februarie 14, 2009

SPIRITUL LUI CALEB

"Robul Meu Caleb a fost insufletit de un alt duh" (Numeri 14:24)

___Caleb nu mergea dupa principiul "viata sigura". Ca tanar, el s-a intors din tara promisa, a stat cu minoritatea si a anuntat: "Cu Dumnezeu de partea noastra o vom cuceri!". La 85 de ani, el inca injunghia uriasi si se mai catara pe munti. Asta pentru ca avea "un alt duh". El nu era tipul de om care "sa fie dus de val si sa astepte ca lucrurile sa se intample de la sine". Richard Edler scrie: "O viata in siguranta face loc regretelor de mai tarziu. Cu totii avem talente si vise. Uneori cele doua nu se potrivesc. Dar de obicei le compromitem pe amandoua inainte macar de a afla. Mai tarziu, ne trezim ca privim in urma cu nostalgie la acea vreme cand ar fi trebuit sa ne urmam visele si talentele la valoarea lor. Nu te lasa impins sa crezi ca visele sau talentele tale nu sunt intelepte. Ele nu au fost concepute sa fie prudente. Ele au fost menite sa aduca bucurie si implinire in viata ta". Daca omida refuza sa intre in cocon, ea nu se va transforma niciodata si va fi destinata sa se tarasca, chiar daca avea potentialul de a zbura.
___Care crezi ca este lucrul la care te-a chemat Dumnezeu? Fa-l! Dumnezeu nu este limitat de coeficientul tau de inteligenta. El este limitat de vointa ta. Poetul spunea: "Daca te crezi infrant, esti infrant. Daca crezi ca nu esti indraznet, nu esti. Daca ai vrea sa castigi dar crezi ca nu poti, e aproape sigur ca nu vei castiga. Bataliile vietii nu se dau intotdeauna in viata celor mai puternici sau mai rapizi oameni, dar mai devreme sau mai tarziu cel care castiga este omul care crede ca poate". Spiritul lui Caleb este spiritul omului care poate! Ai tu spiritul acesta?

februarie 13, 2009

UMBLAREA ÎN SMERENIE

"Sa va purtati.. cu toata smerenia si blandetea" (Efeseni 4:1-2)

___Gandeste-te cu atentie la cuvintele "umblarea cu Dumnezeu". De partea cui esti? De partea lui Dumnezeu! Poti gasi o chemare mai inalta? Totusi, cu cat este mai inalta chemarea, cu atat mai mic trebuie sa devii in propriii tai ochi. Pavel a avut parte de una dintre cele mai mari chemari din lume. Iti poti imagina lumea fara Epistole? Am sti mult mai putine despre cum trebuie sa functioneze biserica sau despre cum sa umblam in credinta in fiecare zi. Totusi, Pavel a spus despre sine: "Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi dintre care cel dintai sunt eu" (1 Timotei 1:15). Daca crezi ca Dumnezeu te-a chemat la ceva maret, raspunsul tau la acea chemare trebuie sa fie sa cazi cu fata la pamant inaintea Lui. Asa a raspuns fiecare om insemnat din Scriptura. Cand un inger al Domnului i s-a aratat si i-a spus ca va avea un fiu caruia ii va pune numele Ioan, Zaharia a cazut la pamant si nu s-a miscat, asa incat oamenii s-au intrebat daca nu cumva a murit. Proorocul Ezechiel a spus ca in prezenta Domnului si in momentul in care Dumnezeu i-a facut parte de o viziune, a cazut la pamant. Dumnezeu a trebuit sa-i zica sa se ridice spunand: "Fiul omului, stai in picioare, si-ti voi vorbi!" (Ezechiel 2:1). Cand L-a vazut pe Isus stand in picioare in mijlocul celor sapte biserici, Ioan a scris: "Cand L-am vazut, am cazut la picioarele Lui ca mort" (Apocalipsa 1:17). Cei care se preamaresc singuri sunt smeriti de Dumnezeu. Cei care se smeresc inaintea Domnului sunt cei pe care ii inalta Domnul. Smerenia nu inseamna sa gandesti putin despre tine, ci inseamna sa te gandesti mai putin la tine.

februarie 12, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (5)

"Eu sunt dator" (Romani 1:14)

___A-ti asuma responsabilitatea inseamna a da inapoi ceea ce ti-a fost dat. Pavel si-a concentrat atentia asupra urmatoarelor lucruri: a) sa-L faca pe Hristos cunoscut; b) sa zideasca o biserica cu scopul de a-L vesti pe Hristos. El si-a luat responsabilitatea in serios: "Eu sunt dator.. si celor invatati si celor neinvatati.. sa va vestesc Evanghelia" (Romani 1:14-15). Asta se numeste "viata mai presus de tine insuti"! Cei care se slujesc pe ei insisi isi privesc talentele si resursele drept lucruri care le apartin. Cei care slujesc se considera slujitori pe propritatea lui Dumnezeu; ei stiu ca nu sunt proprietari, ci doar administratori ai Lui.
___Dupa timpul petrecut in lagarele de concentrare naziste, Elie Wiesel a trait pentru un singur lucru: sa daruiasca altora. A predat ca profesor la Boston University si a calatorit excesiv, impartasindu-si intelepciunea acumulata din experientele lui de viata. Intrebarea pe care o punea deseori tinerilor era: "Cum vei face fata privilegiilor si obligatiilor pe care societatea se va simti indreptatita sa ti le atribuie?" In timp ce incerca sa-i ghideze, el le impartasea din simtul lui de responsabilitate: "Ceea ce primesc trebuie sa daruiesc altora. Cunoasterea pe care o am nu trebuie sa ramana sechestrata in mintea mea. Sunt dator fata de barbati si femei, ca si ei sa faca ceva cu ea. Simt nevoia sa returnez ceea ce mi s-a dat. Numiti-o gratitudine.. A invata inseamna a accepta ca viata nu a inceput la nastere. Si altii au trecut pe aici inaintea mea, iar eu merg pe urmele pasilor lor".
___Viata ta este o poveste. in fiecare zi scrii o noua pagina. Asa ca umple acele pagini cu responsabilitatea fata de Dumnezeu, fata de altii si fata de tine insuti. Daca o vei face, vei ajunge sa nu fii dezamagit la sfarsit.

februarie 11, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (4)

"Asa ca fiecare din noi are sa dea socoteala despre sine insusi lui Dumnezeu!" (Romani 14:12)

___Biblia spune: "Fiecare din noi are sa dea socoteala despre sine insusi lui Dumnezeu". Poate spui: "sa dau socoteala pentru ce?" Pentru misiunea pe care ti-a dat-o Dumnezeu. Editorul ziarului Bellefontaine Examiner din Ohio, Gene Marine, a trimis un reporter sportiv nou pentru a se documenta cu privire la un mare meci. Reporterul se intoarse la ziar fara nici un articol. "Care este povestea?" intreba Marine. "Nu este nici o poveste", replica reporterul. "Cum?" urla Marine "si de ce ma rog?" "Pentru ca nu a avut loc nici un meci" raspunse reporterul. "Nici un meci? Ce s-a intamplat?" il chestiona Marine. "S-a prabusit stadionul". Neputand sa-si creada urechilor, editorul intreba: "Si unde este articolul despre prabusire?" Dupa o liniste stanjenitoare, reporterul raspunse: "Nu aceasta a fost sarcina mea, domnule". Inutil sa mai spunem ca acesta a fost sfarsitul carierei sale.
___Domnul Isus ne-a oferit cateva indicii remarcabile referitor la cum sa ne luam responsabilitatea in serios; El arata ca la analiza finala responsabilitatea noastra este inainte lui Dumnezeu, iar rasplata care conteaza cu adevarat vine de la Dumnezeu. Eugene Petersen a parafrazat lucrul acesta in The Message astfel: "Care este ispravnicul demn de incredere, plin de bun simt, pe care stapanul il pune responsabil peste tot personalul pentru a-i hrani bine si la timp? El este un om binecuvantat daca atunci cand se intoarce stapanul el isi face datoria. Dar daca isi spune: "Stapanul o sa intarzie cu siguranta" si incepe sa-i maltrateze pe slujitori si pe servitoare, sa dea petreceri pentru prieteni, sa se imbete, stapanul va intra cand se asteapta mai putin, il va certa strasnic si il va trimite la locul meritat.. darurile mari inseamna responsabilitati mari; darurile mai mari, responsabilitati mai mari" (Luca 12:42-48).

februarie 10, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (3)

"Ce se cere de la ispravnici este ca fiecare sa fie gasit credincios" (1 Corinteni 4:2)

___Prin orice efort ai trece, vei avea de-a face cu: a) negativisti care cred ca asa ceva nu se poate face; b) unii care vor bloca drumul si care iti vor pune obstacole in cale; c) o mare probabilitate ca vei esua inainte de a avea succes. Cine doreste sa suporte astfel de lucruri? Castigatorii! Este nevoie de curaj pentru a pleca din Egipt, sa umbli prin pustie intrebandu-te "Avansez vreun pic?" si sa stai in fata Marii Rosii stiind ca fara o minune te vei ineca si gandindu-te ca "Nimeni nu a mai trecut prin asa ceva, dar daca nu functioneaza?" A-ti asuma responsabilitatea inseamna a merge prin credinta cand nu exista nici un precedent dupa care sa te iei, nici o logica pe care sa te bazezi, iar prietenii iti pun la indoiala sanatatea mintala.
___Singura calitate pe care o au toti oamenii de succes este abilitatea de a accepta responsabilitatea. Generalul Eisenhower a primit responsabilitatea de a planifica invazia D-Day. A fost o decizie dureroasa pentru el sa isi dea acceptul, deoarece stia ca va duce la multi morti. Dar totusi daca ar fi avut succes, ar fi garantat victoria asupra nazistilor. In orele dinaintea asaltului Eisenhower a scris o declaratie de presa pe care urma sa o foloseasca in cazul unui esec al invaziei. Scria asa: "Aterizarile noastre au esuat.. si am retras trupele. Decizia mea de a ataca in acel moment si in acel loc s-a bazat pe cele mai bune informatii disponibile. Trupele, forta aeriana si cea navala au dat dovada de curaj si devotament fata de misiunea lor. Daca e sa se arunce vina asupra cuiva, eu sunt acela". Daca doresti ca ceilalti sa aiba incredere in tine, sa iti acorde oportunitati mai mari si resurse, sa intre in parteneriat cu tine, atunci imbratiseaza responsabilitatea si practic-o cu credinciosie in fiecare aspect al vietii tale.

februarie 09, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (2)

"Ce seamana omul, aceea va si secera" (Galateni 6:7)

___Valorile pe care le avem astazi sunt grav rasturnate. Ce spui de "dreptatea celebritatilor?" Cineva faimos scapa cu basma curata, in timp ce oamenii mai putin norocosi suporta consecintele pentru ca au savarsit fapta? Gresit! Trebuie sa ne invatam copiii ca daca nu-si asuma responsabilitatea, viata nu va fi buna cu ei; "Ce seamana omul aceea culege". Parintilor, asumarea propriei responsabilitati inseamna sa va faceti copilul responsabil cand incalca regulile, cand se imprieteneste cu cine nu trebuie, cand incearca lucruri "cool" precum bautura, drogurile si relatiile premaritale, cand copiaza la teste sau cand sta afara dupa ora permisa. Suna prea strict? Dupa gravitatea faptelor. La fel este si legea seceratului. Sentimentul tau sincer, dar naiv de tipul "vreau ca ei sa aiba tot ce nu am avut eu cand eram copil" ii va preface pe copiii rasfatati in adulti rasfatati. Practica prevenirea: construieste un gard in varful stancii, nu un spital la poalele ei! Poate spui: "Pe cand ajung acasa sunt prea obosit sa-i mai disciplinez". Trezeste-te: cand vor fi arestati ca au condus beti, judecatorul nu-i va cruta. Si nici banca, atunci cand le va lua masina si casa fiindca n-au platit suma datorata. Bunatatea este cruzime deghizata cand nu este insotita de responsabilitate.
___Marele preot Eli a ajuns pe culmea cea mai inalta a profesiei sale. Dar avea o problema, nu-si asumase responsabilitatea fata de familie. in consecinta, el impreuna cu fiii sai au murit prematur. Dumnezeu a spus: "i-am spus ca vreau sa pedepsesc casa lui pentru totdeauna, din pricina faradelegii de care are cunostinta, .. fara ca el sa-i fi oprit" (1 Samuel 3:13). Asa ca asuma-ti responsabilitatea!

februarie 08, 2009

ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (1)

"Cui i s-a incredintat mult, i se va cere mai mult" (Luca 12:48)

___Responsabilitatea este o moneda cu doua fete. Pe o parte este responsabilitatea, iar pe partea cealalta se afla rasplata. Prea multi dintre noi ne concentram doar pe o fata a monedei - rasplata. Asumarea responsabilitatii inseamna trei lucruri:
1) A fi constient de lucrul pentru care suntem responsabili.
2) A fi constient de persoana fata de care esti responsabil.
3) A te comporta in mod responsabil tot timpul. Toate scuzele pe care le invoci atat fata de tine cat si fata de ceilalti nu te scapa de responsabilitate. Domnul Isus a spus: "Cui i s-a incredintat mult, i se va cere mult". La conferinta anuala, managerul unei companii de hrana pentru caini isi intreba echipa de vanzari daca le-a placut noul program de publicitate al companiei. "Foarte mult!", raspunsera ei, "cel mai bun din domeniu". "Ce credeti despre produs?" intreba el. "E fantastic!" raspunsera ei. "Dar forta de vanzare?" intreba el. Ei erau forta de vanzare, deci raspunsera, fireste, pozitiv spunand ca sunt cei mai buni. "Bine", spuse managerul, "deci daca sunteti cei mai buni din breasla, cei mai buni la impachetare, avem cel mai bun program de publicitate si cea mai buna forta de vanzare, de ce suntem pe locul al saptesprezecelea in industria aceasta?" Dupa o liniste stanjenitoare, unul dintre agentii de vanzari striga: "Cainii sunt de vina; pur si simplu nu vor sa manance chestia asta!"
___Stii ceva? Problema ta nu sunt cainii sau locul da munca sau partenerul sau societatea ca intreg sau orice altceva. Fii cinstit, cea mai mare provocare a vietii esti tu. Daca viata ta nu merge asa cum iti doresti, tu ai responsabilitatea de a o schimba. Dumnezeu te va ajuta daca te intorci spre El. Dar trebuie sa iti doresti sa schimbi, sa te hotarasti sa schimbi si sa lucrezi in fiecare zi in vederea acestui scop.