octombrie 18, 2008

CÂND ASCULȚI GLASUL LUI DUMNEZEU

"Cine are urechi de auzit, sa auda" (Matei 11:15)


___Nu doar ca este posibil sa auzi glasul lui Dumnezeu, dar este si un lucru absolut esential! Maria si-a facut timp sa stea si sa-L asculte pe Isus (Luca 10:39). Sora ei, Marta, insa nu si-a facut timp, era prea ocupata cu slujirea. Putem invata de aici o lectie: poti fi atat de ocupat slujindu-L pe Domnul incat iti pierzi sensibilitatea de a mai auzi glasul Lui si ajungi sa te multumesti cu mai putin. Inveti sa-L auzi pe Dumnezeu, facandu-ti timp sa-L asculti! De cincisprezece ori in Noul Testament a spus Isus: "Cine are urechi de auzit, sa auda". Acest lucru ne spune trei lucruri importante: 1) te-ai nascut in familia lui Dumnezeu cu urechi spirituale; 2) trebuie sa inveti cum sa le folosesti; 3) ascultarea glasului lui Dumnezeu trebuie sa fie prioritate pentru tine. Copilul se naste cu abilitatea de a auzi, dar el nu intelege ce aude. intelegerea ia timp; ea cere intimitate cu parintii, intelegi ideea? Luca scrie: "Atunci le-a deschis mintea, ca sa inteleaga Scripturile" (Luca 24:45). Privind inapoi la viata ta iti dai seama ca Dumnezeu ti-a vorbit deseori, dar la vremea aceea tu nu ai inteles ce spune. Dar El are rabdare cu tine pana inveti.
___Cum se face ca-L auzi pe Dumnezeu in vremuri de criza, iar in rest nu? Caci trebuie sa-L auzi tot timpul! Pana cand acest lucru nu se schimba, vei continua sa traiesti de la o criza la alta si nu vei invata niciodata sa-L auzi in mod regulat si corect. Domnul Isus a spus: "Eu nu pot face nimic de la Mine insumi: judec dupa cum aud" (Ioan 5:30). Isus a facut doar acele lucruri care au fost puse in mintea Lui de Dumnezeu Tatal. Iar El doreste ca si tu sa traiesti la fel!

octombrie 17, 2008

MOȘTENIREA AMĂRĂCIUNII

"Luati seama bine .. pentru ca nu cumva sa dea lastari vreo radacina de amaraciune, sa va aduca tulburare, si multi sa fie intinati de ea" (Evrei 12:15)

___Poate spui ca ai trecut peste durere si resentimente si acum mergi mai departe. Bine, dar ce lasi in urma ta? Parerile pe care ti le-ai exprimat se bazau pe ceea ce ai inteles si ai simtit in acel moment. Dar acum cunosti mai multe. Te-ai maturizat spiritual, iar cuvintele tale sunt guvernate de har. Dar ceea ce ai spus modeleaza opinia si infecteaza atitudinea altora. Ai lasat cumva in arma ta mostenirea amaraciunii? Este minunat sa treci de la ofensa la iertare; dar cum ramane cu ranile nevindecate pe care le-ai lasat in urma ta? Iacov scrie: "Prea iubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie. Caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu" (Iacov 1:19-20). Autorul cartii Evrei scrie: "Luati seama bine .. pentru ca nu cumva sa dea lastari vreo radacina de amaraciune, sa va aduca tulburare, si multi sa fie intinati de ea". Vorbele necugetate lasa in urma daune de durata. Acest aspect ar trebui sa ne preocupe foarte tare! Si ar trebui sa ne faca sa reglam conturile cu cei pe care i-am lasat raniti din pricina unei situatii pe care acum o simtim diferit. Este greu sa facem asa, dar trebuie. Este nevoie de smerenie sa te intorci sa indrepti lucrurile, dar pana atunci, nu vom fi in regula cu Dumnezeu. Domnul Isus a spus: "daca iti aduci darul la altar, si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta .. du-te intai de impaca-te cu fratele tau; apoi vino de adu-ti darul" (Matei 5:23-24).

octombrie 16, 2008

PRINCIPIUL LUI REBECA

"Cei harnici se satura" (Proverbe 10:4)

___Liderii de succes observa mereu faptele si atitudinile celor din jurul lor. Ei se afla in cautarea cuiva in care pot avea incredere; cineva care vede imaginea de ansamblu si totusi nu pierde detaliile. Cand ii gasesc, ii rasplatesc! Nu astepta ziua de maine. Da ce ai mai bun astazi si priveste ce se intampla. Rebeca asa a facut si a mostenit averea lui Avraam, a devenit sotia lui Isaac si mama unui popor. Ce rasplata! Cand slujitorul lui Avraam a fost trimis sa caute o sotie pentru Isaac, el i-a cerut lui Dumnezeu un semn care sa-i confirme alegerea. El a spus ca femeia care se va oferi sa dea de baut lui si camilelor lui va fi cea aleasa. Ai idee cata apa poate bea o camila insetata? Slujitorul lui Awaam cauta pe cineva care prefera sa slujeasca decat sa fie slujita: intr-o lume in care "eu sunt pe primul plan" este greu de gasit asa ceva!
___Sa observam care erau atributele lui Rebeca. Era motivata si harnica: "Ea .. a alergat la fantana". Era minutioasa: "a scos pentru toate camilele lui" (Geneza 24:20). Acea singura fapta de bunatate i-a schimbat tot restul vietii. Fusese la fantana de multe ori si nimic neobisnuit nu s-a intamplat, pe cand in acea zi a gasit trecere si viata i s-a schimbat pentru totdeauna. Daca ar fi ratat aceasta ocazie si ar fi spus: "Nu este responsabilitatea mea?" Fie ca iti dai seama sau nu, faptele si atitudinile tale iti determina viitorul. Asa ca da-ti toate silintele, caci cineva te priveste; cineva pe care Dumnezeu il poate folosi pentru a te urca pe o noua treapta. Traieste dupa principiul lui Rebeca; fa intotdeauna mai mult decat ti se cere si fa-o cu bucurie!

octombrie 15, 2008

CUM SĂ TE ROGI CÂND EȘTI ÎNGRIJORAT?

"Nu va ingrijorati de nimic ci, in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu .. si pacea lui Dumnezeu .. va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus" (Flilpeni 4:6-7)

___Esti ingrijorat? Ti-ai pierdut pacea din inima? incepe sa rostesti aceasta rugaciune pana cand prinde radacina in inima ta si devine o atitudine stabila:
___"Tata, mi-ai spus sa nu ma tem caci Tu esti cu mine, Tu ma vei sprijini si cei care stau impotriva mea nu vor avea sorti de izbanda (Isaia 41:10-11). Tu ai spus ca niciun rau nu se va abate asupra mea si nicio boala nu se va atinge de casa mea caci Tu ai poruncit ingerilor Tai sa vegheze asupra mea (Psalmul 91:10-11). Tu ai spus ca atunci cand voi pasi prin rauri de dificultati (cand "imi vor trece peste cap") nu ma vei lasa sa ma inec, iar cand voi trece prin focul impotrivirilor (cand "s-a pornit caldura") nu vei lasa sa ma ard caci Tu veghezi asupra mea (Isaia 54:17). Nu pot impiedica ca vrajmasul sa-si gaseasca arme, dar stiu ca Tu poti sa-l impiedici sa-si foloseasca arsenalul. Tu ai spus ca daca cer ceva dupa voia Ta imi vei onora cererea (1 Ioan 5:14-15). Tu ai spus ca daca umblu in ascultare inaintea Ta voi fi binecuvantat cand la plecare si la sosire, cand ma voi culca si cand ma voi trezi (Deuteronom 28:6). Tu mi-ai spus sa-mi las toate grijurile in mana Ta si Tu te vei ingriji de mine (1 Petru 5:7). Asadar, acestea sunt! Astazi ma bazez pe Cuvantul Tau. Tu L-ai rostit! il cred! Asta rezolva totul! Amin."

octombrie 14, 2008

ÎNȚELEGEREA RUGĂCIUNII "TATĂL NOSTRU"

"Iata dar cum trebuie sa va rugati" (Matei 6:21)

___Cand te rogi rugaciunea "Tatal nostru", se stabileste fundamentul relatiei tale cu Dumnezeu. El nu este doar Creatorul tau; El este Tatal tau. Poti crea ceva fara sa ai legatura cu acel lucru, dar daca esti parinte, acei lucru va fi mereu al tau. Astazi poti veni la Dumnezeu cu siguranta ca esti al Lui. Poti sa-I spui Ava, un termen de alint care inseamna Tata (Romani 8:15).
___"Sfinteasca-Se Numele Tau" inseamna ca El este mai mult decat Tatal tau, El este Dumnezeul Tau. El este vrednic de dragostea ta, dar EL iti cere respectul. Cum trebuie noi sa ne apropiem de Dumnezeu? Cu nemultumirile noastre, cu cererile noastre si cu o lista de dorinte? Nu: "Intrati cu laude pe portile Lui, intrati cu cantari in curtile Lui! Laudati-L si binecuvantati-I Numele" (Psalmul 100:4). Multumirea atrage atentia lui Dumnezeu de fiecare data!
___"Vie imparatia Ta" declanseaza puterea lui Dumnezeu. "Faca-se voia Ta" declanseaza scopul lui Dumnezeu. "Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi" declanseaza purtarea Sa de grija. Lucrurile care iti lipsesc si dupa care tanjesti incep sa curga in viata ta fiindca acum ai acces la puterea Lui, ai descoperit scopul Lui pentru tine si umbli pe calea Lui.
___"Si ne iarta noua pacatele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri". Este mai usor sa ierti cand iti aduci aminte de lucrurile de care te-a iertat Dumnezeu si iti poti da seama ca dusmanii tai nu-L pot impiedica pe Dumnezeu sa-Si reverse binecuvantarile Lui peste tine. Amintirea bunatatii lui Dumnezeu fata de tine iti va da si tie bunatatea sa-i ierti pe altii si chiar sa-i intelegi!
___"Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau" inseamna ca incepem fiecare zi pregatiti de lupta, ca ni se promite victoria si ca suntem protejati de atacurile iui Satan. Si de aceea Domnul Isus a spus: "Iata dar cum trebuie sa va rugati".

octombrie 13, 2008

STAI LA LOCUL TĂU

"Noi, insa, nu ne laudam dincolo de masura noastra, din masura marginilor, pe care le-a insemnat Dumnezeu campului nostru" (2 Corintenl 10:1)

___Dumnezeu a scos in evidenta lucruri diferite cu privire la fiecare din cele sapte biserici din cartea Apocalipsa, deoarece fiecare avea propria misiune. Asadar, cand Dumnezeu iti spune ceva tie personal, sa nu crezi ca El scoate in evidenta acelasi lucru pentru toata lumea! De aceea este atat de greu pentru Dumnezeu sa treaca dincolo de predicatori. Cand El le vorbeste, ei ne prezinta o introducere, trei puncte, si o concluzie, asa ca Dumnezeu trebuie sa recurga la masuri extreme pentru a le atrage atentia. Cand Iosua s-a intalnit cu ingerul Domnului la Ierihon, a cazut la pamant si a spus: "Ce spune Domnul meu robului Sau?" (Iosua 5:14). Ai inteles? Nu poti rezolva probleme de marimea Ierihonului printr-o formula pe care Dumnezeu o descopera altcuiva! Trebuie sa-L auzi tu insuti.
___Inceteaza sa mai ai "un cuvant" pentru altii doar pentru ca se intampla ca acestia sa te deranjeze. Lasa-L pe Dumnezeu sa-i indrepte si stai la locul tau! Un politist din Los Angeles nu are nici o autoritate de a efectua arestari in Londra. A iesit din jurisdictia lui. Pavel a spus: "Scopul nostru este sa ramanem in cadrul planului lui Dumnezeu pentru noi". Fie ca esti condus de propriu! Nu sau de asteptarile altora, de fiecare data cand nu reusesti sa auzi ce are Dumnezeu sa-ti spuna risti sa pierzi binecuvantarile Lui. Daca ai fost desemnat – esti si limitat! Nu te poti duce unde doresti si nu poti actiona dupa bunul plac si apoi sa-L rogi pe Dumnezeu sa-ti incununeze eforturile cu succes. Te afli cumva in locul gresit? Nu lasa ca mandria sa te tina acolo. Intoarce-te la locul tau!

octombrie 12, 2008

OCUPĂ-TE DE PROPRIA GRĂDINA – NU DE A ALTCUIVA

"Ce-ti pasa tie? Tu vino dupa Mine!" (Ioan 21:22)

___Petru avea opinii puternice despre altii. Poate si tu esti la fel. intr-o zi a inceput sa se amestece in treburile lui Ioan, spunand: "Doamne, cum ramane cu acesta?" Domnul Isus i-a raspuns: "ce-ti pasa tie? Tu vino dupa Mine!"
___Gasim aici o lectie importanta. Invata sa identifici "cine detine .. si ce". Daca este gradina altuia, lasa-l pe el sa o ingrijeasca sau daca nu, sa-i creasca buruieni. Daca cineva poate obtine ceea ce-si doreste doar facand pe martirul, neasumandu-si vina sau manipulandu-i pe altii, aceasta este problema lor; nu o transforma in propria ta problema! Daca ei traiesc cu anumite consecinte, sunt consecintele lor, nu ale tale! Daca isi neaga problemele sau nu pot gandi limpede privitor la o anume problema, confuzia este a lor. Este responsabilitatea ta sa-i iubesti si sa te rogi pentru ei, chiar si sa le oferi ajutorul, dar nu este raspunderea ta sa-i restaurezi sau sa-i salvezi. Daca nu sunt in stare sa arate apreciere sau sa-si ceara iertare cand gresesc, este problema lor. Doar cand vor avea o atitudine de multumire si de smerenie pentru a-si recunoaste greselile vor putea ei sa creasca. Intre timp, este gradina lor, nu incerca sa te ocupi tu de ea! Daca speranta ta, pacea si fericirea ta sunt dependente de altcineva si nu de Dumnezeu, invata sa te detasezi. Esti impreuna mostenitor cu Hristos, nu un impreuna arendas cu El (Romani 8:17).
___Te-ai gandit vreodata ca Dumnezeu asteapta sa te dai din cale pentru ca El sa poata sa lucreze in situatia lor? Adevarul este ca esti lipsit de putere fata de ei, dar Dumnezeu nu! Poate ca ii va lasa sa se impiedice inainte sa-i ridice, dar El va face ceea ce este cel mal bine pentru ei. Asa ca urmeaza-L pe Domnul si vezi-ti de propria gradina!