decembrie 19, 2009

CUM SĂ LUPTĂM PENTRU CA TOȚI SĂ CAȘTIGE (1)

"Luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii" (Galateni 5:15)


Relatiile sanatoase nu sunt lipsite de conflicte; dar ele rezolva conflictele. Problema este ca ne luptam pentru victorii in loc sa ne luptam pentru solutii. Rezultatul este ca unul castiga,altul pierde,iar relatia are de suferit! Iata cateva indicatii practice pentru ca relatia sa castige:
1) Diferentele sunt inevitabile, normale si au un potential benefic. Ele sunt inevitabile pentru ca relatiile aduc laolalta oameni foarte diferiti. Ele sunt normale pentru ca toate relatiile, inclusiv cele reusite, le experimenteaza. Ele au un potential benefic pentru ca daca sunt gestionate eficient, relatiile cresc prin ele.
2) Exista trei stiluri de a face fata conflictului: a) stilul evitarii. Acestia sunt cei care nu vor sa tulbure linistea si care vor sa pastreze aparentele. Ei se tem de confruntarea directa, asa ca isi ingroapa sentimentele fara sa-si dea seama ca ei se ingroapa de vii si ca astfel merg in jos. Ei trec de la tacere,la intensificarea sentimentelor si apoi la expozitie, ceea ce duce la inbolnavire fizica si emotionala. Intre timp, ofensele se acumuleaza, problemele nerezolvate se aduna, ele erodeaza relatia; b) stilul atacului. acestia sunt cei care vor sa te prinda inainte sa-i prinzi tu pe ei; luptatori nemilosi care refuza sa se dea batuti, ei isi provoaca rani distrugatoare unii altora. Biblia spune: "daca va muscati si va mancati unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii pe altii". Atacul atrage contra-atac, ambele parti invartesc cutitul in rana si nu se rezolva nimic; c) stilul abordarii prin sustinere. Ei sunt cei care cred ca nici un pret nu este prea mare pentru o relatie buna. Ei sunt sensibili la problemele altora si totusi insista sa se confrunte direct cu problemele importante. Ei evita invinovatirea celuilalt, se confrunta cu situatia, nu cu persoana si ii invita pe altii sa devina parteneri cu ei in rezolvarea problemei si salvarea relatiei!

decembrie 18, 2009

CAPCANE PENTRU LIDERI

"Mana celor harnici va stapani" (Proverbe 12:24)


Daca esti lider,incearca sa eviti urmatoarele capcane:
1) Gestionare contra conducere. Gestionarea oamenilor necesita ochi pentru detalii,in timp ce conducerea lor implica impartasirea unei viziuni, stabilirea unor scopuri si motivare. Si trebuie sa intelegi aceasta diferenta. Cand gestionezi mai mult decat conduci, starea de spirit devine apasatoare deoarece oamenii au nevoie de obiective clare si de libertatea de a-si da seama cum sa le atinga. Fereste-te de gestionare; ea diminueaza simtul "proprietatii" de care cei pe care ii conduci au nevoie pentru a avea o dinamica buna a echipei si pentru a putea rezolva problemele. Presedintele Eisenhower spunea odata:"Trage sfoara si te va urma oriunde ai merge. Impinge-o si nu se va duce nicaieri".
2) Confundarea loialitatii individuale cu intarirea echipei. Este bine sa lucrezi indeaproape cu persoane cheie, dar este la fel de important ca toti sa "alcatuiasca un singur trup" (Romani 12:5). Asigura-te ca fiecare face parte din echipa, ca se simnte valoros si ca poate invata sa interactioneze cu ceilalti.
3) Teama de a incerca anumite lucruri. Daca ii fortezi pe oameni sa intre in domenii noi, ei vor face greseli. In schimb, inchisteaza-i in aceeasi rutina, ei (dar si tu) vor fi in siguranta, dar motivatia lor poate disparea. A fi lider inseamna sa risti nereusitele atora, sa taci si sa-i lasi sa paseasca in necunoscut. Asemenea unui parinte care se roaga mai mult cand copilul adolescent conduce masina pentru prima data, trebuie sa accepti ca unele provocari care te sperie ii elibereaza pe altii. Solomon a spus: "Trebuie sa muncesti si apoi conduci" (parafazat). Aceasta ridica o intrebare. Daca tu conduci pe altii, cine te conduce pe tine? Cea mai buna cale de a conduce pe altii este sa-L urmezi pe Dumnezeu si sa asculti de Cuvantul Lui!

decembrie 17, 2009

LECȚII DIN LISTRA

"In Listra.. " (Faptele Apostolilor 14:8)


Biblia spune: "In Listra era un om.. care nu umblase niciodata.. si asculta pe Pavel cand vorbea. Pavel.. a vazut ca are credinta ca sa fie tamaduit, a zis cu glas tare: "Scoala-te drept in picioare." Si el s-a sculat dintr-o saritura, si a inceput sa umble" (vs. 8-10). Ce lucru nemaipomenit! Acest om care nu putea merge a inceput dintr-odata sa umble fara a face terapie luni de zile pentru ca sistemul lui neurologic sa functioneze din nou si fara ca muschii atrofiati sa-i fie revigorati. E ca si cum ai castiga un concurs fara sa te fi pregatit deloc. Sau e ca si cum tablourile pictate de tine ar fi expuse la o galerie de arta, fara sa ai diploma in arte. Dumnezeu produce reversul daunelor tale din trecut si te binecuvinteaza cu succes. Si aceasta prin puterea si harul Sau. Uneori asa lucreaza Dumnezeu.
Apoi citim: "La vederea celor facute de Pavel, noroadele si-au ridicat glasul, si au zis..: "Zeii s-au pogorat la noi in chip omenesc.".. Apostolii.., cand au auzit lucrul acesta, si-au rupt hainele, au sarit in mijlocul norodului, si-au strigat: "Oamenilor, de ce faceti lucrul acesta? Si noi suntem oameni de aceeasi fire cu voi.. " (Faptele Apostolilor 14:11-15). Din nou acelasi lucru? Dorim sa facem din oameni dumnezei. Oamenii despre care nu a auzit nimeni reusesc sa atinga cea mai inalta nota, sa obtina un record sau sa devina star peste noapte, iar apoi ii adoptam drept modele de urmat. Doamne, ai mila de noi! Li se intampla chiar si celor care predica Cuvantul. Se lupta, Dumnezeu ii binecuvinteaza si ii ajuta sa dezvolte o mare lucrare, iar acum lumea nici nu mai poate discuta cu ei fara o programare (decat daca sunt donatori importanti). Pavel si Barnaba nu s-au dus in oras sa-si cumpere garderoba pe masura noilor imagini si nu au angajat un agent de publicitate. Nu, ei "si-au rupt hainele" si au strigat: "si noi suntem oameni". Desteptati-va! Multimea care i s-a inchinat ieri, l-a lovit a doua zi cu pietre. Concluzie: fi smerit, iubeste-i pe oameni, dar increde-te doar in Dumnezeu!

decembrie 16, 2009

FOLOSEȘTE CE ȚI-A DAT DUMNEZEU

"Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea pe care i-o da Dumnezeu" (1 Petru 4:11)


Petru spune: "Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea pe care i-o da Dumnezeu". Cand Dumnezeu iti incredintaza o slujba, El iti da tot ce ai nevoie pentru a o duce la capat. De fapt, daca iti analizezi propriile abilitati, poti deosebi care este chemarea ta. Winston Churchill a spus: "In viata fiecaruia apare un moment special cand cineva te bate pe umar si iti ofera sansa de a face ceva special, unic pentru tine, potrivit pentru talentul tau. Ce tragedie este daca acest moment te prinde nepregatit si lipsit de clificare, pentru ceva care ar fi putut fi cel mai minunat moment".
Nu poti fi mereu ceea ce doresti sa fi, dar poti fi tot ceea ce Dumnezeu doreste sa fii. Si aceasta pentru ca Dumnezeu da "fiecaruia dupa puterea lui" (Matei 25:15). Ce iti place sa faci si ce faci cel mai bine? Este cumva muzica punctul tau forte? Sau lucrul cu numere? Sau cu copiii? Pavel spune: "Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh; Sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn" (1Corinteni 12:4-5). Aceasta inseamna c unele lucruri pe care unii le considera plictisitoare pe tine te vor umple de energie si te vor imbogati.
Biblia spune ca Dumnezeu zideste o "casa duhovniceasca" (1Petru 2:5). Si este loc pentru fiecare dintre noi in ea. Cand stii lucrul acesta ti se spulbera conceptia gresita ca nu esti valoros pentru ca nu ai aceleasi talente ca si altii. Totodata, ti se defineste responsabilitatea ta prezenta renuntand la ideea ca tu ar trebui sa faci totul. Scopul tau trebuie sa fie trairea in limitele planului lui Dumnezeu pentru tine.
Asa ca in loc sa te scuzi pentru abilitatile pe care nu le ai, descopera darurile pe care ti le-a dat Dumnezeu si pune-le in slujba Imparatiei Lui.

decembrie 15, 2009

CAUTĂ MIEREA!

"Iata ca in trupul leului era un roi de albine si miere. A luat mierea in mana, si a mancat-o pe drum" (Judecatori 14:8-9).


In cartea lor The Laws of Lifetime Growth, (Legi pentru o viata de crestere), autorii Dan Sullivan si Catherine Nomura explica: "Invatarea continua este esentiala pentru cresterea pe tot parcursul. Poti avea multa experienta si sa nu fi mai destept pentru a putea face toate lucrurile pe care le-ai facut, le-ai vazut si le-ai auzit. Dar experienta nu-ti garanteaza cresterea pentru toata viata. Doar daca iti transformi in mod regulat experienta in lectii noi, vei face ca fiecare zi din viata ta sa fie o sursa de crestere. Cei mai destepti oameni sunt cei care pot trasforma chiar si cele mai marunte evenimente sau situatii in progres, in intelepciune si in fapte. Priveste-ti viata drept o scoala si fiecare experienta drept o lectie, iar invatarea ta va fi mai importanta decat experienta".
Intr-o surpriza dintr-un pachet cu alune, Charles Schulz il infatiseaza pe Charlie Brown pe o plaja construind un castel magnific de nisip. Este o opera de arta. Cand se trage inapoi pentru a-l admira, deodata castelul este distrus de un val. Replica lui este urmatoare: "Cred ca este o lectie in chestia asta, dar pentru viata mea nu stiu care este". Iata ce simt multi dintre noi dupa o experienta cu mult potential. Trecem prin ea, dar nu crestem. Mergem la intalniri menite sa ne ajute si apoi nu facem nimic cu ce am auzit, dupa ce am inchis caietul de notite. Nu te entuziasma cu privire la un eveniment din care poti invata ceva, ci entuziasmeaza-te cu privirea la invatarea in sine! Si nu ai invatat decat in momentul in care ai aplicat.
La cateva zile dupa ce a omorat un leu, Samson s-a intors la scena victoriei si a descoperit doua lucruri in trupul leului: a) albine care inteapa si b) miere dulce. "A luat mierea in mana si a mancat-o". In viata, depaseste durerea si cauta mierea!

decembrie 14, 2009

DE LA SUPRAVIETUIRE LA PROSPERITATE

" Sa va inmultiti, si sa intrati in stapanirea tarii.. " (Deuteronom 8:1)


Dupa 400 de ani de robie, Dumnezeu le-a dat actul de proprietate asupra unui teren bogat si imbelsugat pe care il puteau numi in sfarsit casa lor. Pana atunci tot ce aveau provenea de la egipteni. Iar robia le-a zdrobit vointa si le-a distrus initiativa.; in consecinta, Dumnezeu trebuia sa le rupa dependenta fata de un popor si nu fata de El (dependenta de oameni te poate face vulnerabil si iti poate opri cresterea). Asa ca atunci cand Dumnezeu i-a condus pe evrei in pustie si carnea si ceapa le lipsea, ei au fost obligati sa-si dezvolte apetitul pentru mana; ceva ce numai Dumnezeu poate da! Trebuie sa intelegi ca atunci cand Dumnezeu iti rapeste o veche sursa sau sistem si iti da unul nou, nu inseamna ca cel rau nu era bun. Ci inseamna ca El a ales o noua modalitate de calauzire si de ajutor.
Cand Dumnezeu iti face o promisiune, El si-o respecta intotdeauna, dar tu trebuie sa fi dispus sa rupi legaturile dependentei tale de oameni. In pustie, iudeii s-au plans si tanjeau dupa confortul lucrurilor familiare; desi aceasta insemna intoarcerea la o perioada care s-a terminat. Nu se puteau intoarce si nici tu nu te poti intoarce! Cand Dumnezeu a spus: "Sa va inmultiti, si sa intrati in stapanirea tarii..", planul Lui pentru ei depasea nivelul supravietuirii - planul Lui era prosperitatea. Insemna intarcarea fata de laptele dependentei de oameni si trecerea la carnea dependentei de Dumnezeu. Pavel scrie: "Nu ca noi prin noi insine suntem in stare sa gandim ceva ca venind de la noi. Destoinicia noastra, dimpotriva, vine de la Dumnezeu" (2 Corinteni 3:5). Cand Dumnezeu te impinge afara din zona ta de confort pentru a-ti implini destinul, asteapta-te sa treci prin teritorii necunoscute, care iti provoaca teama. Este singura cale prin care poti trece de la supravietuire la prosperitate.

decembrie 13, 2009

PRIVILEGIILE ȘI RESPONSABILITĂȚILE UNUI MĂDULAR

"Sunteti impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu, un Templu Sfant in Domnul" (Efeseni 2:19-21)


Daca copiii tai ar sta la usa, rugandu-te sa-i lasi inauntru, la ce te-ai gandi? Nu ai spune: "intrati, sunteti carne din carnea mea, va iubesc, nu trebuie sa ma rugati"? Tot asa, si noi putem intra in prezenta lui Dumnezeu oricand. Noi nu mai suntem "straini.. ci cetateni impreuna cu sfintii.. din casa lui Dumnezeu.. un Templu Sfant". Iata, ce privilegii avem:
1) Ca "impreuna cetateni", noi reprezentam Imparatia lui Dumnezeu pe pamant. Noi suntem ambasadorii Sai (2 Corinteni 5:20). "Ce face un ambasador"? intrebi tu. El pastreaza legatura cu imparatul sau. intelege voia lui si se asigura ca o indeplineste. El mai stie ca nu sta acolo permanent, asa ca el traieste pregatit sa revina acasa in orice moment. Intelegi ideea?
2) Pentru ca apartinem "casa lui Dumnezeu", noi putem veni cu incredere inaintea lui Dumnezeu oricand, cu orice nevoie si stim cand vom fi primiti cu dragoste. Dumnezeu este Tatal pe care l-ai dorit mereu, iar tu esti fiul pe care Si l-a dorit mereu. Daca ai vreo indoiala, priveste la cruce; atat de mult te pretuieste Dumnezeu. Dar nu uita, fiecare membru al familiei trebuie sa isi aduca contributia, sa fie loial si sa se asigure ca bunul nume al familiei este protejat.
3) Noi suntem "un templu sfant". In Vechiul Testament Dummnezeu avea un Templu pentru poporul Sau, dar acum Dumnezeu are un popor pentru Templul Sau. Biblia spune: "Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostrii? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti, deci, pe Dumnezeu.." (1 Corinteni 6:19-20)