septembrie 11, 2009

ADOPTĂ ȘI TU ACEASTĂ ATITUDINE!

"Aceea să vă însufletească" (Filipeni 4:8)

Abilitatea ta de a reusi în viată se reduce deseori la o singură alegere: cum să reactionezi la ceea ce ti s-a făcut în trecut sau la ceea ce ti se face chiar acum. Dr Viktor Frankl a trecut prin holocaust după acest principiu. Nazistii i-au ucis familia, l-au dus într-un lagăr de concentrare, l-au înfometat si l-au bătut. Când s-a încheiat războiul, Frankl nu a fost nici distrus, nici umilit, nici plin de amărăciune. Întrebat cum a îndurat un asemenea tratament cu o atitudine pozitivă, el a răspuns: "Poti să-i iei totul unui om, în afară de un lucru: libertatea de a-si alege atitudinea în orice circumstante! de a-si alege propriul drum".
Punctul Zero este locul unde se aflau odată Turnurile Gemene. Trei mii de oameni au murit acolo. Cum au ales locuitorii New Yorkului să reactioneze? O placă de la marginea Punctului Zero spune: "Sufletul omului nu se măsoară prin mărimea faptei, ci prin mărimea inimii". Aceasta este o atitudine pe care teroristii nu o vor cuceri niciodată. Aceasta este atitudinea la care ne cheamă Cuvântul lui Dumnezeu: "tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, si orice laudă, aceea să vă însufletească".
În fiecare zi alegi cu ce haine te îmbraci, ce mâncare mănânci si atitudinea pe care o adopti. Si există doar două feluri de atitudini: atitudini bune si atitudini rele. Psalmistul a adoptat o atitudine bună când se trezea în fiecare dimineată: "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm si să ne veselim în ea!" (Psalmul 118:24). Adoptă si tu această atitudine!

SLUJESTE. NU TE "SFORTA"

"Isus .. S-a dezbrăcat pe sine însusi" (Filipeni 2:5-7)


Se spune că era odată un student ambitios care mergea la o facultate foarte bună. Chiar înainte de a intra în ultimul an, a întâlnit un mistic din est care i-a spus: "Nu vezi că-ti poluezi sufletul cu acest stil de viată orientat spre succes? Ideea ta despre fericire este să muncesti toată ziua, să studiezi ca să poti lua note mai mari decât ceilalti. Nu asa trebuie să trăiesti. Vino cu noi la o întâlnire specială unde avem totul în comun si ne iubim unul pe altul". Gândindu-se că este o idee foarte bună, si-a sunat părintii si le-a spus că renuntă la scoală pentru a locui într-o comună. După sase luni, părintii au primit o scrisoare de la fiul lor: "Dragă mamă si tată, stiu că hotărârea mea v-a mâhnit. Dar vreau să vă povestesc despre cum mi-a schimbat viata. Pentru prima dată sunt împăcat. Aici nu există competitie si nu trebuie să încerci să depăsesti pe nimeni. Acest mod de viată este atât de mult în armonie cu omul meu lăuntric, încât în numai sase luni am devenit ucenicul numărul doi din această comună. Si cred că până în iunie pot ajunge numărul unu".
Când competitia duce la excelentă este un lucru bun, dar nu si atunci când duce la luptă! Într-o zi, ucenicii lui Hristos au început să se certe referitor la cine va fi mai mare în împărătia Lui. Domnul Isus a ascultat, apoi a luat un lighean si un stergar si a început să le spele picioarele. Când a terminat, acestia au rămas înmărmuriti, inimile lor au fost descoperite, iar atitudinile lor corectate. "Să aveti în voi gândul acesta, care era si în Hristos Isus: El .. s-a dezbrăcat pe sine însusi". Concluzie: slujeste, nu te "sforta" să ajungi mai sus decât toti!

septembrie 10, 2009

CURĂŢIREA

"Sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăteste de orice păcat" (1 Ioan 1:7)

Ioan scrie: "dacă umblăm în lumină, după cum El însusi este în lumină, avem părtăsie unii cu altii; si sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăteste de orice păcat". Acest verset ne vorbeste despre trei modalităti prin care ne putem păstra curati într-o lume poluată din punct de vedere spiritual:
1) Umblând în lumină. Aceasta înseamnă să îti dai toate silintele să fii cinstit înaintea lui Dumnezeu si înaintea oamenilor, asa încât să nu te simti jenat dacă oamenii vor citi în ziarul de mâine despre ce ai făcut astăzi.
2) Fiind responsabil. Pentru a deveni puternic într-o zonă în care esti uneori vulnerabil ai nevoie de cineva destul de matur ca să-ti câstige încrederea, de cineva destul de îngăduitor ca să-ti suporte caracterul schimbător si de cineva destul de sincer ca să te confrunte. Mai presus de toate ai nevoie de cineva care să fie alături de tine în dragoste.
3) Rezolvându-ti păcatul imediat. Clipa în care devii constient de păcat trebuie să te conducă la mărturisirea păcatului. În acel moment trebuie să crezi că sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăteste de orice păcat; apoi ridică-te si mergi cu Dumnezeu; nu te cufunda în auto-condamnare.
Dacă există ceva mucegăit în frigiderul tău stii lucrul acesta de fiecare dată când deschizi usa. Poate nu stii exact unde se află, dar mirosul îti spune că e acolo. Si vietile noastre sunt la fel. Dacă există ceva gresit în viata noastră, cei care vin în contact cu noi vor simti lucrul acesta. Răul răspândeste un miros care este simtit. De aceea trebuie să ne deschidem mereu spre Dumnezeu si să lăsăm ca Duhul Său cel Sfânt să intre, să ne curătească inimile si să înlăture orice ne trage înapoi în umblarea noastră cu El.

septembrie 08, 2009

NU TE RUGA DOAR. ASCULTĂ!

"Judec după cum aud" (Ioan 5:30)

Te-ai întrebat vreodată de ce Domnul Isus nu a călcat niciodată strâmb? El ne spune: "Fiul nu poate face nimic de la Sine; El nu face decât ce vede pe Tatăl făcând; si tot ce face Tatăl, face si Fiul întocmai. Eu nu pot face nimic de la Mine însumi: judec după cum aud; si judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut să fac voia Mea, ci voia Tatălui, care M-a trimis" (Ioan 5:19, 30). Domnul Isus S-a rugat deseori toată noaptea si totusi putine din rugăciunile Sale au fost înregistrate. De ce? Fiindcă El nu vorbea doar cu Tatăl, ci El Si-a făcut timp să asculte si să primească instructiuni. Domnul Isus S-a rugat pe vârfuri de munte si în grădini. El S-a rugat chiar si pe stradă în fata casei unde dormise cu o noapte înainte. Fără îndoială că dacă ar fi avut masină, S-ar fi rugat în timp ce conducea spre serviciu. Rugăciunea si ascultarea de Dumnezeu erau la fel de naturale pentru El precum respiratia. Era oxigenul spiritual care îl făcea să prospere. Când Biblia spune: "Rugati-vă neîncetat" (1 Tesaloniceni 5:17), înseamnă că trebuie să rămânem în legătură cu Dumnezeu neîncetat, să fim sensibili din punct de vedere spiritual si să putem auzi soapta blândă a Duhului care locuieste în noi. Aceasta necesită o ordine în mintea si în inima ta. Multumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să întelegem cine suntem noi în Hristos si ce putere avem ca si credinciosi. Dar rugăciunea înseamnă mai mult decât "să ne apropiem cu deplină încredere de scaunul harului" (Evrei 4:16). Acest fel de rugăciune se referă la ceea ce Dumnezeu doreste! Dacă Dumnezeu a făcut un plan pentru viata ta, nu crezi că este întelept să taci înaintea lui Dumnezeu ca El să-ti poată vorbi?

septembrie 07, 2009

RIDICA-TE SI ALEARGA

"Caci cel neprihanit de sapte ori cade, si se ridica" (Proverbe 24.16)

Carole Mayhall scrie: "ieri seara ne-am uitat la un film intitulat See How She Runs [Vezi cum alearga]. Era vorba despre o profesoara de 40 de ani, divortata, care s-a hotarat sa devina o alergatoare si in cele din urna s-a inscris la maratonul de 40 km din Boston. Este un test infiorator pentru inima, minte si inima. Scopul ei a devenit terminarea cursei si in ciuda glumelor proaste si a atacurilor pe seama ei, ea nu l-a pierdut din vedere. Cand a sosit ziua competitiei, s-a confruntat cu un ultim test. In timp ce alerga, i-au aparut basici mari pe picioare. A fost lovita si ranita de o bicicleta. Mai avea cativa kilometrii pana la linia de sosire si era epuizata, dar a continuat sa alerge. Apoi, cand mai avea cateva sute de metrii pana la sosire, tarziu in noapte, cand majoritatea alergatorilor terminasera sau renuntasera, a cazut, fiind prea obosita sa se mai ridice. Dar prietenii ei au pus o sfoara la linia de sosire si au inceput sa strige si sa o aclame. Ea si-a ridicat capul, a vazut sfoara si si-a dat seama ca telul ei era la vedere. Cu un efort suprem s-a ridicat si printr-un puseu de energie venit din strafundul fiintei ei, a parcurs ultimele sute de metrii".
Victoria apartine celor care se uita la telul lor, nu la parcurs; nu la proces, ci la rasplata, nu la incercare, ci la comoara promisa celor care persevereaza. Dubla motivatie a crestinismului este: ridica-te si alearga pana la capat. Nu poti castiga daca nu alergi, chiar si cu riscul de a cadea. Indiferent ce te-a facut sa cazi, cuvantul pentru astazi este: "Apuca mana lui Dumnezeu, RIDICA-TE SI ALEARGA".