octombrie 22, 2008

FII PLIN DE HAR (1)

„vorbirea voastra sa fie totdeauna cu har" (Coioseni 4:6)

___Chiar si atunci cand incerci sa "traiesti in pace cu toti oamenii" (Romani 12:18):
___1) Conflictele tot vor aparea. La urma urmelor, viata ar fi plictisitoare daca am marsalui cu totii in acelasi ritm. De aceea exista atatea arome de cafea si atatea optiuni politice! fiu trebuie sa ascunzi sau sa-ti compromiti valorile, dar nu te costa mai mult sa fii plin de tact si de bunatate decat sa fii critic si caustic. Acest lucru este adevarat mai ales cand este vorba despre corectare. Pavel spune: "chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii" (Galateni 6:1)
___2) Nici macar crestinii nu sunt totdeauna in acord unii cu altii. Chuck Swindoll scrie: "Cand eram mai tanar nu puteam sa inteleg cum doi oameni care Il iubesc pe Domnul si cred Biblia pot ajunge ia concluzii diferite .. curand am descoperit nu numai ca exista opinii diferite, dar ca Dumnezeu a avut indrazneala de a-i binecuvanta pe cei care nu au fost de acord cu mine .. El nu este nici macar pe aproape atat de ingust la minte ca multi din poporul Sau .. este mult mai usor de trait cu Dumnezeu .. este mai tolerant.. este plin de mai mult har si iertare decat noi toti".
___3) Fiecare perspectiva are un oarecare merit. Cand cresti intr-o familie care functioneaza dupa rationamentul bine vs. rau, persoana care este "buna" are parte de laude pe cand cea care este "rea" este reprimata. Este pacat, fiindca in general nu este o chestiune de cine are dreptate si cine nu, ci mai mult "eu vad lucrurile intr-un fel, tu le vezi in altul". Asadar, inainte de a porni la lupta, intreaba-te "Ce este mai important, nevoia mea de a corecta sau nevoia mea de a ma corecta? Pot lasa ca cineva sa aiba dreptate uneori, fara a-mi impune opinia?