februarie 27, 2010

DUMNEZEU TE CONSIDERĂ IMPORTANT

"..Căci noi suntem lucrarea Lui.." (Efeseni 2:10)


Ruth Lee a scris: "In ultima zi a unei conferinte a scriitorilor ne-am adunat cu totii intr-unul dintre dormitoare. In pijamale toti arătam la fel. Rând pe rând, fiecare a inceput să-si deschidă sufletul. După ce au vorbit câtiva scriitori consacrati, precum si altii care aspirau la glorie, mi-a venit si mie rândul. Am spus: "Mă numesc Ruth...si mă simt atât de inferioară incât cred că am să mă intorc la mine in cameră." Toti au ris, asa că am prins curaj si am continuat: "Cred că m-ati putea numi o producătoare. In 30 de ani am produs un terapeut (bine pregătit) in probleme respiratorii, un mecanic si o gospodină fericită. De asemenea sunt implicată in co-productia celor sapte nepoti." Le-am povestit cât imi este de plină viata. Muncă la coada vacii, ajutor la reparatul gardurilor, după care rugăciuni pentru a sta ploaia. Le-am povestit despre orele pline petrecute ca si ingrijitoare de copii si menajeră. Le-am mai spus apoi cât sunt de infometată. Flămândă după hrana spirituală si afectivă primită la această conferintă.
O fată care stătea intr-un colt al camerei si care tăcuse până atunci, isi inăltă glasul: "Ai putea, te rog, să te intorci ca să te văd si eu?" După ce m-am conformat, fata a continuat: "Vreau să imi amintesc de chipul tău când voi scrie", a spus ea, "pentru că vreau să scriu pentru oameni ca tine." Dintr-o dată n-am mai simtit nevoia de titluri sau premii. Cuvintele ei m-au ajutat să inteleg ceea ce stiam din totdeauna: "Dumnezeu nu creează oameni neânsemnati - fiecare este important in ochii lui Dumnezeu!"

FII O ÎNCURAJARE! (2)

"Intăreste-l si imbărbătează-l" (Deuteronom 3:28)

Dumnezeu stia că Iosua va avea nevoie de tot ajutorul pe care-l putea obtine in călăuzirea poporului Israel spre Tara Promisă. Asa că Dumnezeu i-a spus mentorului său, Moise, "intăreste-l, si imbărbătează-l; căci el va merge inaintea poporului acestuia si-l va pune in stăpânirea tării". Dumnezeu a recunoscut că Moise era cel mai potrivit ca să-l intărească si să-l imbărbăteze pe Iosua deoarece el trecuse prin presiuni si "probleme cu oamenii" la Marea Rosie si apoi in pustie când Israelul a cârtit impotriva lui Dumnezeu si impotriva lui.
Toti oamenii au nevoie de incurajare, inclusiv tu! Ai nevoie ca oamenii să te inveselească când ai fost zdrobit de esecuri si de anumite imprejurări. Poetul german Johann Wolfgang von Goethe a spus: "Corectarea face mult, dar incurajarea face mult mai mult". Iti reaprinde sufletul si iti dă energia de a continua. Un pastor bine cunoscut scria: "Nimic nu te ridică mai mult decât incurajarea unui prieten sau a cuiva drag. Este oxigenul sufletului. După ce a alergat douămile, omul are nevoie de o pauză in care că-si tragă răsuflarea inainte să mai alerge alte două. Inainte de a se confrunta cu o sarcină dificilă, sau chiar si cu rutina apăsătoare a vietii, omul are nevoie de o pauză pentru a fi incurajat inainte să ia lumea in piept. Asa că incearcă să devii oxigen pentru sufletele celor din jur. Intăreste-i pentru a persevera pentru impărătie. Incurajează-i cu promisiunea lui Dumnezeu de a transforma răul in bine".
Opreste-te si gândeste-te la cineva căruia i-ar prinde bine putină incurajare si inainte ca ziua să se termine, ia legătura cu acea persoană. "Să urmărim lucrurile, care duc la pacea si zidirea noastră" (Romani 14:19).

februarie 26, 2010

FII O ÎNCURAJARE! (1)

"Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea" (Proverbe 3:27)


In anii 1920, familia Chisholms reprezenta fruntea inaltei societătii din America. Everlina, menajera lor, era impreună cu ei de 45 de ani, iar când nepoata sa a venit la ei să se joace, au luat-o sub aripa lor. Stia să cânte foarte frumos si doamna Chisholm, care era muzician de profesie, a intrebat-o dacă vrea să devină cântăreată. Ea a fost incântată! Cele mai valoroase lucruri ale fetei erau câteva inregistrări celebre a unor cântăreti de operă, iar când opera metropolitană se dădea la radio era ca vrăjită. In acea zi a făcut primul ei pas spre implinirea visului, iar oaspetii familiei Chisholm au fost uimiti de fata care cânta muzică clasică cu un talent si o sensibilitate mult avansate pentru vârsta ei. Elizabeth Chisholm a continuat să-i sponsorizeze studiile trimitând-o la Juilliard. Rezultatul a fost că lumii i-a fost prezentat fenomenalul talent a lui Leontyne Price, vocea suavă a Operei Metropolitane. Biblia spune: "Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea".
Comentatorul biblic William Barclay a spus: "una din cele mai inalte indatoriri ale omului este datoria de a incuraja". Ca urmas al lui Hristos, ai datoria de-i incuraja pe altii accentuând ce e bun, in loc să exagerezi ceea ce e rău, privindu-i ca pe niste fiinte unice, in loc să-i vezi ca pe niste stereotipuri, respectându-i in loc să-i ridiculizezi, iertându-i in loc să-i umpli de rusine, modelând o dragoste neconditionată in locul unei iubiri controlate, aplaudând fiecare pas al cresterii in loc să spui "Nu te vei schimba niciodată", văzându-le potentialul dat de Dumnezeu in loc să-i vezi ca pe niste probleme care trebuie rezolvate. Vino si dă-ti teologia jos de pe raft si pune-o in practică! Fii un incurajator!

februarie 25, 2010

DUMNEZEU TE AJUTĂ SĂ SCAPI!

"Dumnezeu a schimbat răul in bine" (Geneza 50:20)


Inainte de al Doilea Război Mondial, Josefina Guerrero era in centrul atentiei in orasul Manila, tânără, plină de viată si căsătorită cu un student la medicină foarte bogat. Apoi in 1941, ea a descoperit că are lepră. A inceput imediat tratamentul, dar când Japonia a invadat Filipinele, toate spitalele de lepră au fost abandonate. In ciuda bolii ei, Joey s-a alăturat miscării neoficiale, făcând contrabandă cu mâncare, haine si medicamente si ducând mesaje prizonierilor de război. A trasat linia de demarcatie a fortificatiilor de-a lungul frontului de lângă apă si locatia asalturilor antiaeriene. Când trupele de gherilă au descoperit un nou teren minat pe care Divizia 37 era programată să aterizeze in Manila, i s-a cerut să transmită mesajul. Negândindu-se la propria ei viată, a parcurs mile intregi prin taberele inamice cu harta lipită de spate si a dus mesajul in sigurantă. Multe misiuni au fost duse la bun sfârsit datorită curajului ei, iar Departamentul de război al Statelor Unite a decorat-o cu Medalia pentru libertate cu frunza de argint pentru că a salvat nenumărate vieti de-ale americanilor. Este uimitor că Joey nu a fost niciodată prinsă. De fapt, soldatii japonezi aveau oroare de mica femeie zdrentăroasă ce bântuia pe străzile Manilei. Si chiar si când a fost oprită, nu a fost retinută mult timp pentru că vedeau bandajele infăsurate si leziunile avansate de lepră.
George Muller a spus: "Dacă trecem printr-o mie de incercări, nu doar cinci sute lucrează spre binele nostru, ci nouă sute nouăzeci si nouă; plus una!" Versetul "Dumnezeu a schimbat răul in bine" inseamnă că nici un dezastru, boală sau intârziere nu-L pot opri să transforme ceva intr-un lucru valoros. Dacă intelegi că Dumnezeu iti iartă trecutul, iti cunoaste prezentul si are un plan pentru viitorul tău, vei umbla increzător că nu ti se poate intâmpla nici un lucru care este in afara harului si răscumpărării lui Dumnezeu!

februarie 24, 2010

RUGĂCIUNEA LA CARE RĂSPUNDE DUMNEZEU

"Strigătele .. s-au suit până la Dumnezeu" (Exod 2:23)


Chiar in momentul in care evreii credeau că viata nu poate fi mai rea, chiar asa a fost! Faraon nu le-a mai dat paie si le-a poruncit să facă acelasi număr de cărămizi pe zi. In acel moment s-au intâmplat trei lucruri: 1) "Robia le smulgea strigăte" (vs. 23). Asa facem si noi când ne simtim atât de rău incât nu putem exprima in cuvinte. Plângem, mai intâi in lăuntrul nostru, apoi fată de oricine ne ascultă, găsind alinare când ne vărsăm frustrările. Dar ajutorul de durată necesită mai mult decât a vorbi cu tine insuti sau cu altii. Asa că poporul a mărit volumul decibelilor si: 2) "scoteau strigăte deznădăjduite". Dumnezeu a văzut cum scrâsneau din dinti si a mai prelungit tensiunea incă o zi. Dar atâta timp cât discutau cu toată lumea in afară de El, nu s-a schimbat nimic. Totusi, de indată ce "Dumnezeu a auzit gemetele lor .. Si-a adus aminte de legământul Său" (vs. 24). Dumnezeu nu dorea decât o rugăciune pentru răspunsul Său. David a declarat: "El aude glasul meu, cererile mele. Da, El Si-a plecat urechea spre mine, de aceea-L voi chema toată viata mea" (Psalmul 116:1-2). In loc să te plângi, roagă-te! Inaltă spre Domnul o rugăciune la care să răspundă si El va răspunde. "De ce ar asculta Dumnezeu pe cineva ca mine?" intrebi tu. Deoarece: 3) "Si-a adus aminte de legământul Său făcut cu Avraam, .. si a luat cunostintă de ei" (Exod 2:24-25). Dumnezeu a răspuns rugăciunilor lor datorită legământului pe care l-a făcut cu tatăl lor. El a luat cunostintă de ei pentru că erau copiii lui Avraam. Ei au fost ascultati "pe credit". Si tu la fel! "Iertati-vă unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos" (Efeseni 4:32). Mila si indurarea lui Dumnezeu sunt ale tale astăzi pentru că apartii lui Hristos. "Orice veti cere de la Tatăl, in Numele Meu, vă va da. Până acum n-ati cerut nimic in Numele Meu: cereti, si veti căpăta, pentru ca bucuria voastră să fie deplină" (loati 16:23-24). Cât de bun este lucrul acesta?

februarie 23, 2010

ÎNVAȚĂ SĂ-ȚI IEI CONCEDIU

"In ziua a saptea s-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse" (Geneza 2:2)


Esti cumva tot timpul obosit? Chiar si după ce ai dormit? Te tot duci la doctor, dar nimeni nu stie ce ai? Este posibil să experimentezi simptomele epuizării. Perioadele lungi de suprasolicitare pot cauza oboseala, nesomnul si stresul. Alte simptome ale epuizării sunt plânsul fără motiv, faptul că te enervezi repede, nesiguranta, negativismul, iritabilitatea, depresia, cinismul si resentimentul fată de binecuvântările altora. Recunosti aceste simptome la tine? Unul dintre motivele pentru care Dumnezeu a instituit ziua de odihnă a fost să ne ferească de epuizare. Biblia spune că putem lucra sase zile, dar in a saptea zi trebuie să ne odihnim; si să ne petrecem timpul lăudându-L pe Dumnezeu si având părtăsie cu poporul Său. Chiar si Dumnezeu S-a odihnit după sase zile de muncă. Pentru că Dumnezeu nu oboseste niciodată, este limpede că el ne dă un exemplu pe care trebuie să-l urmăm. In vremea Vechiului Testament pământul trebuia să se odihnească după sase ani. In al saptelea an nu era ingăduit semănatul si seceratul (Exod 23:10-12). In acest timp, totul se refăcea si se pregătea pentru o nouă productie.
Noi sustinem că nu ne permitem să ne luăm concediu. Adevărul este că nu ne permitem să nu o facem! Poate spui: "Dar nu as mai realiza nimic dacă as face asta". Atunci esti prea ocupat si ceva trebuie să se schimbe in viata ta. Când esti prea ocupat să respecti legile lui Dumnezeu si chiar să-I urmezi exemplul, vei plăti pretul. Ce semeni aceea vei secera. Dacă semeni stres in continuu, fără a te odihni, pentru a compensa, vei culege rezultatele in trupul tău, mintea ta, sentimentele tale, sănătatea ta si relatiile tale. Asadar rearanjează-ti prioritătile si invată să-ti iei concediu!

februarie 22, 2010

CÂȘTIGĂ-ȚI COPIII PENTRU HRISTOS

"Toti anii tăi vor fi ucenici ai Domnului" (Isaia 54:13)


La inceputul anilor 1800, educatorul elvetian Johann Pestalozzi a scris: "Cea mai bună metodă prin care un copil poate invăta despre Dumnezeu este să cunoască un crestin. Cea mai bună metodă prin care el poate invăta despre puterea rugăciunii este să trăiască cu părinti care se roagă". Stiai că, statistic vorbind, 85% din copiii crescuti astfel dezvoltă o credintă personală puternică in Hristos inainte de a atinge vârsta de treisprezece ani?
In acest moment se ridică anumite intrebări, cum ar fi: a) "Sunt eu responsabil de alegerile copilului meu?" In ultimă instantă, nu, dar in mod potential, da! Dacă doresti să determini sănătatea spirituală a familiei tale, mai intâi cercetează-ti inima, viziunea, auzul si pofta; b) "Dar copiii mei sunt deja mari; nu este prea târziu?" Nu, căci numele lui Dumnezeu este "Răscumpărătorul". El iti mai poate da o sansă. Pocăieste-te si dăruieste-ti viata lui Hristos, astfel ciclurile de esecuri ale generatiilor este frânt si Dumnezeu este readus in peisaj; c) "Dar dacă imi e teamă să aduc pe lume un copil in acest univers rău?" Aici este esenta, fiii lumini sunt cei care imping inapoi intunericul, in loc să reactionezi din teamă si egoism, câstigă-ti familia pentru Hristos si foloseste-o pentru a avea impact in lume. "Prin credintă Noe, când a fost instiintat de Dumnezeu despre lucruri care incă nu se vedeau, si, plin de o teamă sfântă, a făcut un chivot ca să-si scape casa; prin ea, el a osândit lumea, si a ajuns mostenitor al neprihănirii care se capătă prin credintă" (Evrei 11:7); d) "Dar cum pot eu concura cu influentele negative din jurul meu"? Toată studiile confirmă faptul că tu, părintele, ai cea mai mare influentă; mai mare decât prietenii, scoala sau mas media - in determinarea caracterului si directiei copilului tău.

februarie 21, 2010

RECUNOȘTINȚA

"Multămiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5:18)


Pentru a avea o inimă multumitoare, trebuie să inveti să fii multumitor pentru oameni imperfecti si pentru daruri imperfecte. Fii multumitor când copilul tău incearcă să facă patul, chiar dacă il face intr-un mod foarte neobisnuit. Fii multumitor că trupul tău se mai poate incă misca, chiar dacă este mai zbârcit si mai dolofan. Nu astepta să te simti multumitor. Gândul si fapta duce la simtământ. "Multămiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" solicită o decizie si vointă, nu un răspuns emotional. De aceea americanii si-au numit sărbătoarea anuală Ziua multumirii - nu sărbătoarea sentimentului de multumire.
James Dobson a scris o carte emotionantă intitulată Final Rounds [Runda finală], in care vorbeste despre ultimele luni de viată ale tatălui său. Amândoi erau jucători pătimasi de golf, iar când tatăl său a fost diagnosticat cu o boală in ultima fază, James l-a dus in Scotia pentru a putea juca impreună golf pe cele mai renumite terenuri din lume. La un moment dat, tatăl lui l-a intrebat despre căsnicia lui si despre familie. Răspunsul lui James a fost evaziv; era atât de consumat de munca lui incât ii mai rămânea putin timp liber, iată cuvintele unui tată aflat pe moarte adresate fiului său: "As vrea să vă incetinesc ritmul la amândoi.. Pericolul marilor ambitii este că munciti atât de mult incât intr-o zi vă veti trezi si vă veti da seama că lucrurile pe care vi le doreati cu adevărat le-ati avut in tot acest timp". Pavel scrie: "Desteaptă-te tu, care dormi, scoală-te din morti, si Hristos te va lumina." (Efeseni 5:14). Din când in când ne mai trezim. Si atunci ne trezim pentru a multumi pentru lucrurile care credem că ni se cuvin.