mai 10, 2008

OCROTIT DE DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU

“nici înăltimea nici adâncimea, nici o alta făptură, nu vor fi in stare să ne despartă de dragostea Lui..” (Romani 8.39)

. Opiniile sunt lucruri de o mare putere. Ele pot fie să ne ridice, fie să ne doboare. Ele creează un tavan deasupra cărui nu ne putem ridica. De aceea este important să stim părerea lui Dumnezeu despre noi si să nu ne abatem de la ea. Dacă ceilalti nu sunt de acord, nu-i nimic. Nu te-ai mai critica atât de aspru si nu ai fi atât de atent la părerea altora dacă ai sti ce crede Dumnezeu despre tine! El s-a hotărât în privinta ta înainte ca tu să păcătuiesti. Asa că atunci când păcătuiesti, pocăieste-te. Apoi înlătură sentimentul de vină, căci vina este produsul îndoielii; ea îti neagă beneficiile harului lui Dumnezeu.
. Nu mai alerga de la unul la altul căutând dragoste. Deschide Biblia; este o scrisoare de dragoste, o declaratie a intentiei Tatălui care doreste ce este mai bun pentru copiii Săi. Dacă te îndoiesti de asta, citeste mai departe: "Cine ne va despărti pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia? Totusi, în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit. Căci sunt bine încredintat că nici moartea, nici viata, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înăltimea, nici adâncimea, nici-o altă făptură, nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru" (Romani 8:35-39).”
. "Dar sunt atât de nevrednic", spui tu. Cu totii suntem! Totusi nimic din ce ai făcut nu L-a făcut pe Dumnezeu să Se răzgândească în ceea ce te priveste si nimic nu îl va face vreodată să Se răzgândească! Dragostea Lui rămâne; este neconditionată, constantă si garantată: "..în veac tine îndurarea Lui!" (Psalmul 136:1). Dragostea lui Dumnezeu pentru tine este săpată în piatră; nimic nu o poate întrerupe! Si aceasta este temelia pe care îti poti zidi viata!

mai 09, 2008

LEGEA EXPUNERII!

"..tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste.. aceea să vă însufletească" (Filipeni 4:8)

. Imaginează-ti că doresti foarte mult să alergi la maratonul Londrei. Cât este de probabil că vei tine un regim bogat în zahăr înainte de marea cursă? Carburantul cu care alimentezi ceva determină performanta. De aceea este atât de ironic că în unul din cele mai importante domenii ale vietii, desconsiderăm această întelepciune fundamentală. Acest domeniu ne implică gândirea. Hrana pe care o consumi nu se compară cu lucrurile cu care îti alimentezi mintea.
. Iată un adevăr care îti va transforma viata; să ai gânduri adevărate! Ceea ce intră în mintea ta în mod repetat îti ocupă mintea, ti-o modelează, ti-o controlează si în final se va mani­festa în ceea ce faci si în ceea ce devii. Aceasta este legea expunerii. Si este o lege la fel de sigură ca gravitatia. Mintea ta va absorbi si va reflecta lucrurile la care este expusă. Evenimentele la care participi, materialele pe care le citesti sau nu, muzica pe care o asculti, imaginile la care te expui, conversatiile pe care le ai, gândurile pe care le întretii, toate acestea îti modelează gândirea si în cele din urmă caracterul si destinul.
. "Si atunci ce trebuie să fac?" întrebi tu. Fă-ti o consultatie de la gât în sus! Începe să te rogi: "Doamne, doresc să am o nouă gândire fiindcă m-am săturat de cea veche. Ea mă duce pe calea gresită. într-o lume în care mesajele sunt atât de des răstălmăcite sa,u sunt triviale si prostesti sau egoiste sau care duc direct la Satana, doresc să am gândirea descrisă de Cuvântul Tău: care să fie umplută cu gânduri adevărate, vrednice de cinste, curate, vrednice de iubit." Îti poti imagina cum va arăta viata ta dacă te-ai ruga astfel în mod constant?

mai 08, 2008

VIAȚA DUPĂ VOIA LUI DUMNEZEU

"..Dumnezeu ne-a găsit vrednici.." (1 Tesalonlceni 2:4)

. Te simti foarte liber când trăiesti după voia lui Dumnezeu! Te eliberezi de "dependenta de a fi aprobat de altii", de îngrijorarea cu privire la ce cred ceilalti despre tine. Când esti dependent, oricât de mult drog primesti, niciodată nu este destul. Si simti că înnebunesti dacă nu primesti drogul. Dependentii de părerea altora sunt mereu la mila opiniei oamenilor. In consecintă, vietile lor devin asemenea fluxului si refluxului.
. Pavel era liber să vorbească adevărul în dragoste: putea să-i confrunte pe oameni sau să fie blând cu ei. Când cineva i-a spus lui Pavel că nu-i place de el, nu s-a îngrijorat prea tare. Si asta pentru viata lui nu era zidită pe aprobarea lor. "..Dumnezeu ne-a găsit vrednici..". Pavel nu mergea de colo-colo simtind nevoia de a) a se compara cu ceilalti; b) de a-si demonstra superioritatea; c) de a impresiona sau a concura cu altii; d) de a fi numărul unu sau cel care este mereu la cârmă. Viata trăită după voia lui Dumnezeu l-a eliberat de asemenea anxietăti provocatoare de ulcer si însemna că se poate bucura de viata la care l-a chemat Dumnezeu să o trăiască.
. Când suntem tineri si nesiguri avem tendinta de a ne preocupa de ceea ce spun ceilalti despre noi. Dar pe măsură ce ne maturizăm, ne dăm seama că lumea nu se gândea de loc la noi. Oamenii erau prea preocupati de ceea ce credem noi despre ei! Viata trăită după voia lui Dumnezeu ne eliberează de tot acest stres. Ne dă puterea de a face fată criticilor si conflictelor, fiindcă stim cine suntem. Iar identitatea noastră este aceasta: suntem copii răscumpărati ai lui Dumnezeu. Si atâta vreme cât suntem acceptati si găsiti vrednici de El, ce mai contează?

mai 07, 2008

CÂT EȘTI DE APROAPE?

"Îngăduiti-vă unii pe altii, si, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertati-vă unul pe altul.." (Coloseni 3:13)

. Iată un comentariu usurel dar foarte grăitor care a apărut într-un ziar: "O soră mi-a ocu­pat locul din biserică .. este foarte drăgută .. o bună prietenă, de fapt. Mă pot aseza oriunde .. nu e mare lucru. Locul meu este chiar pe dreapta cum intri în biserică. Pot să-mi sprijin bratul pe bancă. Este un loc bun, dar nu as vrea să fac scandal pentru un scaun, eu nu port pică niciodată. De fapt acum trei luni mi l-a luat si chiar nu stiu de ce. nu i-am făcut nimic niciodată .. nu i-am luat niciodată locul. Probabil va trebui să vin cu o oră mai devreme ca să-mi ocup locul. Mi l-a luat pentru că este unul din cele mai bune locuri din clădire. Nu ar fi avut dreptul să mi-l ia .. iar eu nu o să vin cu două ore mai devreme să iau ceea ce îmi apartine de drept! Asa încep marile nedrep­tăti sociale: oameni abuzivi care fură locul altcuiva! Asa se seamănă semintele revolutiei. Atâtea lucruri poti pierde. Când se vor termina toate astea? Dacă nu se ridică cineva pentru a fi luat în socoteală, nici-un loc nu este sigur. Oamenii se vor aseza unde vor si pe urmă îmi vor lua si locul de parcare. Ordinea în lume nu va mai exista!"
. Zâmbim, dar este uimitor cât de repede ne pierdem cu firea când neînsemnata noastră rutină este întreruptă. Pavel scrie: "îngăduiti-vă unii pe altii, si, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertati-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-vă si voi. Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcati-vă cu dragostea, care este legătura desăvârsirii". În plus, când îl iubesti cu ade­vărat pe Dumnezeu si stii că si El te iubeste, "..nu ti se întâmplă nicio nenorocire" (Psalmul 119:165). Ai ajuns si tu la această stare? Sau esti măcar aproape?

mai 06, 2008

FII CURAJOS!

"..când un leu sau un urs venea.." (1 Samuel 17:34)

. Într-o zi o femeie astepta autobuzul într-un cartier periculos, când niste politisti o între­bară: "Doamnă, doriti să asteptăm cu dumneavoastră?" "Nu, multumesc, nu-mi este frică", răspunse aceasta. "Atunci", rânji el, "ati vrea să asteptati cu mine?" Fiecare avem lucruri care ne fac să ne transpire palmele si inimile să o ia la goană; Dumnezeu nu ne-a spus că nu vom expe­rimenta teama adevărată. Dar El ne spune mereu: "Nu vă temeti". De ce oare? Fiindcă El doreste să ne dea curajul să o stăpânim! Michel de Montaigne a spus: "Cel ce se teme că va suferi, suferă deja din cauza temerii lui." Treci de la starea de victimă la o victorie atunci când te confrunti dinainte cu teama si nu când fugi de ea. Biblia ne spune: "..pentru că frica are cu ea pedeapsa.." (1 Ioan 4:18). Temerile tale te pot imobiliza. Si vor continua să te atace asa că trebuie să te con­frunti în permanentă cu ele. Cealaltă optiune este să-ti îngropi temerile de vii, să le lasi să-ti erodeze sănătatea mentală, emotională si fizică si să-ti distrugă relatiile. Pavel spune: "Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste si de chibzuintă" (vezi 2 Timotei 1:7).
. Mai tii minte în Vechiul Testament că pe când David păzea turma de oi "..venea un leu sau un urs ..?" Prin puterea lui Dumnezeu i-a învins, inclusiv pe urs, iar mai târziu l-a doborât pe uriasul Goliat. Leul acela era doar oportunitatea deghizată. Dacă David ar fi tremurat de frică sau ar fi fugit, ar fi ratat ocazia de a deveni împărat peste Israel. Asadar în viata ta se iveste vreun leu, recunoaste-l pentru ceea ce este: o ocazie de la Dumnezeu – si confruntă-l!

mai 05, 2008

NAȚIUNEA NOASTRĂ ARE NEVOIE DE TREZIRE

"..au venit si si-au mărturisit păcatele lor.." (Neemia 9:2)

. Max Lucado scrie: "La auzul că Ierusalimul zace în ruină, Neemia s-a rugat: "..mărtur­isind păcatele copiilor lui Israel, păcatele făcute de noi împotriva Ta" (Neemia 1:6). Cel mai puter­nic om din tară spune că înainte de a trece la reconstruire, trebuie să se pocăiască. Ce tablou! Multimi de oameni care petrec ore în sir de rugăciune; fără a invoca scuze sau a avea cereri, ci făcând mărturisiri. Îti poti imagina sefii guvernului, ai industriei, ai justitiei, ai divertismentului si educatiei făcând asa ceva? S-ar putea întâmpla asa ceva? Da, dacă începem cu noi. "Dacă poporul Meu .. se va smeri, se va ruga, si va căuta Fata Mea, si se va abate de căile lui rele .. voi tămă­dui tara" (2 Cronici 7:14). Poporul se schimbă când oamenii lui Dumnezeu se schimbă. Strigăm sus si tare când este vorba de ceea ce nu este bine în tară, dar tăcem când vine vorba despre răul din noi. Ne simtim aidoma omului de la întâlnirea de rugăciune care s-a rugat "Doamne, îti multumesc că există oameni ca mine în tara aceasta. Cel din colt vrea bogătie, eu nu. Prostituata de la coltul străzii are SIDA, eu nu am. Betivul de la bar doreste alcool, eu nu doresc". Lângă el se află un om zdrobit care sopteste smerit: "Doamne, asemenea fratelui cu averea, si eu sunt dependent de harul tău. Asemenea surorii mele care are SIDA, si eu sunt infectat cu greseli. Asemenea prietenului meu care are nevoie de alcool, eu am nevoie de ceva care să-mi aline durerea. Ai milă de mine, păcă­tosul". După ce a spus o astfel de pildă, Domnul Isus a spus: "Eu vă spun că mai degrabă omul acesta s-a coborât acasă socotit neprihănit decât celălalt" (Luca 18:14). Aroganta arată cu degetul pe altii. Smerenia arată cu degetul spre sine si recunoaste că are nevoie de trezire si că trebuie să înceapă cu mine".

mai 04, 2008

CREȘTEREA PERSONALĂ

"să asculte însă si înteleptul si îsi va mări stiinta.." (Proverbe 1:3)

. Iată trei motive pentru care cresterea personală trebuie să-ti trezească interesul:
1. Talentul fără cresterea personală îti limitează viitorul! Albert Schwitzer a spus: "Secretul suc­cesului este să treci prin viată ca unul care nu oboseste niciodată." Dar cum putem face lucrul acesta? Răspunsul se găseste în modalitatea de întelegere a talentului. Dacă te folosesti de el fără să-l rafinezi, nu vei ajunge departe, fiindcă nimeni nu este asa de talentat. Dar când stai să-ti îmbunătătesti abilitătile si să-ti dezvolti caracterul, Dumnezeu te poate chema în orice moment.
2. Cresterea personală împiedică stagnarea. Te simti blocat spiritual, relational sau cu privire la carieră sau ia familie? Nu vei scăpa făcând modificări exterioare: un nou loc de muncă, părăsirea partenerului si a familiei sau schimbarea bisericii. Adevărul este că nimeni nu te tine legat decât tu însuti. Capacul din viata ta - esti tu! Pentru a realiza mai multe, trebuie să cresti mai mult. Deci dacă esti serios în dorinta ta de a nu mai fi blocat, nu mai căuta reparatii rapide, uită-te bine la tine, acceptă responsabilitatea pentru ceea ce vezi, roagă-te, apoi ia hotărârea de a face ceva în privinta aceasta.
3. Cresterea personală este garantia succesului! Tribul tătar din Asia centrală au folosit o capcană aparte împotriva dusmanilor lor. Nu au apelat la săbiile lor si nu si-au lăsat oamenii să moară de boli. Nu, ci au spus: "Să rămâneti pentru totdeauna într-un loc". Dacă nu cauti zilnic să îmbunătătesti ceva ia tine, asta va fi soarta ta. Vei rămâne întepenit în acelasi loc, făcând aceleasi lucruri, având aceleasi vise dar fără să ajungi undeva vreodată!