martie 28, 2009

ÎNAINTE SĂ MORI - TRĂIEȘTE!

"Nu te fali cu ziua de maine, caci nu stii ce poate aduce o zi" (Proverbe 27:1)

___In cartea sa The Finishing Touch, Chuck Swindoll scrie: "Avionul se indrepta spre New York, un zbor de rutina, in mod normal foarte plictisitor. Dar de data aceasta s-a dovedit a fi altfel. In timp ce se aflau in coborare, pilotul si-a dat seama ca echipamentul de aterizare nu functioneaza. A apasat de mai multe ori pe butoane, incercand din nou si din nou pentru a face ca aparaturile sa functioneze.. fara succes. Atunci a cerut instructiuni turnului de control de la sol. In timp ce avionul survola pista de aterizare si echipajul de urgenta a imbracat pista in spuma, au sosit camioane de pompieri si alte vehicule pentru cazuri de urgenta. Intre timp pasagerii au fost sfatuiti prin acea voce calma, rece pe care o folosesc atat de bine pilotii. Stewardesele alunecau spre cabina cu un aer rezervat. Pasagerilor li s-a spus sa-si puna capul intre genunchi si sa-si apuce gleznele inainte de impact. Se auzeau plansete, panica si strigate de disperare. Apoi cand mai erau cateva minute pana la aterizare, pilotul a anuntat dintr-odata la microfon: incepem coborarea finala. In acest moment, potrivit codului aviatic stabilit la Geneva, este de obligatia mea sa va informez ca daca credeti in Dumnezeu ar trebui sa incepeti sa va rugati. Aveti cuvantul meu ca a spus chiar asa".
___Deci care este mesajul? "Nu te fali cu ziua de maine, caci nu stii ce poate aduce o zi". Traieste fiecare zi in lumina vesniciei. Traieste clipa si stoarce tot ce poti din ea. Iubeste-i si bucura-te de oamenii care conteaza. Mai fa un pas spre telul tau si spre implinirea planului lui Dumnezeu pentru viata ta. Cu alte cuvinte, inainte sa mori, traieste!

martie 27, 2009

DARUL POCĂINȚEI

"I-am dat vreme sa se pocaiasca" (Apocalipsa 2:21)
___Cand Dumnezeu iti spune sa te pocaiesti, El iti da timp si har sa o faci. Daca nu o faci, exista consecinte, "i-am dat vreme sa se pocaiasca, dar nu vrea sa se pocaiasca de curvia ei!.. am sa-i trimit un necaz mare" (Apocalipsa 2:21-22). Acest verset este o sageata pentru inima acelui pacat incapatanat de care nu vrei sa scapi. Pacatul este mereu o alegere. Daca alegi sa pacatuiesti, vei ajunge intr-un loc in care abilitatea ta de a spune "nu" este atat de slabita, incat devii sclavul lucrului pe care l-ai ales. Atata vreme cat preferi rasplatile aduse de pacatul tau, nu vei cauta scapare. Cuvantul grecesc pentru pocainta este metanoia, care inseamna "a se schimba, a se intoarce si a merge pe alta cale". Un consilier scrie: "Am tot incercat sa nu mai fac un anume pacat, m-am rugat la nesfarsit pentru aceasta, dar l-am facut din nou. In cele din urma m-am maniat pe Dumnezeu si am strigat: "De ce nu ma ajuti?" El mi-a raspuns: "Pentru ca nu esti inca dezgustat de el. Inca iti mai place". Am protestat. "Nu-i adevarat. Il urasc". Dumnezeu mi-a raspuns: "Daca l-ai uri suficient de mult, ai renunta la el". In acel moment mi-am dat seama ca mi-au placut rasplatile pacatului meu mai mult decat rasplatile ascultarii. Am mai descoperit un alt lucru; nu puteam uri pacatul suficient de mult prin puterea vointei mele firesti pentru a ajunge la adevarata pocainta. Stateam neajutorat in greseala mea. Pocainta este un dar al dragostei care vine de la Dumnezeu. Si pana cand acea dragoste nu lucreaza in noi si nu ne atinge si nu ne descopera acele zone pazite cu multa grija, noi nu ne putem schimba". Asa ca astazi cere-I lui Dumnezeu darul pocaintei.

martie 26, 2009

"LASĂ FRÂIELE ÎN MÂNA LUI DUMNEZEU"

"Increde-te in Domnul din toata inima ta, si nu te bizui pe intelepciunea ta!" (Proverbe 3:5)
___Cliff Schimmels spune: "Cand eram mic, tatal meu avea o herghelie de cai. Intr-o zi mi-a spus: "Fiule, ti-ar placea sa calaresti?" Asa ca am luat fraiele. Aveam controlul. Eu conduceam. Dar mersul lor ma deranja, era prea incet. Asa ca am manat caii si ei au pornit la trap. Apoi Babe si Blue au gasit o idee mai buna. Ei s-au gandit ca daca alearga ajung acasa mai repede. In scurt timp alergau mai repede decat orice cal pe care l-am vazut vreodata. Cand au inceput sa apara gropile facute de cainele de prerie mi-am dat seama ca ne gaseam intr-o situatie periculoasa, asa ca mi-am dat toate silintele sa incetinesc herghelia in galop. Am tras de fraie pana cand m-au durut mainile. Am plans si m-am vaicarit, dar nimic nu a mers. Batranul Babe si Blue continuau sa alerge. M-am uitat dupa tata si el statea jos, privind la ceea ce se intampla. Deja imi iesisem din minti. Fraiele mi-au taiat mainile, din ochi imi siroiau lacrimi pe fata inghetata de frigul iernii, in final, plin de disperare, m-am intors spre tatal meu si i-am spus: "Haide, ia fraiele, nu mai vreau sa calaresc". Acum ca am imbatranit, iar oamenii imi spun bunic, refac scena cel putin o data pe zi".Indiferent cat de tare imbatranim sau cat de capabili ne consideram, intotdeauna apare acel moment cand singura cale de scapare este sa ne intoarcem la Tatal Ceresc si sa spunem: "Haide, preia fraiele, nu mai vreau sa fiu in control". Si El o va face, dar trebuie sa i le dai!

martie 25, 2009

"TE-AM CUNOSCUT CÂND.."

"Nu este acesta tamplarul?" (Marcu 6:3)
___Ai grija la cei din jurul tau carora le place sa spuna "Te stiam de cand.." in incercarea de a te eticheta sau de a te limita. Cand David s-a oferit voluntar sa se bata cu Goliat, credinta lui a fost un motiv de rusinare pentru fratele sau mai mare, Eliab, ostas in armata imparatului Saul. Probabil Eliab gandea: "Daca fratele meu mai mic castiga, toata lumea va intreba: "Cum de nu te-ai dus tu sa te bati?" Trebuie sa intelegi un lucru: hotararea ta de a-L urma pe Dumnezeu va pune presiune asupra altora si primul loc unde vei simti lucrul acesta va fi printre cei mai apropiati de tine, mai ales daca chemarea ta te pune deoparte si te ridica la un nivel mai inalt. Biblia spune ca Eliab "s-a aprins de manie impotriva lui David. Si a zis: "Pentru ce te-ai pogorat tu, si cui ai lasat acele putine oi in pustie? Iti cunosc eu mandria si rautatea inimii" (1 Samuel 17:28). Inainte ca David sa poata sa-l infranga pe Goliat, el a trebuit sa infranga gandurile si opiniile celor din jurul sau si asa va trebui sa faci si tu!
___Uita-te la viata lui Isus. Cand S-a intors in orasul Sau natal, oamenii au spus: "Ce fel de intelepciune este aceasta, care i-a fost data? Si cum se fac astfel de minuni prin mainile Lui? Nu este acesta tamplarul, feciorul Mariei.. Si gaseau o pricina de poticnire in El. Dar Isus le-a zis: "Un proroc nu este dispretuit decat in patria Lui, intre rudele Lui si in casa Lui." N-a putut sa faca nicio minune acolo, ci doar Si-a pus mainile peste cativa bolnavi, si i-a vindecat. Si se mira de necredinta lor" (Marcu 6: 2-6). Concluzie: ai grija cand te afli in jurul celor "care te-au cunoscut..".

martie 24, 2009

Al O VIZIUNE? (3)

"Caci este o proorocie, a carei vreme este hotarata, se apropie de implinire, si nu va minti; daca zaboveste, asteapt-o, caci va veni si se va implini negresit" (Habacuc 2:3)
___Cand Dumnezeu iti da o viziune, El iti da si resursele necesare pentru a o duce la indeplinire! Deseori El va folosi ceea ce deja ai chiar daca nu o stii sau crezi ca nu este pe masura provocarii. Dar Isus a spus: "Cate paini aveti? Duceti-va de vedeti" (Marcu 6:38). Dumnezeu iti va deschide ochii spirituali ca sa vezi ceea ce ai deja sau ceea ce ai la indemana. Si cand il vei recunoaste, da-I-l lui, iar El il va binecuvanta si va fi mai mult decat suficient. Cheia pentru succesul tau se gaseste in cuvintele "du-te si vezi".
___Nu mai taragana lucrurile, nu mai cauta scuze, nu te mai autocompatimi, nu te descuraja si nu te mai lasa intimidat de cei care spun ca nu ai ceea ce iti trebuie. Asculta-L pe Dumnezeu! El ti-a oferit tot ce ai nevoie pentru a ajunge acolo unde trebuie. Pavel scrie: "Iar a Celui ce, prin puterea care lucreaza in noi, poate sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi" (Efeseni 3:20). Sa observam cuvintele "nespus mai mult" si "puterea care lucreaza in noi". Uita-te in oglinda si spune: "Sunt plin de resurse. Dumnezeu mi-a dat tot ce am nevoie pentru a-mi duce la indeplinire planul pentru viata mea". Aceasta nu inseamna tevatura, mandrie sau preocupare excesiva. Este credinta care vorbeste, este credinta conectata la Dumnezeu, credinta care apeleaza la resursele necesare pentru a face ceea ce te-a chemat Dumnezeu sa faci!

martie 23, 2009

Al O VIZIUNE? (2)

"Caci este o proorocie, a carei vreme este hotarata, se apropie de implinire, si nu va minti; daca zaboveste, asteapt-o, caci va veni si se va implini negresit" (Habacuc 2:3)

___Multi oameni se epuizeaza incercand sa implineasca o viziune pe care nu le-a dat-o Dumnezeu. Dar de unde a venit viziunea lor? a) din partea celor mai dominante influente din viata lor; b) din nevoia lor de a "dovedi" ceva cuiva; c) din problemele lor nerezolvate: incercarea de a castiga dragostea unui parinte sau de a demonstra ca sunt la fel de talentati precum fratii, surorile, prietenii lor sau in unele cazuri precum pastorul unei biserici mai mari din oras.
___Avraam a invatat lectia aceasta intr-un mod dur. Dumnezeu i-a promis un fiu, dar el a devenit nerabdator, s-a ingrijorat ca imbatraneste, a acceptat sfaturile rele si a ajuns tatal lui Ismael. Ai grija: toate rugaciunile tale, planurile si insistentele tale nu vor transforma calea cea rea in calea cea buna! Mai mult, Dumnezeu nu te va imputernici sa faci ceea ce a pus in inima altcuiva sa faca. De aceea este o prostie sa te compari cu altii. Dumnezeu nu a promis ca-ti va da ceea ce le-a dat altora. Tu esti unic si asa este si planul Sau pentru tine. Oamenii care fac aceasta greseala ajung sa aiba un sentiment de esec si de frustrare fiindca se compara constant cu ceea ce au altii de facut. Daca nu esti "haruit" sa faci un lucru, vei ajunge la epuizare (la fel si altii). Identifica originea viziunii tale! Chiar si atunci cand viziunea ta este de la Dumnezeu, vei experimenta dezamagire, descurajare si amanare. Adevarul este ca cu cat ai o viziune mai mareata, cu atat mai mare va fi atacul care va veni impotriva ta. Dar cand in adancul tau stii ca viziunea ta este de la Dumnezeu, vei putea persevera chiar si in vremuri grele si vei intelege siguranta psalmistului: "Domnul va sfarsi ce a inceput pentru mine" (Psalmul 138:8).

martie 22, 2009

Al O VIZIUNE? (1)

"Caci este o proorocie, a carei vreme este hotarata, se apropie de implinire, si nu va minti; daca zaboveste, asteapt-o, caci va veni si se va implini negresit" (Habacuc 2:3)
___In primele luni de sarcina, copilasul se poate pierde mai usor. Acelasi lucru se aplica unei viziuni venite de la Dumnezeu; este necesar sa o protejezi. Vrajmasul a incercat sa-l distruga pe Moise si pe Domnul Isus inainte sa implineasca varsta de doi ani. De ce? Fiindca s-a temut de viitorul lor si se teme si de viitorul tau! Mai mult, cand o viitoare mama ramane insarcinata, ea trebuie sa faca anumite lucruri inainte de a aduce pe lume ceea ce a promis Dumnezeu. Cand doctorul iti spune: "Nu fuma, nu bea si nu manca anumite lucruri, etc", el se gandeste la viitorul tau. "Dar altii au voie sa faca lucrurile astea", spui tu. Da, dar ei nu poarta in ei ceea ce porti tu. Chemarea de a da nastere unei viziuni inseamna sa indraznesti sa fii diferit, chiar radical: inseamna sa rupi relatiile care te ranesc, sa nu mergi in anumite locuri si sa-ti restabilesti ordinea prioritatilor potrivit destinului dat de Dumnezeu si nu dupa aprobarea publica. Daca crezi ca este usor sa duci o viziune la indeplinire, verifica eticheta de pret! Asemenea unei nasteri, este dificil, te simti singur, petreci nopti de nesomn, ti se taie pofta de mancare, ti se schimba programul. Implica durere si lasa in urma cicatrice. Asa ca inainte de a te preface sau de a te juca cu scopul lui Dumnezeu pentru viata ta, intreaba-te: "Sunt eu gata sa traiesc astfel tot timpul?" Viziunile nu sunt pentru cei imaturi, pentru cei nerabdatori sau pentru cei prefacuti. Si nu le poti micsora cand situatia devine grea.Viziunea Esterei a insemnat sa-si puna viata in pericol si sa spuna: "daca va fi sa pier, voi peri" (Estera 4:16). A pierit ea? Nu, dar a trebuit sa fie dispusa sa o faca. Esti tu dispus?