august 16, 2008

TIMPUL TĂU CU DUMNEZEU (7)

"Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut!" (Psalmul 63:1)

___Psihologii spun ca este nevoie de pana la trei saptamani pentru a te familiariza cu un obicei nou; iar apoi inca trei saptamani pana prinde radacini. Trebuie sa depasesti aceasta bariera de sase saptamani!
Iata o formula simpla de dezvoltare a unui obicei:
1) Ia o hotarare ferma. Daca incepi cu jumatate de inima, nu vei reusi niciodata. Biblia spune! "Ci indemnati-va unii pe altii in fiecare zi.." (Evrei 3:13). Asa ca fa-te raspunzator fata de cineva, cere-i sa te incurajeze si sa-ti aminteasca de promisiunea pe care i-ai facut-o lui Dumnezeu.
2) Nu lasa niciodata loc exceptiilor. Obiceiul este ca un ghem: de fiecare data cand il scapi pe jos, cateva fire se vor desface. Asa ca nu lasa sa se intample "doar de data asta". Fiecare act de cedare iti slabeste vointa si te face sa pierzi teren.
3) Profita de fiecare ocazie de a practica noul obicei. De fiecare data cand simti cel mai mic indemn de a-l practica, fa-o chiar atunci. Nu astepta; foloseste acel moment pentru a fixa obiceiul. Nu strica sa practici prea mult un obicei nou cand incepi pentru prima data.
4) Bazeaza-te pe puterea lui Dumnezeu. Cand totul a fost spus si facut, trebuie sa-ti dai seama ca te afli intr-o lupta spirituala si ca nu poti reusi doar prin puterea Duhului lui Dumnezeu care te locuieste. Asa ca roaga-te ca Dumnezeu sa te intareasca. Trebuie sa depinzi de El pentru a te ajuta sa dezvolti obiceiul spre slava Lui. Scrie urmatoarele cuvinte si semneaza-te la sfarsit. Apoi pastreaza-le inaintea ochilor tai in mod constant: "Doamne, ma leg sa petrec un anumit timp cu Tine in fiecare zi, indiferent cat ma va costa. Si depind de Tine pentru a ma ajuta sa fiu consecvent. Amin".

august 15, 2008

TIMPUL TĂU CU DUMNEZEU (6)

"Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut!" (Psalmul 63:1)

___Nimic nu este mai greu de pastrat decat timpul tau cu Dumnezeu. Cand presiunile cresc, care este primul lucru la care esti tentat sa renunti? Satan stie ca daca te poate face sa renunti a castigat lupta, fiindca nu va avea opozitie din partea ta. Crestinii care se leapada de credinta iti vor spune: "Totul a inceput cand mi-am neglijat timpul cu Dumnezeu".
___"Deci cum pot scapa de aceasta problema?" poate intrebi: a) fa un legamant cu Dumnezeu. Si respecta-l: "Daca ai facut o juruinta lui Dumnezeu, nu zabovi s-o implinesti .. Mai bine sa nu faci nicio juruinta, decat sa faci o juruinta si sa n-o implinesti" (Eclesiastul 5:4-5); b) trece-l in agenda. Stabileste un timp in care sa te intalnesti cu Dumnezeu in fiecare zi, asa cum faci o programare la doctor sau cum iei masa cu un om de afaceri. Iti poti imagina o programare mai important de respectat? c) fii pregatit pentru scuzele si atacurile diavolului. A fi avertizat dinainte inseamna a te inarma dinainte. Asa ca urmeaza motto-ul cercetasilor: "Fii gata!" Dr. G Lee obisnuia sa spuna: "daca te trezesti dimineata si nu te intalnesti fata in fata cu diavolul, inseamna ca va indreptati in aceeasi directie!" d) lasa-ti Biblia deschisa cu o seara inainte la pasajul pe care intentionezi sa-l citesti dimineata. Cand te trezesti iti va servi drept aducere aminte pentru timpul tau cu Dumnezeu. "Dar daca ratez o zi?" Nu te ingrijora si nu cauta sa te invinovatesti. Daca ratezi o masa m inseamna ca ai renuntat la mancat. Pur si simplu mananci putin mai mult la urmatoarea masa si continui de acolo.

august 14, 2008

TIMPUL TĂU CU DUMNEZEU (5)

"Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut!" (Psalmul 63:1)

___Odata ce ai castigat "lupta cu asternutul" si "lupta cu lucrurile prostesti" va trebui sa duci "lupta cu mintea". Mintea ta o va lua razna in 101 directii in timpul tau cu Dumnezeu. Diavolul va avea grija sa fie asa. Atentia ta fi distrasa de zgomote, lipsa somnului, tensiunile cu altii, munca si lucruri pe care "pur si simplu nu le poti uita". Asa ca iata cateva sugestii care sa te ajute:
1) Fii treaz pe deplin. Fa un dus, stropeste-te pe fata cu apa rece sau fa cateva exercitii. Pune-ti adrenalina in miscare! Psalmistul scrie: "Cum doreste un cerb izvoarele de apa, asa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!" (Psalmul 42:1). Caprioara care este urmarita de un vanator are un singur lucru in minte; sa ajunga la un izvor unde ranile i se pot vindeca, setea ii poate fi potolita si puterile reinnoite.
2) Foloseste un carnetel. Cand te hotarasti sa petreci timp cu Dumnezeu, iti vei aminti dintr-odata tot ce trebuie sa faci sau ceea ce ai lasat nefacut. Asa ca scrie-ti aceste lucruri pe masura ce iti vin in minte, apoi spune-ti: "Le voi face mai tarziu" si apoi incepe sa te rogi.
3) Mergi in timp ce te rogi. Nu vei adormi daca stai in picioare, asa ca misca-te.
4) Personalizeaza versetele. Roaga-te prin ele. De vreme ce Cuvantul lui Dumnezeu este mereu in concordanta cu voia lui Dumnezeu, rugaciunile tale vor primi raspuns. De pilda, foloseste Psalmul 23: "Doamne, tu esti Pastorul meu, de aceea nu voi duce lipsa de nimic. Iti multumesc pentru ca ma conduci pe carari care sunt drepte atunci cand nu stiu incotro s-o apuc." Aceasta tehnica simpla iti poate transforma timpul tau cu Dumnezeu.

august 13, 2008

TIMPUL TĂU CU DUMNEZEU (4)

"Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut!" (Psalmul 63:1)
___Crezi ca nu obtii mare lucru din timpul tau cu Dumnezeu? Rick Warren se refera la lucrul acesta ca la "lupta cu lucrurile prostesti". El scrie: „Nu iti poti evalua timpul cu Dumnezeu dupa emotii; emotiile te pot insela; sentimentele pot aparea si disparea. Daca stai cu Dumnezeu doar cand "ai chef", diavolul va avea grija sa nu ai chef niciodata. Unele zile vor parea fara rost, in alte zile vei crede ca s-au deschis portile raiului deasupra ta. Asadar nu te astepta la o experienta fabuloasa in fiecare dimineata. Daca nu dai lovitura, nu inseamna ca Dumnezeu nu este prezent." Intervalele mai putin bune pot fi cauzate de: a) neascultare. Dumnezeu nu te va binecuvanta potrivit faptelor de neascultare. Si nu iti va descoperi pasul urmator pana nu ai facut primul pas; b) graba. Samuel Chadwick a spus: "Graba este moartea rugaciunii". Asa ca urmareste calitatea si continutul, nu cantitatea! c) rutina. Cand timpul tau cu Dumnezeu devine un ritual in locul unei relatii, el va muri. Asa ca fii flexibil; schimba-ti rutina, fa sa fie un timp interesant – pentru tine, dar si pentru Domnul; d) neimpartasirea ideilor tale cu altii. Cand impartasim si altora, primim mai mult in schimb, impartaseste-ti gandurile din timpul tau cu Dumnezeu si vezi ce se intampla.
___Daca tot nu obtii nimic, vorbeste cu Dumnezeu despre acest lucru. Dezvoltarea unei relatii cere timp. Trebuie sa inveti sa-L vezi pe Dumnezeu in tot felul de imprejurari pentru a ajunge sa-L cunosti bine. Asa ca nu te da batut: "Sa nu obosim in facerea binelui; caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Galateni 6:9)

august 12, 2008

TIMPUL TĂU CU DUMNEZEU (3)

"Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut!" (Psalmul 63:1)

___In urmatoarele cateva zile ne vom ocupa de cateva "probleme din timpul tau cu Domnul". Problema disciplinei! Aceasta este cunoscuta drept "lupta cu asternuturile". Te confrunti cu ea in momentul in care te trezesti. Diavolul va exagera cu privire la cat esti de obosit. Iar cand firea devine partenera cu diavolul, este o adevarata lupta sa te dai jos din pat. Asa ca iata cateva sfaturi pentru a depasi aceasta problema:
1) Culca-te la timp. Prea multi dintre noi stam pana tarziu in fata televizorului si de aceea ne este foarte greu sa ne trezim dimineata. Dawson Trotman a trait conform versetului: "pe Tine Te caut in zori de zi". Chiar daca cu o seara inainte ar avea musafiri, el s-ar scuza si s-ar duce la culcare fiindca prioritatea lui era sa se intalneasca cu Hristos in fiecare dimineata.
2) Ridica-te din pat imediat ce te-ai trezit. Daca stai sa te gandesti, ai pierdut deja batalia. Mai mult, cand te trezesti dimineata, nu este cel mai bun moment sa te rogi sa te hotarasti sa te trezesti. Daca trebuie sa te rogi pentru asta, fa-o cu o seara inainte si roaga-te sa ai puterea si dorinta de a te trezi. Planuieste acest lucru. Fii un om plin de intentii! Hotaraste-te asemeni psalmistului: "Doamne, auzi-mi glasul, dimineata!" (Psalmul 5:3).
3) Du-te la culcare cu gandul la Biblie. Adormi cu atitudinea: "Ne vedem dimineata, Doamne". Cere-i sa te trezeasca cu gandul la El. Una din cele mai bune cai de a face lucrul acesta este sa te culci cu un verset in minte. "Cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta; cugeta asupra ei zi si noapte" (Iosua 1:8)

august 11, 2008

TIMPUL TĂU CU DUMNEZEU (2)

"Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut!" (Psalmul 63:1)

___Stephen Oxford a spus: "Eu doresc ca prima voce pe care o aud dimineata sa fie a lui Dumnezeu. Si vocea Lui vreau sa fie ultima pe care o aud seara". David si Daniel s-au intalnit cu Dumnezeu de trei ori pe zi in fiecare zi (vezi Psalmul 55:17; Daniel 6:10). Oricare ar fi momentul pe care il stabilesti, timpul tau trebuie sa fie consistent. Marcheaza-l pe calendarul tau; fa-ti programare la Dumnezeu asa cum faci cu oricine altcineva. Si respect-o! Nu-L lasa sa astepte! Se pune deseori intrebarea: ___"Cat timp trebuie sa petrec cu Dumnezeu?" Iata cateva sfaturi:
1) Nu incepe cu un timp personal de doua ore. Te vei descuraja. Vei crea mai degraba amintiri ale esecului decat ale reusitei. Trebuie sa cresti in aceasta relatie asa cum faci cu oricare alta. Asa ca incepe cu cateva minute, iar apoi mareste timpul.
2) Nu te uita la ceas. Acest lucru va distruge timpul tau mai rapid decat orice altceva. Hotaraste-te ce poti face cu Cuvantul lui Dumnezeu si in rugaciune in timpul ales; apoi pune in aplicare! Uneori va dura mai mult timp decat ai pus deoparte, alteori mai putin. Dar nu te uita mereu la ceas.
3) Axeaza-te pe calitate, nu pe cantitate. Este ceea ce trebuie sa faci in acest timp – fie ca este vorba de 15 minute sau de doua ore – este un lucru important.
4) Alege un loc anume. "Avraam s-a sculat a doua zi dis de dimineata si s-a dus la locul unde statuse inaintea Domnului" (Geneza 19:27). Locul tau special trebuie sa fie un loc in care: a) te poti ruga cu voce tare fara sa te jenezi; b) te simti confortabil. (Nu petrece acest timp in pat; este prea confortabil!) Cu trecerea timpului acest loc special va deveni totul pentru tine datorita clipelor minunate pe care le ai acolo cu Domnul.

august 10, 2008

TIMPUL TĂU CU DUMNEZEU (1)

"Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut!" (Psalmul 63:1)

___Cand mergi sa te intalnesti cu Dumnezeu, trebuie sa ai o atitudine:
1) De asteptare. Asteapta-te "sa dai si sa primesti" in urma timpului vostru impreuna. Acest timp trebuie sa fie un timp de intimitate. Este imposibil sa ai o relatie de dragoste in multime sau intr-un loc public; intimitatea inseamna sa fii singur cu cel pe care il iubesti. Biblia vorbeste despre Hristos ca fiind mirele, iar noi mireasa Lui. Gandeste-te la anticiparea si entuziasmul impartasite in astfel de momente.
2) De reverenta. Nu te napusti in prezenta lui Dumnezeu. Pregateste-ti inima linistindu-te inaintea Lui si lasand ca pacea sa-ti indeparteze toate gandurile lumesti. Adu-ti aminte Cine este Cel cu care te intalnesti - Dumnezeu! "Vrednic esti Doamne si Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea" (Apocalipsa 4:11).
3) De vioiciune. Culca-te devreme asa incat sa fii in forma la intalnirea de dimineata cu Dumnezeu. El merita toata atentia ta. Daruieste-I lui Dumnezeu cea mai buna parte din zi – cand esti cel mai proaspat. Urmeaza exemplul lui Hristos: "A doua zi dimineata, pe cand era inca intuneric de tot, Isus S-a sculat, a iesit, si S-a dus intr-un loc pustiu. Si Se ruga acolo" (Marcu 1:35). Hudson Taylor spunea: "Nu acordezi instrumentele dupa ce s-a terminat concertul.. le acordezi inainte sa inceapa concertul".
4) De disponibilitate. Aceasta atitudine este cruciala: nu ai timpul personal cu Dumnezeu pentru a alege ce vrei si ce nu vrei sa faci, ci mergi cu scopul de a face orice si tot ce doreste Dumnezeu sa faci. Domnul Isus a spus: "Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu.." (Ioan 7:17). Asa ca du-te si intalneste-te cu Domnul dupa ce ai ales sa faci voia Lui orice s-ar intampla!