august 02, 2008

CERCETEAZĂ-TI CALEA PE CARE UMBLI!

"Sa luam seama la umbletele noastre, sa le cercetam..." (Plangerile lui Ieremia 3:40)

___Un om se napusti in atelierul de reparatii si il intreba pe manager daca are un telefon cu fise. Managerul dadu din cap: "Sigur, este acolo". Omul introduse doua monede, forma numarul si astepta raspunsul. In cele din urma cineva se auzi pe fir: "O, domnule", spuse el cu o voce grava, "nu aveti nevoie de un om tanar, onest si muncitor?" Managerul atelierului nu se putu abtine sa nu auda intrebarea. Dupa cateva momente, omul spuse: "Dar deja aveti un om un om tanar, onest si muncitor? Bine. Multumesc oricum". Un zambet larg ii aparu pe chip. Puse receptorul jos si se duse inapoi la masina, vizibil in culmea fericirii. "Hei, stati putin", spuse managerul atelierului, "nu am putut sa nu aud conversatia. De ce sunteti asa fericit? Am crezut ca omul acela v-a spus ca are pe cineva si ca nu are nevoie de dumneavoastra!" Omul zambi. "Vedeti dumneavoastra, eu sunt acel om tanar, onest si muncitor. Doream doar sa ma verific!"
___Daca esti serios in umblarea ta cu Domnul, cerceteaza-te in mod constant. Te rogi, citesti Cuvantul lui Dumnezeu si iti innoiesti mintea zi de zi? Dar atitudinile? Mai aluneci uneori? Atitudinile tale trimit un semnal inainte ca tu sa rostesti macar un cuvant. Ele sunt asemeni unui semafor. Uneori se aprinde lumina rosie, care inseamna "opreste-te, nu-mi sta in drum, sunt prea obosit sa iubesc, sa ajut sau sa-mi pese". Alteori se aprinde lumina verde, ca inseamna "sa mergem, sunt cu tine, poti conta pe mine". Biblia spune: "Sa luam seama la umbletele noastre, sa le cercetam, si sa ne intoarcem la Domnul". Ce trebuie sa cercetam in mod constant? "Umbletele noastre!"

august 01, 2008

FII ATENT CE EROI ÎȚI ALEGI!

"..si eu Sunt om" (Faptele Apostolilor 10:26)

___Modele ne inspira si ne motiveaza, mai ales cand acestea au urmat aceeasi cale ca noi. Si este bine sa le respectam si sa le apreciem. Dar in momentul in care le asezi pe un piedestal, pierzi din vedere ceea ce este important. Cand iti deiici viata rivalizarii cu altcineva, risti sa devii o copie la indigo. Tine minte, eroii au si ei puncte nevralgice si se lupta cu slabiciuni de caracter. Nu mai putin Pavel, care se descrie pe sine ca fiind "cel mai neinsemnat dintre apostoli", dupa care adauga "Prin harul lui Dumnezeu Sunt ce sunt" (1 Corinteni 15:9-10). Acelasi lucru s-a intamplat si cu Petru; cand a trimis dupa el, in momentul in care Petru a intrat pe usa, Corneliu s-a plecat cu fata la pamant si i s-a inchinat! Petru l-a ridicat si i-a spus: "Scoala-te, si eu sunt om!" Din nefericire, unii oameni pe care ii stimam nu sunt atat de smeriti!
___Pericolul venerarii unui erou apare in urma pierderii individualitatii si a caii pe care Dumnezeu a trasat-o pentru tine. Unele lectii pe care Dumnezeu ne invata pot semana, dar scopul, calatoria si timpul unei persoane anume vor fi complet diferite de ale tale. De pilda, un prieten porneste o afacere si castiga bani, dar cand tu iti parasesti locul de munca pentru a-i calca pe urme, ajungi la faliment. Sau poate o colega de serviciu poarta ceva ce ii vine foarte bine, dar pe tine, aceeasi imbracaminte arata ca un sac legat la mijloc! "Dumnezeu .. este un Dumnezeu gelos" (Deuteronom 4:24), nu pentru ca este meschin sau punitiv, ci pentru ca El doreste sa ne fereasca de tot ceea ce ne fura unicitatea sau care ne ameninta relatia cu El. De aceea, cand il faci pe Isus punctul tau de referinta si eroul tau, te afli pe un taram sigur!

iulie 31, 2008

LUPTA CELOR DOUĂ FIRI!

"Razboiul a tinut mult.." (2 Samuel 3:1)


___Cand te hotarasti sa-L urmezi pe Isus, firea ta cea veche este controlata de Duhul si nu este distrusa de Duhul. Pavel a spus: "Chiar in cortul acesta deci, gemem apasati; nu ca dorim sa fim dezbracati de trupul acesta, ci sa fim imbracati cu trupul celalalt peste acesta, pentru ca ce este muritor in noi, sa fie inghitit de viata" (2 Corinteni 5:4). Observa cuvintele: "gemem apasati". Poti sa te zbati cat vrei (si unii dintre noi o facem!) pentru a provoca o transformare subita, dar schimbarea care dureaza se petrece dupa orarul lui Dumnezeu, nu al nostru. Crestem spiritual in timp ce ne luptam cu povara firii noastre de jos. Aceasta fiindca slabiciunea noastra este cea mai buna dovada a puterii Lui. Pavel spune: "Si ca sa nu ma umflu de mandrie, din pricina stralucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un tepus in carne, un sol al Satanei, ca sa ma palmuiasca .. am rugat pe Domnul sa mi-l ia. Si El mi-a zis: "Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita" (vezi 2 Corinteni 12:7-8). Confruntarea cu firea cea veche iti consuma timp, iti dezvolta bunatatea, iti distruge eul, este un proces de zidire a caracterului care se intampla in fiecare zi si uneori in fiecare clipa. Cand harul lui Dumnezeu se loveste de dorintele noastre incapatanate si de caile care ne servesc doar noua, are loc un proces de rafinare care nu poate fi grabit sau dus la indeplinire pe nicio alta cale.
___Biblia spune: "Razboiul a tinut mult intre casa lui Saul (care reprezinta vechea noastra fire) si casa lui David (care reprezinta omul cel nou). David era tot mai tare, si casa lui Saul mergea slabind". Doar cand esti dispus sa te dezbraci de fatada, sa te pleci pe genunchi in fiecare zi si sa-L rogi pe Dumnezeu sa lucreze in tine, vei experimenta puterea Sa care schimba vieti.

iulie 30, 2008

TU EȘTI IMPORTANT

"..au fost viteji in razboaie, au pus pe fuga ostirile vrasmase" (Evrei 11:34)

___Joni Eareckson Tada scrie: "in tacutul ei sanctuar, Diane isi intoarce usor capul pe perna spre tablia de pluta de pe perete. Privirea ii scaneaza fiecare fotografie. Fiecare bucata rupta de hartie prinsa cu ace cu gamalie in rand. Se roaga. Limitarile infioratoare ale sclerozei multiple cresc mai departe fiecare an. Degetele ii sunt inclestate si rigide. Vocea ei abia daca este soptita. Lumea s-ar putea uita la ea si ar spune: "ce rusine. Viata ei nu are niciun sens." Dar Diane este convinsa ca viata ei are insemnatate; ca ravna ei in rugaciune conteaza. Ea misca munti care blocheaza drumurile misionarilor, ajuta la deschiderea ochilor orbilor spirituali din Asia de sud-est, respinge imparatia intunericului care intuneca aleile bandelor din estul Los Angelesului. Diana este in linia intai, inaintand imparatia lui Dumnezeu. Aceasta femeie isi vede locul in lume. Nu conteaza ca ceilalti nu-i recunosc importanta. Nu este prea deosebita de Emily din Our Town care isi scrie ca adresa: Grover's Corner, New Hampshire, Statele Unite ale Americii, emisfera de vest, planeta Pamant, Sistemul solar, Universul, Mintea lui Dumnezeu. In "mintea lui Dumnezeu" .. acest fapt este cel mai insemnat posibil! Cineva a spus: "A fi conteaza mai mult decat a face, cantaretul mai mult decat cantecul. Mai bine nu am mai cauta odai de scapare, caci aceasta este incaperea noastra". Rugaciunea mea este sa descopar semnificatia care ti-a apartinut in tot acest timp, in calitate de copii al Regelui. Poate nu vei intelege adevarata insemnatate a fiecarui eveniment, dar poti sti ca fiecare eveniment are insemnatate; si sa tu ai insemnatate!"

iulie 29, 2008

COMUNICAREA (2)

"Dragostea .. acopere totul, crede totul, nadajduieste totul, sufere totul" (1 Coriteni 13:4;7)

___Probabil ultimele cupluri care au trait fericite pana la adanci batranete au fost Alba-ca-Zapada si Fat-Frumos! Chuck Swindoll scrie: "Chiar daca esti dedicat partenerului, tot vor mai exista momente de tensiune, lacrimi, lupte, neintelegeri si nerabdare .. dar vestea cea buna este .. ca traind impreuna cu Hristos si avand Biblia la care sa apelezi drept consiliere .. niciun conflict nu este fara rezolvare". Cuplurile casatorite se confrunta cu provocari unice care implica uneori trecerea in revista a lucrurilor care nu functioneaza pentru a le gasi pe cele care functioneaza, iata trei sfaturi pentru o casnicie buna:
1) Nu recurge niciodata la amenintari. Cuvantul care incepe cu "D" (Divortul) poate aparea rapid, asa ca nu-l folosi. De fapt, nici nu te gandi la el! Amenintarile nu fac decat ca partenerul tau sa se simta nesigur si defensiv. In consecinta, el/ea nu mai aude ceea ce spunem si nu se ajunge la o rezolvare. Domnul Isus a spus ca va trebui sa dam socoteala pentru orice cuvant nefolositor (Matei 12:36). Deci inainte de a-l pronunta, gandeste-te la consecinte, ia pauze pentru a te calma si pentru a gandi rational.
2) Scapa de bagajul din relatiile anterioare. Pavel spune: "Dragostea .. acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufere totul" (1 Corinteni 13:4&7). Este gresit sa-ti faci partenerul sa tot "dovedeasca" la nesfarsit. Lasa cadavrele ingropate. Nu presupune ca problemele din vechile tale relatii sunt sortite sa se tot repete. Nu se vor repeta daca esti comunicativ si cresti!
3) Cuvintele tale sa fie moi si dulci, poate va trebui sa le mananci. De fiecare data cand crezi ceva bun despre partenerul tau, spune-i-o. Iar cand acestea sunt reciproce, accepta ceea ce spui plin de gratie. Tine minte, cuvintele ascutite creeaza mai multe rani decat cele pe care cel mai bun chirurg ie poate vindeca, dar "Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania" (Proverbe 15:1).

iulie 28, 2008

COMUNICAREA (1)

„Dragostea .. nadajduieste totul" (1 Corinteni 13:4;7)

___O femeie ii spuse in gluma consilierului ei: "Ne-am casatorit acum 20 de ani sa ne fim alaturi la bine si la greu. Si privind in urma, nu s-ar fi putut comporta mai bine, iar eu n-as fi putut-o da in bara mai rau!" Serios, orice bun consilier iti va spune ca o casnicie este un proces de adaptare la lucruri pe care nu le-ai fi putut anticipa. Iar o buna comunicare este cruciala. Este important:
1) Sa vorbesti cu tine insuti inainte de a discuta cu partenerul. inainte de a te incarca asemeni unei pusti, intreaba-te daca nu cumva teama, stresul sau ingrijorarea nu au provocat raspunsul partenerului tau. Incearca el/ea sa te raneasca in mod deliberat? Te deranjeaza mai mult acum pentru ca te simti nesigur si neapreciat? Nu interpretezi sau nu exagerezi cumva problema? Identificarea sentimentelor pe care le ai te va ajuta sa comunici mai calm si mai clar.
2) Sa iti adaptezi asteptarile. Avem dreptul de a astepta de la partenerul nostru sa ne iubeasca si sa ne respecte si sa fie credincios. Dar anumite alte asteptari nu sunt realiste; de pilda, sa tii socoteala lucrurilor pe care "fostul" nu le-a facut niciodata si sa astepti ca sotul sau sotia ta sa le faca. Pavel spune: "Dragostea .. nadajduieste totul".
3) Sa fii cinstit in privinta problemelor care necesita incredere. Este mai bine sa spui adevarul decat sa lasi lucrurile sa se adune. Uneori se poate admite ca ai mai multa nevoie in anumite zile. De pilda, Dr. Gary Oliver spune: "Cand o femeie simte panica de fiecare data cand sotul ei vine acasa tarziu fiindca fostul ei sot a avut o aventura .. este bine sa spui.. "Stiu ca nu este rational, dar am avut o zi plina de panica!" Acest fel de onestitate va va intari relatia.

iulie 27, 2008

RECUNOAȘTE-O! RENUNȚĂ! UIT-O!

„..uitand ce este in urma mea, si aruncandu-ma spre ce este inainte” (FIipeni 3:13)

___Sa uiti nu inseamna sa pierzi cunostinta evenimentului. Asta este amnezie! Ci inseamna sa eliberezi durerea din memoria ta asa cum ai indeparta veninul din muscatura unui sarpe. Lasa ca toate problemele nerezolvate care te nelinistesc si care te tin in intuneric si care te afecteaza la lumina sa fie zdrobite de puterea lui Dumnezeu! Daca estei partea ranita, iarta-i pe cei care te-au ranit. Daca tu ai fost cel care a ranit, iarta-te; caci Dumnezeu te iarta. Lasa ca puterea Lui transformatoare sa-ti vindece emotiile tulburi si sa taie coarda care te tine legat de trecut. Apoi fa ceea ce a facut Pavel: "aruncandu-ma spre ce este inainte". Dumnezeu are un viitor minunat pentru tine, dar nu poti ajunge la el pana nu te deconectezi de trecut. Fii ca Isus care Si-a plecat capul si a spus: "S-a ispravit" (Ioan 19:30). Este timpul ca aceasta binecuvantare sa fie rostita si in viata ta. Daca ai terminat-o cu locul unde te afli si daca esti gata pentru locul unde Dumnezeu doreste sa te duci, atunci fa-i cu mana trecutului. Spune-i adio! Puterea lui este zdrobita! Stai in picioare impreuna cu Moise si copiii lui Israel care se uitau cum Faraon impreuna cu armatele lui erau inghitite in adancimile Marii Rosii. Alatura-te sarbatorii lor de eliberare: "El a aruncat in mare carele lui Faraon si oastea lui; luptatorii lui alesi au fost inghititi in Marea Rosie, l-au acoperit valurile si s-au pogorat in fundul apelor, ca o piatra" (Exod 15:4-5). Bucura-te! Vechiul Faraon al trecutului tau a murit. Jugul pe care il tinea asupra ta s-a frant. Asa ca ridica-te si mergi inainte!