februarie 07, 2009

CUM SĂ RECUNOȘTI GLASUL LUI DUMNEZEU

"Vorbeste, Doamne, caci robul Tau asculta" (1 Samuel 3:9)

___Abilitatea de a deosebi glasul lui Dumnezeu nu este dobandita peste noapte deoarece El ne vorbeste in momente diferite, in imprejurari diferite si pe cai diferite.
1) Este nevoie de maturitate spirituala. Domnul Isus a spus ca oile lui Il urmeaza fiindca Ii cunosc glasul (Ioan 10:4). Sa remarcam faptul ca Isus a spus "oile" Lui, nu mieii Lui Ii cunosc glasul. Mieluseii doar urmeaza oile adulte pana cand li se dezvolta simturile. Slava lui Dumnezeu ca exista har pentru cei imaturi. Daca urechile tale spirituale nu sunt inca dezvoltate, Dumnezeu va lucra in tine pana cand vei invata sa-I recunosti glasul.
2) Este nevoie de calauzire si confirmare din partea liderilor duhovnicesti. "Ascultati de mai marii vostri, si fiti-le supusi, caci ei privegheaza asupra sufletelor voastre" (Evrei 13:17).
3) Nu trebuie sa te limitezi la experientele tale anterioare. Dumnezeu i-a vorbit lui Moise pe un munte care s-a clatinat, iar lui Ilie i-a vorbit printr-un susur bland. Nu-L limita pe Dumnezeu; El iti va vorbi prin Scriptura, prin cei calificati sa te invete Cuvantul Lui, printr-o cantare, printr-o situatie dureroasa si chiar prin gandurile si dorintele tale atunci cand Ii esti supus.
4) Mai presus de toate este nevoie de supunere. Psalmistul a spus: "Inima imi zice din partea Ta: "Cauta Fata Mea!" Si Fata Ta, Doamne, o caut!" (Psalmul 27:8). Cand vorbim de auzirea lui Dumnezeu, cum stai cu raspunsul? "Cand am timp? .. Sa vad daca se potriveste! .. O sa ma mai gandesc!" Gresit! Dumnezeu vorbeste si continua sa vorbeasca celor care I Se supun si continua sa I Se supuna.

februarie 06, 2009

DESCOPERĂ-ȚI PUNCTELE TARI

"Duhul.. da fiecaruia in parte, cum voieste" (1 Corinteni 12:11)

___Cu totii avem valoare egala in ochii lui Dumnezeu, dar nu avem aceleasi daruri. In volumul lor DiscoverYourStrengths (n. tr. Descopera-ti calitatile) Marcus Buckingham si Donald oClifton afirma ca fiecare om este capabil de a face un lucru mai bine decat alti 10.000 de oameni. Si acestia sustin faptul acesta prin cercetari. Ei numesc aceasta zona, zona calitatilor si ne incurajeaza sa ne-o descoperim si sa profitam de ea. Nu conteaza cat esti de constient de abilitatile tale, ce crezi despre tine sau daca ai avut parte vreodata de succes. Ai un anumit talent, iar Dumnezeu iti cere sa-l dezvolti! Dar tu poti dezvolta doar talentul pe care il ai, nu cel pe care il doresti. Cand este vorba de caracterul tau, nu trebuie sa incetezi niciodata sa lucrezi la slabiciunile tale. Dar cand este vorba de implinirea misiunii pe care ti-a dat-o Dumnezeu, trebuie sa-ti recunosti zona calitatilor si sa i te dedici. Dr John Maxwell scrie: "Am observat ca oamenii isi pot spori abilitatile intr-un domeniu doar cu doua puncte pe o scara de la 1 la 10. De pilda, daca talentul tau natural intr-un domeniu este 4, cu stradanii il poti creste la sase. Cu alte cuvinte, poti ajunge de la ceva sub medie la ceva peste medie. Dar sa zicem ca gasesti un domeniu in care esti de sapte; ai potentialul de a creste la noua, poate chiar la zece, daca este zona ta de calitati si daca te straduiesti! Aceasta te ajuta sa avansezi de la 1 din 10.000 de talente la 1 din 100.000 de talente, dar numai daca faci celelalte lucruri necesare maximizarii talentului". Asadar, gaseste-ti zona punctelor tari si actioneaza!

februarie 05, 2009

CE MOȘTENIRE LAȘI ÎN URMA TA?

"Cel neprihanit umbla in neprihanirea lui; ferice de copiii lui dupa el" (Proverbe 20:7)

___In 1927, o companie imobiliara si de asigurari din Georgia dadu faliment, indatorandu-se fata de 500 de actionari. Proprietarul, un barbat pe nume Mercer, era o persoana integra care jura sa dea inapoi, daca va fi posibil, fiecare banut. Dar in pofida celor mai mari stradanii ale sale, compania lui nu reveni niciodata pe linia de plutire. Dupa ce muri, fiul lui isi aminti de juramantul tatalui sau si douazeci si opt de ani mai tarziu depuse un cec la banca Savannah pentru a despagubi fiecare actionar. Acel tanar era cantaretul de succes/compozitor Johnny Mercer. Unul din cantecele pe care le-a scris in urma caruia a castigat suma necesara pentru a-i plati pe actionari a fost: "Accentueaza pozitivul". Probabil ati auzit de el.
___Cand te duci, lasa-le copiilor tai si altceva in afara de bani ca sa te tina minte; lasa-le o mostenire a integritatii! Asculta: "Cel neprihanit umbla in neprihanirea lui; ferice de copiii lui dupa el"
___Daca nu esti un om de incredere in toate lucrurile, atunci nu esti de incredere in nici unul. Principiile etice nu sunt flexibile. O mica minciuna nevinovata tot minciuna este; furtul e furt, fie ca este vorba de un leu sau de un milion. Philips Brookes a spus: "Caracterul se formeaza in momentele marunte ale vietii noastre". Sociologii sugereaza ca oamenii cu caracter slab ar fi putut fi altfel daca ar fi crescut intr-un alt mediu. Caracterul este o alegere. Imprejurarile in care te gasesti nu sunt mai responsabile de caracterul tau decat este oglinda responsabila de felul cum arati. Ceea ce vezi este doar o reflexie a ceea ce esti, iar ceea ce esti reprezinta ce ai zidit tu toata viata!

februarie 04, 2009

REMARCA SI HRANESTE

"Isus nu voia sa stie nimeni ca trece. Caci invata pe ucenicii Sai.." (Marcu 9:30-31)

___Unii dintre noi suntem aidoma femeii care se lauda: "Sotul meu si cu mine avem o casnicie extraordinara. Nu exista nici un lucru pe care nu l-as face pentru sotul meu, iar el la fel. Si asa calatorim noi prin viata - nefacand nimic unul pentru celalalt!" Liderii egocentrici, orientati spre profit, deseori privesc de sus chiar nevoile celor care ii pot ajuta sa-si implineasca scopurile. Ei nu reusesc sa investeasca in cei cu care lucreaza. Iar cand cineva simte ca nu e observat sau hranit, devine nelinistit si incepe sa caute pasuni mai verzi. Faptul acesta este adevarat mai ales cand un lider este atat de coplesit de sarcini incat nu reuseste sa aprecieze si sa investeasca in oameni, ceea ce implica remarcarea setului de capacitati care se afla chiar sub nasul lui, JC Penney, devenit un lant national de imbracaminte, a inceput ca muncitor magazioner. Imparatul David a inceput ca un pastor ce canta la harpa.
___Domnul Isus a petrecut timp neintrerupt cu ucenicii Sai, explicandu-le lucruri care pentru lume erau tainice. El stia ca daca vrei sa obtii ceva, trebuie sa investesti! Liderii intelepti pun interesele membrilor echipei mai presus de ale lor. C Gene Wilkes a remarcat: "Liderii de echipe cred in mod serios ca nu au toate raspunsurile asa ca nu insista sa le ofere. Ei cred ca nu trebuie sa ia toate hotararile cheie, asa ca nu o fac. Ei cred ca nu pot reusi fara contributia combinata a tuturor celorlalti membri ai echipei fata de un scop comun, asa ca evita orice actiune care ar constrange energie sau ar intimida pe careva din echipa. Eu-ul nu este preocuparea lor principala".

februarie 03, 2009

DISPUS SA SLUJESTI

"Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru" (Matei 23:11)

___La ce te duce gandul cand auzi cuvantul slujitor? Cineva care este fara succes, fara vointa sau scop? Falsa noastra definitie a cuvantului slujitor este exprimata in The Sarcastic Beatitudes [n. tr. Fericirile sarcastice] de JB Phillips, care a scris si o parafrazare a Noului Testament: "Ferice de cei tupeisti, caci ei isi vor afla cale. Ferice de cei cu obrazul gros, caci ei nu vor fi raniti. Ferice de cei care se plang, caci ei vor avea parte de toata atentia. Ferice de cei blazati, caci ei nu se ingrijoreaza niciodata de pacat. Ferice de stapanii de sclavi, caci ei obtin rezultate. Ferice de cei lacomi, caci ei primesc ceea ce-si doresc". Cum s-a prezentat Domnul Isus pe Sine insusi? "Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata" (Marcu 10:45). El a pus in practica ce a predicat. Asculta sunetul apei care curge in lighean in timp ce Dumnezeul intrupat spala murdaria de pe picioarele ucenicilor nevrednici, apoi spune: "Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru". Unii dintre noi am dori sa fim ecouri ale smereniei Sale. Ruth Calkin, scriitoare si poeta, si-a exprimat aceasta dorinta in poemul "Ma intreb": "Tu stii, Doamne, cu cata ardoare Te slujesc in lumina reflectoarelor, cu cata indrazneala vorbesc la grupul de surori, cat radiez cand vorbesc la un grup de partasie. Dar ma intreb, cum as reactiona daca mi-ai arata ligheanul cu apa si mi-ai cere sa spal picioarele aspre ale unui batran cocosat si plin de riduri, zi de zi si luna de luna, intr-o incapere unde nimeni nu ne-ar vedea si pe care nimeni nu ar sti-o. Ma intreb. Te intrebi si tu?!"

februarie 02, 2009

RASCUMPARAT!

"Domnul.. iti izbaveste viata din groapa" (Psalmul 10:24)

___Intr-o dupa-amiaza de iarna Harry de Leyer se intoarse de la o licitatie cu un cal mare si sur pe care copiii il numira prompt Omul de Zapada. Era un cal bun pentru calarit, dar cand un vecin ii oferi de doua ori pretul pe care ii platise pentru el, cazu de acord sa i-l vanda. Imediat isi regreta hotararea; la fel si calul. Atunci a iesit la iveala talentul ascuns al calului! Gardurile vecinului erau inalte, dar Omul de Zapada sari peste ele de nenumarate ori pentru a fi cu stapanul si familia pe care o iubea. Intr-o zi Harry facu ca aceasta reuniune sa fie permanenta cumparand inapoi calul, iar restul este istorie. Omul de Zapada a continuat sa castige campionate si spectacole. La campionatul national de la Madison Square Garden a fost numit "Calul anului" doi ani la rand. Dar nu fiindca stia sa alerge, Omul de Zapada stia sa sara. Si nimeni nu ar fi stiut lucrul acesta daca nu ar fi fost gardurile care separau animalul multumitor de stapanul sau iubitor. Iar calul avea toate motivele sa fie multumitor, fiindca Harry ajunsese tarziu la licitatie in acea zi dupa ce se vandusera cei mai buni cai. Calul mare si sur care a devenit Omul de Zapada de nestapanit a fost salvat de la singurul licitator care ramase.. un om care intentiona sa-l duca la fabrica de lipici! Psalmistul spune: "Domnul.. iti izbaveste viata din groapa". Cand ceilalti te desfiinteaza, El vede in tine ceea ce poti deveni. Andrew Bonar a spus: "Tinuti de puterea lui Dumnezeu.. in fiecare zi scapam de pericole de care nu suntem constienti.. daca am vedea capcanele pe care ni le intinde Satan.. cat de mult L-am adora pe Domnul care ne da puterea sa scapam de toate acestea!" Stai o clipa si multumeste-I Celui care ti-a izbavit viata din groapa.

februarie 01, 2009

TREBUIE SA DARUIESTI!

"Dati, si vi se va da" (Luca 6:38)

___Se spune ca un om s-a pierdut in desert si ca murea de sete. Ajunse la o coliba si vazu o pompa de apa ruginita. Se impletici pana la ea, apuca manerul si incepu sa pompeze in jos si-n sus. Dar nu iesi nimic. Apoi observa un borcan in apropiere cu urmatoarele cuvinte: "Prietene, trebuie sa amorsezi pompa cu apa din acest borcan. P.S. Nu uita sa umpli din nou borcanul inainte sa pleci". In timp ce incerca sa scoata capacul, fu confruntat deodata cu o decizie. Daca ar bea apa ar putea trai. Dar daca o turna in pompa ruginita, poate aceasta va face sa vina din strafundul fantanii toata apa de care avea nevoie. Analiza optiunile. Ce sa faca, sa toarne apa in pompa si sa incerce sa scoata apa proaspata si rece sau sa bea ce era in borcan si sa ignore mesajul? Plin de reticenta, goli toata apa in pompa. Apoi apuca manerul si incepu sa pompeze .. scart, scart, scart. Nu iesi nimic! Scart, scart, scart. Picura putina apa, apoi se ivi un firisor si in cele din urma tasni! Spre usurarea lui, din pompa veche si ruginita tasni apa rece si proaspata. Umplu plin de lacomie borcanul si bau din el. Il umplu din nou si bau din nou continutul racoritor. Apoi umplu borcanul pentru urmatorul calator. Il umplu pana sus, puse capacul inapoi si adauga aceasta mica observatie: "Crede-ma, chiar functioneaza". Prietene, nu ignora mesajul lasat de Isus: "Dati si vi se va da".