iunie 14, 2008

CUM SĂ STUDIEZI SCRIPTURA (4)

"Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor desarte, invioreaza-ma in calea Ta!" (Psalmul 119.37)

___Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le intelegi foarte clar:
1) Studiul biblic poate fi periculos daca studiezi fara sa aplici. "Cunostinta ingamfa" (1 Corinteni 8:1). Acest cuvant grecesc "ingamfa" contine ideea de a te umfla, asemeni unui balon cu aer cald. Satan cunostea Scriptura atat de bine incat a putut sa-l citeze Domnului Isus versete cand L-a ispitit in pustie. Dar care este calitatea principala diavolului? Mandria! Este ceea ce l-a alungat din Rai! Studierea Scripturii trebuie sa te faca smerit, dependent de Dumnezeu si trebuie sa te faca sa abordezi viata din perspectiva corecta.
2) Studiul biblic poate fi periculos deoarece cunoasterea cere fapte. Dumnezeu nu face sugestii. El nu spune: "Nu ai vrea cumva sa faci acest lucru, te rog?" Domnul Isus a spus: "pe orisicine aude aceste cuvinte ale Mele, si le face, il voi asemana cu un om cu judecata, care si-a zidit casa pe stanca" (Matei 7:24). Cand au aparut furtunile vietii, viata celui intelept nu s-a clatinat, in timp ce viata nebunului, a celui ce nu a pus in practica ceea ce stia, s-a prabusit.
3) Studiul biblic fara aplicatii poate fi periculos deoarece cunoasterea creste responsabilitatea! "Cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat!" (Iacov 4:17). Asadar, daca nu intentionezi sa aplici lectiile pe care le primesti in urma studiului biblic, mai bine nu mai studia deloc. iti gramadesti doar mai multa judecata asupra ta! John Milton spunea: "Scopul oricarei invataturi este cunoasterea de Dumnezeu, iar in urma acestei cunoasteri dragostea fata de El si imitarea Lui." Aceasta afirmatie spune totul!

iunie 13, 2008

CUM SĂ STUDIEZI SCRIPTURA (3)

"Abate mi ochii de ia vederea lucrurilor desarte, invioreaza-ma in calea Ta!" (Psalmul 119.37)

___Nu vei epuiza niciodata bogatiile unui pasaj din Scriptura. Psalmistul declara: "Vad ca tot ce este desavarsit are margini: poruncile Tale insa sunt fara margini" (Psalmul 119.96). Poti sapa ia nesfarsit in Scriptura, dar nu vei ajunge niciodata la capat. Solomon a spus: "daca o vei cauta ca argintul si vei umbla dupa ea ca dupa o comoara, atunci vei intelege frica [adanc respect si supunere] de Domnul, si vei gasi cunostinta lui Dumnezeu" (Proverbe 2.4-5). Cand este vorba despre Cuvantul lui Dumnezeu, acesta este inepuizabil si fara limite. Din acest motiv poti studia un verset din nou si din nou, il poti analiza, il poti lasa deoparte trei sau patru luni, iar cand te intorci la el, gasesti mult mai multe lucruri, iata care este cheia: nu renunta la el! Tine minte, numarul intrebarilor pe care le poti pune nu are limite, nu exista limite la observatiile sau la aplicatiile pe care le poti face. Asa ca nu te da batut! Cea mai buna atitudine pe care o poti avea cand studiezi Biblia este cea pe care a avut-o Iacov cand s-a luptat cu ingerul lui Dumnezeu. Si-a adunat puterile si a spus: "Nu Te voi lasa sa pleci pana nu ma vei binecuvanta" (Geneza 32.26). Si care a fost rezultatul? Viata lui s-a schimbat. Si viata ta se va schimba!
___Studierea Bibliei nu cunoaste scurtaturi! Trebuie sa depui efort. Dar daca esti harnic si ai rabdare, vei culege roade extraordinare. Odata ce-ai simtit bucuria si satisfactia care survin in urma descoperirii unui adevar spiritual de unul singur, apoi a aplicarii lui la viata ta, nu te vei mai apropia de Biblie la fel ca inainte!

iunie 12, 2008

CUM SĂ STUDIEZI SCRIPTURA (2)

"Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor desarte, invioreaza-ma in calea Ta!" (Psalmul 119:37)

___Se spune ca era o femeie a carei singura incursiune in Scriptura era cutia cu promisiuni. Intr-o zi, se duse la cutie si extrase acest verset: "Iuda s-a dus si s-a spanzurat". Numaidecat extrase un alt verset: "Du-te si fa la fel". Simtindu-se frustrata, trase un al treilea verset, care spunea: "Si ceea ce ai de facut fa repede!" Abordarea de tip autoservire sau "ce avem de mancare astazi" nu este ceea ce doreste Dumnezeu in vietile noastre. Avem nevoie de un plan de studiu sistematic si regulat. Si nu ar trebui sa ratam nici un pasaj sau sectiune din Scriptura. Vechiul Testament este la fel de mult Cuvantul lui Dumnezeu pe cum este Noul Testament. Pacat ca unii dintre noi nu-l citesc. Ce jenant va fi sa ajungi in cer si Zaharia sa te intrebe: "Cum ai gasit cartea scrisa de mine?" "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu" (vezi 2 Timotei 3:16).
___Un elev bun la studierea Bibliei urmeaza aceeasi procedura pe care o aplica un detectiv bun. Primul lucru pe care il face este sa caute indicii. El nu spune nimic, nu interpreteaza nimic si nu trage concluzii. Tot ceea ce face el este sa analizeze detaliile. Mai intai, el observa ceea ce un om normal scapa cu vederea fiindca el are antrenament in a observa. In al doilea rand, el incepe sa puna intrebari pe baza celor observate. In al treilea rand, dupa o observatie atenta si dupa intrebarile puse, el incepe sa puna dovezile laolalta si sa interpreteze ceea ce a strans. In al patrulea rand, el compara si face comparatii, pune laolalta dovezile pe care le-a strans pentru a vedea cum se leaga faptele intre ele. In cele din urma, el trage concluziile si ia o hotarare pe baza a ceea ce crede ca s-a intamplat si a celor implicati. Apoi se intreaba: "Cum se poate aplica acest lucru?"

iunie 11, 2008

CUM SĂ STUDIEZI SCRIPTURA (1)

"Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor desarte, invioreaza-ma in calea Ta!" (Psalmul 119: 37)

Ceea ce urmeaza sunt cateva principii importante de studiere a Bibliei:
1) Invata sa pui intrebari. Cu cat pui mai multe intrebari, cu atat vei obtine mai multe. Bombardeaza textul cu intrebari cum ar fi: "Cine? De ce? Ce? Unde? Cand?" Facand acest lucru vei descoperi lucruri pe care le-ai scapat din vedere sau pe care nu le-ai vazut niciodata. Va fi ca si cum cineva ti-a dat o noua pereche de ochii! Vei dobandi perspective noi. De fiecare data cand iei Biblia in mana, roaga-te: "Deschide-mi ochii ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale!" (Psalmul 119:18).
2) Noteaza-ti ceea ce ai descoperit. Nu ai trecut cu adevarat printr-un text biblic pana nu ti-ai transpus gandurile acumulate in scris. Dawson Trotman, fondatorul fundatiei The Navigators obisnuia sa spuna: "Gandurile se descalcesc cand trec prin buze si prin varful degetelor". Caietul de notite si Biblia trebuie sa fie mereu impreuna. Daca pretuiesti cu adevarat samburii de adevar pe care ti-i daruieste Dumnezeu, vei lua notite. Altfel ii vei pierde.
3) Aplica la viata ta, nu te opri la interpretare. Dl Moody a spus: "Biblia nu ne-a fost data pentru a ne mari cunostintele, ci pentru a ne schimba vietile." Iacov scrie: "Fiti implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori" Iacov 1:22). In timp ce citesti Biblia, intreaba-te: "Care sunt atitudinile pe care trebuie sa le schimb? Ce trebuie sa incep sau sa incetez sa fac? Ce trebuie sa cred sau sa incetez sa mai cred? La ce relatii trebuie sa mai lucrez? Cum ar trebui sa-i slujesc pe altii?" Nu te duce la Biblie cu gandul de a descoperi ceea ce nimeni nu a mai descoperit sau pentru a gasi un lucru cu care sa-i impresionezi pe ceilalti; descopera ceea ce trebuie sa-ti vorbeasca tie.

iunie 10, 2008

CUM SĂ TE ROGI PENTRU ALȚII

"Har, indurare si pace de ia .. Hristos Isus" (1 Timotei 1:2)

___Pavel s-a rugat pentru trei lucruri pe care sa le primeasca cei pe care ii iubea. Asa ca atunci cand nu esti sigur cum sa te rogi pentru altii, ce exemplu mai bun poate fi decat cel in care Pavel se roaga ca Dumnezeu sa-i dea lui Timotei:
___1) Har. Petru spune: "Dumnezeul oricarui har .. dupa ce veti suferi putina vreme, va va desavarsi, va va intari, va va da putere si va va face neclintiti" (1 Petru 5:10). Acest cuvant har implica "tot ce ai nevoie de la Dumnezeu pentru a te ocupa de situatia prin care treci". Este un lucru pentru care merita sa te rogi, nu-i asa?
___2) Indurare. O mare editura detine o masina care le trimite cititorilor mailuri prin care ii avertizeaza ca abonamentul lor a expirat. Intr-o zi, aceasta masina nu a functionat bine, iar un fermier dintr-un vechi oras din Colorado a primit 9.734 de avertizari! Asa ca a condus kilometri intregi pana la cea mai apropiata posta, si-a trimis cecul si a scris editurii: "Trimiteti-mi revista. Ma dau batut!" Tot asa este si cu Dumnezeu; El ne tot trimite avertismente! Biblia spune: "Bunatatile Domnului nu s-au sfarsit, indurarile Lui nu sunt la capat, ci se innoiesc in fiecare dimineata. Si credinciosia Ta este atat de mare!" (Plangeri 3:22-23).
___3) Pace. "Cel ce m-asculta va locui fara grija, va trai linistit si fara sa se teama de vreun rau" (Proverbe 1:33). Ce dar sa stii ca pacea lui Dumnezeu te poate sustine in cele mai grele situatii! Iar pacea pe care o da El este diferita de pacea pe care o ofera lumea (vezi Ioan 14.27). In cel mai bun caz, ea ne ofera alinare temporara. Dar "pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile" (Filipeni 4:7). Asa ca data viitoare cand te rogi pentru cineva, cere-l lui Dumnezeu sa-l umple cu harul Lui, cu indurarea si pacea Lui.

iunie 09, 2008

CUM SĂ-L VEZI PE DUMNEZEU ÎN VIAȚA TA ZILNICĂ?

"Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada, si Dumnezeu l-a chemat.." (Exod 3:4)

___Pentru Moise, ziua in care a vazut rugul arzand a reprezentat o chestiune obisnuita, iar evenimentul acela era un fapt obisnuit in desert. Dar de data aceasta rugul a continuat sa arda. Si "Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada, si Dumnezeu l-a chemat..". Vei avea parte de cele mai bogate experiente spirituale in mijlocul vietii tale de zi cu zi, daca esti deschis catre o intrerupere divina.
___In Luca capitolul 10, Maria a slujit naturii divine ale Domnului Isus, pe cand Marta a slujit nevoilor Sale pamantesti. Dar "agenda casnica" a Martei a facut-o sa fie imposibil de intrerupt, in timp ce Maria era atat de preocupata de lucrurile de sus incat probabil ar fi uitat sa porneasca focul in soba! Dar este nevoie de ambele laturi pentru a obtine un echilibru. Dar daca Domnul Isus trebuie sa aleaga, El ii va alege de fiecare data pe cei care spala picioarele decat pe cei mai desavarsiti bucatari. Si asta fiindca una din preocuparile noastre principale ar trebui sa fie lauda si inchinarea (aprecierea exprimata), care decurge dintr-o apropiere intima fata de Dumnezeu.
___Esti tu atat de preocupat de "agenda ta zilnica" incat e nevoie de foc din cer ca sa-ti atraga atentia? Un bine-cunoscut pastor scrie: "Poti fi intr-un moment obisnuit din viata ta zilnica, doar ca de data aceasta activitatea este umpluta de prezenta lui Dumnezeu. Cand in mijlocul unei zile aglomerate observi ceva neobisnuit.. prima ta reactie ar putea fi: "Sunt prea obosit ca sa analizez .. nu am de gand sa-mi intrerup viata". Totusi, in acel moment poate ai posibilitatea unei intalniri unice cu Dumnezeu. ___Cand vezi neobisnuitul in mijlocul cotidianului, nu-ti continua activitatea obisnuita. Poate Dumnezeu doreste ca acel moment sa-ti schimbe viata si pe cei din jurul tau."

iunie 08, 2008

CUM SĂ ÎNVINGI DEPRESIA

"Intoarce-te, suflete, la odihna ta, caci Domnul ti-a facut bine" (Psalmul 116:7)

___Cand esti deprimat, motivatia nu mai exista, dorinta ta de a-L urma pe Dumnezeu dispare, conversatiile pe care le ai devin acre, esti orb fata de binecuvantarile primite, entuziasmul tau este fortat, esti indiferent fata de planurile de viitor. Care este calea de scapare?
___Gaseste cauza depresiei tale! Pacatul nemarturisit este ca o piatra care iti intra in pantof. Scoate-l afara! Nici o vacanta, nici o schimbare a locului de munca, a relatiei si nici un doctor nu ti poate vindeca: "nelegiuirile voastre pun un zid de despartire intre voi si Dumnezeul vostru" (Isaia 59:2). Lacomia te poate duce si ea le depresie. Obsesia imparatului Ahab pentru via lui Nabot i-au afectat intreaga familie: "Cel lacom de castig isi tulbura casa" (Proverbe 15:27). Compararea constanta cu ceilalti te poate duce si ea la depresie. La fel si gasirea greselii. "Cine isi pazeste gura si limba, isi scuteste sufletul de multe necazuri" (Proverbe 21:23). La fel si o atitudine de neiertare.
___Oboseala este si ea o cauza majora. Unul dintre presedintii Statelor Unite a refuzat sa ia decizii importante la sfarsitul zilei, insistand asupra faptului ca odihna este necesara in exercitarea unei judecati intelepte. Oricat de mare a fost misiunea lor, Domnul Isus ii chema deseori pe ucenicii Sai sa se odihneasca. El stia ca la aparitia oboselii, credinta dispare.
___Asadar, cum poti sa-ti invingi depresia? a) prin rugaciune! Oswald J. Smith a spus ca cele mai fericite momente din viata lui au fost in timpul rugaciunii si a citirii Bibliei. El numea aceasta practica "ceasul de dimineata". De asemenea, el a spus ca rugaciunea cu voce tare ii impiedica gandurile sa zboare; b) prin Cuvantul lui Dumnezeu! Ieremia a spus: "Cand am primit cuvintele Tale, le-am inghitit; cuvintele Tale au fost bucuria si veselia inimii mele" (Ieremia 15:16). Rugaciunea zilnica si citirea Cuvantului este o reteta care te poate ajuta sa-ti vindeci sentimentele si sa scapi de depresie. Incearca-o!