august 07, 2009

RĂSPUNZI PRESIUNILOR SAU PRIORITĂȚILOR?

"Va asupri pe sfintii Celui Prea inalt" (Daniel 7:25)

Intr-o zi, cineva s-a intalnit cu un prieten la cabinetul psihiatrului si l-a intrebat: "Vii sau pleci?" Prietenul a raspuns: "Daca as sti, nu m-as mai afla aici!" Scopul Satanei este sa te asupreasca pana acolo ca nu mai stii daca vii sau pleci! El o face coplesindu-te cu lucruri care nu sunt neaparat pacatoase, dar care te seaca din punct de vedere fizic si emotional. Daniel spune ca in zilele de pe urma vrajmasul "va asupri pe sfintii Celui Prea Inalt". Daca te indoiesti, uita-te la presiunile cu care te confrunti zi de zi; locul de munca, banii, angajamentele in biserica si familia. Nu e nicio mirare ca esti epuizat.
Pavel spune: "sa dam la o parte orice piedica .. si sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte" (Evrei 12:1). A stii ce sa ridici si ce sa lasi jos este slujba ta, nu a lui Dumnezeu. Stabileste-ti prioritatile si apoi disciplineaza-te sa le pui in aplicare. Nimeni nu a fost mai dedicat lucrarii lui Dumnezeu decat Isus, dar chiar si El a avut nevoie de timp singur cu Tatal Sau. Una din primele prioritati stabilite de liderii bisericii din Noul Testament a fost sa se dedice Cuvantului lui Dumnezeu si rugaciunii. Cum? Desemnandu-i pe altii care sa se ocupe de latura administrativa (vezi Fapte 6).
Invata: a) la ce sa renunti; b) ce sa delegi altora; c) ce sa nu accepti de la bun inceput. Iar a spune "nu am timp" nu este o scuza. Toti avem douazeci si patru de ore la dispozitie pentru a raspunde fie presiunilor, fie prioritatilor. Hotaraste-te ce sa pui deoparte deocamdata si la ce sa renunti definitiv. Nu te implica atat de mult in lucrarea lui Dumnezeu incat sa-L neglijezi pe Dumnezeul lucrarii.

august 06, 2009

FURNICILE

"Furnicile nu sunt un popor tare, dar isi pregatesc hrana vara" (Proverbe 30:25)
Mesajul furnicii este: "pregateste-te!" Ea se pregateste pentru iarna cand inca este vara. Si aceasta pentru ca:
1) Privirea ii este atintita asupra viitorului. Nu poti reface trecutul, dar daca nu esti atent, el te poate distruge. Vara oportunitatilor tale trece repede. Iarna va veni fie ca esti pregatit fie ca nu esti. Mai tii minte pilda spusa de Hristos despre cele cinci fecioare neintelepte care nu au avut suficient untdelemn in candele si nu au fost primite la nunta? Daca nu esti pregatit la vremea potrivita, vei pierde.
2) Lucreaza fara a astepta ceva in schimb. Daca nu ai rabdare sa astepti, vei strica sau vei rata ceea ce Dumnezeu a planuit pentru tine. Furnica isi strange proviziile vara ca sa tina pana iarna. Va veni altcineva ca sa faca acest lucru in locul ei? Nu. Exista pradatori care cauta prilejul de a fura ceea ce a strans? Da. Dar ea este atat de concentrata pe destinatia ei, incat nu are timp sa se ingrijoreze cu privire la situatia prezenta.
3) Cauza ei este mai mare decat ea. Te-ai uitat vreodata cum lucreaza o furnica? Isi infige dintii intr-o bucata de paine de trei ori mai mare decat ea si o taraste inspre locul in care incearca sa ajunga. Poate spui: "e prea greu pentru mine, nu pot duce singur povara". Dar nici nu trebuie. Citeste urmatorul lucru: "a Celui ce, prin puterea care lucreaza in noi, poate sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi, a Lui sa fie slava" (Efeseni 3:20-21).

august 05, 2009

VIAȚA PLINĂ DE BIRUINȚĂ

"Haide sa ne suim, si sa punem mana pe tara, caci vom fi biruitori!" (Numeri 13:30)
Cele 12 iscoade pe care le-a trimis Iosua in tara promisa au vazut acelasi lucru. Dar 10 s-au intors spunand: "Dar poporul care locuieste in tara aceasta este puternic, cetatile sunt.. foarte mari.. fata de ei parca eram niste lacuste" (Numeri 13:28-33). Ei au produs o asa panica, incat poporul a dorit sa-l ucida pe Moise cu pietre, sa aleaga un nou conducator si sa se intoarca in robia egipteana. Incredibil!
Dar nu si Caleb! El "a fost insufletit de un alt duh" (Numeri 14:24). Asculta: "Haide sa ne suim, si sa punem mana pe tara, caci vom fi biruitori! (Numeri 13:30). Ani mai tarziu, cand Iosua impartea tara promisa pentru fiecare semintie, Caleb face un pas inainte si spune: "iata ca azi sunt in varsta de optzeci si cinci de ani .. sunt tot asa de tare ca in ziua cand m-a trimis Moise .. Da-mi, deci, muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea .. Iosua a binecuvantat pe Caleb, fiul lui Iefune, si i-a dat ca mostenire Hebronul" (Iosua 14:10-14).
Caleb a trait o viata victorioasa pentru ca: a) si-a amintit promisiunile lui Dumnezeu si s-a sprijinit pe ele; b) a indraznit sa se opuna parerii majoritare; c) a refuzat sa renunte cand presiunea era mare; d) a vazut posibilitati cand ceilalti vedeau doar probleme; e) si-a pastrat mintea tanara, chiar si cand trupul i-a imbatranit. Aceasta imagine te descrie cumva pe tine?
Asculta: "Domnul isi intinde privirile peste tot pamantul, ca sa sprijineasca pe aceia a caror inima este intreaga a Lui" (2 Cronici 16:9). El doreste sa-ti arate ce poate face in tine, pentru tine, cu tine si prin tine! Il vei lasa?

august 04, 2009

ÎNCEARCĂ SĂ TE ROGI!

"Noaptea, cantam laudele Lui" (Psalmul 42:8)


Nimic nu alimenteaza mai bine rugaciunea decat nevoia adevarata. Intr-o perioada de criza, chiar si cei care spun ca nu cred in Dumnezeu se roaga in taina. Exista recunoasterea faptului ca anumite lucruri nu pot fi rezolvate. David a spus: "noaptea, cantam laudele Lui, si inaltam o rugaciune Dumnezeului vietii mele". Unele rugaciuni sunt strigate in miez de noapte dupa ajutor, adresate doar urechilor lui Dumnezeu; teama este prea adanca, iar sentimentele prea personale; nu vrem sa ne stea nimeni in preajma cand aceste sentimente launtrice apar la suprafata. Prin rugaciune tu "arunci asupra Lui toate ingrijorarile tale, caci El insusi ingrijeste de tine" (1 Petru 5:7), fiindca stii ca El se va ingriji de ele in locul tau.

O mama a urmarit cum fiul ei alearga in casa cu mana inclestata plina de sange. "Stai sa vad", a spus ea. Dandu-se inapoi, el a strigat: "Nu, ca ma vei rani". Cand in cele din urma si-a desfacut palma, in loc de o rana mare, a vazut o mica zgarietura care sangera puternic. In timp ce se minuna de acest teatru, si-a dat seama ca si ea facuse la fel cu Dumnezeu. Cand sotul ei a parasit-o ea a fost atat de ranita ca a refuzat sa se roage. Dumnezeu ii spunea in continuu: "Lasa-Ma sa te ajut", dar ea isi inclesta pumnul si spunea: "Nu, fiindca ma vei rani". Odata ce si-a dat seama, i-a dat rana lui Dumnezeu, iar vindecarea a inceput. Catherine Marshall a numit lucrul acesta "rugaciunea abandonarii", ceea ce inseamna sa lasi situatia in mainile lui Dumnezeu, sa nu te amesteci deloc, sa refuzi sa mai discuti despre lucrul acesta si sa te increzi in Acela care face ca "lucrurile sa lucreze impreuna spre bine" (Romani 8:28). De aceea rugaciunea te face sa nu te mai lupti cu situatia si sa ai pace in privinta aceasta!

august 03, 2009

PREIA CONTROLUL ASUPRA VIEȚII TALE!

"Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia" (Romani 12:2)
Simti ca nu mai detii controlul asupra vietii tale? Ca viata te controleaza in loc sa o controlezi tu pe ea? Lucrul acesta se intampla fiindca te afli pe scaunul din dreapta, conformandu-te oamenilor, evenimentelor si circumstantelor. Acestea stau pe scaunul soferului, nu tu. Nu e de mirare ca nivelul tau de frustrare este ridicat, iar nivelul multumirii este scazut. "Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia". Daca simti ca lumea te pune la colt, ai doua optiuni:
1) Conformeaza-te in continuare sau fii un agent al schimbarii. Fie alegi sa ramai pe locul din dreapta fie sa treci la volan. Biblia spune: "Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia" (Romani 12:2). Ci transforma-te intr-o persoana pro-activa, manata de credinta, asa cum doreste Dumnezeu sa fii.
2) Preia controlul asupra vietii tale prin "innoirea mintii", in loc sa te zbati sa schimbi oamenii si imprejurarile din jurul tau, schimba-ti modul de gandire si ceea ce-ti spui tie insuti. Cuvantul grecesc pentru innoire inseamna "alinierea gandurilor tale la gandurile lui Dumnezeu". Abandoneaza acele ganduri auto-distrugatoare care iti spun "nu esti, nu poti, nu vei fi capabil niciodata". Dumnezeu spune: "Tu esti, tu poti si cu certitudine vei fi capabil" datorita puterii Sale care te locuieste! Ioan scrie: "ceea ce castiga biruinta asupra lumii, este credinta noastra" (1 Ioan 5:4). Apeleaza la Cuvantul lui Dumnezeu! Descopera ce spune el despre lucrurile care te intimideaza si te controleaza si dezlantuie puterea asupra lor. Cuvantul lui Dumnezeu pentru tine astazi este: "Nu te teme.. eu sunt Dumnezeul tau. Eu te intaresc.. eu te sprijinesc" (Isaia 41:10). Aliniaza gandurile tale la gandurile lui Dumnezeu. Treci pe locul soferului si preia controlul asupra vietii tale!

august 02, 2009

ZI DE ZI

"Nu va ingrijorati.. ziua de maine" (Matei 6:34)
Max Lucado spune: "ingrijorarea este pentru bucurie ceea ce este un aspirator pentru mizerie; e ca si cum ti-ai lipi inima de un absorbant de fericire si ai apasa pe buton". Domnul Isus a spus: "Nu va ingrijorati .. pentru ziua de maine". Cand pare ca lucrurile se destrama, Pavel ne reaminteste ca "toate lucrurile lucreaza impreuna spre bine" (Romani 8:28). Cand ai impresia ca lumea a luat-o razna, nu uita ca Dumnezeu "este mai inainte de toate lucrurile, si toate se tin prin El" (Coloseni 1:17). Cand ingrijorarea iti sopteste: "Dumnezeu nu stie ce ai tu nevoie", adu-ti aminte ca Dumnezeu a promis "sa ingrijeasca de toate trebuintele taie" (Filipeni 4:19).
Domnul Isus ne-a invatat sa ne rugam: "painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi". Nu vei avea intelepciunea sau resursele sa rezolvi problemele zilei de maine pana cand nu vei avea nevoie de ele. Cand "ne apropiem, deci, cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, ca sa fim ajutati la vreme de nevoie" (Evrei 4:16).
Cu peste un secol in urma, Charles Spurgeon a spus: "destul pentru astazi reprezinta toate lucrurile de care ne putem bucura. Nu putem manca sau bea si nu ne putem imbraca cu mai mult de rezerva zilnica de mancare si imbracaminte. Surplusul ne face sa dorim sa agonisim, iar teama ne face sa credem ca cineva o sa ni-l fure. Calatorului ii ajunge un toiag, o legatura de toiege este prea grea. O cantitate suficienta este ca un festin si mai mult decat poate lacomia sa inteleaga. Suficient este tot ce trebuie sa asteptam; ravnirea la lucruri mai multe este lipsa de multumire. Cand Tatal nostru nu iti da mai mult, multumeste-te cu ceea ce ai zilnic".