noiembrie 01, 2008

OCROTIREA DIVINA

„Il voi ocroti, caci cunoaste Numele Meu" (Psalmul 91:14)

___Intr-o dupa-amiaza racoroasa de martie, inainte de a se intoarce acasa la cina, pastorul Walter Klempel dadu drumul la caldura pentru a pregati biserica pentru repetitia corului. Cand veni vremea sa se intoarca la biserici; impreuna cu familia sa, intarziara fiindca fiica lui dori sa-si schimbe hainele. In acelasi timp studenta Ladona Vadergrift se lupta cu o problema de geometrie si ramase acasa sa o rezolve. Masina surorilor Royena si Sadie Estes nu mai porni. Herbert Kipf zabovi asupra unei scrisori pe care tot amanase sa o scrie. Joyce Black era "lenes" si ramase acasa pana in ultima clipa. Pianista Marilyn Paul adormi dupa cina, iar mama ei, dirijoarea corului nu reusi sa o trezeasca. Prietenele Luciile Jones si Dorothy Wood intarziara din cauza unei emisiuni la radio. Fiecare membru al corului intarzie; un lucru care nu se mai intamplase niciodata si care nu se mai intampla de atunci. A fost oare o pura intamplare? Nu! La 7:30 in acea seara, Biserica West Side fu zguduita de o explozie cauzata de o scurgere de gaz care se aprinse in horn .. chiar sub locul gol al corului!
___Dumnezeu iti poarta de grija cand nici macar nu stii care este pericolul! In calitate de copil al Lui, "te odihnesti la umbra Celui Atoputernic, ..El este locul meu de scapare, .. si te vei ascunde sub aripile Lui. Caci scut si pavaza este credinciosia Lui! .. Caci El va porunci ingerilor Sai sa te pazeasca in toate caile tale (Psalmul 91:1-11). Biblia spune: "ingerul Domnului tabaraste in jurul celor ce se tem de El, si-i scapa din primejdie" (Psalmul 34:7); "cel ce se increde in Domnul n-are de ce sa se teama" (Proverbe 29:25). Poti numi lucrul acesta coincidenta, noroc, soarta sau il poti numi ceea ce este in realitate; ocrotire divina!

octombrie 31, 2008

SCHIORI ORBI

"Voi duce pe orbi pe un drum necunoscut de ei, ii voi povatui pe carari nestiute de ei" (Isaia 42:16)

___Intr-o zi, pe cand schia in Colorado, Petru Lord spuse ca a vazut niste oameni care purtau veste rosii pe care scria SCHIORI ORBI. "Eu abia reusesc sa schiez cu doi ochi sanatosi, cum pot ei sa schieze fara nici unul?" Raspunsul a fost ca aveau un ghid ale caror instructiuni erau de nadejde si total respectate! In timp ce ghidul schia alaturi de ei, el isi lovea betele si ii anunta astfel pe schiori ca este cu ei. Apoi el spunea: "Mergeti la dreapta! Intoarceti-va la stanga! Stop! Incet! Vine un schior din dreapta!"
___Ce imagine. Viata se aseamana cu schiatul pe o partie fara a vedea nimic. Nu putem vedea nici macar cinci secunde in viitor. Nu vedem luptele care vor veni sau schiorii care ar putea intra in noi sau care ne-ar putea rasturna. Acele temeri cresc cand ne aducem aminte de cate ori am fost condusi gresit de oameni in care aveam incredere sau de imprejurari pe care nu le-am prevazut Din punct de vedere uman, cei mai puternici dintre noi devin vulnerabili. In astfel de momente trebuie sa ne punem increderea in Domnul care nu se schimba niciodata si care nu greseste niciodata. Iata ce are El sa-ti spuna astazi: "Voi duce pe orbi pe un drum necunoscut de ei, ii voi povatui pe carari nestiute de ei, voi preface intunericul in lumina inaintea lor, si locurile strambe in locuri netede: iata ce voi face si nu-i voi parasi" (Isaia 42:16). Ce te duce in locuri necunoscute, intunecate si dificile din viata? Promisiunea tare ca piatra a lui Dumnezeu: "Voi duce pe orbi pe un drum necunoscut de ei, ii voi povatui pe carari nestiute de ei". Siguranta Lui este tot ce ai nevoie.

octombrie 30, 2008

ÎNCURAJAT DE CRITICII TĂI

"Domnul i-a zis: Eu voi fi cu tine" (Judecatori 6:16)

___Pentru fiecare lupta Dumnezeu are pregatita o strategie. Nu te ruga doar pentru lupta, ci cere-I lui Dumnezeu sa-ti arate strategii de a avea victoria. Viziunea va fi mereu mai mare decat persoana care este chemata sa o duca la indeplinire. "Daca nu zideste Domnul o casa, degeaba lucreaza cei ce o zidesc" (Psalmul 127:1). Dumnezeu stie ce greutate poti duce, El stie care sunt materialele necesare si cum se vor potrivi in viata ta. E posibil ca El sa-ti fi vorbit deja, iar tie ti-a fost greu sa actionezi pe masura? Cel care i-a spus lui Ghedeon: "Eu voi fi cu tine" iti spune acelasi lucru tie astazi.
___"Dar oamenii ma critica", spui tu. L-au criticat si pe Ghedeon. Asa ca Dumnezeu i-a spus: "Daca ti-e frica sa te cobori, .. coboara-te cu Pura, slujitorul tau. Sa asculti ce vor zice, si dupa aceea ti se vor intari mainile" (Judecatori 7:10-11). Dumnezeu l-a trimis pe Ghedeon in tabara inamica sa-i asculte ce au de zis – sa fie incurajat! Cand a sosit acolo un soldat ii spunea unui prieten despre visul sau: "se facea ca o turta de orz se rostogolea in tabara lui Madian; a venit de s-a lovit pana in cort, si cortul a cazut; .. Tovarasul lui a raspuns si a zis: "Aceasta nu este altceva decat sabia lui Ghedeon, .. Domnul a dat in mainile voastre tabara lui Madian" (Judecatori 7:13-15). Cand ai nevoie de incurajare – asculta ce au de zis criticii! Este o lectie care te imbogateste. Poti aduce o schimbare; altfel ei nici macar nu te vor observa. Lasa ca atacul lor sa-ti intareasca credinta si sa-ti ascuta puterea de concentrare. Trebuie sa faci ceva bine pentru a garanta o atentie deosebita!

octombrie 29, 2008

PAZEȘTE-ȚI TEMELIA

„Vegheati” (Faptele Apostolilor 20:51)

___Cand fundatia se prabuseste, pana si cea mai scumpa casa va cadea. Multumiri fie aduse lui Dumnezeu pentru fundatia noastra spirituala. Astazi exista o multime de lucruri neconventionale care sunt promovate in numele adevarului. Dar cand te uiti mai indeaproape sunt doar o lingurita de adevar intr-un ocean de minciuna. De fiecare data cand scoti un verset din context creezi un pretext (un motiv de a face ceea ce doresti!). Poate spui: "Ce trebuie sa fac?" Fa ce au facut locuitorii din Berea. "Au primit Cuvantul cu toata ravna, si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa" (Faptele Apostolilor 17:11). Ale cui invataturi le puneau locuitorii din Berea sub lumina Scripturilor? Ale lui Pavel! Niciun lider, indiferent de multimea care il urmeaza nu este mai presus de o astfel de cercetare. Fireste, liderii evlaviosi o primesc cu bucurie. De fiecare data cand cineva pretinde ca a avut parte de revelatii speciale de la Dumnezeu care nu se aliniaza cu Scriptura, fugi in directia opusa! Poate spui: "Suna cam dur". La fel este si o operatie, dar iti salveaza viata. Mai are Dumnezeu ce sa ne spuna? Absolut. Nici la sfarsitul vietii nu vei sti tot. Are Dumnezeu strategii mai bune de a ajunge la altii cu Cuvantul Sau? Da, iar noi trebuie sa le imbratisam daca dorim sa culegem roada inainte ca Domnul secerisului sa se intoarca, dar niciodata cu pretul Cuvantului vesnic si neschimbator al lui Dumnezeu. Acesta este mesajul pe care il proclama Pavel: "se vor scula din mijlocul vostru oameni, care vor invata lucruri stricacioase, ca sa traga pe ucenici de partea lor. De aceea, vegheati.. Si acum, fratilor, va incredintez in mana lui Dumnezeu si a Cuvantului harului Sau, care va poate zidi sufleteste.." (Faptele Apostolilor 20:30-32).

octombrie 28, 2008

AI CERUT PĂREREA LUI DUMNEZEU?

"Barbatii lui Israel au luat din merindele lor, si n-au intrebat pe Domnul" (Iosua 9:14)

___Este greu sa ramai smerit cand tocmai ai umblat prin Marea Rosie fara sa te uzi si ai cucerit Ierihonul, cel mai mare oras din tara promisa. O incredere excesiva in sine poate fi mortala! Plini de victorie, Israelitii au crezut ca nu mai trebuie sa-L consulte pe Dumnezeu sau sa asculte ce are El de zis privitor la urmatoarea miscare. Este o relatare interesanta. Gabaonitii si-au dat seama ca nu pot invinge poporul lui Dumnezeu, asa ca au trimis o echipa de negociatori pentru a face pace cu ei. Si a functionat! Desi minteau, Iosua a presupus ca spun adevarul si a semnat un tratat de pace. E una din cele mai mari greseli din viata sa! incepand din acea zi, Gabaonitii au fost un spin constantin coasta Iraelitilor. Iosua a trait cu regretul ca "n-au intrebat pe Domnul". Fanny Crosby, compozitorul orb a scris: "Ce pace deseori noi pierdem, ce de prisos durere suferim. Caci totul noi in rugaciuni n-aducem, lui Dumnezeu noi nu mai jertfim".
___Este inspaimantator cu cata usurinta trecem de la increderea in Dumnezeu la increderea in noi insine sau intr-o metoda care a functionat in trecut facand ceea ce toata lumea face. Ascultarea de Dumnezeu este ceea ce te duce pe munte, parasirea lui Dumnezeu este ceea ce te duce in necaz. Daca ai tendinta de a te misca prea repede sau de a actiona prin propria ta putere si aptitudine, roaga-te pentru calauzire in sufletul tau. Cere-I lui Dumnezeu sa te instiinteze cand actionezi dupa propria ta voie si cand dupa a Lui. El te va scuti de necazuri de nebanuit!

octombrie 27, 2008

CHEI BIBLICE PENTRU O VIAȚĂ DE SUCCES (4)

"Cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta;.. cautand sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale" (Iosua 1:8)

___Te-ai intrebat vreodata de ce Dumnezeu se refera la Cuvantul Sau ca la niste "legi"? Fiindca legile au menirea de a guverna, de a calauzi si de a ne proteja. Fara ordine, nu ai decat haos si confuzie. Imagineaza-ti o lume in care 10 mm nu mai fac un centimetru si in care 2+2 nu mai este egal cu 4. Dumnezeu a stabilit legi pentru binele tau. Cand nu le respecti, suferi; cand le onorezi, izbandesti. Mai mult, legile Lui nu sunt un meniu a la carte; nu poti alege ceea ce-ti place si lasa restul deoparte. La inceputul carierei lui Iosua; Dumnezeu i-a dat niste sfaturi de baza cu privire la legea Sa: "Cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta;.. cautand sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale". Daca doresti sa ai succes in viata, vorbeste despre legea lui Domnezeu, mediteaza la ea regulat si traieste-ti viata in conformitate cu ea. De ce? Fiindca in ultima instanta caracterul tau este mai important decat cariera ta. Cariera inseamna ceea ce faci, caracterul inseamna ceea ce esti!
___Multi oameni care au talent reusesc in lumina reflectoarelor, dar cei care au neglijat dezvoltarea unui caracter puternic raman putin timp in acea lumina. In cele din urma absenta unui caracter puternic ii va calca in picioare. De ce? Pentru ca nu poti urca mai sus de limitarile propriului caracter! John Maxwell scrie: "Oamenii talentati sunt uneori tentati sa o ia pe scurtatura; caracterul impiedica lucrul acesta. Oamenii talentati se simt superiori si se asteapta la privilegii speciale; caracterul ii ajuta sa se cunoasca mai bine. Oamenii talentati sunt laudati pentru ceea ce alti vad ca zidesc; caracterul zideste ceea ce este inlauntrul lor. Oamenii talentati au potentialul de a produce schimbari; caracterul creeaza o schimbare in ei. Oamenii talentati sunt un dar pentru lume; caracterul protejeaza acel dar".

octombrie 26, 2008

CHEI BIBLICE PENTRU O VIAȚĂ DE SUCCES (3)

"..lucrand cu credinciosie dupa toata legea.." (Iosua 1:7)

___Sa remarcam trei lucruri pe care i le-a spus Dumnezeu lui Iosua: 1) "scoala-te, treci Iordanul acesta,.. intrati in tara pe care o dau copiilor lui Israel" (Iosua 1:2). Henry Ford a observat: "Lucrul frustrant referitor la o pregatire este ca uneori dureaza mai mult decat evenimentul insusi pentru care te pregatesti. Exista o veche zicala: "Poti spune ca prima oara esti surprins, dar a doua oara esti nepregatit"; 2) "Tinutul vostru se va intinde de la.." (Iosua 1:4). Trebuie sa stii incotro te duci! Nu poti fi ca Alice in Tara Oglinzilor cand ea o intreaba pe pisica de Cheshire: "Spune-mi te rog incotro trebuie sa merg de aici?" "Depinde unde vrei sa ajungi", raspunde pisica. Oamenii indecisi nu se pot inspira din credinta lor sau din inzestrarea lor. In consecinta, ei sunt pur si simplu purtati incoace si incolo. Scriitorul Bill Copeland ne sfatuieste: "Ai inlaturat majoritatea obstacolelor de pe drum cand stii care este diferenta dintre miscare si directie". Pentru a avea succes in viata trebuie sa faci lucrurile potrivite, clipa de clipa, zi de zi, mergand inainte cu perseverenta; 3) "imbarbateaza-te, lucrand cu credinciosie dupa toata legea .. ca sa izbutesti in tot ce vei face". Identifica-ti valorile spirituale! Henri Frederic Amiel afirma: "Omul care nu are o viata interioara este un sclav al lucrurilor inconjuratoare". Valorile noastre spirituale reprezinta principiile dupa care ne traim viata de zi cu zi. Ele sunt lumina care ne calauzeste. Ele ne ofera stabilitate si structura in viata noastra interioara. Iar cand acea lume este in ordine, putem sa navigam prin orice obstacole.