decembrie 13, 2008

PLĂTEȘTE PREȚUL!

"Dati tuturor ce sunteti datori sa dati" (Romani 13:7)

___La sarbatoarea multumirii, un frizer a carui afacere prospera s-a hotarat ca in urmatoarea saptamana sa ofere primului client al fiecarei zilei o tunsoare gratis. Primul beneficiar a fost un brutar. in urmatoarea dimineata acesta se prezenta la frizer cu doisprezece gogosi. In ziua urmatoare, beneficiarul a fost un florar care i-a multumit lasandu-i doisprezece trandafiri in prag. A treia zi un pastor a primit tunsoarea gratis. Si surpriza! In dimineata urmatoare venira doisprezece predicatori cu totii asteptand o tunsoare gratis!
___Astepti si tu o "tunsoare gratis"? Daca da, cine ar trebui sa-l plateasca pe frizer? Biblia ne invata ca bisericile trebuire sa-i cinsteasca si sa fie generoase cu pastorii care le slujesc bine (1 Timotei 5:17). Dar problemele apar atunci cand cineva isi dezvolta un "simt al indreptatirii". Cei care sunt chemati sa conduca in imparatia lui Dumnezeu trebuie sa creeze un standard al excelentei. Lumea trebuie sa-i cunoasca drept oameni care isi platesc facturile, dar la timp. Este gresit sa ducem o viata care depaseste posibilitatile noastre fiindca dorim sa afisam o anumita imagine sau sa fim un exemplu al succesului. Noi prejudiciem lucrarea lui Dumnezeu cand "pasim prin credinta" si achizitionam lucruri pe care stim ca nu le putem plati dupa care avem pretentia ca altii sa suporte costul. Crezi ca nu se intampla astfel de lucruri? Discuta cu cei din jurul tau care spun: "Nu fa niciodata afaceri cu crestini"! Daca nu ai bani sa platesti, nu Dumnezeu a comandat lucrul acela!
___A existat o perioada in lucrarea lui Pavel cand predica la sfasitul saptamanii, iar restul zilelor lucra facand corturi (Faptele Apostolilor 18:3). Si cand a venit vorba despre a "plati pretul", nu a vorbit doar de pe buze: "Dati tuturor ce sunteti datori sa dati".

decembrie 12, 2008

ÎN MARȘ SPRE SION

"Da, Domnul a ales Sionul. L-a dorit ca locuinta a Lui" (Psalmul 112:13)

___Inainte ca David sa se califice pentru a domni ca imparat al Sionului, el a trebuit mai intai sa fie gasit credincios in trei locuri. Analizeaza-le cu atentie, caci si tu trebuie sa treci de aceste trei teste:
1) Acasa in Betleem. Acesta este locul unde David a invatat sa fie responsabil, sa se intretina pe el si familia lui, sa-si dezvolte relatia cu Dumnezeu si sa treaca peste resentimentele celorlalti datorate bunavointei lui Dumnezeu fata de viata lui. "Facerea de bine incepe din familie". Aici obtii calificarea de a face fata unor indatoriri mai mari, fiind credincios in lucrurile mici. Aici ti se dezvolta caracterul si ti se dovedeste eficienta.
2) In pestera Adulam. Traind printre inadaptatii si respinsii societatii, David a invatat sa se daruiasca celorlalti fara a astepta nimic in schimb, sa-i iubeasca si sa-i slujeasca pe altii chiar si atunci cand familia lui era sub amenintare. "Adulam" este locul unde imparatia noastra moare, fiindca imparatia lui Dumnezeu se arata prin noi. Aici Dumnezeu se ocupa de fiecare motiv de auto-cautare si auto-satisfacere din inimile noastre. Din nefericire, unii dintre noi nu reusesc niciodata sa iasa din pestera.
3) Pe muntele Hebronului. Cuvantul Hebron inseamna "legamant". Era cel mai inalt munte din Israel si nu se putea ajunge in varf cu usurinta; era urcus greu pana sus. Si asa se intampla cu relatiile care au la baza un legamant! Ele cer loialitate indiferent de imprejurari, sinceritate indiferent de pret si iertare indiferent de durere. Cand incepem sa traim astfel, lumea se va uita din nou spre Sion (biserica) pentru a gasi raspunsuri, caci atunci Il vor vedea pe Dumnezeu lucrand in noi.

decembrie 11, 2008

PĂSTREAZĂ-ȚI CAPACITATEA DE A ÎNVĂȚA (3)

"Ferice de omul care gaseste intelepciunea" (Proverbe 3:13)

___Unul din paradoxurile vietii este ca lucrurile care te-au dus initial la succes nu sunt neaparat cele care te mentin acolo. Trebuie sa ramai deschis la noi idei si sa fii dispus sa dobandesti noi capacitati. Dr. J Konrad Hole spune: "Daca nu ai capacitatea de a invata, talentul nu te ajuta. Daca nu poti fi flexibil, faptul de a avea un scop nu te ajuta. Daca nu poti fi multumitor, faptul de a avea prosperitate nu te ajuta. Daca nu poti accepta un mentor, faptul de a avea un viitor nu te va ajuta. Daca nu poti fi perseverent faptul de a avea un plan nu te va ajuta".
___Inchis intr-o celula si fiind in fata unei executii sigure, Pavel ii scrie lui Timotei si-i cere sa-i aduca: a) hartie de scris: "inca mai am lucruri de spus"; b) carti: "inca mai am de invatat" (2 Timotei 4:13). Invatarea trebuie sa fie tinta intregii vieti. Invatatul roman Cato a inceput sa studieze limba greaca la varsta de 80 de ani. Cand a fost intrebat de ce abordeaza o sarcina atat de dificila la varsta lui, el a raspuns: "Este cea mai mica varsta care mi-a mai ramas". Spre deosebire de Cato, prea multi dintre noi privesc invatarea ca pe un eveniment, decat ca pe un proces. Se estimeaza ca doar o treime din adulti citesc o carte intreaga dupa terminarea scolii. De ce? Fiindca el considera educatia drept o perioada a vietii. Invatarea este o activitate care nu este limitata de varsta. Fiecare etapa a vietii are lectii care trebuie invatate. Putem alege sa ne pastram capacitatea de a invata si sa continuam sa invatam lectiile, sau putem fi ingusti la minte si sa incetam sa mai crestem. Hotararea ne apartine.

decembrie 10, 2008

PĂSTREAZĂ-ȚI CAPACITATEA DE A ÎNVĂȚA (2)

"O inima priceputa dobandeste stiinta, si urechea celor intelepti cauta stiinta" (Proverbe 18:15)

___Referitor la capacitatea de a invata, trebuie sa intelegem doua lucruri:
1) Nimic nu este interesant daca nu esti interesat. Philip B. Crosby scrie: "Exista o teorie despre comportamentul uman care spune ca oamenii isi incetinesc inconstient propria crestere. Ei ajung sa se bazeze pe clisee si pe obiceiuri. Odata ce ating varsta unui confort personal in raport cu lumea, ei inceteaza sa mai invete, iar mintile lor raman nefolosite pentru tot restul vietii. Ei pot progresa in domeniul organizarii, pot fi ambitiosi si zelosi si pot chiar sa lucreze zi si noapte, dar ei nu mai invata". Este o tragedie cand intram in rutina si nu mai iesim din ea. Ratam cele mai bune lucruri pe care Dumnezeu are sa ni le ofere. Pe de alta parte, oamenii care au capacitatea de a invata sunt angajati pe deplin in viata. Ei se entuziasmeaza cu privire la lucruri. Sunt interesati de descoperire, de discutii, de aplicatii si de crestere.
2) Oamenii care au succes considera invatarea diferit de cei care nu au succes. Asta nu inseamna ca oamenii fara succes sunt incapabili sa gandeasca asemenea celor ce au succes. Daca ai dorinta si disciplina necesara poti invata sa gandesti diferit. Oamenii care au capacitatea de a invata sunt mereu deschisi la idei noi si sunt dispusi sa invete de la oricine are ceva de oferit. Sidney J. Harris_a scris: "Castigatorul stie cat mai are de invatat, chiar si cand ceilalti il considera un expert. Invinsul doreste sa fie considerat un expert inainte de a invata suficient pentru a sti ce putin cunoaste". Totul se reduce la atitudine. Concluzie: este intr-adevar remarcabil cat de multe mai are de invatat un om inainte sa-si dea seama cat de putin cunoaste. Asadar, pastrea-za-ti capacitatea de a invata.

decembrie 09, 2008

PĂSTREAZĂ-ȚI CAPACITATEA DE A ÎNVĂȚA (1)

"Inima celor priceputi cauta stiinta.." (Proverbe 15:14)

___Cand esti talentat poti intampina probleme in domeniul invatarii. Oamenii talentati se comporta de parca ar sti toate lucrurile. Aceasta le ingreuneaza dezvoltarea. "Capacitatea de a invata" nu se refera atat de mult la competenta si la capacitatea mentala, ci la atitudine; este foamea de a descoperi si de a creste. Este disponibilitatea de a invata, de a se dezvata si de a reinvata. John Wooden a spus: "ceea ce conteaza este ceea ce inveti dupa ce stii totul". Cand incetezi a mai invata, incetezi a mai fi in frunte. Doar atata timp cat iti pastrezi capacitatea de a invata vei continua sa cresti si sa ai un impact.
___Pe langa faptul ca a fost un pictor si un sculptor uimitor, Leonardo da Vinci a fost un geniu in mai multe domenii decat orice om de stiinta din orice epoca. Notitele lui erau cu sute de ani mai avansate. El a anticipat submarinul, elicopterul si alte inventii moderne. Intr-unul din caietele sale, el nota: "Fierul rugineste cand nu este folosit, apa statatoare isi pierde puritatea, iar cand este frig ingheata; tot astfel, lipsa activitatii slabeste vigoarea mintii". El a fost manat de dorinta de a cunoaste mai mult. El a invatat si a scris despre descoperirile sale in caiete lui pana in ultima clipa a vietii. Vestea buna este ca nu trebuie sa ai mintea sau talentul lui Leonardo da Vinci pentru a avea capacitatea de a invata. Trebuie doar sa ai atitudinea corecta.
___Cea mai importanta capacitate pe care trebuie sa o dobandesti este sa inveti cum sa inveti, incearca urmatorul lucru in saptamana care urmeaza: cere sfaturi altor oameni si tu abtine-te in mod deliberat sa dai sfaturi pe care le-ai da de obicei. La sfarsitul fiecarei zile scrie ce ai invatat din atentia pe care le-ai acordat-o altora. Vei fi uimit!

decembrie 08, 2008

DE CE TREBUIE SĂ TE FEREȘTI?

"Fugi de poftele tineretii" (2 Timotei 2:22)

___In mitologia greaca sirenele care traiau pe coasta Marii Mediterane cantau o muzica atat de irezistibila incat marinarii care treceau pe acolo erau vrajiti si sareau peste bord spre pierzarea lor. Eroul Odiseu a poruncit sa fie legat de catarg, iar echipajul sa aiba urechile umplute cu ceara pentru a nu auzi muzica; astfel au reusit sa navigheze in siguranta. Marinarul intelept stie cand furtuna este prea puternica pentru vaporul sau barca lui. Un pachebot transatlantic poate tine piept unor vanturi care ar scufunda o barca. Sa ne uitam la Iosif. Cand sotia lui Potifar a incercat sa-l seduca el a) nu a incercat sa o sfatuiasca sau sa o converteasca; b) nu s-a gandit: "Sunt tanar, singur, departe de casa, iar sotul ei e plecat din oras; poate doar de data asta"; c) nu a stat sa vada cat este de puternic. Nu, ci a plecat de acolo spunand: "Cum as putea sa fac eu un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu?" (Geneza 39:9).
___Este bine sa te pui la incercare. Asa te maturizezi. Dar fereste-te de zonele periculoase si nu te du cu buna stiinta pe calea raului. Pavel a spus: "cine crede ca sta in picioare, sa ia seama sa nu cada" (1 Corinteni 10:12). El i-a spus lui Timotei: "Fugi de poftele tineretii, si urmareste neprihanirea". Iar Iacov a spus: "Nimeni, cand este ispitit, sa nu zica: "Sunt ispitit de Dumnezeu".
___Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, cand este atras de pofta lui insusi si momit" (Iacov 1:13-14). Concluzia este urmatoarea: "cand esti slab in anumite domenii, trebuie sa te feresti de orice lucru care tine de acestea. Psalmistul a spus: "Caci Tu esti un adapost pentru mine, un turn tare impotriva vrajmasului" (Psalmul 61:3). Asadar, care sunt lucrurile de care trebuie sa te feresti?

decembrie 07, 2008

CÂND DUȘMANUL ÎȚI ESTE PRIETEN

"Prietene, ce ai venit sa faci, fa!" (Matei 26:50)

___Nu exista durere mai mare ca atunci cand esti tradat. Si nici unul dintre noi nu este scutit. Psalmistul se tanguia: "Chiar si acela cu care traiam in pace, in care imi puneam increderea .. ridica si ei calcaiul impotriva mea" (Psalmul 41:9). Adevarul este ca Dumnezeu ingaduie anumiti oameni in viata noastra pentru a-Si facilita scopurile – chiar si oameni ca Iuda, pe care Isus l-a numit "prieten" si i-a spus: "Ce ai venit sa faci, fa!" Inainte de a fi tradat, Domnul Isus le-a spus ucenicilor Sai: "Cel ce mananca paine cu Mine a ridicat calcaiul impotriva Mea" (Ioan 13:18). El si-ar fi putut implini destinul fara Ioan, ucenicul pe care il iubea sau fara nestavilitul Petru care era mereu gata sa Ii ia apararea. Dar sarutul lui Iuda in semn de tradare a fost ceea ce I-a grabit destinul. Asa ca nu poti evita de fiecare data sa nu fii ranit. Dar Dumnezeu iti poate da harul sa reevaluezi situatia si sa-ti dai seama ca persoana despre care ai crezut ca este dusmanul tau este un prieten deghizat. Dumnezeu nu va ingadui niciodata ca planurile Lui pentru noi sa fie sabotate de faptele altcuiva. Cand te afli sub scutul Sau protector El va ingadui acelor Iuda sa se apropie, dar nu foarte tare. Fiind copil al lui Dumnezeu, scopurile Lui stabilesc cat rau iti pot pricinui altii. Odata ce ai inteles lucrul acesta, se va diminua frica ce te impiedica sa te implici dupa ce te-ai ars. Psalmistul a spus: "Este spre binele meu ca m-ai smerit, ca sa invat oranduirile Tale" (Psalmul 119:71). Lui Dumnezeu Ii place sa transforme lucrurile negative in lucruri pozitive. Si de vreme ce nimanui nu-i place sa sufere, El ne aduce la niveluri de intelegere pe care, daca am fi lasati de capul nostru, nu le-am atinge niciodata.