septembrie 04, 2010

FII EROU DE MODĂ VECHE!

Dumnezeu este acela care lucreaza in voi si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea. Faceti toate lucrurile fara cartiri si fara sovaieli.“ Filipeni 2:13 – 14

Eroul modern, indiferent ca e in literatura, dramaturgie sau film, e torturat de indoieli. Cred ca din cauza asta nu mai avem cavaleri neinfricati, iar cand apare un om hotarat suntem surprinsi.
Dumnezeu nu este interesat de cat de moderni suntem in ochii celorlalti, de cat de „in ton cu moda” suntem, indiferent ca e vorba de tinuta sau de atitudinea spirituala. Uneori ne recomanda sa fim chiar de moda veche. Nu e la moda sa fii hotarat, nu e la moda sa nu critici pe toata lumea (cu exceptia ta. Stirile din media te-au dresat pe optiunea CRITICA), nu e la moda sa nu eziti. Exact asta iti cere Dumnezeu. El lucreaza in tine, El iti da vointa si te ajuta sa faci. Tu nu trebuie sa murmuri, chiar daca guvernul e cum e, chiar daca e canicula sau potop, chiar daca totul s-a scumpit, chiar daca sponsorii nu mai pot da ca inainte, chiar daca… Si pe langa ca nu trebuie sa murmuri, trebuie sa mergi hotarat inainte fara sovaiere, fara ezitare. Ti se va spune ca esti incapatanat, ca e riscant ce faci, ca nu merita, ca... Daca Dumnezeu ti-a dat vointa si infaptuirea, ignora ce iti spune diavolul prin ceilalti. A vorbit si prin Petru. Du-te inainte fara murmur si fara ezitare. Fii erou de moda veche pentru Dumnezeu!

Daniela

septembrie 03, 2010

DOMNUL CARE A FACUT CERURILE SI PAMANTUL

„De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul meu vine de la Domnul care a facut cerurile si pamantul.“ [Psalm 121: 1–2]

Sunt momente in care pur si simplu nu mai pot face un pas mai departe. Stiu ca pentru a rezolva problema cu care ma confrunt am nevoie de interventia lui Dumnezeu. Incep sa ma rog, iar Dumnezeu deseori tace. Ma rog mai departe, fierb in suc propriu cu spaimele si angoasele mele, iar Dumnezeu tace.
Ce m-a surpins placut la psalmist a fost precizarea: “Domnul care a facut cerurile si pamantul”. Nu orice Dumnezeu ma ajuta, nu orice Dumnezeu imi raspunde la rugaciune, ci Domnu care a facut cerurile si pamantul. Daca nu i-a fost greu sa creeze universal acesta fascinant din nimic, daca nu i-a fost greu sa creeze soarele, dar nici celula frunzei sau celeulele nervoase, nu-I va fi greu sa resolve nici problema mea. Incet spaimele dispar si se instaureaza din nou increderea in Dumnezeu. Ajutorul vine exact in mometul potrivit, iar atunci nu isi mai asuma nimeni rezolvarea. Pur si simplu recunosc mana si inima lui Dumnezeu la lucru. Si nu pot decat sa-L laud. A facut cerurile si pamantul, dar inca are timp pentru detalii, cum ar fi problema mea insignifianta.




Daniela

septembrie 02, 2010

DUMNEZEU TE IMPUTERNICESTE DIN NOU

„Dar parul capului lui a inceput iarasi sa creasca.“ [Judectori 16:22]

Pentru cei care sufera de hipersfintenie, Samson si acest verset ar trebui sterse din Biblie, la fel ca Manase si alte personaje. E incomod si jenant sa vezi un asemenea personaj, daca esti unul dintre cei care sustine ca poti sta in picioare prin propriile eforturi, ca Il poti sluji pe Dumnezeu singur. Pentru ceilalti, care sunt sfinti obisnuiti, Samson si alte personaje ale Vechiului Testament ne arata dragostea si indurarea lui Dumnezeu care te pot reabilita si dupa ce ai tras o tranta de toata frumusetea, si dupa ce ai esuat lamentabil, incat ti-e rusine de tine si inca nu te poti ierta (desi Dumnezeu a fact-o deja).
Stim ca puterea lui Samson nu statea in parul lui, dar parul lui era un semn al dedicarii lui catre Dumnezeu. Oricare ar fi esecul tau, oricare ar fi semnul dedicarii tale pe care l-ai indepartat intr-un acces de rebeliune, daca te intorci sincer la Dumnezeu, “parul tau va inepe din nou sa creasca”, Dumnezeu iti va vindeca sufletul, te va reabilita si te va lasa sa-I continui lucrarea. Ai mila de tine si te iarta, daca Dumnezeu te-a iertat. El va sfarsi procesul de vindecare si te va folosi din nou. „Vei ucide mai multi filisteni“ decat ai facut-o pana atunci, pentru ca Dumnezeu este cel ce te imputerniceste din nou, cand nimeni altcineva, nici macar tu, nu ai mai face-o. Lauda-L pe Dumnezeu pentru indurarea Lui si fii indurator!


Daniela





septembrie 01, 2010

DA-I LUI DUMNEZEU CE E A LUI (2)

“Dati dar Cezarului ce este al Cezarului, iar lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!” [Matei 22:21]

Pe dinarul aratat de farisei lui Isus erau imprimate imaginea si mesajul lui Cezar. Fariseilor le-a fost clar ce le spunea Invatatorul acela inzestrat cu inteligenta si autoritate. Dar mergand de la ban la om, El spune si mai multe: in mine, in tine, e imprimat chipul lui Dumnezeu. Daca pot sa-i dau cezarului impozite si taxe, Dumnezeu nu se multumeste cu atat. El ma vrea pe mine, te vrea pe tine. A investit in noi duhul lui de viata, talente, energie, ne-a oferit „gandul vesniciei“, pentru a ne intoarce la El, pentru a ne darui Lui cu toata fiinta.
Asta cere atat curaj, cat si incredere, iar daca Il cunosti pe Dumnezeu va fi simplu sa I te darui, sa I te rededici periodic. Dumnezeu nu e politistul fericirii umane, nici Mos Craciun senil care ne face daruri tot timpul, El e Creatorul plin de dragoste, de indurare, de credinciosie care ne asteapta cu inima plina de dor sa ne daruim Lui. Indrazneste si daruieste-te din nou. Nu e simplu, nu e ieftin, dar merita sa-I dam lui Dumnezeu ce e al Lui, adica pe noi insine.

 


Daniela



august 31, 2010

DA-I LUI DUMNEZEU CE E A LUI (1)

“Eu sunt Domnul, acesta este numele Meu; si slava mea n-o voi da altuia, nici cinstea mea idolilor.” [Isaia 42:8]

Dumnezeu spune de multe ori in scripturi despre Sine ca este gelos, ca vrea slava doar pentru El.
Cand am descoperit acest verset m-a apucat groaza. Eram convertita de curand si inca imi asumam multe realizari scolare si extrascolare. Mi-am dat seama ca imi insusisem din Gloria lui Dumnezeu, iar El nu era dispus sa o imparta nici cu mine, bebelusul Lui, nici cu alti credinciosi mai mari, si in niciun caz cu idolii. Am constatat ca am perioade in viata cand mi-e greu sa il laud pe Dumnezeu in rugaciune, cu atat mai putin in fata oamenilor. Stii despre ce vorbesc?
Acum reinvat sa Il laud pe Dumnezeu si constat ca pe masura ce fac asta, se implineste un verset din Psalmi: Eu strig: “laudat fie Domnul” si sunt izbavit de vrasmasii mei. (Psalm 18:3). Dumnezeu merita toata Gloria, nu doar pentru ca ne scapa pielea de dusmani sau pentru ca ne binecuvanteaza, ci pentru ca e a Lui, pentru ca o merita. Hai sa-L laudam mai mult pe Dumnezeu. Lumea nu va deveni mai buna, dar noi ii vom bucura inima lui Dumnezeu.





Daniela

august 30, 2010

DOMNUL ESTE CU TINE


“Domnul Dumnezeul tău este in mijlocul tau, ca un viteaz care poate ajuta; se va bucura de tine cu mare bucurie, va tacea in dragostea Lui si nu va mai putea de bucurie pentru tine.” [Tefania 3:17]


Versetul acesta vine dupa doua capitole de amenintari pe care Dumnezeu le-a si dus la indeplinire. Versetul nu e pentru tot poporul Israel, ci doar pentru o parte: „un popor smerit si mic, care se va increde in Numele Domnului“ (Tefania 3:12). Asta imi spune ca nu e nevoie de formule magice, de ritualuri speciale, de invocari facute cu un anumit ton pentru ca Dumnezeu sa fie alaturi de mine, de tine. Trebuie doar sa imi vad lungul nasului si vad cine e Seful, si sa ma incred in Dumnezeu.
Uneori e greu sa ne incredem in Dumnezeu, pentru ca inima ni s-a racit fata de El, desi ne-am umplut capul cu versete si principiile Lui. Si nu e rau sa memoram scripturile si sa-I invatam principiile, sa ne cultivam obicieuri bune. Dar cand iti lasi din nou inima incalzita de Dumnezeu, lasi Cuvântul sa coboare din minte in inima, incepi să te increzi din nou in El, simplu ca un copil. Iar El, viteazul din mijlocul tau, nu mai are stare si incepe sa lucreze cum numai El poate si stie, incepe sa faca ce stie cel mai bine: minuni, incepe sa se bucure din nou de tine.
Imi doresc si iti doresc o inima incalzita de dragostea lui Dumnezeu, o inima smerita care sa se increada in El, astfel incat El sa se poata bucura de mine/tine.


 
Daniela

august 29, 2010

ESTI O FAPTURA MINUNATA

“Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!” Psalm 139:14

Am putea crede, citind acest verset, ca David era un barbat trasnet de frumos. Fals. Saul intr-adevar a fost un barbat frumos, dar David? Destul de scund, fata de fratii lui; Samuel a fost impresionat de blandetea lui, nu de statura sau frumusetea lui. Stim ca juniorul era puternic: luptase cu lei si ursi ca sa-si apere oile. Canta la harpa. Stia sa danseze sau macar sa topaie de bucurie in fata Domnului. Era lider militar bun, era prietenos, dar nu frumos. Si totusi se vede minunat pentru ca l-a cunoscut pe Dumnezeu si intelepciunea Lui.
Te vezi minunat? Majoritatea suntem oameni comuni, banali ca aspect fizic. Nu ne putem compara nici de la distanta cu modelele sau starurile din filme. Dar Dumnezeu ne spune ca ne-a facut minunati, cu pistrui, ochi mici sau mari, de alta culoare decat am vrea noi; cu par lins cand noi vrem cret; cu par cret daca noi vrem lins; cu tendinta de ingrasare cand la moda e sa fii slab; scheletici, cand noi vrem sa ne ingrasam un pic; scunzi, dar noi vrem sa fim mai inalti; inalti, iar noi am vrea macar cinci centimetri in minus, cu probleme de sanatate si chiar handicapuri.
Dumnezeu ne-a facut minunati in trupul acesta pe care ni l-a dat si pe care trebuie sa-l ingrijim pentru ca e templul Duhului Sfant. Cand ajungem sa-L cunoastem pe Dumnezeu si intelepciunea Lui, ajungem sa ne acceptam pe noi insine si pe cei de langa noi asa cum arata. Dumnezeu in intelepciunea Lui ne-a dat aceste caracteristici. Suntem fapturi minunate create de Dumnezeu pentru faptele bune care ne-au fost puse inainte, pentru planul Lui pentru noi.





Daniela