noiembrie 22, 2008

POTI VEDEA MANA LUI DUMNEZEU?

Domnul intareste pasii omului cand Ii place calea lui" (Psalmul 37:23)
Dumnezeu are copii asemenea lui Iacov care mergea schiopatand. Poate tu esti unul dintre ei. Ti s-a intamplat ceva atat de dureros incat te-a facut sa te simti vulnerabil si nesigur? Iti este greu sa ai incredere in oameni? Ai devenit cel mai aspru critic al tau? Ai impresia ca lucrarea sau cariera ta s-a sfarsit? Sau mai rau, ca nu ai inaintat niciodata; ca esti un impovarat spiritual? Daca ti se potriveste aceasta descriere, citeste aceste cuvinte: "Domnul intareste pasii omului cand Ii place calea lui; daca se intampla sa cada, nu este doborat de tot, caci Domnul il apuca de mana" (Psalmul 37:23-24}.
Lui Dumnezeu Ii place sa foloseasca oamenii slabi, caci cand vor avea succes nu vor fi aroganti ca unii care cred ca il merita. Ei sunt putin mai calzi, putin mai dispusi sa mearga si sa-i imbratiseze pe altii. Ei inteleg ca fara Dumnezeu nu ar fi reusit. Ei au "atitudinea lui Iosif". Cat de rau a fost tratat de fratii sai! Totusi, nu doar ca i-a iertat, ci le-a dat si de mancare. Cum poate cineva sa faca asa ceva? El a vazut mana lui Dumnezeu in fiecare amanunt al vietii sale. Ai vazut mana Lui in viata ta? Iata ce le-a spus Iosif tradatorilor lui: "Acum nu va intristati .. caci ca sa va scap viata m-a trimis Dumnezeu inaintea voastra" (Geneza 45:5). Dumnezeu are calea Lui prin care ne trece prin situatii grele si pentru a ne aminti de unde venim. Apoi cand experimentam succesul ne dam seama asemenea lui Iosif ca Dumnezeu a fost Cel care a deschis usa si care ne-a facut un serviciu si ne-a daruit succes. Acum este randul nostru sa-i binecuvantam pe altii!

noiembrie 21, 2008

INIMA MULȚUMITOARE

"Voi binecuvanta pe Domnul in orice vreme" (Psalmul 34:1)
David a spus: "Voi binecuvanta pe Domnul in orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna in gura mea". O inima multumitoare trebuie sa fie o atitudine de viata. Dar stia ca-ti poate salva viata? Cand a ajuns in pantecele balenei, lona i-a spus lui Dumnezeu: "Eu insa, iti voi aduce jertfe cu un strigat de multumire" (lona 2:9). Iar cand a facut asa, Dumnezeu a facut ca pestele sa-l scuipe afara pe pamant. Cand esti jos si tot iadul pare ca se dezlantuie in jurul tau trebuie sa iti ridici glasul si sa-L lauzi pe Dumnezeu. Nimic nu demonstreaza mai bine adevarata incredere decat multumirea cand te afli in chinurile unei crize. O inima multumitoare face doua lucruri:
1) Iti zideste credinta. Motivul pentru care putem umbla prin credinta si nu prin vedere (2 Corinteni 5:7) este acela ca stim ca indiferent de imprejurari, Dumnezeu lucreaza in numele nostru. David a spus: " inaltati pe Domnul, impreuna cu mine" (Psalmul 34:3). Lauda functioneaza aidoma unei lupte; il face pe Dumnezeu mai mare decat problema ta. Ce se schimba? Punctul de interes se schimba! In loc sa te complaci in probleme si sa te descurajezi, credinta ta este eliberata si incepi sa apelezi la Dumnezeu pentru solutii. Iar o inima credincioasa va recunoaste si va primi acele solutii mai repede decat o inima indoielnica.
2) Restaureaza viata. Inainte sa-l scoale pe Lazar din morti, Domnul Isus s-a uitat spre cer si a spus: "Tata, iti multumesc ca M-ai ascultat" (loan 11:41). Ceva uimitor se intampla cand incepi sa-I multumesti dinainte lui Dumnezeu pentru ca te-a mantuit, ca te-a pazit si te-a ajutat. Credinta ta incepe sa se inalte si castigi incredere in lucrurile din viata ta pe care le-ai crezut moarte pentru a prinde din nou viata.

noiembrie 20, 2008

CUM SĂ IEȘI DIN FURTUNI

"Totusi, in toate aceste lucruri noi suntem mai mult decat biruitori" (Romani 8:37)
Ieri am vazut cum corabia lui Pavel a fost cuprinsa de o furtuna. Haideti sa vedem astazi cum putem iesi dintr-o furtuna fara sa pierdem totul.
a) Pregateste-te pentru furtuna inainte sa ajungi in ea! Omul intelept si-a zidit casa pe stanca fiindca el credea in furtuni (Matei 7:24). Este imposibil sa treci prin viata fara sa dai de ele. De unde am ramas oare cu ideea ca nu vom avea probleme? "Caci cu privire la Hristos, voua vi s-a dat harul nu numai sa credeti in El, ci sa si patimiti pentru El" (Filipeni 1:29). Aceasta inseamna lupta, nu confort!
b) Fii calm! Panica ucide mai multi piloti decat vremea rea fiindca le intuneca capacitatea de a gandi limpede. in timpul unei furtuni, Isus le-a spus ucenicilor: "Indrazniti, Eu sunt, nu va temeti!" (Marcu 6:50). Atinteste-ti privirea asupra lui Isus si nu te uita in alta parte caci altfel teama te va rani mai mult decat imprejurarile. Pavel a stiut ca planul lui Dumnezeu va prevala intotdeauna, asa ca a spus: "linistiti-va, caci am incredere in Dumnezeu ca se va intampla asa cum mi s-a spus" (Faptele Apostolilor 27:25);
c) nu-ti abandona niciodata telul! Ei si-au aruncat peste bord incarcatura, telul calatoriei lor. Nu fa la fel! Nu abandona niciodata scopul pentru care te-a chemat Dumnezeu, caci acesta te va sprijini in vremurile grele. Mai tarziu Pavel a scris: "stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau" (Romani 8:28). El este inca in control. Ridica-te si spune: "in toate aceste lucruri noi suntem mai mult decat biruitori".

noiembrie 19, 2008

CUM SĂ EVITAM NAUFRAGIUL

"Ma vei calauzi cu sfatul Tau" (Psalmul 73:24)
Viata ta este ca o calatorie. Daca doresti sa eviti naufragiul, citeste Faptele Apostolilor 27:12 si observa urmatoarele lucruri:
1) Ei au fost nemultumiti de locul unde se aflau. "Fiindca limanul nu era bun de iernat, cei mai multi au fost de parere sa plece cu corabia de acolo". Dumnezeu nu ne calauzeste prin nemultumire sau prin opinii diferite, El ne calauzeste prin Duhul Sau. Cand lucrurile se inrautatesc suntem chemati sa le invingem, nu sa incercam sa scapam de ele.
2) Ei au fost nerabdatori sa ajunga la destinatie. Nu exista niciun verset in Biblie care sa ne spuna sa ne grabim sau Il vom pierde pe Dumnezeu! In pustie, poporul Israel a invatat ca atunci cand se misca norul se puteau misca si ei; cand norul se oprea, ramaneau pe loc si il asteptau pe Dumnezeu.
3) Nu au reusit sa tina seama de Cuvantul lui Dumnezeu. "Sutasul a ascultat mai mult de carmaci si de stapanul corabiei decat de vorbele lui Pavel" (Fapte 27:11). Ai grija, cauta atent si vei gasi pe cineva a carui opinie iti confirma ceea ce doresti sa faci. Iar aceasta te va duce la necaz.
4) S-au uitat la imprejurari in loc sa priveasca la calauzirea lui Dumnezeu. "incepuse sa sufle un vant uscat de miazazi, si, ca unii care se credeau stapani pe tinta, au ridicat ancorele .. Dar nu dupa multa vreme, s-a dezlantuit asupra insulei un vant furtunos .. Corabia a fost luata de el.." (Fapte 27:13-15). Ideea potrivit careia circumstantele vor fi totdeauna in concordanta cu calauzirea lui Dumnezeu nu este dupa Scriptura. Uneori Dumnezeu te duce prin pustie. Nu te va duce nicaieri unde sa nu fie nevoie de ajutorul si de purtarea Lui de grija. Daca poti ajunge acolo fara ajutorul Lui, atunci nu El te-a trimis. Asa ca daca doresti sa eviti naufragiile cere-I lui Dumnezeu sa-ti arate cale cea buna, care este totdeauna calea Sa!

noiembrie 18, 2008

LASĂ-L PE DUMNEZEU SĂ-ȚI ALEAGĂ PRIETENII

Domnul a zis lui Ghedeon: "Poporul este inca prea mult. Coboara-i la apa, si acolo ti-i voi alege; acela despre care iti voi spune: "Acesta sa mearga cu tine", va merge cu tine; si acela despre care iti voi spune: "Acesta sa nu mearga cu tine", nu va merge cu tine" (Judecatori 7:4)
Uneori Dumnezeu ne daruieste lucruri, alteori ni le ia. De fiecare data El stie ce face, asa ca increde-te in El. Nu ai nevoie de multi oameni in viata ta, ai nevoie de adevaratii oameni. Asa ca lasa-L pe Dumnezeu sa-ti aleaga prietenii! Cand Ghedeon a fost depasit numeric de catre madianiti, el a ales 32.000 de barbati pentru lupta. Apoi a intervenit Dumnezeu si a spus: "Coboara-i la apa, si acolo ti-i voi alege; acela despre care iti voi spune: "Acesta sa mearga cu tine", va merge cu tine; si acela despre care iti voi spune: "Acesta sa nu mearga cu tine", nu va merge cu tine". Dumnezeu a pastrat 300 de oameni si i-a lasat pe ceilalti sa plece fiindca nu au avut atitudinea corecta. El i-a spus lui Ghedeon: "Cine este fricos si se teme, sa se intoarca.." (Judecatori 7:3).
Nu te preocupa de numar: Dumnezeu poate face multe folosindu-se de putine lucruri. Fii pregatit sa-ti pierzi cativa prieteni, fiindca unde poate Dumnezeu sa te duca, ei nu pot. Ei iti vor spune ca esti prea tanar, prea batran, prea nepregatit, esti de o alta rasa, de un alt sex sau te va costa prea mult si va dura prea mult. Nu te opune, iubeste-i, roaga-te pentru ei si spune-le: "Cel neprihanit va trai prin credinta" (Romani 1:17) si mergi inainte!
Dumnezeu i-a spus lui Moise ca va lua Duhul care s-a odihnit peste el si il va pune peste alti 70 pentru ca acestia sa poata purta povara (Numeri 11:16-17). Iata de ce ai nevoie; oamenii cu acelasi duh (atitudine si perspectiva) ca tine. Doar pentru ca cineva este talentat nu inseamna ca trebuie sa fie in viata ta. Daca darurile spirituale sunt standardul dupa care masuram, magarul lui Balaam ajunge in capul listei pentru ca a facut o profetie. Adevarata intrebare este: "Au ei acelasi duh?"

noiembrie 17, 2008

ARATA CA ITI PASA!

"Fiecare din noi sa placa aproapelui, in ce este bine, in vederea zidirii altora" (Romani 15:2)
In orice grup exista cel putin o persoana dificila. De obicei acestea au instabilitate emotionala, temeri profunde, comportamente iritante si abilitati sociale scazute. Dumnezeu le aduce in vietile noastre spre folosul lor si al nostru. Da, este o oportunitate de a creste in har. Il vom iubi noi ca pe niste frati si surori si Ii vom trata noi cu demnitate? Intr-o familie adevarata acceptarea nu se bazeaza pe cat esti de destept, de frumos sau de talentat; ci se bazeaza pe faptul ca apartineti unii altora, "lubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca. In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia" (Romani 12:10). Cu totii avem ciudateniile si trasaturile noastre enervante. Da, chiar si tu! Dar dragostea nu se bazeaza pe compatibilitate. Temelia partasiei noastre este relatia noastra cu Dumnezeu; suntem o familie!
Cheia este sa incerci sa intelegi de unde vin oamenii. Cand stii prin ce au trecut, vei fi mai intelegator. In loc sa vorbesti de cat de departe trebuie sa mearga, iti vei da seama cat de departe au ajuns in ciuda ranilor lor. O alta parte a manifestarii consideratiei este sa nu te joci cu indoielile altora. Doar pentru ca tu nu te temi de ceva nu inseamna ca toti sunt ca tine! Oamenii au nevoie de un loc sigur in care sa-si impartaseasca incercarile, fara a fi judecati. Si au dreptul sa se astepte la confidentialitate! Doar intr-un mediu sigur de acceptare se vor deschide si-si vor impartasi cele mai adanci nevoi. Confidentialitatea nu inseamna sa nu zici nimic. Ci inseamna ca ceea ce s-a impartasit in grup trebuie sa ramana in grup, iar grupul trebuie sa se ocupe de problema, nu sa mearga si sa spuna barfe altora.

noiembrie 16, 2008

CONCENTREAZA-TE ASUPRA VIITORULUI!

"Nu va mai uitati la cele vechi. Iata, voi face ceva nou, si-i gata sa se intample: sa nu-L cunoasteti voi oare?" (Isaia 43:18-19)
Trebuie sa iti dai seama ca nu Dumnezeu este cel care iti reaminteste trecutul! Cuvantul Sau spune: "Eu, Eu iti sterg faradelegile, pentru Mine, si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele tale" (Isaia 43:25). Daca Satan iti tot aduce in minte trecutul, o face pentru ca nu are nimic nou cu care sa te atace. Tot ceea ce poate el sa faca este sa reinvie vechile amintiri si sa rearanjeze vechile imagini in incercarea de a te descuraja. Nu-l lasa! Concentrarea asupra zilei de maine te va ajuta sa depasesti ziua de astazi. Cuvantul lui Dumnezeu spune: "Nu va mai uitati ia cele vechi! Iata, voi face ceva nou, si-i gata sa se intample: sa nu-L cunoasteti voi oare? Voi face un drum" (Isaia 43:18-19). Dumnezeu va face o cale si pentru tine!
Cat este de sigur faptul ca Faraon si Irod au incercat sa stearga de pe fata pamantului toti bebelusii baieti pentru a ajunge la Moise si la Isus, pe atat este si faptul ca Satan va face orice pentru a te impiedica sa-ti implinesti destinul. Lupta se da mereu pentru viitorul tau! Oricare ar fi trecutul tau, viitorul este ceva pentru care merita sa te lupti; asa ca sus, la lupta!
"De unde sa incep?" intrebi tu. Vorbeste cu Dumnezeu: cere-I sa-ti arate o lucrare care se poate naste din nefericirea in care te gasesti. El poate aduce vindecare altora prin durerea pe care o experimentezi. Asa ca analizeaza lucrurile prin care treci, apoi intreba-L pe Dumnezeu la ce te pricepi. Oamenii cu inima zdrobita sunt cei care vor deveni maestri ai alinarii! Incepe sa privesti la "Capetenia si Desavarsirea credintei noastre" (Evrei 12:2) si vei fi capabil sa induri circumstantele prezente!