august 28, 2009

ACEASTA ESTE ZIUA

"Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm sl să ne veselim în ea!" (Psalmul 118:24)

În unele zile drumul pare prea lung, iar urcusurile prea abrupte. Max Lucado le descrie ca pe niste zile cand "nădejdea este înlocuită de criză. Nu mai părăsesti niciodată patul de spital sau scaunul cu rotile. Te trezesti în aceeasi celulă de închisoare, noroiul din cimitir e încă proaspăt, factura e încă neplătită, cealaltă parte a patului încă goală. 'Aceasta e ziua' include zilele de divort, zilele pentru examenul final, zilele pentru operatie, zilele pentru plata impozitului, zilele cand întaiul tău născut pleacă la facultate. Dumnezeu a creat acele zile. El cunoaste detaliile fiecărei zile în care ti se strange inima. El nu este în vacantă. El încă mai are bastonul de conducător în mană, încă mai ocupă cabina conducătorului si singurul tron din univers. 'Să ne bucurăm si să ne veselim în ea'. Poate am vrea să spunem: 'Mă voi bucura cand ziua aceasta se va sfarsi!' Pavel s-a bucurat în închisoare. David a scris psalmi în pustie; Pavel si Sila au cantat în închisoare; cei trei tineri evrei au rămas credinciosi în cuptorul aprins; Ioan a văzut cerul în exil, iar Domnul Isus s-a rugat în grădina durerii. Tu nu mai ai ziua de ieri. S-a dus! Dar nu ai încă nici ziua de maine. Tu nu poti sărbători realizările si nu poti rezolva problemele zilei de ieri si nici a celei de maine. Zilele sunt intervale măsurate ale vietii: 84.000 de bătăi ale inimii, 1440 de minute, o rotatie a pămantului, un răsărit si un apus, un dar de 24 de ore netrăite si neexplorate. Si dacă poti îngrămădi o zi bună peste alta, vei duce o viată bună zi după zi. 'Aceasta este ziua', trăieste-o".

NU TE LĂSA DISTRAS DE LA DRUMUL TĂU

'Toti Te caută." (Marcu 1:37)

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a spus odată: "Nu se poate să mai apară o nouă criză. Agenda mea este deja plină". Acest lucru se poate întampla cand altii îti stabilesc agenda. Domnul Isus a refuzat să trăiască astfel. La începutul misiunii Sale, cand s-a răspandit vestea despre minunile pe care le-a făcut, "toată cetatea era adunată la usă. El avindecat pe multi" (Marcu 1:33-34). În dimineata următoare, o altă multime de oameni nevoiasi îl astepta la usă, dar felul în care a răspuns Isus de data asta te-ar putea surprinde. "Pe cand era încă întuneric de tot, Isus .. a iesit, si S-a dus într-un loc pustiu. Si Se ruga acolo.. si ceilalti care erau cu El s-au dus să-L caute; si cand L-au găsit, l-au zis: "Toti Te caută." El le-a răspuns: "Haide să mergem în altă parte, .. ca să propovăduiesc si acolo; căci pentru aceasta am iesit" (vs. 35-38). La ce se gandea El! Titlurile de ziar asteptau să fie scrise, oamenii să fie vindecati, iar fanii să-L ia de după cap! Puteai tu să rezisti unei astfel de tentatii? Domnul Isus a rezistat, pentru că a respectat planul lui Dumnezeu, nu al omului.Domnul Isus i-a iubit atat de mult pe oameni încat într-o zi a murit pentru ei. Dar aceasta nu L-a împiedicat să spună nu cand a trebuit. Linistirea oamenilor pentru a le castiga aprobarea nu este niciodată o idee bună; fiindcă altcineva si nu Dumnezeu ocupă locul principal. In loc să Se lase atras de la drumul Său, Domnul Isus: a) a făcut o prioritate din rugăciune si din timpul petrecut cu Tatăl Lui; b) a recunoscut faptul că voia lui Dumnezeu este mai importantă decat "toate dorintele oamenilor"; c) a refuzat ca definirea altora a ceea ce este urgent să-L distragă de la împlinirea scopului vietii Sale. Asadar, nu te lăsa distras de la drumul tău.

august 27, 2009

PUTEREA PERSEVERENTEI

"Ferice de cel ce rabdã ispita" (Iacov 1:12)

Ai vãzut vreodatã un Hopa-Miticã? Cand îl dobori la pãmant, el se ridicã înapoi afisand acelasi zambet. Cam asta este perseverenta: O unealtã puternicã! Biblia spune: "Ferice de cel ce rabdã ispita". Pavel a fost biciuit, a naufragiat, a fost persecutat si închis în institutii care nu aveau toalete, TV cablu si eliberare pentru bunã purtare! I-ar fi putut lua la bãtaie, dar în loc de asta el a zis: "dar nu mi-e rusine, cãci stiu în cine am crezut. Si sunt încredintat cã El are putere sã pãzeascã ce l-am încredintat panã în ziua aceea" (2 Timotei 1:12). Poti tu afirma asa ceva?
Dumnezeu nu este impresionat de abilitatea umanã, de personalitãtile dinamice, de titluri sau de creatorii de modã. El îi respectã pe cei care, cand sunt doborati la pãmant se ridicã cu credinta intactã. Mai hotãrati ca niciodatã sã trãiascã pentru El. Satan este cel care te atacã; sarcina ta este sã ripostezi. Dacã esti pasiv, el te va desfiinta! Pavel scrie: "luati toatã armãtura lui Dumnezeu, ca sã vã puteti împotrivi în ziua cea rea, si sã rãmaneti în picioare, dupã ce veti fi biruit totul" (Efeseni 6:13). Perseverenta înseamnã sã rãmai în luptã si sã refuzi sã renunti. Ea îti dã putere ca sã nu te mai simti o victimã a circumstantelor. Îti zideste încrederea si devine o unealtã pe care o utilizezi automat.
Rãsplata ta este stabilitã în cer în functie de nivelul de perseverentã de pe pãmant. "Celui ce va birui, îi voi da sã sadã cu Mine pe scaunul Meu de domnie" (Apocalipsa 3:21). Asadar continuã sã perseverezi.

august 26, 2009

NU ÎNCERCA SÃ TE RÃZBUNI!

"Dumnezeu dã astãzi pe vrãjmasul tãu in mainile tale" (1 Samuel 26:8)

Cand David a avut ocazia sã se rãzbune dupã ce Saul a încercat sã-l omoare, tot ceea ce a fãcut a fost sã taie un colt din haina lui Saul. Mai tarziu, în timp ce Saul dormea, oamenii lui David au spus: "Dumnezeu dã astãzi pe vrãjmasul tãu în mainile tale". David a refuzat din nou. Mai tarziu, el i-a spus lui Saul: "Domnul te dãduse azi în mainile mele, si eu n-am vrut sã pun mana pe unsul Domnului" (vs. 23). David nu a vãzut în Saul un vrãjmas, ci l-a vãzut pe Saul unsul Domnului; proprietatea lui Dumnezeu. Max Lucado scrie: "Un rottweiler l-a atacat pe cãtelusul nostru într-un adãpost pentru animale, lãsandu-l cu rãni si cu o ureche bleaga, l-am scris proprietarului îndemnan-du-l sã-l eutanasieze pe rottweiler. Dar cand i-am arãtat scrisoarea proprietarei adãpostului, ea m-a implorat sã mã mai gandesc. "Ce a fãcut cainele a fost oribil, dar încã îl mai dresez si încã nu am terminat". Dumnezeu va spune acelasi lucru despre o persoanã care te-a atacat. "Ce a fãcut este impardonabil, dar încã nu am terminat ce am avut de fãcut cu el".
Încã tii evidenta celor care te-au rãnit? Nu o mai tine! Dumnezeu a spus: "nu vã rãzbunati singuri; ci lãsati sã se rãzbune mania lui Dumnezeu; cãci este scris: "Rãzbunarea este a Mea; Eu voi rãsplãti" (Romani 12:19). Cãutand rãzbunarea, tu spui: "Doamne, nu te ocupi de situatie cum trebuie, nu-i pedepsesti suficient, nu Te misti suficient de repede". Dick Innes a spus: "A fi rãnit fãrã sã ierti, zdrobit fãrã sã devii mai iubitor, sã suferi fãrã sã devii mai sensibil face ca suferinta sã fie lipsitã de sens, zadarnicã, o pierdere tragicã, cea mai mare pierdere dintre toate". Fã din Domnul Isus exemplul tãu: "Cand era batjocorit, nu rãspundea cu batjocuri; si, cand era chinuit, nu ameninta, ci Se supunea dreptului Judecãtor" (1 Petru 2:23).

august 24, 2009

ÎN CE DISPOZITIE ESTI?

"O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mahnit usucă oasele" (Proverbe 17:22)


Născută înainte de inventarea telefonului sau de construirea Turnului Eiffel, Jeanne Calmont a murit la 122 de ani după ce a supravietuit la 27 de presedinti ai Frantei si a intrat în Cartea Recordurilor mondiale ca cea mai în varstă femeie. Întrebată care este secretul longevitătii ei, ea a răspuns: "Rasul"! Stiinta medjcală dovedeste că rasul întăreste sistemul imunitar, micsorează presiunea sangelui si contracarează inertia provocată de depresie. Biblia are dreptate: "O inimă veselă este un bun leac".

Domnul Isus este dătătorul bucuriei! Si atunci de ce nu arătăm mai multă bucurie? Domnul Isus a spus: "V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămană în voi, si bucuria voastră să fie deplină" (Ioan 15:11). Cum poti să spui că păcatele îti sunt iertate, că Dumnezeu te călăuzeste si te protejează, că vei merge în cer cand vei muri si totusi să-ti trăiesti viata de parcă ai mancat mere pădurete? Pavel a avut atat de multă bucurie încat temnicerii au fost castigati pentru Hristos, iar în "palatul Cezarului" s-a pornit o biserică (Filipeni 4:22). Atitudinea ta are un impact mai mare asupra oamenilor decat teologia ta. Cand te vor vedea bucurandu-te în vremurile grele, ei se vor întreba care îti este secretul. Ei se gandesc: "Ce ai tu vreau să am si eu" si devin mai receptivi fată de adevăr. Fericirea pe care o oferă lumea aceasta este doar o reactie la circumstante, dar bucuria este o alegere care te ridică deasupra lor. Biblia spune: "bucuria Domnului va fi tăria voastră" (Neemia 8:10). Bucuria este combustibilul care te ajută să mergi, iar Domnul este izvorul ei. Asadar, în ce dispozitie esti?

august 23, 2009

DEPĂȘEȘTE-ȚI TRECUTUL (2)

"Nu vă mai uitati la cele vechi! Iată, voi face ceva nou" (Isaia 43:18 19)
Stiai că Abraham Lincoln a pierdut alegerile de mai multe ori înainte să devină unul din cei mai mari presedinti ai Americii? De fapt a avut parte de esec atat de des încat a fost incredibil că nu a renuntat. Nu poti merge spre viitor cată vreme mai esti obsedat de trecut. Asa că învată din trecut si renuntă la el.
Nimeni nu este bun la toate de la început. Abordarea lucrurilor noi înseamnă de obicei să înveti din încercări si greseli. Cand Charles Darrow s-a căsătorit, i-a promis sotiei că vor deveni milionari. Dar a venit Marea Recesiune si au ajuns săraci lipiti. Darrow era gata să renunte la vis, dar sotia lui l-a încurajat să continue. Apoi, într-o zi, i-a venit ideea să folosească "bani virtuali" pentru a cumpăra "proprietăti virtuale" si si-a transformat viziunea într-un joc cu căsute si hoteluri mici. Se numeste Monopoly, iar Parker Brothers l-au cumpărat de la Darrow cu suma, ai ghicit, de un milion de dolari! Nu uita, cand esti pe drumul bun si refuzi să renunti, Dumnezeu poate face ceva măret prin tine. Asa că mergi înainte si nu privi în urmă.