit în pesteri si a lucrat cu 600 de oameni nemultumiti care redefinesc cuvântul "inadaptabil". Dumnezeu te pregateste într-un domeniu marunt pentru a putea face fata altuia mai mare.
3) Dumnezeu stie de cât timp este nevoie. “Întariti, cu toata puterea, .. pentru orice rabdare si îndelunga rabdare, cu bucurie, multumind Tatalui, care v-a învrednicit sa aveti parte de mostenirea sfintilor, în lumina" (Coloseni 1:11-12). Îndelunga rabdare înseamna sa stai neclintit sub presiune. Premiul îi apartine celui care si-a luat angajamentul pe termen lung. Iosif a refuzat sa renunte la visul sau; si astfel el a putut spune nu avansurilor pe care i le-a facut sotia lui Potifar si a putut îndura închisoarea pe nedrept. Dar a venit ziua când Potifar si sotia lui au îngenuncheat înaintea lui. Asa ca atinteste-ti privirea asupra premiului si nu te da batut!

martie 09, 2010

CALEA SPRE TRON (1)

"Am gasit pe David .. om dupa inima Mea" (Faptele Apostolilor 13:22)


De fiecare data când Dumnezeu descrie un om ca fiind "dupa inima Lui", studiaza-l cu atentie. Sa ne uitam la viata lui David.

El a avut un început umil, dar un sfârsit glorios. David a început ca cioban si a sfârsit ca rege. Sansele ca acest lucru sa se întâmple erau aproape nule. În vremurile acelea, ciobanii se aflau atât de jos pe scara valorica încât nu aveau dreptul sa depuna marturie într-un proces; cuvântul lor nu era considerat demn de încredere. Totusi, David a ajuns sa scrie cei mai raspânditi si mai îndragiti psalmi ai tuturor timpurilor. Când îl inviti pe Dumnezeu în viata ta, El îti anuleaza datoriile trecutului si îti rescrie viitorul, dar tu trebuie sa alegi ceea ce a ales El pentru tine. Între Pavel si David exista un contrast interesant. Înainte de a-L întâlni pe Hristos, Pavel împrastia o samânta salbatica, dar apoi a trait o viata exemplara. David a devenit rege la treizeci de ani. Totusi, timp de patruzeci de ani cât a stat pe tron el a experimentat cea mai mare decadere, iata doua lectii pe care trebuie sa le învatam: 1) Nu te grabi sa judeci. Nu s-a terminat decât atunci când spune Dumnezeu ca s-a terminat. Istoria lui David este o avertizare la adresa pacatosului, o mustrare pentru cei ce se cred neprihaniti prin fapte, o marturie a dreptatii lui Dumnezeu care nu ne va lasa sa scapam de consecinte si a dragostei Sale care nu ne va parasi niciodata. 2) Dumnezeu poate transforma raul în bine. El poate lua toate experientele tale, atât pe cele pozitive, cât si pe cele negative si le poate face sa lucreze spre bine, fie spre binele tau, fie spre binele altora. Când cauti sa împlinesti planul lui Dumnezeu în ciuda slabiciunilor tale, El va face ca toate lucrurile sa "lucreze împreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu" (Romani 8:28).

martie 08, 2010

ÎNTĂREȘTE-ȚI MINTEA PRIN CUVÂNT!

"Cauta sa te înfatisezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat" (2 Timotei 2:15)


Trupurile noastre nu functioneaza prea bine fara exercitiile corespunzatoare; dar nici mintile noastre! Ti s-a întâmplat vreodata sa urci din nou scarile pentru a-ti reaminti de ce mai înainte le-ai coborât? Ai cumva impresia ca numele, numerele si programarile pe care ti le aduceai aminte fara efort în trecut, devin din ce în ce mai evazive? Te întrebi uneori daca nu cumva "ai luat-o razna"? Doctorii spun ca în majoritatea cazurilor orele petrecute în fata televizorului fara a gândi, evitând stimularea si exercitiul intelectual duce la o micsorare a capacitatii noastre mentale, inclusiv a memoriei. Expertii în "brain fitness" [pastrarea creierului într-o conditie buna] ne asigura ca mintile noastre nu îmbătrânesc din cauza suprasolicitării, ci din cauza nesolicitării lor. "Elasticitatea creierului" sau capacitatea minţii noastre de a reţine sau de a-şi recăpăta flexibilitatea este o chestiune de exerciţiu. Dacă îţi laşi mintea să "vegeteze" şi nu o soliciţi prin lectură, gândire raţională, analize inteligente şi conversaţie, ea îşi pierde elasticitatea şi devine bătrână la orice vârstă. Pe de altă parte, dacă îţi provoci mintea în mod regulat, creierul tău întinereşte, iar tu îmbătrâneşti (problema nu este cât este de bătrân creierul tău, ci cât este de îmbătrânită gândirea ta). Iată o modalitate extraordinară de a-ti întări mintea: "Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine, şi care împarte drept Cuvântul adevărului". Cuvântul "caută" din textul în limba greacă înseamnă a exersa din punct de vedere mintal, a te forţa să studiezi Cuvântul lui Dumnezeu. Asemenea unui lucrător, pune-ţi mintea în funcţiune! Dumnezeu îti promite că dacă meditezi zilnic la Cuvântul Lui, vei deveni ca un "pom sădit lângă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui, şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe, duce la bun sfârşit" (Psalmul 1:3). Nu lăsa ca mintea ta să "se veştejească", ci pune-o la treabă şi întăreşte-o prin studierea Scripturilor!

martie 07, 2010

UN NOU ÎNCEPUT

"Ati auzit vorbindu-se despre rabdarea lui Iov" (Iacov 5:11)


Exista patru fete ale omului lui Dumnezeu în cartea Ezechiel: un leu, un vultur, un barbat si un bou. Ultimul chip, cel al boului vorbeste despre rabdare. Boul este un animal de corvoada. El ara pamântul de la rasaritul soarelui pâna la apus. Pune-l în grajd, da-i sa manânce si a doua zi va ara pâna va termina. El refuza sa renunte. Uita-te la Iov care participa la înmormântarea celor zece copii ai sai, îsi pierde avutia si sanatatea si care este nevoit sa asculte o sotie cu o limba suficient de ascutita pentru a taia un gard viu. Totusi, în ciuda tuturor cuvintelor lor aspre, el nu a renuntat. Învata de la el! "Ati auzit vorbindu-se despre rabdarea lui Iov, si ati vazut ce sfârsit i-a dat Domnul". Iov si-a concentrat atentia asupra tintei finale, nu asupra circumstantelor imediate. Problema noastra este ca ne dorim totul acum. Pe un afis statea scris: "Antichitati fabricate în timp ce asteptati". Viata nu functioneaza asa!
Uneori renuntarea pare o idee buna, înfrângerea inevitabila, iar retragerea singura solutie. Întrebarea este: "cum vei reactiona în aceste situatii?" David Ben-Gurion a remarcat: "Curajul este un fel aparte de cunoastere; a modului în care sa te temi de lucrurile care cer teama si a modului în care sa nu te temi de ceea ce nu trebuie sa-ti inspire teama. Din aceasta cunoastere decurge o tarie launtrica care ne face sa mergem înainte în pofida dificultatilor. Ceea ce poate parea imposibil este deseori posibil prin curaj". Asadar, oricare ar fi dificultatile cu care te confrunti astazi, apropie-te de harul lui Dumnezeu si persevereaza. Muntii par înalti doar din vale. Drumul spre victorie merge în sus; nu te astepta sa dobori niciun record de viteza. Ceea ce trebuie sa încerci când orice altceva nu merge este sa începi din nou!