iunie 07, 2013

CE ROL ARE BANUL IN VIATA TA?


„Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vre-o înfatisare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pamânt sau în apele mai de jos de cât pamântul.” [Exod 20:4]

 

     Profesorul Howard Hendricks a povestit ca a avut odata privilegiul sa stea la masa cu unul dintre cei mai bogati oameni din Boston. Familia acestuia avea o descendenta nobila, iar el mostenisera o mare avere de la înaintasii sai. În timpul discutiilor, profesorul Howard l-a întrebat pe marele bogatas: cum de-a fost posibil sa creasca în mijlocul unei familii cu asa de mari resurse materiale, fara ca sa fie afectat de materialism? La întrebarea profesorului, bogatasul a raspuns ca pe când era numai un copil, parintii lui l-au învatat ca tot ceea ce au poate deveni idol, sau unealta. De aceea, din acea zi el a ales ca banii sa nu-l robeasca, devenind idol, ci sa ramâna numai o resursa pe care s-o poata folosi la nevoie.

      Ceea ce face diferenta este modul cum privim banii si locul pe care ei îl ocupa în viata noastra. Ei pot fi idolul caruia ne închinam, sau unealta prin care ne întretinem. Domnul care ne subjuga, sau robul care ne slujeste. Scopul sau mijlocul vietii.

     Când a fost întrebat ce parere are despre bani, industriasul Armand Hammer a raspuns: „banii sunt prima, ultima si singura mea dragoste!” Pentru toti cei ce au aceiasi atitudine fata de bani, viata ajunge însa sa fie un iad.

     Pentru ca viata sa ne fie un colt de rai, trebuie sa întelegem ca Dumnezeu este proprietarul tuturor lucrurilor, iar banii sunt o binecuvântare doar atunci când ramân instrumentul si nu devin simfonia vietii!

iunie 06, 2013

ORDONEAZA-TI VIATA DUPA VOIA LUI DUMNEZEU



„Ascultati acum, voi care ziceti: „astazi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an si vom face negustorie, si vom câstiga!” Si nu stiti ce va aduce ziua de mâine!” Caci ce este viata voastra? Nu sunteti decât un abur, care se arata putintel, si apoi piere. Voi dimpotriva, ar trebui sa ziceti: „Daca va vrea Domnul, vom trai si vom face cutare sau cutare lucru.” [Iacov 4:13-15]

 

     Când Dwight Eisenhower a devenit presedintele S.U.A. si-a organizat în asa fel responsabilitatile cancelariei, încât sa ajunga la el numai problemele importante. De aceea a delegat lucrurile urgente spre rezolvare altor persoane de nivel inferior. În numai câteva saptamâni însa, presedintele a descoperit ca lucrurile urgente si cele importante, de cele mai multe ori vin împreuna, iar pentru rezolvarea lor trebuie sa iei decizii întelepte! În iuresul problemelor de fiecare zi, se poate sa ajungi în fata aceleiasi situatii: sa fii antrenat în rezolvarea lucrurilor urgente, pe când lucrurile importante sa ramâna neimplinite.

     Pentru a lua decizii întelepte, este vremea sa-ti tragi rasuflarea si sa-ti ordonezi viata dupa voia lui Dumnezeu, pentru ca astfel sa poti împlini doar lucrurile care merita.

iunie 05, 2013

FA DIN SLUJIREA LUI DUMNEZEU PRIORITATEA SUPREMA A VIETII TALE


În sârguinta, fiti fara preget. Fiti plini de râvna cu duhul. Slujiti Domnului.” [Romani 12:11]

 

     Când antrenorul Vince Lombardi a preluat echipa Green Boy Packers, aceasta ocupa ultima pozitie din liga. În acel sezon, ei pierdusera 10 meciuri, au facut un egal si au câstigat doar un singur meci. La primul antrenament, Lombardi a adunat toti jucatorii si le-a spus: „Domnilor; de astazi înainte vom fi o echipa si va trebui sa mai si câstigam meciurile! „întelegeti asta?” „Pentru a obtine aceste rezultate va trebui însa sa învatam sa blocam actiunile echipelor adverse, sa alergam mai mult si sa atacam continu. Va trebui sa depasim acest moment de slabiciune si subapreciere si sa dobândim o mentalitate de învingatori! Pentru aceasta trebuie sa aveti încredere în mine si o dedicare deplina pentru tactica si sitemul de joc pe care eu îl voi stabili.” Dupa aceste succinte instructiuni, antrenorul a adaugat: „De azi înainte va cer sa aveti în atentie numai 3 lucruri: familia, religia si Green Boy Packers!”

     Se poate sa nu fim de acord cu ordinea prioritatilor stabilite de Lombardi, dar ceea ce este demn de luat în considerare este faptul ca pentru a câstiga, el a focalizat echipa spre prioritati concrete. Pentru a fi un învingator, urmareste lucruri concrete, fii perseverent în ceea ce faci si depaseste orice obstacol. Fa din slujirea lui Dumnezeu prioritatea suprema a vietii tale si apoi toate celelalte lucruri vor fi în ordine.

iunie 04, 2013

TU DE CE/CINE TI-AI LEGAT INIMA?


„Iata”, a zis el, ce voi face: „îmi voi strica grânarele, si voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate rodurile si toate bunatatile mele; si voi zice sufletului meu: „Suflete, ai multe bunatati strânse pentru multi ani; odihneste-te, manânca, bea si veseleste-te!” [Luca 12:18-19]

 

     Într-un ziar a fost prezentat cazul unei familii bogate din St.Paul, Minnesota, care pentru a-si procura lucrurile pe care si le dorea, a angajat un hot din magazine. Potrivit articolului, anumiti membri ai acestei familii ar fi dat hotului o lista cu lucrurile pe care acesta urma sa le fure din magazin. Pe acesta lista erau incluse haine „Armani” si obiecte din cristal Baccarat. Hotul trebuia sa mearga la cel mai mare magazin din oras, sa intre înauntru prin efractie, sa ia lucrurile indicate si sa le aduca familiei bogate în schimbul unei sume modice. Când hotul a fost prins si întrega afacere a fost dezvaluita public, s-a descoperit ca cei implicati în acest jaf erau: sotul, un dentist foarte cunoscut, împreuna cu sotia si cei doi copii ai lor. Copii acestei familii erau: unul un jucator de fotbal profesionist, iar celalat jurist. Toti cei ce au auzit ca aceasta familie cu mari resurse financiare si cu o asa pozitie în societate a fost implicata în asa lucruri murdare, au etichetat actiunile lor folosind un singur cuvânt: „nebunie!”

     În mijlocul acestei lumi, falsele bogatii rivalizeaza cu adevaratele comori. Falsele bogatii sunt pe pamânt, pe când adevaratele comori sunt în ceruri. Primele pot fi afectate de rugina sau însusite de hoti, pe când celelalte sunt pastrate intacte de însusi Dumnezeu. Pe primele nu le putem lua cu noi în vesnicie, pe când de celelalte ne vom bucura întreaga eternitate. Primele sunt trecatoare pe când celelate sunt vesnice.

     De care dintre aceste valori ti-ai legat inima?

iunie 03, 2013

AI GRIJA LA LUCRURILE IMPORTANTE SI ESENTIALE!


„Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen, si lasati nefacute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia; pe acestea trebuia sa le faceti, si pe acelea sa nu le lasati nefacute.” [Matei 23:23]

 

     În timp ce un batrân îsi pregatea micul dejun, usa casei sale s-a deschis si fiica sa împreuna cu fiul ei de numai 4 ani, a intrat în graba în casa. ”Bona a întarziat!” a încercat ea sa explice; „de aceea ma grabesc foarte tare pentru ca trebuie sa ajung la servici!” Înainte de a parasi casa parinteasca, fiica i-a spus tatalui sa aiba grija de fiul ei doar câteva ore si sa nu uite sa-i dea ceva de mâncare. Imediat ce fiica a plecat, bunicul l-a întrebat pe nepot: „Îti place laptele?” „Sigur, a raspuns copilul. „Si fulgii de porumb?” Da! a raspuns din nou acesta. „Dar zaharul? „Si zaharul este foarte bun, a raspuns copilul! Dupa ce a auzit toate aceste raspunsuri afirmative, bunicul a mers în bucatarie si s-a întors cu un castron cu terci! Când l-a vazut, copilul a luat o mimica respingatoare si i-a împins castronul cu putere. „Ce se întâmpla?” l-a întrebat bunicul. Când te-am întrebat daca îti place laptele, zaharul si fulgii de porumb, ai raspuns todeauna afirmativ. Acum de ce nu vrei sa manânci? „Da; i-a raspuns copilul. Dar nu m-ai întrebat daca îmi place si terciul!” Bunicul uitase sa puna întrebarea esentiala.

     De foarte multe ori ni se întâmpla si noua sa pierdem din vedere lucrurile esentiale, pentru ca nu ne fixam prioritati corecte, sau dorim sa ocolim realitatea. Nu ne concentram asupra lucrurilor ce au cea mai mare importanta sau le evitam în mod voit. Suntem concentrati asupra detaliilor încât pierdem din vedere întregul.