august 07, 2013

ESTI MULTUMITOR?


“Isus s-a întors, a vazut-o si i-a zis: „Îndrazneste fiica! Credinta ta te-a tamaduit.” Si s-a tamaduit femeia chiar în ceasul acela.” [Matei 9:22]

 

     Cred ca multi dintre voi ati auzit de marele jucator de baseball, Steve Carlton. Acesta a câstigat de 4 ori premiul pentru cea mai mare speranta americana în baseball. Unii specialisti l-au considerat a fi chiar cel mai bun aruncator din toate timpurile. Datorita abilitatilor sale, Steve Carlton, primea un salariu de peste un milion de dolari pe sezon. Ceea ce nu se stie însa despre el este faptul ca în anul 1993, dupa un sezon în care a câstigat compionatul american cu echipa din Philadelphia, acesta a mers la conducatorul clubului si i-a cerut sa-i renegocieze contractul. El juca pe un contract încheiat pe termen lung, ce nu putea fi modificat unilateral. Nu-i însa nimic neobisnuit în acest fapt. De foarte multe ori sportivii cer conducerii cluburilor la care activeaza sa le renegocieze contractele deja semnate. Ceea ce este însa neobisnuit este faptul ca Steve a cerut clubului sau, sa-i reduca salariul! El si-a motivat acesta hotarâre spunând ca este foarte recunoscator pentru faptul ca joaca la echipa din Philadelphia si ca îsi gaseste bucuria si împlinirea prin încrederea care i-a fost acordata fiind folosit în fiecare meci si doreste sa-si exprime multumirea solicitând un salariu mai mic. Când i s-a cerut sa dea explicatii, el a marturisit ca n-ar vrea sa-i exploateze pe cei care l-au angajat si nici sa profite de unul singur de pe urma succeselor întregii echipe.

     Ce dovada de caracter! A fi gata sa spui multumesc, este dovada unei bune cresteri, dar a nu profita de avantajele vietii, este o dovada de caracter. Domnul Isus i-a apreciat totdeauna pe cei ce au fost gata sa spuna multumesc si au dovedit recunostiinta fata de lucrurile pe care le-au primit.

     Te numeri printre acei ce pot primi aceasta apreciere ?

august 06, 2013

RECUNOASTE-TI GRESELILE!


„Vamesul statea departe, si nu îndraznea nici ochii sa si-i ridice spre cer; ci se batea în piept, si zicea :”Dumnezeule, ai mila de mine, pacatosul!” [Luca 18:13]

     De foarte multe ori Domnul Isus a surprins audienta cu învatatura si exemplele folosite. Într-o ocazie, El a spus ca doi oameni au mers la templu ca sa se roage. Nu era nimic neobisnuit în acest fapt. În acea vreme toti cei ce se suiau la templu, mergeau acolo ca sa se roage. Numai ca Domnul Isus îi identifica pe cei doi oameni spunând despre ei ca: „unul era fariseu, iar celalat vames!” Desi fariseii au fost uneori criticati de Domnul Isus, în viziunea celor din vremea de atunci, acestia erau considerati a fi oameni onorabili. Vamesii nu se bucurau însa de aceiasi apreciere. Acestia erau considerati a fi tradatori corupti, pentru ca s-au pus în slujba autoritatii Romane. Ei lucrau percepând un comision din taxele încasate. Cu cât reuseau sa-i stoarca mai mult pe clientii lor adunând mai multe impozite, cu atât mai mare era suma pe care o bagau în buzunarul lor.

     Desi erau desconsiderati în ochii multimii, atunci când Domnul Isus prezinta experienta de la templu, vamesul devine eroul principal. Dupa rugaciunea fariseului care a spus: ”Dumnezeule, îti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, hrapareti, nedrepti, preacurvari sau chiar ca vamesul acesta. Eu postesc de doua ori pe saptamâna si dau zeciuiala din toate veniturile mele!” Domnul Isus îl prezinta pe vames, ce sta  într-un colt al templului, fara a avea macar curajul sa se uite spre cer. Plin de remuscare pentru faptele savârsite, acesta se batea cu pumnul în piept rugându-se atât cat numai cei foarte apropiati puteau sa-l auda: „Doamne ai mila de mine pacatosul!”

      Putem sa ni-l imaginam pe acest om pacatos, nu-i asa? Atitudinea si rugaciunea lui ne demonstreaza ca el stia cine este si a avut curajul ca înaintea lui Dumnezeu sa marturiseasca tot ceea ce facuse. A înteles ca în starea lui de pacat nu merita sa priveasca spre cer, iar rugaciunea lui ce cuprindea cuvinte de pocainta, a fost însotita de o mare umilinta.

     Acesta este genul de oameni pe care Domnul Isus îi apreciaza. Chiar daca în viata lor a fost o vreme când au facut multe lucruri rele, ei sunt gata sa se poacaiasca.