iunie 21, 2008

CUM SĂ TE BUCURI DE LOCUL DE MUNCA

"Domnul va face ca binecuvantarea sa fie .. in toate lucrurile pe care vei pune mana" (Deuteronom 28:8)


___Fericirea inseamna sa te simti bine cu tine insuti. Ea se bazeaza pe relatiile si realizarile tale. Cand darurile si abilitatile tale sunt dezvoltate si utilizate prin activitatile vietii, cresti in incredere si putere. Iata sapte sfaturi despre cum sa fii fericit la locul la munca: 1) considera munca drept un dar de la Dumnezeu, nu ca o pedeapsa. "Dar daca a dat Dumnezeu cuiva avere si bogatii, si i-a ingaduit sa manance din ele, sa-si ia partea lui din ele, si sa se bucure in mijlocul muncii lui, acesta este un dar de la Dumnezeu" (Eclesiastul 5:19); 2) recunoaste-L pe Dumnezeu drept adevaratul tau angajator. "Slujiti-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, caci stiti ca fiecare, fie rob, fie slobod, va primi rasplata de la Domnul, dupa binele pe care-l va fi facut" (Efeseni 6:7-8); 3) urmareste munca ce este compatibila cu darurile pe care le ai. "Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea pe care i-o da Dumnezeu: pentru ca in toate lucrurile sa fie slavit Dumnezeu prin Isus Hristos" (1 Petru 4:11); 4) invata tot ce este posibil despre munca ta. "Sa asculte insa si inteleptul, si isi va mari stiinta, si cel priceput, va capata iscusinta" (Proverbe 1:5); 5) foloseste criticile spre binele tau. intoarce-le spre avantajul tau; cere sugestii si corectari: "Saracia si rusinea sunt partea celui ce leapada certarea, dar cel ce ia seama la mustrare este pus in cinste" (Proverbe 13:18); 6) fa mai mult decat se asteapta lumea de la tine. "Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua" (Matei 5:41). Fii cel care lucreaza in plus! 7) fa-L pe Domnul Isus colegul tau de munca. Gandeste-te la Hristos pe tot parcursul zilei cand iti implinesti indatoririle cu credinciosie: "Celui cu inima tare, Tu-i chezasuiesti pacea; da, pacea, caci se increde in Tine" (Isaia 26:3).

iunie 20, 2008

GLOANȚE SAU SEMINȚE

"Domnul Dumnezeu Mi-a dat o limba iscusita, ca sa stiu sa inviorez cu vorba pe cel doborat de intristare" (Isaia 50:4)

___Richard Halverson scrie: "Ideile tale pot fi oferite oamenilor sub forma de gloante sau de seminte. Le poti impusca sau le poti semana. Ideile folosite ca gloante vor ucide inspiratia si motivatia. Ideile folosite ca seminte vor prinde radacina, vor creste si vor da rod in viata in care au fost plantate. Dar exista un risc: odata ce ele devin parte din cei in care le-ai plantat, probabil nu vei fi recunoscut drept sursa ideii. Dar daca esti dispus sa semeni fara aceasta recunoastere .. recolta ta va fi bogata".
___Gandeste la urmatoarele doua lucruri:
1) Ideile bune sunt irosite cand folosesti abordarea "inghite-le asa cum sunt". Trebuie sa inveti cum sa spui lucrul potrivit intr-un mod potrivit. Solomon scrie: "Cine isi infraneaza vorbele, cunoaste stiinta si cine are duhul potolit este un priceput" (Proverbe 17:27). Pentru a face ceva trebuie sa ai raspunsul corect – cu atitudinea potrivita.
2) Efortul tau de a-i ajuta pe altii sa se schimbe va da gres sau mai rau, ii va instraina, daca nu te apropii de ei in dragoste si smerenie. Majoritatea oamenilor stiu deja care este problema lor; au avut de-a face suficient cu ea. Si in adancul lor ei doresc sa fie mai buni. Dar daca nu vrei sa primesti raspunsul "cine esti tu sa-mi spui mie", trebuie sa te apropii de ei pe calea potrivita "Cuvintele prietenoase sunt ca un fagur de miere dulci pentru suflet, si sanatoase pentru oase" (Proverbe 16:24). Adevarul ii va face pe oameni liberi mereu. Dar daca ei refuza sa asculte adevarul datorita modului in care li-l spui, poate problema nu este la ei, ci la tine. Poate tragi gloante in loc sa plantezi seminte.

iunie 19, 2008

DUMNEZEU ÎȚI DĂ UN NUME

"..Voi scrie pe ei Numele Dumnezeului Meu.." (Apocalipsa 3:12)

___Cand Rahela, sotia lui Iacov isi dadea duhul la nasterea unui copil, ea si-a numit fiul Benoni, care inseamna "fiul durerii". In Biblie, numele vesteau o profetie; ele erau date pentru a prevesti un destin. Asa ca dupa inmormantare, Iacov a anuntat: "Nu se va mai numi Benoni, fiul durerii mele. Ci se va numi Beniamin, fiul dreptei. El este taria mea, nu durerea mea!" Si ghici care nume a prevalat? Beniamin! Tu esti ceea ce zice Tatal ceresc ca esti. Incearca sa tii minte lucrul acesta!
___Poate ca semeni cu Hanania, Misael si Azaria. Daca nu-i cunosti poate ii vei recunoaste dupa numele pagane pe care li le-a dat imparatul Nebucadnetar: Sadrac "comanda lui Aku", Mesac, "nume pagan" si Abednego, "slujitorul lui Nego". Aceste nume exprimau inchinarea la dumnezeii pagani. Numele reale ale celor trei baieti iudei, totusi, erau Hanania, "Iehova este plin de har"; Misael, "Cine este ca Dumnezeu" si Azaria "Iehova este ajutorul". Cand imparatul i-a aruncat in cuptorul cu foc, numele pe care li le-a dat Dumnezeu a prevalat. Necazul are puterea de a scoate la iveala adevarata ta identitate! Nu te bucuri ca nu esti limitat la opinia publica? Opinia lui Dumnezeu va prevala mereu. Imparatul din vechime a incercat sa schimbe numele de pe ambalaj, dar nu a reusit sa schimbe continutul! Ti-i poti imagina pe cei trei tineri iesind din cuptorul incins strigand? Poate unul dintre ei a spus: "Cine este ca Dumnezeu?" Altul poate si-a ridicat mainile si a strigat! "Dumnezeu este plin de har!" Iar celalalt poate si-a mirosit hainele, si-a atins parul si a declarat "Iehova ne-a ajutat!" Asa ca sari in picioare, iesi afara si paseste inainte potrivit numelui pe care ti l-a dat Dumnezeu!

iunie 18, 2008

EȘTI ȘI TU EROUL CUIVA!

"Cui vrea sa dea invataturi? Unor copii.." (Isaia 28:9)

___Un tata scrie: "Stimate antrenor, tocmai am citit scrisoarea dumneavoastra catre fiul meu in care ii spuneti care sunt asteptarile dumneavoastra de la atleti. Eu impreuna cu mama lui Johnny nu am putea fi mai mult de acord. De mult timp apreciem valoarea care deriva din sporturile practicate in scoala. Avand in vedere dosarul dumneavoastra, cred ca sunteti un antrenor bun. Dar mai exista o faza a antrenamentului care este chiar mai importanta. Dati-mi voie sa va explic. Noi va incredintam dumneavoastra ce avem noi mai de pret. Pe parcursul urmatorilor patru ani, fiul nostru va face din dumneavoastra subiectul numarul unu de discutie in casa. Ne va spune ce ar fi putut face echipa pentru Green Bay Packers daca nu v-ati fi ranit la genunchi in 65. Ne va spune despre discutia emotionala din pauza cand ati venit din spate si i-ati batut pe cei de la Rivaltown. Vom auzi despre cum mai stiti inca sa pasati si sa loviti mingea. Cand vom auzi toate acestea, ochii fiului nostru vor straluci. Vedeti dumneavoastra, domnule antrenor, va va idolatriza. Noi nu mai avem eroi. Multi dintre colegii nostri de munca si-ar vinde sufletul pentru un banut. Niste atleti au ajuns la stiri intr-un mod negativ. Noi stim ca nu toti atletii sunt hoti si ca nu toti se drogheaza, dar noi despre asta auzim. Asadar, dumneavoastra sunteti eroul fiului nostru. Ne bazam pe dumneavoastra. Muschii i s-au dezvoltat aproape in intregime, dar mintea lui este inca fragila si atat de impresionabila. Responsabilitatile dumneavoastra sunt foarte mari. Impresionati-l domnule antrenor. Daruiti-va!"
___Isaia scrie: "Cui vrea sa dea invataturi? Unor copii..". Si tu reprezinti un erou pentru cineva. Lumea este plina de bande, droguri, violenta fiindca un copil si-a ales un erou gresit. Dar tu poti schimba lucrul acesta, fie si doar pentru un copil sau doi.

iunie 17, 2008

EL ESTE AICI

"Dumnezeu este .. un ajutor, care nu lipseste niciodata in nevoi" (Psalmul 46:1)

___Odata, un om L-a vazut pe Isus in vis apropiindu-Se de trei femei care se rugau. A ingenunchiat alaturi de prima plin de blandete si de dragoste. Cand a ajuns la cea de-a doua, Si-a pus pur si simplu mana peste capul ei si a privit-o aprobator. Dar a trecut pe langa cea de-a treia fara sa se opreasca macar. Simtind uimirea omului, Isus a explicat: "Fara aprobare constanta, prima femeie s-ar impiedica si ar cadea. Credinta celei de-a doua este mai puternica; pot conta pe ea. Totusi, cea de-a treia este pregatita pentru cea mai inalta chemare. Ea ma cunoaste atat de bine incat nu are nevoie de semne ale aprobarii Mele. Nu se lasa descurajata de nicio imprejurare, fiindca ea stie ca in cele din urma se poate increde in Mine." Daca pacatuim, cadem. Daca esti predispus la boala, suferi. Fiindca suntem muritori, murim. Presiunea ne epuizeaza. Anxietatea ne provoaca ulcer. Oamenii ne intimideaza. Criticile ne jignesc. Bolile ne sperie. Moartea ne da tarcoale. Care este raspunsul? "Dumnezeu este .. un ajutor, care nu lipseste niciodata in nevoi" (Psalmul 46:1). Cand esti la intuneric nu uita niciodata ceea ce ti-a spus Dumnezeu la lumina. El este cu tine in fiecare zi a pelerinajului tau; mintea Lui tainica care lucreaza impreuna cu vointa Sa impenetrabila plaseaza lucrurile sub controlul Lui suveran. Cand dam de greu, tendinta noastra este sa ne simtim abandonati, cu toate ca tocmai opusul este adevarat, caci din acel moment suntem mai mult ca niciodata obiectul dragostei si grijii Lui. Da, chiar si cand ni se incetoseaza privirea, cand mintea nu mai gandeste limpede si cand ne ridicam ochii si nu-L putem vedea clar, El este acolo!

iunie 16, 2008

IA CU TINE UMBRELA

"..orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit, si-l veti avea" ( Marcu 11:24)

___Cand o mica comunitate din Midwest fu lovita de o seceta accentuata, o biserica locala organiza o intalnire de rugaciune si toata lumea se stranse. Crizele sunt cele care ne atrag atentia! Cand pastorul se ridica inaintea bisericii stranse laolalta, observa o fetita de 11 ani care statea in primul rand, radiind de nerabdare. Langa ea se afla umbrela ei rosie, gata sa fie folosita. Frumusetea si inocenta acestei imagini il facura sa zambeasca cand compara credinta acestei copile cu a restului de oameni din incapere. Ceilalti oameni venisera doar sa se roage, dar ea venise sa-L vada pe Dumnezeu cum raspunde!
___Unul din pericolele rugaciunii este sa te rogi fara sa astepti totusi ceva: "fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada .. ca rasplateste pe cei ce-L cauta" (Evrei 11:6). Poate spui: "Cum pot sa am mai multa credinta?" Ocupandu-ti mintea cu versete! "Credinta vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos" (Romani 10:17). Cand te adancesti in Cuvantul lui Dumnezeu se petrece ceva uimitor; credinta incepe sa prinda radacini si sa creasca. Iar credinta va face ca rugaciunile tale sa fie eficiente.
___Dar ce faci daca te rogi potrivit cu Cuvantul, dar raspunsul intarzie sa apara? Continua sa te rogi si sa crezi! "Sa nu va parasiti dar increderea voastra, pe care o asteapta o mare rasplatire! Caci aveti nevoie de rabdare, ca dupa ce ati implinit voia lui Dumnezeu, sa puteti capata ce v-a fost fagaduit" (Evrei 10:35-36). Asa ca atunci cand te rogi pentru ploaie, ia cu tine umbrela cea rosie!

iunie 15, 2008

CUM SĂ STUDIEZI SCRIPTURA (5)

"Abate-mi ochii de ia vederea lucrurilor desarte, invioreaza-ma in calea Tal" (Psalmul 119.37)

___Poate consideri ca este foarte simplu sa aplici Scriptura, dar de fapt este cea mai dificila parte a studiului biblic. De ce? Pentru ca:
1) Trebuie sa gandesti serios. Uneori este nevoie de meditatie indelungata (gandire aprofundata, in spiritul rugaciunii) inainte de a vedea modul in care Dumnezeu aplica adevarul pe care l-am studiat. Deseori aceasta inseamna sa ajungi dincolo de suprafata unei povestiri expirate, la un principiu foarte actual dupa care sa traiesti. Aceasta cere timp si concentrare – doua lucruri pe care alergartorii de viteza ezita sa le foloseasca.
2) Satan se opune. Cele mai puternice atacuri ale diavolului apar deseori in momentele cele mai linistite, cand incerci sa pui in practica ceea ce ai studiat. Atata vreme cat te multumesti cu acumularea de cunostinte, nu reprezinti o amenintare pentru planurile lui. Dar de indata ce doresti la modul serios sa faci schimbari satan se va opune pana la sange. El ii uraste pe "practicantii" Cuvantului. Pe el nu-l deranjeaza ca studiezi Scriptura atata vreme cat nu te opresti pentru a intreba: "ce voi face acum cu ceea ce am invatat?"
3) In mod firesc noi ne opunem schimbarilor. Nu avem chef sa ne schimbam, lucru pe care il presupune adevarata punere in practica. Noi traim mai degraba pe baza emotiilor decat a lucrurilor pe care suntem dispusi sa le facem. Noi spunem lucruri precum "Nu am chef sa studiez Scriptura sau sa ma rog sau sa fiu un bun martor". Sentimentele nu au nimic de-a face cu trairea vietii de crestin! De ce? Fiindca sentimentele apar si dispar. Cheia maturitatii spirituale este sa traiesti pentru Hristos nu pentru ca te simti bine, ci pentru ca: a) este cel mai bun lucru; b) Dumnezeu asteapta acest lucru de la noi; c) este modul in care putem ajunge la maturitate spirituala; d) este cea mai stabila baza a vietii tale de crestin.