august 15, 2009

PĂIANJENI (5)

"Păianjenul îl poti prinde cu mainile, si se găseste totusi în casele împăratilor" (Proverbe 30:28)
Unii păienjeni au atat de mult venin încat pot ucide orice lucru cu care vin în contact, prin simplul fapt că eliberează ceea ce au în gură. Care este mesajul păianjenului? Ai grijă ce îti iese pe gură! Pavel scrie: "credinta vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos" (Romani 10:17). Ce înmagazinezi în tine? Ce lasi să iasă din gura ta? Credintă sau teamă, nădejde sau descurajare, bucurie sau tristete, adevăr sau minciună, dragoste sau amărăciune? Biblia spune: "Moartea si viata sunt în puterea limbii; oricine o iubeste, îi va manca roadele" (Proverbe 18:21). Să remarcăm două elemente în acest verset: a) este vorba de o chestiune de viată si de moarte; 2) vorbele tale sunt asemenea semintelor; ele aduc întotdeauna roadă. Nu se poate să crezi că totul în Dumnezeu este bun si să trăiesti răspandind în jurul tău răutate. Cand ceea ce spui este în contradictie cu ceea ce spune Cuvantul lui Dumnezeu, te sabotezi singur. Vorbele pe care le rostesti au putere si au consecinte. Asa că începe să te corectezi. În loc să spui: "Nu mă pot schimba" sau "Nu voi scăpa niciodată de dezastrul acesta", începe să spui ceea ce spune Cuvantul lui Dumnezeu. Fă ceea ce a făcut Domnul Isus în pustie: deschide-ti gura si rosteste: "Este scris". Domnul Isus cunostea atat de bine Scriptura încat a putut să-i spună lui Satan: "Este scris că nu trebuie să mă închin înaintea ta. Este scris că nu trebuie să vin la tine pentru nevoile mele". Si care a fost rezultatul? "Atunci diavolul L-a lăsat. Si deodată au venit la Isus niste îngeri, si au început să-l slujească" (Matei 4:11). Cand esti atacat, deschide-ti gura, proclamă Cuvantul lui Dumnezeu, iar puterile cerului vor veni în ajutorul tău!

august 14, 2009

PĂIANJENI (4)

"Păianjenul îl poti prinde cu mainile, si se găseste totusi în casele împăratilor" (Proverbe 30:28)

Cum se face că păianjenul poate umbla pe panza sa lipicioasă fără a se bloca, dar aceeasi panză va prinde în capcană orice prădător care va veni? Secretul este uleiul! Micile sale picioare în formă de cupă elimină ulei proaspăt la fiecare pas, asa încat el alunecă pe panza din care altii nu supravietuiesc sau în care cad ca într-o mlastină. Care este mesajul păianjenului? Trebuie să fii uns mereu cu untdelemnul Duhului lui Dumnezeu! Privind în urmă, îti dai seama că acesta este lucrul care te-a păstrat sănătos cand credeai că îti vei pierde mintile. Este motivul pentru care ai scos-o la capăt cand ceilalti nu au reusit si de aceea trebuie să fii umplut de Duhul Sfant în fiecare zi. Psalmistul a spus: "m-ai stropit cu untdelemn proaspăt" (Psalmul 92:10).Există patru adevăruri în capitolul 30 din Exod referitor la ungerea cu untdelemn, pe care trebuie să le tinem minte dacă vrem să fim unsi cu untdelemn în viata noastră:

1) Fără ungere, lucrarea noastră nu este eficientă. "Să ungi, de asemenea, pe Aaron si pe fiii lui si să-i sfintesti, ca să fie în slujba Mea ca preoti" (Exod 30:30).

2) Copiii nostri trebuie să o experimenteze. "Acesta îmi va fi untdelemnul pentru ungerea Sfantă, printre urmasii vostri" (Exod 30:31)

3) Dumnezeu nu va unge sfortările noastre trupesti si agendele noastre. "Să nu se ungă cu el trupul nici unui om si să nu faceti un alt untdelemn la fel ca el, după aceeasi întocmire" (Exod 30:32)

4) Ne aflăm în pericol cand încercăm să o înlocuim cu altceva. "Oricine va face tămaie la fel ca ea, ca s-o miroase, va fi nimicit din poporul lui" (Exod 30:38). Înainte de a pleca de acasă în fiecare dimineată, pleacă-te pe genunchi si roagă-te: "Doamne, unge-mă cu untdelemn proaspăt!"

august 13, 2009

PĂIANJENI (3)

"Păianjenul îl poti prinde cu mainile, si se găseste totusi în casele împăratilor" (Proverbe 30:28)
Unii păienjeni pot avea opt ochi, dar multi dintre ei abia văd. Ceea ce-i face vanători redutabili este că foliculii de păr de pe picioare sunt foarte sensibili si pot depista tot ceea ce se petrece în jurul lor. Care este mesajul păianjenului? Foloseste simtul discernămantului pe care ti l-a dat Dumnezeu! Mai mult poti discerne cu duhul decat poti vedea cu ochii. "Voi ati primit ungerea din partea Celui Sfant, si stiti orice lucru" (1 Ioan 2:20). Dumnezeu îti poate face de cunoscut lucruri pe care nu le poti nici dovedi, nici explica. Domnul Isus a spus că va descoperi "lucrurile viitoare" (Ioan 16:13). Dar nu va face lucrul acesta ca să ne umflam în pene sau ca să actionăm usuratic. Nu, "El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu, si vă va descoperi" (Ioan 16:14). Dumnezeu descoperă "informatii din interior" celor care caută să-L glorifice. Asa că nu mai trăi sub nivelul privilegiului spiritual. In bisericile vechi de tară se obisnuia să se cante: "Duhul Sfant mi-a spus că totul va fi bine". Poate nu sună cum vrei tu, dar sună a adevăr din Biblie. Iti aminteste de o situatie în care ochii ti-au spus: "Nu vei reusi", dar duhul ti-a tot spus: "Totul va fi bine?" O situatie în care ai întalnit pe cineva care arăta bine, prea bine, iar duhul te-a avertizat că ceva nu este în regulă cu acea persoană. "Ungerea pe care ati primit-o de la El, rămane în voi, si n-aveti trebuintă să vă învete cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învată despre toate lucrurile si este adevărată, si nu este o minciună, rămaneti în El" (1 Ioan 2:27). Modalitatea de a avea discernămant este să stai aproape de Dumnezeu.

august 12, 2009

PĂIANJENI (2)

"Păianjenul îl poti prinde cu mâinile, si se găseste totusi în casele împăratilor" (Proverbe 30:28)
Când vine vremea să depună ouăle, păianjenul produce un anume fel de pânză pe care o înfăsoară într-un sac protector, apoi depozitează ouăle în el. Când vine vrăjmasul să fure puiul de păianjen, el se încâlceste în fluidele lipicioase care despart firele. Apoi păianjenul îsi înfăsoară vrăjmasul într-un alt fel de pânză si îl transformă în hrană. Care este mesajul păianjenului? Lupta se dă pentru viitorul tău! Nu lăsa ca vrăjmasul să-ti ia copiii. Nu-l lăsa să-ti fure potentialul. Nu-l lăsa să-ti fure destinul. Când cei cu vointă slabă, genunchi slabi si credintă slabă i-au văzut pe uriasii din tara promisă, ei au dorit să se întoarcă în Egipt. Dar nu si Caleb. El a spus: "nu vă temeti de oamenii din tara aceea, căci îi vom mânca" (Numeri 14:9). Când întelegi pentru ce se dă lupta din viata ta, începi să te hrănesti cu ceea ce vrăjmasul aruncă împotriva ta si spui: "Dă-i drumul, ceea ce nu mă distruge, mă face mai puternic".
Fii ca Sama. "Filistenii se strânseseră la Lehi. Acolo era o bucată de pământ semănată cu linte; si poporul fugea dinaintea Filistenilor. Sama s-a asezat în mijlocul ogorului, l-a apărat si a bătut pe Filisteni. Si Domnul a dat o mare izbăvire" (2 Samuel 23:11-12). Sama a stiut pentru ce se luptă. Bucata de pământ semănată cu linte i-a adus hrană pe masă. El a reprezentat viitorul familiei sale. Iar când Sama s-a ridicat în picioare împotriva vrăsmasului, "Domnul a dat o mare izbăvire". Iar El va face acelasi lucru pentru tine!

august 11, 2009

PĂIANJENI (1)

"Păianjenul il poti prinde cu mâinile, si se găseste totusi in casele împăratilor" (Proverbe 30:28)
Dumnezeu a pus în păianjen tot ce are nevoie pentru a supravietui si pentru a reusi în viată, îndepărtează-l cu o mătură si înainte să atingă pământul căderea lui a dispărut. El eliberează un alt fir cu proteine asemănător cu mătasea, alunecă în jos, îsi găseste un loc sigur, apoi revine mai puternic ca niciodată si tese altă pânză. Care este mesajul păianjenului? Dumnezeu te-a înzestrat cu tot ce ai nevoie! Biblia spune: "Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveste viata si evlavia, prin cunoasterea Celui ce ne-a chemat prin slava si puterea Lui, prin care El ne-a dat făgăduintele Lui nespus de mari si scumpe, ca prin ele să vă faceti părtasi firii dumnezeiesti" (2 Petru 1:3-4). Ce ne-a dat Dumnezeu? "Ne-a dăruit tot". La ce ne-a făcut părtasi? La "firea Dumnezeiască". Extraordinar! Viitorul tău nu este hotărât de persoanele pe care le cunosti sau pe care nu le cunosti, de cele care te simpatizează sau de cele care nu te simpatizează. Puterea de a-ti împlini destinul vine din lăuntrul tău! Lupta care se dă pentru viata ta si luptele tale personale aii de-a face cu lucrul pentru care te-ai născut, la care ai fost chemat si pentru care ai fost înzestrat. Asa că "înflăcărează darul pe care ti l-a dat Dumnezeu" (2 Timotei 1:6). Cu alte cuvinte, începe să produci!
Poate viata te-a culcat la pământ, dar nu te-a sters de pe fata pământului. Ceea ce lucrează în tine va triumfa peste ceea ce lucrează în jurul tău. Sprijină-te pe Cuvântul lui Dumnezeu, bazea-ză-te pe credinta ta, fii tare, iar când ceata dispare, ridică-te si proclamă: "Prin harul lui Dumnezeu am revenit!". Poate spui: "Dar am pierdut atât de mult". Atâta vreme cât încă mai ai ceea ce a pus Dumnezeu în tine, vei reusi!

august 10, 2009

LĂCUSTELE (3)

"Lăcustele n-au împărat, si totusi pornesc toate în cete" (Proverbe 30:27)
De la lăcuste putem învăta o lectie importantă: în loc să urmezi pe cineva, mai bine condu tu pe drum! Dacă mai speri că cineva te va lua de mană si-ti va spune cum se vor rezolva lucrurile, nu vei ajunge nicăieri. "Lăcustele n-au împărat, si totusi pornesc toate în cete". Să remarcăm cuvantul "pornesc". Ti s-a întamplat vreodată că Dumnezeu te-a chemat pe tine să deschizi un nou drum si să stabilesti ritmul de mers? Ai stat ani de zile în biserică si ai ascultat predici, iar acum este timpul să "treci Iordanul acesta ca să mergi să cuceresti tara pe care ti-o dă în stăpânire Domnul, Dumnezeul tău" (Iosua 1:11).
Dar poate spui: "Nimeni din familia mea nu a mai făcut asa". Bine, atunci vei fi primul! Cui vei da ascultare? Vocilor din trecutul tău stricat sau lui Dumnezeu care îti spune: "întăreste-te si îmbărbătează-te. .. căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face" (Iosua 1:9). Faptul că ceilalti cred că ideile tale sunt o nebunie face parte din fiecare poveste de succes. Când Dumnezeu Se miscă, El nu numeste un grup de supraveghere si nu cere referendum. Nu, El caută pe cineva care să facă asa cum a spus Isaia: "Iată-mă, trimite-mă" (Isaia 6:8). Apoi El îl sprijineste, îl echipează si îl trimite ca să fie "cap, nu coadă; .. sus, si niciodată .. jos" (Deuteronom 28:13). Ţine minte că oamenii de care se foloseste Dumnezeu sunt oameni în care El are încredere că vor reusi; oameni care spun: "Aripile mele sunt prea mici pentru a zbura atât de departe. Nu bătaia aripilor mele m-a adus aici, ci Dumnezeu a fost Acela".

LĂCUSTELE (2)

"Lăcustele n-au împărat, si totusi pornesc toate în cete" (Proverbe 30:27)
Lăcustele nu pot să zboare cu adevărat; aripile lor sunt prea înguste. Dar pot sări de 200 de ori mai sus decat propria lor înăltime. Iar sincronizarea face totul! Lăcusta asteaptă pană cand bate vantul, apoi sare, iar vantul o poartă la destinatie. Care este mesajul lăcustei?
1) Cand Dumnezeu Se miscă, fii sigur că tu te misti! Lăcusta nu poate naviga acolo unde se duce si nu poate zbura împotriva vantului si nu-si poate alege sau schimba singură directia. Nu, ci este dependentă în totalitate de vant. Multumim lui Dumnezeu pentru cărtile pe care le găsim pe rafturi si pentru seminariile despre conducere, etc. Dar vine o vreme cand trebuie să te încrezi în Dumnezeu, să recunosti timpul ales de El, să ai credintă si să lasi ca vantul Duhului Sfant să te ducă acolo unde trebuie să ajungi. Toate strădaniile tale si toată epuizarea ta nu-ti vor îndeplini sarcina.
2) Fii sensibil la vant. Dumnezeu stabileste scopul vietii tale, nu tu. El este Cel care programează perioadele de oportunităti. Dar letargia spirituală îti poate amorti simturile si te poate face să pierzi timp. "Voi care demult trebuia să fiti învătători, aveti iarăsi trebuintă de cineva să vă învete" (Evrei 5:12). Poate în loc să zboare, viata ta se destramă fiindcă ai lăsat ca flacăra lui Dumnezeu din inima ta să se stingă. Dar nu este prea tarziu! Vantul va bate din nou. Asa că începe să te rogi: "Doamne, poate pană acum am pierdut timpul, dar nu si de această dată. Nu vreau să sfarsesc dorindu-mi să fi făcut ceva ce nu am ajuns să fac, nu fiindcă Tu nu ai fost gata, ci pentru că eu n-am fost".

LĂCUSTELE (1)

"Lăcustele n-au împărat si totusi pornesc toate în cete" (Proverbe 30:27)
In vremurile Bibliei, oamenii se temeau de norii de lăcuste mai mult decat de toate armatele vrăsmasilor la un loc. Ele puteau efectiv să întunece lumina soarelui, să devoreze tot ce le iese în cale si să doboare o împărătie. Erau de nestăvilit! Care este mesajul lăcustei?
1) Nu renunta, victoria îti este asigurată! Lăcusta nu este mare, dar este hotărată! Dacă nu poate intra pe usă, va intra pe fereastră. Dacă nu poate intra pe fereastră, se va urca pe jgheab si va urca de pe verandă. Dar ea nu renuntă niciodată. Asa că roagă-te în continuare, crede în continuare, luptă-te în continuare; victoria este asigurată. "Dacă Dumnezeu este pentru noi cine poate fi împotriva noastră?" (Romani 8:31). Frate pastor, o sută de lăcuste vor face mai mult pentru a castiga comunitatea pentru Hristos decat o mie de oameni care încălzesc băncile bisericii.
2) Singur nu poti, dar împreună putem! Lăcustele operează în "cete". Unii dintre noi avem probleme cand vine vorba să-i lăsăm pe oameni să pătrundă în vietile noastre. Datorită fricii, nesigurantei sau mandriei, nu vrem să discutăm cu nimeni si nu vrem să ne deschidem si să recunoastem înaintea nimănui că avem nevoie de ceva. Pentru a-ti împlini destinul trebuie să te înconjori cu oamenii potriviti. Nu poti alerga cu oameni slabi, satisfăcuti, asezati comod pe spate, mediocri. Nu, ci ai nevoie de oameni cu apetit pentru viată si cu foame după Dumnezeu. In împărătia lui Dumnezeu matematica este altfel: "unul poate sta împotriva a o mie, dar doi pot pune pe fugă zece mii" (parafrazare Deuteronom 32:30). "Dacă doi dintre voi se învoiesc pe pămant să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri" (Matei 18:19).