octombrie 25, 2008

CHEI BIBLICE PENTRU O VIAȚĂ DE SUCCES (2)

"Nu te voi lasa, nici nu te voi parasi" (Iosua 1:5)

___Imagineaza-ti cum ar fi sa te afli in pielea lui Moise. Iosua s-a intrebat: "Am eu ce-mi trebuie?" Apoi Dumnezeu i-a zis: a) "Orice loc pe care-l va calca talpa piciorului vostru, vi-l dau" (Iosua 1:3). Dumnezeu le promite succes celor care au credinta de a face primul pas si de a continua sa umble cu El indiferent de lucrurile care le ies in cale. Asta inseamna sa te trezesti mai de dimineata, sa stai pana tarziu si sa lucrezi mai mult; b) "Nimeni nu va putea sa stea impotriva ta, cat vei trai" (Iosua 1:5). Asteapta-te la opozitie; unii vor "sta mereu impotriva ta". In cartea sa High Maintenance Relationships, Les Parrott identifica tipul de oameni care vor face acest lucru: cei cu spirit critic care se plang in mod constant sau care dau sfaturi nedorite; martirii care sunt mereu victime si se auto-compatimesc; cei lipsiti de entuziasm care sunt pesimisti si in mod obisnuit negativisti; cei care sunt lipsiti de sensibilitate fata de altii; barfitorii care imprastie zvonuri si care dezvaluie secrete; ahtiatii dupa control care sunt incapabili de a lasa libertate si de a accepta anumite situatii; cei care te injunghie pe la spate si care au doua fete; monstrii cu ochi verzi care clocotesc de invidie; firile vulcanice care scot aburi si care sunt totdeauna gata-gata sa izbucneasca; buretii care au mereu nevoi si care nu dau niciodata nimic inapoi; firile competitoare care tin mereu evidenta revanselor; c) "intareste-te si imbarbateaza-te, caci tu vei da in stapanire poporului acestuia tara pe care am jurat parintilor lor ca le-o voi da" (Iosua 1:6). Oamenii de succes nu sunt neaparat mai inzestrati; ci ei au mai multa pasiune. Pentru ce te rogi? Pentru ce plangi? La ce visezi? Pentru ce esti gata sa risti totul? Aceasta este fantana din care iti vei extrage puterea si strategiile cand vei experimenta piedici, cand altii te dezamagesc, cand sarcina pare prea mare, iar tu te simti prea mic.

octombrie 24, 2008

CHEI BIBLICE PENTRU O VIAȚĂ DE SUCCES (1)

"Darurile unui om ii fac loc.." (Proverbe 18:16)

___Lucrurile cu care esti inzestrat te vor face remarcat, te vor separa de restul lumii si iti vor oferi un nou start in noi directii. Dar avantajul tau va dura doar un timp. Compozitorul Irving Berlin a inteles acest adevar cand a spus: "Cel mai greu lucru in privinta succesului este ca trebuie sa continui sa fii un succes. Talentul e doar punctul de plecare intr-o afacere. Trebuie sa iti perfectionezi mereu talentul, "Nu te poti opri la abilitatile tale. Daca incerci sa improvizezi, altii te vor depasi in curand. Un mare autor afirma ca "Talentul este mai ieftin decat sarea de bucatarie. Lucrul care il separa pe cel talentat de cel care are succes este munca asidua".
___O mare parte din aceasta munca se desfasoara in caracterul tau si in lumea ta personala. Nu ai cunoscut oameni care ar fi trebuit sa intre in top dar nu a fost asa? Aveau tot talentul de care aveau nevoie, dar nu au avut succes. Talentul i-a facut remarcati, dar lipsa lor de integritate i-a trecut in umbra. Prietenii lor, familia, antrenorii si sefii le-au observat inzestrarea, dar s-au intrebat de ce au continuat sa nu se ridice la asteptarile lor. Talentul le-a deschis o usa, dar alegerile lor gresite le-a inchis-o.
___Sa ne uitam la talentul lui Neemia. El a rezidit Ierusalimul in mai putin de doua luni; o realizare uimitoare! Dar sa ne uitam acum la caracterul lui Neemia. Fiindca unii din tovarasii sai au profitat imprumutand bani cu dobanda foarte mare pe care oamenii nu o puteau restitui, ei a spus: "Ce faceti voi nu este bine.." (Neemia 5:9). Apoi el a anuntat: "Eu n-am facut asa, din frica de Dumnezeu.. Ba, mai mult, am lucrat la dregerea zidului acestuia (Neemia 5:15-16). Doresti sa-ti dezvolti caracterul? Calca pe urmele lui Neemia!

octombrie 23, 2008

FII PLIN DE HAR (2)

"In schimb ne da un har si mai mare.." (Iacov 4:6)

___Un batran quaker (quakeri – un grup de credinciosi care respingea violenta) a cumparat o vaca naravasa, iar fiecare muls a devenit un chin. Hotarat sa dea dovada de bunatate in conflict, batranul a refuzat sa reactioneze cand Bessie l-a calcat pe picior, l-a biciuit cu coada peste fata si cand a lovit galeata cu lapte. In cele din urma, l-a lovit de-a ajuns in peretele din barne si aceasta a pus capac. Incruntandu-se, mormai: "Stii ca sunt quaker si nu am voie sa dau inapoi – dar am voie sa te vand unui presbiterian!" Cand esti partea vatamata este greu sa fii bun si sa termini ce ai de facut. Este momentul in care ai nevoie de "un har si mai mare" si in care trebuie sa ai in minte cateva principii importante: a) parerile contradictorii te ajuta sa cresti. Daca ai stat vreodata in preajma adolescentilor, poti face legatura. Ei sunt experti in a veni cu opinii neconventionale si nemaiauzite care te provoaca si te fac sa ramai sincer; b) Nu recurge niciodata la asasinarea caracterului. Una este sa nu fii de acord si alta este sa distrugi pe cineva. Unele dintre cele mai vicioase atacuri personale, publice sau private, s-au iscat datorita religiei si politicii. Daca esti nevoit sa te lupti, lupta-te corect; c) Cand pierzi, nu te da batut. In loc sa tot repeti vechile nedreptati, "sa urmarim lucrurile care duc la pacea si zidirea noastra" (Romani 14:19); d) Uneori este necesar sa o iei pe alt drum. Cand Pavel si Barnaba s-au certat daca Ioan Marcu sa calatoreasca cu ei sau nu, "neintelegerea aceasta a fost destul de mare" (Faptele Apostolilor 15:39). Sfarsitul povestirii? Nu, ci inceputul a doua lucrari diferite! Fii plin de har! Ceea ce ti se intampla chiar acum poate fi calea prin care Dumnezeu te misca spre o noua zona de binecuvantare.

octombrie 22, 2008

FII PLIN DE HAR (1)

„vorbirea voastra sa fie totdeauna cu har" (Coioseni 4:6)

___Chiar si atunci cand incerci sa "traiesti in pace cu toti oamenii" (Romani 12:18):
___1) Conflictele tot vor aparea. La urma urmelor, viata ar fi plictisitoare daca am marsalui cu totii in acelasi ritm. De aceea exista atatea arome de cafea si atatea optiuni politice! fiu trebuie sa ascunzi sau sa-ti compromiti valorile, dar nu te costa mai mult sa fii plin de tact si de bunatate decat sa fii critic si caustic. Acest lucru este adevarat mai ales cand este vorba despre corectare. Pavel spune: "chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii" (Galateni 6:1)
___2) Nici macar crestinii nu sunt totdeauna in acord unii cu altii. Chuck Swindoll scrie: "Cand eram mai tanar nu puteam sa inteleg cum doi oameni care Il iubesc pe Domnul si cred Biblia pot ajunge ia concluzii diferite .. curand am descoperit nu numai ca exista opinii diferite, dar ca Dumnezeu a avut indrazneala de a-i binecuvanta pe cei care nu au fost de acord cu mine .. El nu este nici macar pe aproape atat de ingust la minte ca multi din poporul Sau .. este mult mai usor de trait cu Dumnezeu .. este mai tolerant.. este plin de mai mult har si iertare decat noi toti".
___3) Fiecare perspectiva are un oarecare merit. Cand cresti intr-o familie care functioneaza dupa rationamentul bine vs. rau, persoana care este "buna" are parte de laude pe cand cea care este "rea" este reprimata. Este pacat, fiindca in general nu este o chestiune de cine are dreptate si cine nu, ci mai mult "eu vad lucrurile intr-un fel, tu le vezi in altul". Asadar, inainte de a porni la lupta, intreaba-te "Ce este mai important, nevoia mea de a corecta sau nevoia mea de a ma corecta? Pot lasa ca cineva sa aiba dreptate uneori, fara a-mi impune opinia?

octombrie 21, 2008

"AM AJUNS PREA DEPARTE SĂ MĂ MAI ÎNTORC"

"Daca ar fi avut in vedere pe aceea din care iesisera, negresit ca ar fi avut vreme sa se intoarca in ea" (Evrei 11:15)

___Orice pilot iti va spune ca exista situati cand nu este cale de intoarcere. Pista de zbor a fost complet uzata. Fie zbori, fie mori! In Evrei 11 descoperim o lista de oameni obisnuiti care au facut lucruri extraordinare fiindca nu si-au pierdut niciodata viziunea; in cele mai grele vremuri ei au refuzat sa se intoarca: "Daca ar fi avut in vedere pe aceea din care iesisera, negresit ca ar fi avut vreme sa se intoarca in ea".
___Dar cand te hotarasti sa-L urmezi pe Hristos, nu toata lumea se va bucura. Viziunea ta poate fi cosmarul lor. Succesul tau ar putea dovedi ca previziunile lor au fost gresite si le aminteste de vise pe care ei nu le-au urmat sau pe care le-au abandonat. Deseori primul loc unde vei simti astfel va fi acasa. Lui Iosif asa i s-a intamplat. La fel si lui Isus. Este pretul pe care trebuie sa-l platesti. Daca esecul nu este o varianta, atunci succesul nu conteaza prea mult. Cand Avraam s-a hotarat sa-si paraseasca casa si sa-L urmeze pe Dumnezeu, nu avea nicio idee despre locul unde va merge sau ce va implica aceasta calatorie. Nici tu nu vei stii.
___Calauzirea divina incepe de obicei cu faptul ca Dumnezeu "iti scutura cuibul" (Deuteronom 32:11). Pana cand factorul nefericirii nu va depasi factorul temerii, nu te vei misca din loc! Daca esti prea comod, nu te astepta ca Dumnezeu sa-ti dea mai mult – nu esti pregatit. Cand incepi sa-ti asumi riscuri, te vei ruga cum nu te-ai rugat niciodata si vei ramane in Cuvantul lui Dumnezeu pana vei primi raspunsuri fiindca viata ta depinde de el. Concluzie: cand iei hotararea: "Am ajuns prea departe pentru a ma intoarce inapoi", vei incepe sa vezi mana iui Dumnezeu la lucru in viata ta!

octombrie 20, 2008

ÎN TINE ARE LOC O LUCRARE

"Am intrat in aceasta stare de har caci stim ca necazul aduce rabdare" (Romani 5:2-3)

___Suntem prea lipsiti de rabdare! Daca Dumnezeu nu ne vorbeste in primele cinci minute ale timpului nostru de rugaciune, ne ridicam, ne scuturam si spunem: "Astazi nu vorbeste". Unde este tenacitatea inaintasilor nostri spirituali care Il apucau pe Dumnezeu in rugaciune si refuzau sa-I dea drumul pana cand nu vor primi un cuvant "mai tare" de la El? (2 Petru 1:19)
___Exista doua lucruri pe care poti conta cand umbli cu Dumnezeu: necazul care lucreaza pentru tine si harul de a sta in picioare in timp ce treci prin necaz. Te-ai rugat pentru rabdare? Pregateste-te pentru necaz! Nu exista o alta cale prin care o poti primi. Rabdarea se dezvolta in vremuri si situatii potrivnice. Cum se testeaza rezistenta unei ancore? Expunand-o furiei unei furtuni. Unii din cei pe care acum nu-i suporti sunt cei care te vor ajuta sa te maturizezi! Problema noastra este ca ne rugam pentru lucruri, dar nu recunoastem raspunsul cand il primim. Dumnezeu are un scop cu toate lucrurile, dar are si un proces. Pe masura ce ajungi sa-L cunosti mai bine, incepi sa le recunosti pe amandoua. Iata cum functioneaza: Ii ceri lui Dumnezeu putere, iar El ingaduie sa treci prin vremuri de incercare. Ii ceri intelepciune si ajungi sa te confrunti cu probleme care cer solutii. Ceri succes, iar El iti da abilitatea de a lucra, nu neaparat mai greu, ci mai intelept. Ii ceri bunavointa, iar El iti da responsabilitate. Mantuirea este un dar, dar rabdarea este o rasplata a victoriei. Asa ca ramai unde te-a pus Dumnezeu astazi si invata lectia pe care El doreste sa ti-o dea; maine te vei bucura ca ai facut-o!

octombrie 19, 2008

MOTIVUL BĂTĂLIEI

"Domnul este cu tine, viteazule!" (Judecatori 6:12)

___Daca in ultima vreme te-ai simtit atacat, fii pregatit; Dumnezeu este pe cale sa-ti arate ce inseamna sa te lupti! Nivelul luptei care se da pentru viata ta iti spune ceea ce Dumnezeu va zidi in si prin tine. Uneori diavolul stie mai bine decat noi cine suntem. Ghedeon se ascundea intr-o pestera de teama madianitilor. Totusi, Dumnezeu il numeste "viteazule". Dumnezeu vede in tine lucruri pe care aitli nu le vad; pe care nici macar tu nu le vezi! Dumnezeul nostru, care "este inceputul si sfarsitul" vede lucrurile in starea lor completa; inclusiv ultima ta victorie.
Candva in viata ta va trebui sa ai o viziune care din punct de vedere omenesc nu are niciun sens, ceva despre care stii ca nu se poate intampla niciodata fara Dumnezeu. Cand o vei primi, ceva dinlauntrul tau iti va spune: "Da, o voi face", chiar daca tot din jurul tau spune: "nu vei putea". Te va duce dincolo de propriile tale competente si te va face sa-ti dai seama ca "nu se va face nici prin putere, nici prin tarie, ci prin Duhul Meu, zice Domnul ostirilor" (Zaharia 4:6). Nu-i mai intreba pe oameni cine cred ei ca esti. Intreaba-L pe Dumnezeu! Cand El te sprijina, ce importanta mai au parerea lor?
___Cand Dumnezeu te cheama, El iti arata ce lucruri ai, apoi iti da putere sa le folosesti. Cand Ghedeon a spus: "Nu sunt dotat corespunzator", Domnul i-a spus: "Du-te cu puterea aceasta pe care o ai" (Judecatori 6:14) si "Eu voi fi cu tine, si vei bate pe Madian ca pe un singur om" (Judecatori 6:16). Exista un adevar important in toate acestea: trebuie sa incepi de unde esti si sa folosesti ceea ce ai, apoi Dumnezeu iti va da mai mult. Daca nu esti dispus sa actionezi pana primesti mai mult, poate vei astepta pentru totdeauna!