noiembrie 21, 2009

CÂȘTIGI PRIN ÎNCERCĂRI

"Naomi a ramas fara cei doi fii ai ei si fara barbat" (Rut 1:5)


Cand sotii lor au murit, Naomi, Rut si Orpa au experimentat un proces unic de sudare a relatiilor. Daca nu ai trecut prin asa ceva este greu sa intelegi. Este o legatura care se formeaza indiferent de varsta, rasa, trecut sau statut si aduce laolalta cei mai ciudati oameni. Cand suferi, nu cauta intelegere si sprijin la cei care nu au trecut prin situatia ta. Oamenii nu-ti pot da ceea ce nu au. Deseori ceea ce au de oferit sunt sfaturile superficiale care devin repede suparatoare. Mai mult, pana nu iti intelegi durerea si nu vezi folosul ei, te vei simti ca o victima. Dar odata ce ai vazut harul lui Dumnezeu la lucru, poti merge mai departe: te poti recasatori dupa moartea celui drag, poti avea inca un copil, un alt loc de munca, alte vise, poti trai din nou.
Charles Spurgeon scria: "Asa cum soldatii mai in varsta schimba impresii despre ranile lor si noi cand vom ajunge in casa noastra cereasca vom povesti despre credinciosia lui Dumnezeu care ne-a ajutat sa trecem prin toate. Nu mi-ar placea sa fiu aratat cu degetul ca fiind singurul care nu a experimentat tristetea sau care nu s-a simtit singur in mijlocul adunarii sfinte. De aceea sa fim bucurosi de luptele noastre caci curand vom primi cununa".
Cand viata ti se schimba brusc si te lupti sa ajungi ziua de maine, aminteste-ti ca dusmanul nu a smuls volanul din mainile lui Dumnezeu. Nu, Dumnezeu cunoaste situatia prin care treci si are in continuare un plan pentru viata ta. Fii incurajat. Ai de castigat din durerea ta. Biruinta se naste din lupta. Sprijina-te pe bratul Lui; El te va ajuta sa treci si peste asta!

noiembrie 20, 2009

FII MULȚUMITOR PENTRU BINECUVÂNTĂRILE TALE

"La plecare eram in belsug, si acum Domnul ma aduce inapoi cu mainile goale" (Rut 1:21)


Cand vine vorba despre lectii valoroase de viata, cartea Rut se plaseaza in capul listei best-seller-urilor (ai citit-o deja?). Pentru urmatoarele cateva zile haideti sa poposim asupra catorva astfel de lectii.
Cand in Betleem a fost o foamete, Naomi, sotul ei si cei doi fii ai lor s-au mutat in Moab unde economia era in floare. Ceea ce sperau ei sa fie o sedere scurta s-a transformat in ani multi. Cei doi fii ai lor s-au casatorit cu doua fete din zona, pe nume Rut si Orpa. Apoi s-a intamplat ceva neasteptat; sotul si cei doi fii ai lui Naomi au murit. Atunci ea s-a umplut de amaraciune. Cand a auzit ca situatia s-a imbunatatit in Betleem, s-a hotarat sa se intoarca acasa. Dupa ce a ajuns acolo, ea a spus: "La plecare eram in belsug, si acum Domnul ma aduce inapoi cu mainile goale". Ce a vrut ea sa spuna de fapt? Ea a spus ca in ciuda foametei care era in Betleem cel putin il avea pe sotul si pe fiii ei, in timp ce in Moab, "tara belsugului", i-a pierdut.
Nu simti lipsa apei decat cand fantana a secat! Adevarul este ca poti fi binecuvantat fara sa o stii. Doar cand privesti in urma iti dai seama ca ceea ce ai este mai important decat toate lucrurile pe care nu le ai. Cand Naomi a pierdut ce a iubit cel mai mult, chiar si foametea i se parea princomparatie neimportanta. Ai spus vreodata: "Cand ......., voi fi fericit?" Nu, fericirea nu vine atunci cand obtii ceea ce iti doresti, ci cand apreciezi ceea ce ti-a dat Dumnezeu. In loc sa te vaicaresti si sa te plangi referitor la viata ta, mai bine intreaba-te: "Ce as da in schimb pentru ce am acum?" Daca nu stii raspunsul, incepe sa-ti numeri binecuvantarile si multumeste-I lui Dumnezeu pentru ele.

noiembrie 19, 2009

VIAȚĂ DIN BELȘUG

"Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug" (Ioan 10:10)


Viata din belsug necesita trei lucruri:
1) Un mentor bun. Pavel scrie: "Urmati-ma pe mine, fratilor" (Filipeni 3:17). Mentorii buni sunt lideri prin exemplul personal. Ei stiu ca pentru a fi urmati trebuie mai intai sa fie respectati. Ei isi croiesc atent instructiunile prin intelegerea calitatilor si slabiciunilor tale; ei stiu daca iti functioneaza mai bine emisfera dreapta si esti o persoana creativa/intuitiva sau emisfera stanga si esti o persoana analitica. Ei stiu daca inveti bazandu-te pe imagini vizuale sau verbale. Ei stiu cand ai nevoie de o bataie pe umar sau de un impuls. Daca ai un astfel de mentor esti binecuvantat. Daca nu, cere-I lui Dumnezeu.
2) Cea mai mare stradanie din partea ta. Andrew Carnegie a spus: "Nu are niciun rost sa incerci sa ajuti oameni care nu se ajuta pe ei insisi. Nu poti sa impingi un om sa urce pe scara decat daca este dispus sa faca acel lucru".
3) Ceva in plus. Acesta este principiul "milei in plus" propovaduit de Domnul Isus (Matei 5:41). El implica: a) putin efort in plus. Art Williams a spus: "Vei invinge 50% din oameni daca depui efort; pe ceilalti 40% daca esti un om cinstit.. iar cu restul de 10% este o lupta crancena". Daca doresti sa castigi aceasta lupta hotaraste-te sa faci mereu ceva in plus; b) timp in plus. "daca zaboveste, asteapt-o, caci va veni si se va implini negresit" (Habacuc 2:3). Gutzon Borglum, sculptorul care a creat memorialul in cinstea presedintilor Americii de pe Muntele Rushmore, a fost intrebat daca este de parere ca lucrarea lui este desavarsita. Raspunsul lui ar fi fost: "Nu astazi. Nasul presedintelui Washington este mai lung cu doi centimetri jumatate. Totusi este mai bine asa. Se va eroda si va avea dimensiunea exacta peste 10.000 de ani".

noiembrie 18, 2009

NU POFTI!

"Am vazut in prada o manta frumoasa .. le-am poftit" (Iosua 7:21)


Te-ai uitat vreodata intr-o revista de decoratiuni interioare si ai descoperit ca acea casa pentru care erai multumitor pana azi, acum pare vrednica de dispret? Sau te-ai uitat la o reclama TV pentru o masina noua si dintr-o data masina din fata blocului ti s-a parut o rabla? Dumnezeu asteapta sa ai scopuri si sa te ingrijesti de familie, dar ai grija sa nu poftesti atat de mult anumite lucruri incat sa devii obsedat de cum sa le obtii. Cand Israelul s-a dus la razboi impotriva Ierihonului, Dumnezeu le-a spus ca tot ce este in oras trebuie distrus si ca mania Lui va cadea asupra Cananitilor datorita pacatului lor. Dar mai tarziu, cand Israelul a navalit impotriva micutei cetati Ai, locuitorii i-au infrant, Iosua L-a intrebat pe Dumnezeu de ce au pierdut lupta, iar Dumnezeu i-a spus ca din cauza ca era pacat in tabara Israelului. Cand Iosua a investigat situatia, Acan, unul dintre soldati, a marturisit: "Am vazut in prada o manta frumoasa .. le-am poftit si le-am luat".
Cand a incercat sa-si ascunda pacatul ingropand lucrurile furate in cortul sau, acest lucru l-a costat viata si vietile celor din familia lui.
Cand poftesti, pui la indoiala disponibilitatea lui Dumnezeu si abilitatea Sa de a Se ingriji de tine. In schimb, cand doresti ceva, roaga-te pentru lucrul acela si crede ca Dumnezeu ti-l va da - daca este voia Lui! Intre timp fii multumitor pentru binecuvantarile pe care El ti le-a dat deja. Cineva scria: "Nu am intalnit niciun suflet care sa incerce sa-I fie placut lui Dumnezeu si sa nu i se faca pe plac lui insusi". Biblia spune: "Dumnezeu poate sa va umple cu orice har, pentru ca, avand totdeauna in toate lucrurile din destul, sa prisositi in orice fapta buna" (2 Corinteni 9:8). Asadar, nu pofti!

noiembrie 16, 2009

CONTROLEAZĂ-ȚI MÂNIA (2)

"Lasa mania, paraseste iutimea; nu te supara" (Psalmul 37:8)

Un temperament iute nu este ceva cu care sa te mandresti, dar te poti ruga pentru el. Cand iti iesi din pepeni nu faci decat sa arati ce ai inauntru. Si care dintre noi nu am facut asta si apoi am regretat? Biblia spune ca pierderea cumpatului "duce numai la rau", fiindca Dumnezeu stia ca ne vom confrunta cu: 1) Stres: Facand prea multe in timp prea scurt, te predispui la manie! Asemenea coardelor unei viori care sunt intinse prea tare, ajungi sa plesnesti, apoi sa te simti vinovat ca nu esti suficient de "spiritual". "Eu spun fiecaruia dintre voi, sa nu aiba despre sine o parere mai inalta decat se cuvine" (Romani 12:3). In viata mereu apare ceva, asa ca anticipeaza si lasa timp pentru lucrurile neasteptate. 2) Frustrare: care este definita drept "cineva sau ceva care te supara tot timpul". Intr-o stire recenta se spunea ca un tanar s-a dus cu bicicleta sa vaneze. Cand i s-a stricat bicicleta a tras in ea pana a facut-o bucati. O nebunie! Nu are nici un sens, dar dupa cum a spus Robert Green Ingersoll: "Mania este asemenea vantului care stinge lumina mintii". 3) Violarea drepturilor noastre: Mania iti intuneca judecata, fiindca atunci cand singura unealta pe care o ai este un ciocan, fiecare problema pare un cui. Concluzia este ca viata nu se rezuma doar la persoana ta! Acest lucru este adevarat mai ales in casnicie. Domnul Isus a spus ca pentru a primi, trebuie mai intai sa inveti sa daruiesti (Marcu 9:35). 4) Lucruri care provoaca sistemul tau de valori: uneori ti se umple paharul si doresti sa vorbesti. Cand Domnul Isus s-a maniat in templu, El S-a maniat datorita practicilor necinstite si a faptului ca oamenii erau inselati. "Deci, cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat!" (Iacov 4:17).

noiembrie 15, 2009

CONTROLEAZĂ-ȚI MÂNIA (1)

"Maniati-va si nu pacatuiti" (Efeseni 4:26)

In vremea cand oamenii faceau naveta cu trenul, un om de afaceri care mergea la o sedinta importanta, l-a rugat pe conductor sa-l anunte sa coboare la ora 5 a.m. inchipuie-ti cum s-a simtit cand s-a trezit la ora 9:00 in dimineata urmatoare, la kilometri distanta de destinatia sa. Furios, s-a napustit asupra conductorului si nu a folosit cuvinte frumoase! "Iata un om manios" a remarcat un pasager care a auzit suvoiul de cuvinte. "Daca credeti ca el este manios" a spus conductorul, "sa-l fi vazut pe tipul pe care l-am dat jos din tren, in locul lui, la 5 azi-dimineata!" Zambim, dar asa cum a observat Dr James Corner de la Universitatea de Medicina de la Yale: "Viata merge in pas alergator si noi devenim tot mai stresati. Ne simtim neputinciosi fata de problemele noastre si explodam de frustrare".
Pavel spune: "Maniati-va si nu pacatuiti". Sa n-apuna soarele peste mania voastra, si sa nu dati prilej diavolului". Inseamna oare ca este totdeauna gresit sa ne maniem? Nu, Pavel afirma ca mania canalizata gresit deschide usa vrajmasului. In templu, Domnul Isus ne-a aratat ca exista o manie neprihanita fata de nedreptate si exploatare. Dar de cele mai multe ori suntem maniosi deoarece credem ca lumea nu ne apreciaza sau profita de noi sau nu ne da ceea ce meritam. Din nou Pavel scrie: "orice manie .. sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva .. iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos" (Efeseni 4:31-32). Dar chiar si cel mai bun sfat din lume este inutil daca nu faci ceva cu el. Deci daca esti inclinat spre iutime, incepe-ti ziua rugandu-L pe Dumnezeu sa te ajute sa te porti in asa fel incat sa-L onorezi pe El.

RĂSPUNSUL LA ÎNTREBAREA LUI MIHAI

"As dori sa ma mut si sa fiu impreuna cu Hristos, caci ar fi cu mult mai bine" (Filipeni 1:23)


Avem tendinta sa ne speriem de ceea ce nu am experimentat niciodata. Un baietel i-a scris o scrisoare lui Dumnezeu, iar la destinatar a scris "cerul" si a pus-o in cutia postala. De obicei acest fel de scrisori ajung intr-un tomberon, dar nu se stie cum aceasta scrisoare a fost deschisa. Si inauntru era scris: "Draga Doamne, cum este sa mori? Eu nu vreau sa mor, vreau doar sa stiu cum e. Prietenul Tau, Mihai". Este o intrebare la care toti ne-am gândit.
Harold Sala scrie: "Când urmeaza sa plec intr-o parte a lumii in care nu am mai fost, citesc si investighez pentru a afla cum este acolo. Rasfoiesc albume de calatorie, intru pe Internet, discut cu cineva care imi poate spune ceva din experienta personala. Dar nicio alta carte din lume nu-mi poate spune ceea ce-mi spune Biblia despre cer. Singura persoana care a fost acolo si care-mi poate spune cum e acolo este Isus". Stiind ca pentru credincios moartea este doar o trecere in prezenta lui Dumnezeu, Pavel scrie: "daca se desface casa pamânteasca a cortului nostru trupesc, avem o cladire in cer de la Dumnezeu, o casa" (1 Corinteni 5:1).
La sfârsitul cartii The Last Battle [Ultima batalie], personajele mor intr-un accident de tren, iar CS Lewis concluzioneaza in felul urmator: "Lucrurile care s-au intâmplat dupa aceea sunt atât de frumoase incât nu le pot descrie. Pentru noi acesta este sfârsitul tuturor povestirilor, dar pentru ei a fost doar inceputul adevaratei povestiri". Vorbind despre cer, Pavel scrie: "Sunt strâns din doua parti: as dori sa ma mut si sa fiu impreuna cu Hristos, caci ar fi cu mult mai bine". Acesta este adevaratul raspuns la intrebarea lui Mihai!