februarie 06, 2010

ÎNVAȚĂ SĂ FII MULȚUMIT (2)

"Stiu să trăiesc smerit, si stiu să trăiesc in belsug" (Filipeni 4:12)

Michael Drosnin a scris o carte despre un om care isi dorea mai multă avere, asa că si-a clădit unul din cele mai mari imperii financiare din vremea sa. Isi dorea plăceri mai mari, asa că a plătit cele mai strălucitoare femei pe care le pot cumpăra banii. Dorea mai multă aventură asa că a stabilit recorduri de pilotaj si a construit si pilotat un aparat de zbor unic in lume. Si-a dorit mai multă putere, asa că si-a cumpărat influentă politică si si-a atras invidia senatorilor. Si-a dorit mai multă faimă, asa că a devenit proprietarul unor studiouri de film si a curtat staruri. Drosin povesteste cum s-a incheiat viata acestui om: "A devenit imaginea unei puteri gotice, pregătite pentru mormânt. Vlăguit de puteri, cântărind mai putin de 60 de kg la inăltimea de 1,90 m .. cu barba incâlcită si firavă care ii ajungea până la pieptul supt, cu unghii hidos de lungi incovoiate in "spirale gălbejite grotesti .. cam toti dintii erau niste cioturi negre, cariate. De pe căpătână incepea să i se ivească o tumoare .. nenumărate urme de ace .. Howard Hughes era un dependent. Un gunoi miliardar", intrebarea este următoarea: Dacă Hughes ar fi făcut o ultimă afacere, dacă ar fi câstigat incă un milion si ar fi gustat incă o plăcere, i-ar fi fost indeajuns? Iluzia multumirii este că vom experimenta mai mult dacă avem mai mult! Nu, dacă ii oferim unui copil tot ceea ce-si doreste ii distrugem initiativa, iar simtul multumirii si al bucuriei i se tocesc. Nu ti se pare interesant că cel care a scris "Stiu să trăiesc smerit, si stiu să trăiesc in belsug" a scris si "Multămiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi" (1 Tesaloniceni 5:18)? Nu poti deveni singur o persoană mai multumită si mai bucuroasă, dar te poti ruga pentru aceasta si iti poti deschide inima in această directie.

februarie 05, 2010

ÎNVAȚĂ SĂ FII MULȚUMIT (1)

"Stiu să trăiesc smerit, si stiu să trăiesc in belsug" (Fllipeni 4:12)


Uneori starea de multumire inseamnă: 1) Să inveti să fii fericit cu mai putin. Un director foarte pretentios s-a hotărât să petreacă câteva zile la o mănăstire. "Sper că sederea dumneavoastră va fi una binecuvântată", i-a spus călugărul care i-a arătat chilia. "Dacă aveti nevoie de ceva, dati-ne de stire. Vă vom invăta să trăiti fără el". Fericirea nu inseamnă să ai tot ce-ti doresti, ci să te bucuri de ceea ce ti-a dat Dumnezeu. Pavel a spus că a invătat să se multumească "sătul si flămând, .. in belsug si să fiu in lipsă. Pot totul in Hristos, care mă intăreste" (Filipeni 4:12-13). 2) Gândin-du-te că lucrurile pot sta mai rău. Snoopy stătea in cusca sa de ziua multumirii, nemultumit că are mâncare de câine in timp ce oamenii erau in cameră in jurul curcanului, sosului si plăcintei cu dovleac. "Fireste, ar putea fi mai rău", s-a gândit el, "m-as fi putut naste curcan". Reamintirea faptului că "poate fi mai rău" poate constitui un prilej de dezvoltare a multumirii. 3) Să intelegi că ceea ce cauti este de natură spirituală, nu materială. Pavel spune să ne ferim de ".. lăcomie, care este inchinare la idoli" (Coloseni 3:5). Problema noastră nu este doar că ne dorim mai mult, ci că adevărata noastră tânjire este după Dumnezeu. Asa cum a spus Augustin: "Sufletele noastre nu-si vor găsi niciodată odihna până când nu se vor odihni in Tine". De ce ne lasă Dumnezeu să ne simtim acasă, când lumea aceasta nu este casa noastră? Nemultumirea noastră, dacă ingăduim lucrul acesta, ne poate ascuti foamea spirituală si ne poate face să ne rugăm: "vie impărătia Ta; facă-se voia Ta, precum in cer si pe pământ" (Matei 6:10).

februarie 04, 2010

SEMNALELE DUHULUI

"Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului Lui Dumnezeu" (1 Corinteni 2:14)


Pavel spune: "Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie". Pastorul Jon Walker scrie: "Duhul ne avertizează de iminenta pericolului. Un prieten de-al meu se indrepta cu masina spre culoarea verde a semaforului când a simtit că trebuie să frâneze puternic. Datorită acestui fapt, un camion i-a spart doar un far căci trecea pe rosu. Dacă prietenul meu nu s-ar fi supus numaidecât acelui impuls, probabil ar fi murit. Semnele de oprire ale Duhului te avertizează să nu mergi intr-o anumită directie. Aveam un câine care era obisnuit să stea in lesă, iar când l-am dus la un vecin să alerge pe câmp, am spus simplu "Nu" in momentul in care s-a apropiat de un loc unde nu avea voie să meargă. Nu făcuse nimic rău, iar avertizarea mea nu a fost o dojana; a fost o măsură de precautie pentru propria lui protectie. Momentul ales de Duhul reprezintă momentul in care Dumnezeu iti spune că nu e bine. La facultate mi-am planificat să-mi cumpăr un computer printr-un program de reduceri. Când le-am prezentat actele, mi s-a spus că fusesem scos de pe listă. M-am mâniat pe Dumnezeu. Două luni mai târziu, facultatea a redeschis programul, oferind modele mai actuale dotate cu programe care acum două luni ar fi costat bani; intregul pachet a fost mai ieftin decât precedentul.. ceea ce dovedeste că Dumnezeu stie ce face!"Fii sensibil la semnalele Duhului. Increde-te in călăuzirea Duhului lui Dumnezeu in ceea ce priveste deciziile si detaliile din viata ta. Fă o listă cu momentele in care Dumnezeu te-a avertizat; asta te va sensibiliza si iti va intări hotărârea de a-L asculta. Nu uita că avertizările lui Dumnezeu sunt mereu in concordantă cu Cuvântul Său; chiar si atunci când ele nu sunt in acelasi ton cu ideile tale.

februarie 03, 2010

ESTE TIMPUL SĂ PLECI

"Veniti singuri la o parte .. si odihniti-vă putin" (Marca 6:31)


Luca scrie: "Isus a iesit si S-a dus intr-un loc pustiu. Noroadele au inceput să-L caute in toate părtile, si au ajuns până la El: voiau să-L oprească să nu plece de la ei. Dar El le-a zis: "Trebuie să vestesc Evanghelia Impărătiei lui Dumnezeu si in alte cetăti; fiindcă pentru aceasta am fost trimis" (Luca 4:42-43). Uită-te la viata lui Hristos: controlul pe care L-a exercitat, criticile pe care Le-a stârnit, comuniunea cu Dumnezeu de care S-a bucurat, apoi urmează-I exemplul!
Domnul Isus a spus "nu" unor lucruri bune, pentru a putea spune "da" lucrurilor corecte. Nu este usor. Dumnezeu doreste să părăsesti locul unde te afli, dar tu rămâi; sau poate El doreste să rămâi, dar tu pleci. Acest cuvânt "pustiu" nu inseamnă părăsit, ci doar linistit; un loc in care să te gândesti, să te rogi, să-L asculti pe Dumnezeu, să iti iei energie si să pornesti din nou. Iadului nu-i place să te vadă că te opresti!
Richard Forester arată că in societatea contemporană diavolul este specialist in trei lucruri: gălăgie, grabă si multime. Dacă ne poate tine legati de cantitate, el este multumit. El implantează contoare in mintile noastre. Auzim ticăitul neobosit care ne spune grăbeste-te, grăbeste-te, timpul inseamnă bani. Dar Domnul Isus se opune curentului spunând: "Veniti la Mine, toti cei truditi si impovărati, si Eu vă voi da odihnă" (Matei 11:28). Vei merge? Il vei urma pe Cel care "se ducea in locuri pustii, si Se ruga" (Luca 5:16). O mie de glasuri iti vor spune să nu te duci. Ignoră-le!

februarie 02, 2010

CONFRUNTĂ-TE CU RĂNILE NEVINDECATE!

"Doctore, vindeca-te pe tine insuti" (Luca 4:23)


Stiai că in Vechiul Testament, preotul nu putea sluji in casa lui Dumnezeu dacă avea râie, care era o rană nevindecată sau o rană care sângera (Levitic 21:20)? De ce? Pentru că atunci când ai râie nu esti in apele tale. Nu te poti apropia de altii ca nu cumva să te lovesti de cineva si să-ti cadă pansamentul de protectie. Nu esti in starea ta cea mai bună pentru că medicamentul iti mănâncă vlaga. Te temi să vorbesti despre boala ta pentru ca lumea să nu te respingă, asa că porti o mască, trăiesti o viată duplicitară si devii nesigur. Cel mai rău este că devii atât de ocupat cu lucrarea Domnului si cu grija pentru altii incât nu crezi că ai timp să te opresti si să te ingrijesti. Biblia spune: "Doctore, vindecă-te pe tine insuti".
Lucrul acesta vrea să spună că oamenii cu "probleme" nu pot lucra pentru Dumnezeu? Nu, ci dimpotrivă. Cei zdrobiti sunt aceia care devin maestrii vindecării. Dar mai intâi trebuie să-ti găsesti timp să fii vindecat. Domnul Isus a spus că atunci când un orb il conduce pe un alt orb amândoi cad in groapă (Matei 15:14). Este greu să le vorbesti altora despre victorie când tu te lupti incă cu problemele nerezolvate ale trecutului. Când incă sângerezi nu poti trata problemele oamenilor cu aceeasi credintă agresivă cu care ai fi făcut-o dacă ti-ai fi rezolvat deja problema. Este gresit să ai o inimă rănită? Nu, dar este gresit să nu ti-o vindeci. Asa că petrece timp cu Dumnezeu si lasă-L să te vindece pentru ca apoi El să te poată folosi mai eficient in slujirea altora.

februarie 01, 2010

OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT

"Pentru o vreme ca aceasta" (Estera 4:14)


Estera a câstigat un concurs de frumusete, s-a căsătorit cu un impărat, a locuit intr-un palat, a demascat un complot de exterminare a poporului evreu si i-a salvat. Povestirea ne arată importanta faptului de a fi la locul potrivit si de a fi influentat de oamenii potriviti. Asadar: 1) Locul unde te afli astăzi nu este un accident. Mardoheu, mentorul Esterei, a provocat-o si i-a schimbat viata pentru că i-a spus: "cine stie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la impărătie?" Estera nu si-a propus să ajungă impărăteasă, dar odată ajunsă acolo, a trebuit să aleagă intre confort si chemare. Este o alegere pe care o facem cu totii. "Care este chemare mea?" intrebi tu. Poate să fie slujba ta, căsnicia ta, indatoririle tale de părinte, relatiile tale. Ar putea implica cartierul in care locuiesti sau oferirea ca voluntar la biserică. Un lucru este limpede: când te cheamă Dumnezeu, este "timpul tău". Noi suntem tentati să asteptăm un alt moment sau o ocazie mai importantă. Nu, nu-ti poti alege momentul; Dumnezeu face asta! Psalmistul a spus: "Soarta mea este in mâna Ta!" (Psalmul 31:15); 2) Dumnezeu trimite anumiti oameni care să ne indrume. Fără Mardoheu in viata ei, Estera nu si-ar fi inteles niciodată chemarea. Si fără ajutorul lui, poate nu si-ar fi imbrătisat-o niciodată. Asadar, cine este Mardoheul tău? Cine te cunoaste atât de bine incât să-ti clarifice care iti este chemarea? Cine te iubeste suficient de mult pentru a te sprijini atunci când te abati de pe cale sau care să te intărească atunci când vrei să renunti sau te intorci inapoi? Nu e posibil să avem toate virtutile; cu totii avem goluri si slăbiciuni. De aceea Dumnezeu ne trimite oameni si avem nevoie de ei!

ianuarie 31, 2010

SARI DIN CORABIE PENTRU DOMNUL!

"Când a auzit Simon Petru că este Domnul.. s-a aruncat in mare" (Ioan 21:7)


După ce ucenicii au pescuit o noapte intreagă fără să prindă nimic, Domnul Isus le-a spus: "Aruncati mreaja in partea dreaptă a corăbiei" si au prins 153 de pesti. Asa functionează lucrurile, doar un cuvânt să spună El si dintr-odată totul se schimbă in bine.
Apoi citim: "ucenicul, pe care-l iubea Isus, i-a zis lui Petru: "Este Domnul!" Când a auzit Simon Petru că este Domnul si-a pus haina pe el, si s-a incins, căci era dezbrăcat, si s-a aruncat in mare" (Ioan 21:7) si s-a dus direct la Isus. Petru a trebuit să se hotărască fie să lase pestele si să meargă la Isus, fie să rămână si să se bucure de lucrul pentru care a muncit. Este o incercare prin care trecem cu totii după ce ne-am implinit obiectivele vietii, năvodul nostru este plin si in sfârsit am reusit. Provocarea cu care ne intâlnim este aceasta: rămânem să ne păzim binecuvântările sau sărim din corabie pentru a merge la El si a ne dărui Lui in intregime?
Pavel vorbeste pe scurt despre cariera sa: "eu, care sunt tăiat imprejur a opta zi, din neamul lui Israel, din semintia lui Beniamin, Evreu din Evrei; in ce priveste Legea, Fariseu; in ce priveste râvna, prigonitor al Bisericii; cu privire la neprihănirea pe care o dă Legea, fără prihană" (Filipeni 3:5-6). Realizat din punct de vedere al carierei, Pavel era un om de frunte. Dar ascultati-l acum: "acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fată de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca să câstig pe Hristos" (Filipeni 3:8). Pavel si-a dat seama că adevărata sa identitate consta nu in realizările sale, ci in relatia sa cu Isus. Simti si tu acelasi lucru? In acea noapte, la prima vedere Petru risca să piardă totul, dar totusi când a ajuns la tărm L-a găsit pe Isus ocupat, pregătea mâncarea! Orice ai nevoie, găsesti la Dumnezeu. La orice lucru renunti, Dumnezeu iti va da o răsplată mult mai mare. Lucrurile la care esti dispus să renunti vor determina in ultimă instantă lucrurile pe care El ti le va incredinta.