martie 27, 2010

CARE ESTE CHEMAREA TA? (2)

"Voi sunteti sarea pamântului" (Matei 5:13)
Când Dumnezeu l-a chemat pe Moise, una din întrebarile pe care i le-a pus El a fost: "Ce ai în mâna?" (Exod 4:2). Moise avea în mâna toiagul lui de pastor. El reprezenta mijlocul sau de trai. Lucrul la care se pricepea. Reprezenta venitul sau, turma, averea, si siguranta familiei lui. Dumnezeu i-a spus sa îl lase jos. Dumnezeu înca mai întreaba: "Ce ai în mâna?" Ce ti s-a dat? Darurile tale, banii tai, temperamentul tau, experienta ta, relatiile tale, mintea ta, educatia ta. Dumnezeu ti-a dat ceea ce Dr Martin Selingman numeste: "abilitati pe semnatura". Selingman a descoperit ca abilitatile umane se împart în anumite categorii. El le-a definit dupa cum urmeaza: a) întelepciunea si cunoasterea (ceea ce cuprinde abilitati cum ar fi curiozitatea, gustul pentru învatatura, judecata sanatoasa si inteligenta sociala); b) curajul (perseverenta si integritatea); c) umanitatea (cu înclinatia pentru bunatate si exprimarea milei; d) dreptatea (abilitatea de a aduce în discutie corectitudinea si capacitatea de lider); e) cumpatarea (calitati precum auto-controlul, prudenta, smerenia); f) transcendenta (aprecierea frumusetii, exprimarea gratitudinii, abilitatea de a spera, capacitatea de a se bucura). Cu totii avem înclinatii pentru fiecare din aceste calitati, dar unele rezoneaza mai puternic în tine; ele sunt "abilitatile semnaturii tale". Identifica-le si vei începe sa-ti întelegi chemarea.
Uneori credem ca Dumnezeu nu poate sau nu doreste sa ne foloseasca din pricina punctelor noastre slabe. Nu, ci contrariul este adevarat. Nimeni nu poate vorbi mai bine cu cei îndoliati decât cei care au suferit o pierdere. Chuck Colson a fost seful avocatilor de la Casa Alba pâna la Watergate. Dar numai când a fost condamnat a fost pregatit sa înceapa evanghelizarea în închisori. Astazi daca îl lasi, Dumnezeu te va folosi.

martie 26, 2010

CARE ESTE CHEMAREA TA? (1)

"Voi sunteti sarea pamântului" (Matei 5:13)


Uneori, aportul cuiva trece neobservat pâna când acea persoana nu mai este prin preajma ca sa faca lucrul acela. Se spune ca un sot s-a întors de la serviciu si a gasit casa într-o dezordine de nedescris. Copilul plângea, chiuveta era plina de vase murdare si pe jos erau împrastiate haine nespalate. Televizorul mergea la maxim, paturile nu erau facute, covoarele nu erau aspirate si cina nu era gata. Când a întrebat-o ce s-a întâmplat, sotia i-a raspuns: "Stii ca tot ma întrebai ce fac toata ziua? Ei bine, astazi nu le-am mai facut". Biblia spune: "fiecare sa ramâna în starea în care l-a asezat Domnul, si în care l-a chemat Dumnezeu" (1 Corinteni 7:17). Asta nu înseamna ca nu trebuie sa aspiram la lucruri mai înalte. Ci înseamna ca daca nu începem de unde suntem, nu mai putem începe deloc.
Într-o zi Domnul Isus a vindecat un îndracit care fusese separat de familia sa de ani de zile. Dupa ce a fost eliberat, omul acela a dorit sa calatoreasca cu Isus. Dar Isus i-a spus: "întoarce-te acasa, si povesteste tot ce ti-a facut Dumnezeu" (Luca 8:39). Cu alte cuvinte, începe din locul unde te afli, foloseste ceea ce ai si fa ceea ce poti. Biblia spune: "Voi sunteti sarea pamântului". Sarea nu exista pentru propria ei placere. Ea trebuie turnata în ceva mai mare decât ea; doar atunci si-a atins scopul.
Dar ai grija, nu te lasa condus de eu-l tau. Cautarea semnificatiei te poate duce în ratacire. Nu se poate sa faci ceva de unul singur pentru tine însuti, trebuie sa-l faci cu Dumnezeu si conform planului Sau; atunci Dumnezeu te va binecuvânta!

martie 25, 2010

SLUJEȘTE-L PE DUMNEZEU ȘI PE PARTENERUL TĂU

"Dar cine este însurat..." (1 Corinteni 7:33)


Pavel scrie: "Cine nu este însurat, se îngrijeste de lucrurile Domnului, cum ar putea sa placa Domnului. Dar cine este însurat, se îngrijeste de lucrurile lumii, cum sa placa nevestei". Gayle Urban spune ca se afla într-o librarie si ca a descoperit un raft cu obiecte cu pret redus. Printre acestea, a gasit o figurina micuta cu un barbat si o femeie, cu capetele înclinate "dragastos" unul spre celalalt. Si pe o inscriptie era scris: "La multi ani pentru cea de-a zecea aniversare". Figurina parea sa fie într-o stare foarte buna, desi avea o eticheta cu "defect". Analizând-o mai cu atentie, a gasit o alta eticheta pe care scria: "Sotia este dezlipita!"
Când te casatoresti cu cineva, te casatoresti cu tot ce este acea persoana si cu toate lucrurile prin care a trecut. Totul vine la pachet! Si daca îl rogi pe Dumnezeu, El îti va da harul sa lucrezi în viata partenerului tau. Poate nu vei vedea schimbarea imediat. Chiar si o mica taietura are nevoie de timp sa se vindece. Dar daca îl lasi, El va turna pe rana untdelemnul milei si vinul dragostei. Nu deveni atât de spiritual încât sa nu mai fii disponibil. Principala ta chemare este fata de partenerul tau si familia ta. Prioritatea ta trebuie sa înceapa acolo, apoi sa se rasfrânga asupra carierei tale, a vocatiei tale, a idealurilor tale. Pavel spune: "Va spun lucrul acesta pentru binele vostru, nu ca sa va prind într-un lat, ci pentru ceea ce este frumos, si ca sa puteti sluji Domnului fara piedici". Poate spui: "Dar trebuie sa petrec timp cu Dumnezeu". Este adevarat si Biblia nu te elibereaza de responsabilitatea ta fata de Dumnezeu, ci îti stabileste prioritatile. Tu esti chemat sa-L slujesti pe Dumnezeu si pe partenerul tau!

martie 24, 2010

CUM SĂ Al PĂREREA POTRIVITĂ DESPRE ALȚII

"Ia pe Marcu, si adu-l cu tine; caci el îmi este de folos pentru slujba" (2 Timotei 4:11)


Când Ioan Marcu i-a parasit pe Pavel si Barnaba, lucrul acesta nu i-a cazut prea bine lui Pavel. Mai târziu, când Barnaba a dorit sa-l ia pe Ioan Marcu în urmatoarea lor calatorie misionara, Pavel a explodat! "Neîntelegerea aceasta a fost destul de mare, ca sa-i faca sa se desparta unul de altul. Barnaba a luat cu el pe Marcu, si a plecat cu corabia la Cipru. Pavel si-a ales pe Sila" (Faptele Apostolilor 15:38-40). Dar povestirea nu se încheie aici. Mai târziu, un Pavel mai matur si mai întelept care învatase sa adauge bunatate la supararea sa, scrie: "Caci Dima, din dragoste pentru lumea de acum m-a parasit.. Ia pe Marcu, si adu-l cu tine; caci el îmi este de folos pentru slujba" (2 Timotei 4:10-11). Gasim trei lectii importante aici:
1) Fii dispus întotdeauna sa acorzi a doua sansa. La urma urmelor, este ceea ce face si Dumnezeu pentru tine. Daca faci lucrul acesta poti fi ranit sau dezamagit, dar daca doresti sa semeni cu Hristos, este un risc pe care trebuie sa ti-l asumi.
2) Nu-i cântari pe ceilalti dupa standardele si idealurile tale. Ei nu au parte de aceeasi chemare ca tine. Sau poate ei au fost chemati sa faca acelasi lucru, dar altfel. Nu fa din preferintele tale conditia de a-i iubi, accepta si lucra cu ceilalti.
3) Când cauti ce este mai bun în oameni, vei gasi. Biblia spune: "Comoara aceasta o purtam în niste vase de lut" (2 Corinteni 4:7). Asa ca de fiecare data când gasesti comoara, dai si peste vasul de lut. Nu lasa ca lucrul acesta sa-ti devalorizeze comoara sau responsabilitatea de a o gasi. Oamenii motivati se vor ridica la nivelul asteptarilor tale.

martie 23, 2010

NU UITA DE COPILUL TĂU

"Parintii Lui n-au bagat de seama lucrul acesta" (Luca 2:43)
Parintii Domnului Isus erau atât de ocupati cu treburile lor încât nu au bagat de seama ca L-au pierdut: "Isus a ramas în Ierusalim. Parintii Lui n-au bagat de seama lucrul acesta. Au crezut ca este cu tovarasii lor de calatorie" (Luca 2:43-44). Din fericire pentru ei, L-au gasit. Dar nu totdeauna se întâmpla asa.
Un lider crestin povesteste despre un om pe care l-a întâlnit la o conferinta. Fiica acestui om, care era în clasa a doua, a trebuit sa-si deseneze la scoala familia. În acea seara si-a adus opera de arta acasa, foarte bucuroasa si le-a aratat-o parintilor. Când tatal ei s-a uitat la desen, a spus: "Despre ce este desenul acesta?" Fiica lui i-a raspuns: "Este despre noi si casa noastra. Învatatoarea ne-a spus sa facem un desen cu familia noastra". S-a uitat la desen mai cu atentie si a vazut ca toti erau acolo în afara de el. "Draga, a întrebat el, eu nu sunt în desen?" "Nu, a raspuns ea". "De ce?" a întrebat el. "Pentru ca acesta e un desen cu noi acasa. Tu nu esti niciodata acasa". S-a simtit ca lovit de o gramada de caramizi. Fara rautate, fetita a zugravit un fapt simplu. Psalmistul a spus: "Voi umbla cu inima fara prihana, în mijlocul casei mele" (Psalmul 101:2). Televiziunea, intemetul, presiunea anturajului; cum fac fata copiii tai la ele? Daca ai strabatut drumul catre succes, dar ai neglijat sa-ti iei familia cu tine, fa stânga-mprejur. Întoarce-te si ia-i cu tine pe cei care conteaza cel mai mult. Porneste în calatorie numai daca i-ai inclus si pe ei.

martie 22, 2010

INTUIȚIA

"Deoarece avem felurite daruri.. cine are darul proorociei, sa-l întrebuinteze dupa masura credintei lui" (Romani 12:6-8)

Liderii buni au intuitie. Ei "vad" când ceilalti nu vad; ei "înteleg" când ceilalti nu înteleg. Noi toti ne putem încadra în una din cele trei categorii:
1) Cei care nu vad niciodata. A-i pune pe acesti oameni în postura de lideri e ca si cum ai pune un capac patrat pe un borcan rotund; poti sa-l tot apesi si sa-l rotesti, caci nu se potriveste. Daca darul cuiva este sa sprijine, este o greseala sa-l pui în postura de lider. În plus, orice orchestra are nevoie de o buna vioara a doua. Noi suntem responsabili doar de darurile pe care ni le daruieste Dumnezeu, nu de cele pe care ni le dorim - sau pe care altii cred ca ar trebui sa le avem.
2) Cei care sunt educati pentru a vedea. Acesti oameni au materia prima; ei trebuie numai sa fie hraniti si îndrumati. Dr John Maxwell subliniaza faptul ca abilitatea de a gândi ca un lider este "o intuitie informata". Acesti oameni au nevoie de cineva care sa-i informeze, sa-i pregateasca si sa-i inspire si astfel vor deveni buni lideri. În realitate, fara intuitie esti atacat pe la spate toata viata de evenimente si opinii.
3) Cei care vad în mod natural. Acestia sunt oamenii care se nasc cu adevarate daruri de lideri. Ei îi înteleg pe oameni în mod instinctiv si stiu cum sa se deplaseze de la punctul A la punctul B. Chiar si în copilarie se poarta ca niste lideri. Daca îi privesti pe câmpul de joaca vei vedea ca toti ceilalti copii se iau dupa ei. Oamenii înzestrati de Dumnezeu cu o astfel de intuitie pot cladi pe ea, pot deveni mari lideri si-i pot binecuvânta pe ceilalti.
Daca doresti sa vezi capacitatea de lider în cea mai pura forma a ei, studiaza viata lui Hristos, care a spus: "Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi" (Matei 20:28).

martie 21, 2010

DUMNEZEU TE OCROTEȘTE

"El n-a îngaduit nimanui sa-i asupreasca" (1 Cronici 16:21)
Ce ai fi dispus sa faci pentru a-ti proteja copiii de rau? Înmulteste lucrul acesta cu un infinit si vei întelege cât de mult Îi pasa lui Dumnezeu de tine.
Nebucadnetar a luat vasele sfintite din Templul din Ierusalim si le-a dus într-un templu pagân din Sinear (Daniel 1:1-2). Dupa ce fiul sau Belsatar a devenit împarat, într-o noapte, în timpul unui banchet, "au adus îndata vasele din aur, care fusesera luate din Templu, din casa lui Dumnezeu din Ierusalim, si au baut din ele împaratul si mai marii lui, nevestele si tiitoarele lui" (Daniel 5:3). Daca ar fi fost vorba de niste vase vechi fara valoare nu ar fi fost nimic, dar Dumnezeu a investit prea mult în acele vase ca sa îngaduie sa fie folosite astfel. În acea noapte, soarta împaratului si a întregi lui împaratii a fost pecetluita datorita urmatorului principiu biblic: "dar El n-a îngaduit nimanui sa-i asupreasca, si a pedepsit împarati din pricina lor, zicând: "Nu va atingeti de unsii Mei" (1 Cronici 16:21-22).
În calitate de copil rascumparat al lui Dumnezeu, tu esti iubit, pretuit si ocrotit. Asa ca încrede-te în acest adevar. Poate va trebui sa te lupti într-o tara straina si va trebui sa te confrunti cu situatii dificile. Va trebui sa înduri mari încercari pentru credinta ta. Dar trebuie sa întelegi un lucru: Dumnezeu a investit prea mult în tine ca sa te paraseasca. De fiecare data când Satana va încerca sa te distruga, Dumnezeu îi va încurca planurile, spunându-i: "Acest vas este depasit de situatie; mi-a luat mult ca s-o învat pe femeia aceasta sa se roage. Am alocat prea multe ore pregatindu-l pe acest barbat sa iasa biruitor. Ei au învatat cum sa ramâna în picioare în mijlocul încercarilor. Au suferit prea mult pentru Numele Meu ca sa te las sa le faci rau. Ia-ti mâna de pe ei, ei sunt ai Mei!" Bucura-te, caci astazi Dumnezeu te ocroteste!